Dizanje gornje granice zaduženja u USA
Moderator: anex
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#51 Re: Dizanje gornje granice zaduženja u USA
meni se povraća na američku posebnost najslobodniju najhrabriju zemlju
najbolji prostor za biznis i sve ostalo
naj naj naj
priče o naj najostima uvijek završavaju sa milijunima kostiju negdje drugdje
naj naj naj
-
jefferson
#52 Re: Dizanje gornje granice zaduženja u USA
Nemoj jaro da ti se povraca molim te, tako da uvijek mozes preskociti kanal.Black swan wrote:meni se povraća na američku posebnost najslobodniju najhrabriju zemlju
naj naj naj
-
korisnik101
#53 Re: Dizanje gornje granice zaduženja u USA
A hajde ti nas neznalce nauci kako se to politika vodi u Washingtonu ?jefferson wrote:Jah, ono Bosna je bas im primjer kako politiku voditi.korisnik101 wrote:Amerikanci su najvise osramotili sebe.
Znaju svi da Washington ne smije maknuti protiv Wall Streeta. Oni drze sve konce u ruci.
Nijedan politicar ne smije zavrnuti njima pipu.
Ova zajebancija je upravo najvise kostala Wall Street! Ali kod nas svakako ljudi misle da se politika u svijetu vodi onako kako se u BiH vodi, pa nije nsita drugo ni ocekivati nego ovakve komentare.
Zasto sluze lobiisti, i kome sluze ? Sigurno ne obicnom narodu.
Reci cija je krivica sto jedete geneticki modifikovanu hranu, koju cak i Somalijci ne zele na svom stolu ?
Da li znas kako je zakon prosao u Senatu za tu hranu ? Zamotan u zakonu za porez, u posebnoj stavki, koju vecina parlamentaraca nisu ni citali !!. PA TO NEMA NI U BOSNI
Reci kome sluzi stampanje 900 milijardi dolara svake godine od strane americke vlade ?>?
Sigurno ne obicnom Joe koji radi za minimalac .
Je li Wall Street otisao u basnoslovne visine dok plate americkih radnika su ostale iste ako ne i manje ?
Hajde nas nauci gdje smo pogresili ? :
Last edited by korisnik101 on 18/10/2013 22:13, edited 1 time in total.
-
fixer
#54 Re: Dizanje gornje granice zaduženja u USA
Napadas covjeka koji puno vise zna od tebe, kao prvo, a kao drugo pokazi svoje znanje tako sto ces ovo dokazati nekim linkom.korisnik101 wrote:
A hajde ti nas neznalce nauci kako se to politika vodi u Washingtonu ?
Zasto sluze lobiisti, i kome sluze ? Sigurno ne obicnom narodu.
Reci cija je krivica sto jedete geneticki modifikovanu hranu, koju cak i Somalijci ne zele na svom stolu ?
Da li znas kako je zakon prosao u Senatu za tu hranu ? Zamotan u zakonu za porez, u posebnoj stavki, koju vecina parlamentaraca nisu ni citali !!. PA TO NEMA NI U BOSNI![]()
Reci kome sluzi stampanje 900 milijardi dolara svaki mjesec od strane americke vlade ?>?
Sigurno ne obicnom Joe koji radi za minimalac .
Je li Wall Street otisao u basnoslovne visine dok plate americkih radnika su ostale iste ako ne i manje ?
Hajde nas nauci gdje smo pogresili ? :
Jos je dobro ovom svijetu dok su Ameri glavni. Uvijek neko mora biti, pa zamislite kako bi bilo da su neki drugi, npr. Rusi, Kinezi etc...
-
korisnik101
#55 Re: Dizanje gornje granice zaduženja u USA
Fixer,, zar ti stvarno ne znas da Ameri stampaju 900 milijardi dolara svake godine ??

To je osnovno znanje.
To je osnovno znanje.
Last edited by korisnik101 on 18/10/2013 22:13, edited 1 time in total.
-
fixer
#56 Re: Dizanje gornje granice zaduženja u USA
Daj linkaj osnovno znanje. NE bi bio problem pronaci ga ako je tako poznato. Znam za 83 milijarde FED-ovih operacija, pa me upoznaj sa ovim.korisnik101 wrote:Fixer,, zar ti stvarno ne znas da Ameri stampaju 900 milijardi dolara svaki mjesec ??
To je osnovno znanje.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#57 Re: Dizanje gornje granice zaduženja u USA
Ne dao nam dragi Bog. Tako si i SDP prizivao i evo nas sadfixer wrote:Jos je dobro ovom svijetu dok su Ameri glavni. Uvijek neko mora biti, pa zamislite kako bi bilo da su neki drugi, npr. Rusi, Kinezi etc...
