Savjet prilikom kupovine auta

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Qler

#51 Re: Savjet prilikom kupovine auta

Post by Qler »

Zato sto je ljudima jeftinije dati sad 10KM za gorivo nego 15... a ne razmisljaju o troskovima odrzavanja. Tako i neko ko prelazi 5k km godisnje gleda da kupi dizela... Dizel je za velike kilometraze i traktore. Evo ja sad imam dizela, i da sam ikako mogao naci auto koje sam htio benzin nikad ovo ne bih kupio... Ali kod nas kad kazes da trazis benzinca odmah te gledaju kao budalu...
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#52 Re: Savjet prilikom kupovine auta

Post by arman1 »

Qler wrote:Zato sto je ljudima jeftinije dati sad 10KM za gorivo nego 15... a ne razmisljaju o troskovima odrzavanja. Tako i neko ko prelazi 5k km godisnje gleda da kupi dizela... Dizel je za velike kilometraze i traktore. Evo ja sad imam dizela, i da sam ikako mogao naci auto koje sam htio benzin nikad ovo ne bih kupio... Ali kod nas kad kazes da trazis benzinca odmah te gledaju kao budalu...
Promijenio dosad 10 auta(svojim parama) i nikad nisam ni pomislio da uzmem dizela. Ima nas još.
Bakir1

#53 Re: Savjet prilikom kupovine auta

Post by Bakir1 »

ja sam imao raznih, dizela ponajvise, benzica, kuhala svega, pojedinim vozilima jednostavno ne pristaje benzinski motor, armane da imas 2,8 td u isuzuu nikada ali nikada vise ne bi ti naumpalo da vozis benzinca u tako teskom vozilu.
doduse punta 1 dizela me niko ne bi mogao puskom natjerati da kupim.
ko prelazi veliki broj kilometara, posebno u loko voznji ritam stani kreni za njega nije benzin
betametazon

#54 Re: Savjet prilikom kupovine auta

Post by betametazon »

.
Last edited by betametazon on 28/11/2013 10:54, edited 1 time in total.
betametazon

#55 Re: Savjet prilikom kupovine auta

Post by betametazon »

arman1 wrote:
Qler wrote:Zato sto je ljudima jeftinije dati sad 10KM za gorivo nego 15... a ne razmisljaju o troskovima odrzavanja. Tako i neko ko prelazi 5k km godisnje gleda da kupi dizela... Dizel je za velike kilometraze i traktore. Evo ja sad imam dizela, i da sam ikako mogao naci auto koje sam htio benzin nikad ovo ne bih kupio... Ali kod nas kad kazes da trazis benzinca odmah te gledaju kao budalu...
Promijenio dosad 10 auta(svojim parama) i nikad nisam ni pomislio da uzmem dizela. Ima nas još.
razmislio bi da si prosjecnog imovnog stanja a auto ti trosi 10l ili vise ili da prelazis po 20k godisnje...ne pametuj bezveze, ja da ne vozarim prisutio bih si solidno auto 1.2,1.4 ili 1.6 benzin, ovako me nema nigdje ako nije dizel...
arman1

#56 Re: Savjet prilikom kupovine auta

Post by arman1 »

Bakir1 wrote:ja sam imao raznih, dizela ponajvise, benzica, kuhala svega, pojedinim vozilima jednostavno ne pristaje benzinski motor, armane da imas 2,8 td u isuzuu nikada ali nikada vise ne bi ti naumpalo da vozis benzinca u tako teskom vozilu.
ko prelazi veliki broj kilometara, posebno u loko voznji ritam stani kreni za njega nije benzin
Kod mene je 2.2 benzin i kad ga potjeram ne benzin prava je koza, a na plin je pomalo mlitav.
Što se dizela tiće samo kakav švabo ili japanac je dopustiv u prići. Ovo ostalo je nazavršena prića.
Bakir1

#57 Re: Savjet prilikom kupovine auta

Post by Bakir1 »

plin je jako ekonomican, ali jako, voznja auta sa plin kosta skoro pa duplo manje nego sa dizel motorom ;-)
Bakir1

