asurbanipal wrote:nasa wrote:Mnogi su bili povod objavi nekih ajeta, oni su bili i prosli, a ajeti ostaju za sve nas i one poslije nas....
Jedino sto nikad ne kontam u ovoj prici, bez da ulazimo uopce u tumacenje historije, je sta danas mijenja i da ja kazem trebao je Ali biti prvi halifa, sta to znaci, sta se mijenja....
Ti shvataš historiju općenito, a konkretno mislim na ove događaje oko hilafeta i Gadir Huma, kao nešto što je bilo i što je prošlo. Po tebi bi po ovom primjeru i Kur'an bio knjiga nekih tamo događaja, koji su se desili u nekoj tamo dalekoj prošlosti i nema šanse da nas zakače. Naravno, Kur'an je i Knjiga pouke i poruke, a baš kao što smo ih i nekad u "davnoj" prošlosti i historiji imali, i dan-danas imamo i Faraone i Hamane i Karune. Samo se mijenjaju imena, nazivi, a suština i srž iz koje treba izvuću pouku je ista.
Konkretno u ovom slučaju, muslimani, a i mnogi drugi i dan-danas ispaštaju posljedice ove prevare. Historija ili hijeropovijest je u svom cikličnom toku i u svojim dešavanjima neumoljiva. Islam je kada govorimo o tom periodu od vjere i religije proganjanih, siromašnih, poniženih i obespravljenih postao (sad ću se poslužiti marksističkom terminologijom) religija bogatih, aristokratije, više klase, i njima srodne korumpirane uleme, islam postaje samo sredstvo za manipulaciju masama i narodima, premda znam da nije tako, ili barem ne bi trebalo biti tako. Slično se nešto odvijalo i sa kršćanstvom, samo što se danas o tome na Zapadu, ali i u okviru crkve više govori, dok se kod muslimana o ovim događajima šuti, i prikriva istina, ma kako gorka bila, ko zna iz kojih razloga.
Kod "sunnita" ili
"ehlu-sunnet wel džema'ata", (inače ne volim podjelu na sunnite i ši'ite i smatram je poptuno pogrešnom i izvještačenom) čijem dijelu muslimana i ja pripadam historija islama se prikazuje u idealističnom, romantiziranom i ružičastom izdanju, ali nije bilo baš tako. Opet, konkretno mislim na događaje nedugo nakon Poslanikove smrti. Veliki broj ashaba se odovojio Poslanikovog puta, jedan dio se vratio paganizmu, a Hind, Ebu Sufijan, njihov sin Muavija kao i drugi Kurejševići koji su se borili protiv muslimana i Poslanika s.a.w.s., "prihvatili" su islam kako se ispostavilo, iz političkih razloga, kako bi očuvali dio vlasti i bogatstvo. Islam je nakon vladavine pravednih halifa (Hulefai rašidina) doveden skoro do neprepoznatljivost, za vrijeme vladavine Emevija, počevši od Muavije i njegovog sina Jezida. Opće je poznato da su se na Muavijinom dvoru mnogi hadisi prepravljali, izbacivali, nadopisivali. Na dvoru su se organizovale večernje zabave, gdje su se uz vino i žene "recitovali" hadisi, u stvari pravila se sprdačina sa hadisima. Također sam naziv
"ehlu sunet wel džema'at" ili ukratko "sunniti" nastao je na dvoru Emevija, konkretno od Muavije, kako bi se napravila distinkcija od
"ši'ija" ili pravilnilije rečeno od
"al-shia Ali" ("sljedbenika Alije r.a.), jer sam naziv "Al-shia" znači "sljedbenik", pa bi trebalo staviti "čega ili koga" sljebdenik, jer se ostaje nedorečeno.
I zašto navodim sve ovo, a mogao bih još. Pa upravo iz razloga jer i dan-danas imamo identičnu situaciju. I dan-danas ima i postoji krvna i duhovna silsila koja je vezana uz Poslanika s.a.w.s. njegovu Časnu porodicu, Ehli-bejt i časne ashabe, ali i dan-danas postoji krvna i duhovna silsila zla, koja je vezana uz Hindu, Muaviju, Jezida, Hadžadža i njima slične vladare. I danas imamo trojac
Faraona,
Hamana i
Karuna. I danas imamo one koji se svojim riječima, svojim djelovanjem i svojim ponašanjem ismijavaju sa Kur'anom, sa Poslanikom s.a.w.s., koji od islama prave karikaturu, koji se ponašaju bahato, oholo, koji od hadždža prave biznis. Ta najprepoznatljivija izrođivanja vladavinskih sistema i njihovo ustrojavanje u moć zla, kakve prepoznajemo i u evropskom političkom naslijeđu, možemo svesti na matricu satanske (šejtanske) vlasti, kakvu daje Objava:
Karun (
"vladari novca"),
Faraon (
"politčki upravitelji") i
Haman (
"ideologijski žrelci"). Upravo u tom redoslijedu sadržana je pouzdanost kretanja niz padinu u toku izrođivanja pojedinca i društva. U te tri dimenzije, koje osiguravaju postojanost demokratskih sistema vladavine, trenscedentna počela potisnuta su s vrha ljestvice ili piramide vrijednosti naniže. Na vrh su promaknuti moć i interesi
"vladara novca", koji sebi podređuju državnu upravu i političku ideologiju. Vladari novca djeluju bezimeno i prikriveno, a njihova središta moći i odlučivanja - zaštićeno.
S druge strane pak nikad nismo imali veće mase obespravljenih i ugnjetavanih ljudi i naroda, bez obzira na boju kože i bez obzira kojoj naciji ili vjeri ili sekti i pokretu pripadali.
I zato sve ovo navodim, ili što bi rekao George Santayana:
"Narod koji ne poznaje svoju prošlost osuđen je da je ponovi"