-
korisnik101
#58 Re: Dizanje gornje granice zaduženja u USA
fixer wrote:Daj linkaj osnovno znanje. NE bi bio problem pronaci ga ako je tako poznato. Znam za 83 milijarde FED-ovih operacija, pa me upoznaj sa ovim.korisnik101 wrote:Fixer,, zar ti stvarno ne znas da Ameri stampaju 900 milijardi dolara svaku godinu ??
To je osnovno znanje.
900 milijardi u godini.. .
Imas milion linkova.
http://articles.latimes.com/2013/sep/18 ... s-20130918
http://caps.fool.com/Blogs/900-billion- ... for/488882
Citava je rasprava bila o tih 900 milijardi.
Ne razumijem kako se smijes javljati, i to protivrjeciti ? Da si jednom upalio TV u Americi znao bi o tome.
-
fixer
#59 Re: Dizanje gornje granice zaduženja u USA
Vidis da se brukas. Nije isto 900 milijardi godisnje i mjesecno, kako si ti tvrdio.korisnik101 wrote:
900 milijardi u godini.. .![]()
![]()
Imas milion linkova.
Ne razumijem kako se smijes javljati, i to protivrjeciti ? Da si jednom upalio TV u Americi znao bi o tome.
-
fixer
#60 Re: Dizanje gornje granice zaduženja u USA
Pa ne znam kako se Hare Lepi, tvoja ljubav iz UN-a, razlikuje u odnosu na ove ranije spomenute, ali ja tebi svaki put moram napomenuti da je SDP izgubio moju podrsku kad je bio slucaj NTV99. Nije problem, mogu ja to ponavljat koliko hoces. Valjda ces jednom usvojiti.KatarinaKosaca wrote:Ne dao nam dragi Bog. Tako si i SDP prizivao i evo nas sadfixer wrote:Jos je dobro ovom svijetu dok su Ameri glavni. Uvijek neko mora biti, pa zamislite kako bi bilo da su neki drugi, npr. Rusi, Kinezi etc...
-
korisnik101
#61 Re: Dizanje gornje granice zaduženja u USA
Dobro. Pogodio sam 900 necega. Iz glave. Yebiga.fixer wrote: Vidis da se brukas. Nije isto 900 milijardi godisnje i mjesecno, kako si ti tvrdio.I da, naravno da cu ti replicirati na to kad pricas gluposti, a ja sam upoznat sa tih 83 milijardi mjesecnih FED-ovih operacija, a to je tema i tih linkova.
-
jefferson
#62 Re: Dizanje gornje granice zaduženja u USA
Cuj kako se smije sjavljat? Sta je ovo, tvoja privatna zajebanicja?korisnik101 wrote:fixer wrote:Daj linkaj osnovno znanje. NE bi bio problem pronaci ga ako je tako poznato. Znam za 83 milijarde FED-ovih operacija, pa me upoznaj sa ovim.korisnik101 wrote:Fixer,, zar ti stvarno ne znas da Ameri stampaju 900 milijardi dolara svaku godinu ??
To je osnovno znanje.
900 milijardi u godini.. .![]()
![]()
Imas milion linkova.
Inace samo za tebe, 968mlrd nije budzet za godinu. Godisnji budzet SAD je oko 3.2biliona dolara.
968mlrd je za ovaj trenutni CR (Continuing resolution). I nije frka bila oko 900 ili 968mlrd, nego to sto su Republikanci odustali od dogovora. Demokrate su trazile 987mlrd, Republikanci 968mlrd, kada je sve dogovoreno da bude kako su Republikanci htjeli, Republikanci su htjeli jos vise. Tj. dali su im prst, a oni su htjeli cijelu ruku, i tu se zajebali.
Na tvoju opasku zasto to rade: ZATO STO MOGU i zato sto i ostale zemlje svijeta to hoce.
Previse se sranja desilo u 20 vijeku da bi ti pricao o americkoj ekonomiji onakva kakva je u zadnjih 10g. Dolar i status americke ekonomije nije ovakav kakav je danas poceo prije 10-20g, nego 1944 godine u zabiti zvanoj Bretton-Woods.
-
fixer
#63 Re: Dizanje gornje granice zaduženja u USA
Nista ti nisi pogodio.korisnik101 wrote:Dobro. Pogodio sam 900 necega. Iz glave. Yebiga.fixer wrote: Vidis da se brukas. Nije isto 900 milijardi godisnje i mjesecno, kako si ti tvrdio.I da, naravno da cu ti replicirati na to kad pricas gluposti, a ja sam upoznat sa tih 83 milijardi mjesecnih FED-ovih operacija, a to je tema i tih linkova.