#58 Re: Savjet prilikom kupovine auta

Post by Bakir1 »

arman1 wrote:
Bakir1 wrote:ja sam imao raznih, dizela ponajvise, benzica, kuhala svega, pojedinim vozilima jednostavno ne pristaje benzinski motor, armane da imas 2,8 td u isuzuu nikada ali nikada vise ne bi ti naumpalo da vozis benzinca u tako teskom vozilu.
Kod mene je 2.2 benzin i kad ga potjeram ne benzin prava je koza, a na plin je pomalo mlitav.
Što se dizela tiće samo kakav švabo ili japanac je dopustiv u prići. Ovo ostalo je nazavršena prića.
imao pajera raznih u varijantama 2,0 benzin, 2,3 td, 2,5 td, 2,6 benzin, 3,0 benzin.
2,5 td tom autu lezi ko salivena rukavica, sve ostalo pa i 3,0 koji je skoro pa duplo jaci ne vozi pajera kako treba.
ista stvar i sa isuzuom, 2.2 pa i 2,6 nisu takmac 2,8 td ;-)
arman1

#59 Re: Savjet prilikom kupovine auta

Post by arman1 »

betametazon wrote:
arman1 wrote:
razmislio bi da si prosjecnog imovnog stanja a auto ti trosi 10l ili vise ili da prelazis po 20k godisnje...ne pametuj bezveze, ja da ne vozarim prisutio bih si solidno auto 1.2,1.4 ili 1.6 benzin, ovako me nema nigdje ako nije dizel...
Godišnje pređem 15 - 18 h. Radim kod privatnika za platu. Ponešto sa strane uradim kad naleti. Ako nabaviš dobrog banzinca, a pod dobrim smatram u dobrom stanju i u skladu s tvojim potrebama, teško da nešto možeš ušičarit nabavkom dizela.
Dizel je drastično ekonomičniji na otvorenoj cesti sa ujednačenom vožnjom. U gradu se ta ekonomska dimenzija gubi. Vozim službene dizelaše i privatno benzince. Ako hočeš ekonomično da se voziš uzmi plin i nakon 2-3 godine sa pristojnom kilometražom doći će te instalacija đabe.
arman1

#60 Re: Savjet prilikom kupovine auta

Post by arman1 »

Bakir1 wrote:
arman1 wrote: Kod mene je 2.2 benzin i kad ga potjeram ne benzin prava je koza, a na plin je pomalo mlitav.
imao pajera raznih u varijantama 2,0 benzin, 2,3 td, 2,5 td, 2,6 benzin, 3,0 benzin.
2,5 td tom autu lezi ko salivena rukavica, sve ostalo pa i 3,0 koji je skoro pa duplo jaci ne vozi pajera kako treba.
ista stvar i sa isuzuom, 2.2 pa i 2,6 nisu takmac 2,8 td ;-)
Ne sporim. Ali naletjelo mi jeftino u zamjeni.
betametazon

#61 Re: Savjet prilikom kupovine auta

Post by betametazon »

arman1 wrote:
betametazon wrote: Promijenio dosad 10 auta(svojim parama) i nikad nisam ni pomislio da uzmem dizela. Ima nas još.
Godišnje pređem 15 - 18 h. Radim kod privatnika za platu. Ponešto sa strane uradim kad naleti. Ako nabaviš dobrog banzinca, a pod dobrim smatram u dobrom stanju i u skladu s tvojim potrebama, teško da nešto možeš ušičarit nabavkom dizela.
Dizel je drastično ekonomičniji na otvorenoj cesti sa ujednačenom vožnjom. U gradu se ta ekonomska dimenzija gubi. Vozim službene dizelaše i privatno benzince. Ako hočeš ekonomično da se voziš uzmi plin i nakon 2-3 godine sa pristojnom kilometražom doći će te instalacija đabe.[/quote]