Stvarno ne kontam kako se neki mogu zaliti na ovaj sistem, a ti isti bi vidjeli progres svaki put kad FED ovo odluci samo da zive u Americi. Dapace, u mnogim zemljama CB rade isto. Valjda je bolje zivjeti bez posla, u recesiji, nego imati posao i mogucnost da podignes kredit. Jebeni Ameri.
-
korisnik101
#64 Re: Dizanje gornje granice zaduženja u USA
Nije tacno.jefferson wrote: Na tvoju opasku zasto to rade: ZATO STO MOGU i zato sto i ostale zemlje svijeta to hoce.
Previse se sranja desilo u 20 vijeku da bi ti pricao o americkoj ekonomiji onakva kakva je u zadnjih 10g. Dolar i status americke ekonomije nije ovakav kakav je danas poceo prije 10-20g, nego 1944 godine u zabiti zvanoj Bretton-Woods.
Bretton-Woods je dogovorio da se valutna vrijednost novcanice jedne drzave bazira na zalihama zlata.
Taj ugovor je davno izbacen. MIslim 70ineke (izvini ako gresim par godina jer ovo pisem iz glave).
Danas je toliko novca (pogotovo dolara !! ) u opticaju da citav amerricki kontinent bi trebao biti poplocan zlatom, da bi se isplatilo.
Znaci, Bretton-Woods je u danasnjem sistemu vrijednosti potpuno bezvrijedan.
-
korisnik101
#65 Re: Dizanje gornje granice zaduženja u USA
Buducnost ce pokazati da su Ameri pogresili.fixer wrote: Nista ti nisi pogodio.
Stvarno ne kontam kako se neki mogu zaliti na ovaj sistem, a ti isti bi vidjeli progres svaki put kad FED ovo odluci samo da zive u Americi. Dapace, u mnogim zemljama CB rade isto. Valjda je bolje zivjeti bez posla, u recesiji, nego imati posao i mogucnost da podignes kredit. Jebeni Ameri.
Napravili su nekoliko vaznih koraka za propast njihove nadmoci. I Rimsko carstvo je palo zbog financijske nesolvenosti. Slicno ce se dogoditi i Americi.
Ovo sto rade sa stampanjem dolara je ludost. Bukvalna ludost. Nikome ne odgovara , osim Wall Streetu.
Lazu vas da bi prosjecan Amerikanac crkao da ne moze dobiti kreditnu karticu od 3 hiljade dolara !./
KOja glupost.
Sta mu vrijedi tih 3 hiljada dolara kad ne moze ni tri mjeseca stanarine otplatiti sa time.
Wall Street vam drzi cijene kuce i stanova u nerealno visokim nivoima.
Isto je sa cijenama hrane, odjece, i svega ostalog.
Da ste pustili bankare da skacu kroz prozore nebodera kao 1932, mnogo bi bolje danas stajali.
Ovako ste u kiti.
-
fixer
#66 Re: Dizanje gornje granice zaduženja u USA
Covjece, ja pricam o nezapolsenosti. U 2009. je ona bila nesto malo preko 10%, a sad zbog ovog konstantno opada. Cak je sam Ben rekao da im je cilj svesti nezaposlenost na nizi nivo i prestat ce da to rade u ovom obliku, odnosno sve ce vise smanjivati.korisnik101 wrote:Buducnost ce pokazati da su Ameri pogresili.fixer wrote: Nista ti nisi pogodio.
Napravili su nekoliko vaznih koraka za propast njihove nadmoci. I Rimsko carstvo je palo zbog financijske nesolvenosti. Slicno ce se dogoditi i Americi.
Ovo sto rade sa stampanjem dolara je ludost. Bukvalna ludost. Nikome ne odgovara , osim Wall Streetu.
Lazu vas da bi prosjecan Amerikanac crkao da ne moze dobiti kreditnu karticu od 3 hiljade dolara !./
KOja glupost.
Sta mu vrijedi tih 3 hiljada dolara kad ne moze ni tri mjeseca stanarine otplatiti sa time.
Da ste pustili bankare da skacu kroz prozore nebodera kao 1932, mnogo bi bolje danas stajali.
Ovako ste u kiti.
-
jefferson
#67 Re: Dizanje gornje granice zaduženja u USA
Jaro moj, pobrkao si ti dosta toga.korisnik101 wrote:Buducnost ce pokazati da su Ameri pogresili.fixer wrote: Nista ti nisi pogodio.
KOja glupost.