90% moje vožnje je otvorena cesta. a druga stvar, sad sam računao - ako godišnje satarem 3.000,00 KM u benzin - instalacija plina košta 500,00 i potrošim 1.500 (duplo manje) ili eto 2.000,00 KM plina za isto vrijeme, znači da ću već prije isteka godine ja vratit svoja sredstva i uštedit na ukupnom nivou. s tim da nosim rizik da odletim u vazduh :mrgreen:
condy

#62 Re: Savjet prilikom kupovine auta

Post by condy »

Ne možeš ljude kriviti zbog toga. Stalno ponavljate ono što važi za zapad, dizel se kupuje ako se prelazi preko 25 kkm a benzin ako se prelazi manje od toga. Mi nismo zapad i ovdje je slaba ekonomska situacija. Ljudi imaju oskudna primanja i previše obaveza, te zbog toga gledaju da prođu što jeftinije. Pa ako mjesečno ušparaju na gorivu recimo 50 KM, njima se to isplati.

Ja prelazim godišnje oko 20 kkm i volio bih da mi neko kaže kalkulaciju po kojoj bi vožnja benzinca bila isto tako isplativa kao i kod dizelaša. Po mojoj računice ne može, barem za sada.
bregano

#63 Re: Savjet prilikom kupovine auta

Post by bregano »

..a prije je bilo obratno.Trazis dizela svi te cudno gledaju.
Qler

#64 Re: Savjet prilikom kupovine auta

Post by Qler »

Ljudi kupuju polovne dizele koji su presli bogapitajkoliko... i tu su neminovni kvarovi. Kvarovi koji nisu skupi. na cca 180k km ide zamajac, koji je minimum 500KM, turbine, injektori, dizne, pumpe goriva, (evo ja kupio auto 2005 godina, otislo mu crijevo od turba 250KM kosta)... sve su to stvari koje moraju otici sto zbog godina, sto zbog exploatacije, zamora, i nisu jeftine. Benzinci nemaju pola od toga. Jednostavno nema tu mogucnost da ti dodje kvar 1000KM...
arman1

#65 Re: Savjet prilikom kupovine auta

Post by arman1 »

betametazon wrote: 90% moje vožnje je otvorena cesta. a druga stvar, sad sam računao - ako godišnje satarem 3.000,00 KM u benzin - instalacija plina košta 500,00 i potrošim 1.500 (duplo manje) ili eto 2.000,00 KM plina za isto vrijeme, znači da ću već prije isteka godine ja vratit svoja sredstva i uštedit na ukupnom nivou. s tim da nosim rizik da odletim u vazduh :mrgreen:
Ne budi smiješan. Ono auta što plane,a imali su ugrađen plin u 99% slučajeva planulo je ili zbog loše urađene instalacije ili iz drugih razloga nevezano za plin.
Statistički veće šanse imaš da ti se sam od sebe zapali Fiat nego auto koje ima ugrađen plin. Govorim ti kao neko ko ima jednog fiata i jednog plinaša(nije u pitanju isto auto).
arman1

#66 Re: Savjet prilikom kupovine auta

Post by arman1 »

uskrsno_respo wrote:Ljudi ovdje kupuju dizele jer su ekonomicniji sto se tice goriva kad dodje do kvara pokusavaju prodati drugome ili se krpe sa dijelovima da sto jeftinije prodju
Znaci ukratko boli ih neka stvar za odrzavanjem
A ako pricate o standardu
Po tome vise os pola ne bi imalo auto da se to gleda
Većina ne vrši ni osnovne popravke na autu. Ispravne kočnice polako odlaze u istoriju, farovi osvjetljavaju avione u nadlijetanju, a ostalo je za riplija. Po mom iskustvu najjeftinije je redovno održavanja i popravak kvarova prije nego postanu veliki.
2x godišnje dam auto majstoru da ga provoza i sveg pregleda. Dobar dio kvarova počne kao loše prišarafljen dio, loš kontakt ili istrošen dihtung/semering, a završi kao zamjena više dijelova. Matematika je čudo.
Bakir1

#67 Re: Savjet prilikom kupovine auta

Post by Bakir1 »

benzinci se ne kvare, ma jok to je samo rezervisano za dizele.
problem je sto je 90% dizela ubijeno u pojam i kao takvi nisu odrzavani ili sasvim slabo a presli su pofin broj kilometara.
povuci paralelu izmedju slicnih auta, slicnih godina i slicne kilometraze.
passat b7 tdi, servis 340 KM, ulja, filteri dijagnostika, potrosnja recimo 7, isti takav uporedivi pasat benzinac trosi sigurno 20% vise goriva servis mu kosta isto.
u periodu od 100.000 km razlika u potrosnji je itekako primjetna i opravdanost kupnje dizela isto, plus na to sve dizel itekako manje gubi na vrijednosti na istim kilometrima od uporedivog dizela.
sta se desava poslije 100.000 km to je druga prica ali i benzinac treba ulje, svjecice, remenje, set kvacila, kugle, krajnice velike servise i slicno.
evo vozim dizela sluzbenog 6 godina, nista se nije jos vandredno pokvarilo sto se ne bi isto na benzincu pokvarilo.
Qler

#68 Re: Savjet prilikom kupovine auta

Post by Qler »

Bakir1 wrote:benzinci se ne kvare, ma jok to je samo rezervisano za dizele.
problem je sto je 90% dizela ubijeno u pojam i kao takvi nisu odrzavani ili sasvim slabo a presli su pofin broj kilometara.
povuci paralelu izmedju slicnih auta, slicnih godina i slicne kilometraze.
passat b7 tdi, servis 340 KM, ulja, filteri dijagnostika, potrosnja recimo 7, isti takav uporedivi pasat benzinac trosi sigurno 20% vise goriva servis mu kosta isto.
u periodu od 100.000 km razlika u potrosnji je itekako primjetna i opravdanost kupnje dizela isto, plus na to sve dizel itekako manje gubi na vrijednosti na istim kilometrima od uporedivog dizela.
sta se desava poslije 100.000 km to je druga prica ali i benzinac treba ulje, svjecice, remenje, set kvacila, kugle, krajnice velike servise i slicno.
evo vozim dizela sluzbenog 6 godina, nista se nije jos vandredno pokvarilo sto se ne bi isto na benzincu pokvarilo.
Ja sam napisao da ljudi ovdje uzimaju dizele koji su dali sve od sebe... Drugo, u F-AC sivjece za focusa 2003 godina cca 37KM sve 4... set kvacila duplo jeftiniji za 1.8 benzin nego za 1.8 dizel, kugle, krajnice i slicno to je druga prica, neovisno je od motora, dizel manje gubi na cijeni ali benzinca i u startu manje platis. Ja kupio mondea prije 4 godine, platio ga 5k, prodao ga neki dan za 3,5k KM... i to sto se nisam htio zezati i dao ga jeftino. A bio je malo je reci u odlicnom stanju. Vjeruj mi u boljem nego ovaj sad, 8 godina mladji... jedino sto sam ga mijenjao jer godine ga stizu, imam malo dijete, pa sam htio nesto mladje i sigurnije. Sad i njega planiram da dovedem u tip top stanje i da sam miran. Sreca pa je i covjek od kojeg sam ga kupio fino ga odrzavao. Imam racune zamijenjen set kvacila sa zamajcem 988KM, :) (480 je za benzinca) zamijenjeni spaneri i remenje, bukvalno nov akumulator je u njemu... tako da sam tu ustedio malo :)
Bakir1