Ovako ste u kiti.
Kakva bolan cijena hrane i odjece
Nikad teze dobiti kreditnu karticu u americi nije bilo nego sto je danas.
Nisu banke samo americke, to je multinacionalni biznis. Nije HSBC, Deutsche Bank itd americki.
Na kraju, ako banke nekoga kradu to su onda drzave kao BiH, a vidimo svi kako ljudi to rjesavaju u BiH.
Amerika jaro moj nema ekonomski, nego politicki problem koji je sasvim normalan kao posljedica promjene strukture stanovnistva.
Svaka akcija izaziva reakciju, pa tako i izbor prvog crnog predsjednika, legalizacija istospolnih brakova itd.
Amerika ima problem sto su mali, previse mali porezi. Danas amerikanci placaju manje poreza kao procenat GDP-a nego pedesetih godina.
Last edited by jefferson on 18/10/2013 23:01, edited 1 time in total.
-
korisnik101
#68 Re: Dizanje gornje granice zaduženja u USA
Hahah,,, tako vas uvlace. Tako vam mazu oci.fixer wrote:
Covjece, ja pricam o nezapolsenosti. U 2009. je ona bila nesto malo preko 10%, a sad zbog ovog konstantno opada. Cak je sam Ben rekao da im je cilj svesti nezaposlenost na nizi nivo i prestat ce da to rade u ovom obliku, odnosno sve ce vise smanjivati.
Zapitaj se da li bi volio da dvije godine nisi nasao posao, ali da bi danas mogao kupiti kucu od 70 hiljada dolara u najboljoj suburbiji ??
Da ti kosulja kosta par dolara, a ne 40 -50 dolara po komadu ?
Da li bi volio da mozes otici vecerat u najboljem restoranu za 30 dolara ?
A to neces nikada imati dok ne izbacite te bankara koji vam prodaju gluposti kao "vidi procenta nezaposlenosti 10% "!
Pa neka je nezaposlenost i 50%,,, ali neka se krene iz pocetka., Kao 32e.
Neka bankari plate glavom za svoje greske.
Ovako vas hrane glupostima., a sve da bi bili moderni robovi. Da trcite za tom 30godisnjom mortgage. Da se ubijate za otplatu auta.
Ma znas i sam. (iako neces otvoreno da priznas ovdje).
-
jefferson
#69 Re: Dizanje gornje granice zaduženja u USA
A gdje to mozes vecerat u najboljem restoranu za 30 dolara?korisnik101 wrote:Hahah,,, tako vas uvlace. Tako vam mazu oci.fixer wrote:
Covjece, ja pricam o nezapolsenosti. U 2009. je ona bila nesto malo preko 10%, a sad zbog ovog konstantno opada. Cak je sam Ben rekao da im je cilj svesti nezaposlenost na nizi nivo i prestat ce da to rade u ovom obliku, odnosno sve ce vise smanjivati.
Zapitaj se da li bi volio da dvije godine nisi nasao posao, ali da bi danas mogao kupiti kucu od 70 hiljada dolara u najboljoj suburbiji ??
A to neces nikada imati dok ne izbacite te bankara koji vam prodaju gluposti kao "vidi procenta nezaposlenosti 10% "!
Ovako vas hrane glupostima., a sve da bi bili moderni robovi. Da trcite za tom 30godisnjom mortgage. Da se ubijate za otplatu auta.
O cemu ti jaro moj pricas
-
korisnik101
#70 Re: Dizanje gornje granice zaduženja u USA
To je tacno.jefferson wrote: Svaka akcija izaziva reakciju, pa tako i izbor prvog crnog predsjednika, legalizacija istospolnih brakova itd.
Amerika ima problem sto su mali, previse mali porezi. Danas amerikanci placaju manje poreza kao procenat GDP-a nego pedesetih godina.
Ali zapitaj se ko je izganjao tako niske poreze (ne za raju, nego za korporacije! ). ? Ko je to izlobirao ??
Raja jos uvijek placa veci porez nego recimo u Norveskoj.!!
A za to dobija - **urac.
Niti besplatnog skolstva, niti zdrastva, (ako ne prodje Obamacare). Niti imate jednakosti u bilo cemu.
Ni puteva nemate dzabe. Putarine na svakom koraku.
Ima Wallstreet i Korporacije na jednoj strani i raja tj, fukare na drugoj. Nista izmedju.
-
jefferson
#71 Re: Dizanje gornje granice zaduženja u USA
A de mi reci koliko to raja u americi placa poreza?korisnik101 wrote:To je tacno.jefferson wrote: Svaka akcija izaziva reakciju, pa tako i izbor prvog crnog predsjednika, legalizacija istospolnih brakova itd.