#69 Re: Savjet prilikom kupovine auta

Post by Bakir1 »

pa nisu na dizelima toliko ucestali kvarovi da su aman toliko skuplji za odrzavanje od benzinca.
stari se dvoumio izmedju oktavije a5 1,6 mpi i tour-a tdi.
a5 2007 godiste tour 2007 godiste dnevni prosjek cca 150 km.
probao a5 par dana i lagano presao na tour, danas poslije 5 godina tour gazi svojih 300.000 km, potrosnja oko 6 kombinovano, turbina pokazuje znakove umora ali nista specijalno ostalo sve redovno, nikakva crijeva, dizne i slicno.
ja vozim pd motor, prosjek oko 60.000 km godisnje, presao auto kilometara more, trosi oko 8 litara kombinovano grad otvoreno, nekad prosle godine stala jedna dizna uradjena reparacija sve 4 500 KM trosak, zamajac se jos drzi, doduse stavljen je orginalni prije 3 godine set placen 1200 KM, turbina jednom skidana radi ciscenja 150 KM i to bi bilo to, ulje filteri hladnjak ramena ovjesa, nosaci motora to je isto kao kod benzinca. da vozim uporedivi benzinac od 130 KS potrosnja bi bila daleko veca.
sem toga nisu sva dizel auta ona sa plivajucim zamajcima cr i pd pumpama da nad time treba strepiti, ti si doduse odabrao forda koji je malo problematicniji ali opet bolji je bio izbor od snagom uporedivog benzinca
Last edited by Bakir1 on 28/11/2013 12:36, edited 1 time in total.
Qler

#70 Re: Savjet prilikom kupovine auta

Post by Qler »

Kod mene je Mondeo tdci 96kW, i ide puno bolje za manje goriva od starog koji je bio 1.8benzin 85kW, ali meni je benzinca bilo ljepse voziti, ugladjeniji je, ljepsi, na to mu samo halal od mene litar :)
Bakir1

#71 Re: Savjet prilikom kupovine auta

Post by Bakir1 »

mislim neka svako vozi ono sto voli, neko nece dizela nikako razumijem, neko nece benzinca ni pod razno isto razumijem, ali razloge svako treba zadrzati za sebe.
konto mondea kakvog sada vozis, recimo da si tog platio 10.000 KM, slicnog benzinca bi platio 8000 KM. ostaje ti 2000 KM razlike u korist benzinca, voziti ces ga 100.000 km.
prema informacijama sa stranice:
http://www.spritmonitor.de/en/detail/544799.html
http://www.spritmonitor.de/en/detail/518998.html
benzinac "trosi" 10,15 eur-a na 100 km, dizel 7,28 eur-a na 100 km.
10,15-7,28=2,87/100 km razlike.
ako ne prelazis veliku kilometrazu onih 2000 KM koji si vise potrosio na dizela prema ovoj racunici neces vratiti za 38.000 km.
e tu je racunica i kljuc kalkulacije prilikom kupovine rabljenog auta dizel vs benzin ;-)
Qler

#72 Re: Savjet prilikom kupovine auta

Post by Qler »

To mi je znaci bilo nekih 3,5 - 4 godine moje kilometraze sa privatnim autom....
Bakir1

#73 Re: Savjet prilikom kupovine auta

Post by Bakir1 »

eto ako ces ga toliko vozati znacilo bi, plus sto ces kroz amortizaciju i bolju mogucnost prodaje opet dobiti 1000 KM nazad vise od onih pocetnih 2000 KM razlike.
tako da mozes prepoloviti onu kilometrazu
arman1

#74 Re: Savjet prilikom kupovine auta

Post by arman1 »

Bakir1 wrote:eto ako ces ga toliko vozati znacilo bi, plus sto ces kroz amortizaciju i bolju mogucnost prodaje opet dobiti 1000 KM nazad vise od onih pocetnih 2000 KM razlike.
tako da mozes prepoloviti onu kilometrazu
E sad dodaj skuplje kvarove koji su sve češći kod dizela nego benzinca, ako se zna kako večina auta u BiH dođe,što je auto starije. Dođe da ako kupuješ auto za neku loko vožnju i malo do mora te ako planiraš zamijenit auto za nekih 4-5 godina, drži se benzinca.
Bakir1

#75 Re: Savjet prilikom kupovine auta

Post by Bakir1 »

naveo sam gore licna iskustva kada su u pitanju dizeli, i opet kazem ne kvare se nista vise od snagom uporedivih benzinaca
Post Reply