Ali zapitaj se ko je izganjao tako niske porezem (ne za raju, nego za korporacije! ). ?
Raja jos uvijek placa veci porez nego recimo u Norveskoj.!!
A za to dobija - **urac.
Niti besplatnog skolstva, niti zdrastva, (ako ne prodje Obamacare). Niti imate jednakosti u bilo cemu.
Ni puteva nemate dzabe. Putarine na svakom koraku.
Ima Wallstreet i Korporacije na jednoj strani i raja tj, fukare na drugoj. Nista izmedju.
Ja placam federali 22%, drzavni 4.63% (EU prosjek je 42% ukupno, FBiH 68%).
Porez na promet je 7.85%, imam puno zdravstveno osiguranje bez ikakvih ogranicenja.
I gdje su to putarine na svakom koraku? 97% auto puteva u americi su besplatni.
Tebi jaro ne bi bilo zgoreg da posjetis ameriku, svasta bi nesto naucio!
-
fixer
#72 Re: Dizanje gornje granice zaduženja u USA
Da u restoranu rucak kosta 30, kosulja 3, plata bi bila 500 dolara. Jednostavna je racunica. Ti cijenom moras da platis troskove onog sto konzumiras i platu onog ko ti to omogucava. Kad manje platis manja ti ej plata onom ko te usluzuje. Cim je njemu manja plata, on manje trosi u tvojoj firmi, pa je i tebi odmah manja plata. To sto ti pricas nema veze. Cijena nekretnine ovisi o ponudi i potrzanji. Mogao si ti uzeti nekretninu za smijesnu cifru u periodu nakon jula 2006. Ali cim potraznja naraste, poraste i cijena nekretnina.korisnik101 wrote:
Hahah,,, tako vas uvlace. Tako vam mazu oci.
30 godisnja mortgage u kombinaciji sa 15 godisnjom je izum koji je omogucio mnogim Amerikancima da sebi priuste dom. To nisu mogli prije toga. Morao si da bas jebacke uslove ispunis da dobijes kredit. Nekretnina je bila privilegija bogatih. To sto postoji toliki period vracanja sigurno je nesto sto bankarima nije bilo drago kad se uvodilo.
-
jefferson
#73 Re: Dizanje gornje granice zaduženja u USA
@korisnik101:
Mapa auto-puteva u SAD koji se svrstavaju kao javno dobro, i finansiraju iz poreza gradjana i kao takvi se NESMIJU naplacivati:
http://www.fhwa.dot.gov/planning/images/nhs.pdf
Mapa auto-puteva u SAD koji se svrstavaju kao javno dobro, i finansiraju iz poreza gradjana i kao takvi se NESMIJU naplacivati:
http://www.fhwa.dot.gov/planning/images/nhs.pdf
-
korisnik101
#74 Re: Dizanje gornje granice zaduženja u USA
Ti radis u zdrastvenoj ili skolskoj ustanovi. Zato imas placeno zdrastveno osigurnaje. Prosjecna raja nema palceno zdrastveno. Mora svaki pregled platiti posebno.jefferson wrote: A de mi reci koliko to raja u americi placa poreza?
Ja placam federali 22%, drzavni 4.63%.
Porez na promet je 7.85%, imam puno zdravstveno osiguranje bez ikakvih ogranicenja.o!
15% Amerikanaca nemaju zdrastveno osiguranje, a vecina majki imaju osiguranje djece kroz Medicare. Tako sto lazu da nisu udane.
Eto, i tebi je procenat poreza 34%... a Norvezani za slican procenat imaju sve besplatno. Od skole do zdrastva..
Zar ti ja zvucim kao neko ko nije posjetio Ameriku ??jefferson wrote:
I gdje su to putarine na svakom koraku? 97% auto puteva u americi su besplatni.
Tebi jaro ne bi bilo zgoreg da posjetis ameriku, svasta bi nesto naucio!
Putarine imas kada izlazis iz vecine US gradova. Ali zavisi od drzave do drzave. U Bostonu recimo nemas putarinu ali Imas odmah kada udjes u New Hampshire., pa imas u New Yorku, Imas Orlandu Florida,. Imas u Denveru, Imas u Los Angelesu.. itd. itd.
- agnostic_front
#75 Re: Dizanje gornje granice zaduženja u USA
Ja ba, ništa između, ili su super bogataši ili sirotinja. A 63 miliona Amerikanaca u 2006. godini putovalo van SAD-a, a od toga preko 70% na odmore i posjete porodici. Šta ti je sirotinja u SAD-u.