Znam, ali trebalo je to više naglašavati po medijima.vivaldi wrote:kazne su od 100 do 10.000 KM, i sasvim sigurno da ce sistem tamo gdje primjeti anomaliju koja mu ne ide u korist vrsit kontrole, ako treba i preko ambasada pa ce se mnogima mozda obiti o glavu, ali generalno mislim da nece toga biti u znacajnijoj mjeriMister Yes wrote:Sve treba popisati naravno. Ali se trebalo više uraditi na prevenciji malverzacija. Trebalo je na udarnim TV terminima pričati kako će biti rigorozne kontrole odgovora na pitanja broj 1 i broj 4 i da će kazne za laganje na te odgovore biti velike.
Popisivanje dijaspore
- Mister Yes
#51 Re: Popisivanje dijaspore
-
Yug
#52 Re: Popisivanje dijaspore
Kako ces vrsiti kontrole npr. sa ljudima iz Srbije,uglavnom Beograd i Vojvodina,oni su na sat ili dva voznje do Bijeljine,Zvornika,Doboja itd.Fakticki zive na relaciji BiH- Srbija.Evo postavio sam link gdje se najavljuje na stotine hiljada ljudi da dolaze na popis,pa onda Hrvatska itd.Ne vjerujem ja nesto u nas sistem.vivaldi wrote:kazne su od 100 do 10.000 KM, i sasvim sigurno da ce sistem tamo gdje primjeti anomaliju koja mu ne ide u korist vrsit kontrole, ako treba i preko ambasada pa ce se mnogima mozda obiti o glavu, ali generalno mislim da nece toga biti u znacajnijoj mjeriMister Yes wrote:Sve treba popisati naravno. Ali se trebalo više uraditi na prevenciji malverzacija. Trebalo je na udarnim TV terminima pričati kako će biti rigorozne kontrole odgovora na pitanja broj 1 i broj 4 i da će kazne za laganje na te odgovore biti velike.
http://www.youtube.com/watch?v=5YDAZJPcT3Y
Last edited by Yug on 28/09/2013 00:13, edited 1 time in total.
- Mister Yes
#53 Re: Popisivanje dijaspore
Carinska kontrola. Sve ima u kompjuterima kada si ušao a kada izašao iz koje zemlje. Jedino ako si ušao preskačući žicujefferson wrote:Ejh jbg, recimo neko slaze u SAD koliko je ovdje, prvo kako ce se to provjeriti (imaj u obziru broj provjera koje bi bile potrebne) kao i kako to snakcionisati?Mister Yes wrote:Sve treba popisati naravno. Ali se trebalo više uraditi na prevenciji malverzacija. Trebalo je na udarnim TV terminima pričati kako će biti rigorozne kontrole odgovora na pitanja broj 1 i broj 4 i da će kazne za laganje na te odgovore biti velike.jefferson wrote: Ali zato postoji rubrika koja trazi da navedes koliko si vec godina u inostranstvu. Neki ce lagati neki ce istinu prikazati.
Ja sam naveo da sam vani 8g, pa nek sad oni racunaju kako se to uklapa u sliku drzave.
Mislim da je bitno sve popisati, prvo ljude u BiH, pa van BiH da bis e dobila tacna slika migracije, GDP-a itd.
- vivaldi
#54 Re: Popisivanje dijaspore
jedino ne znam sta ce se desiti ako kontrolni popis u novembru pokaze odstupanje vece od 5% (do toliko se popis smatra validnim). Sta ako bude 7,9 ili 15%? Jel propada?Mister Yes wrote:Znam, ali trebalo je to više naglašavati po medijima.
- Havatar
#55 Re: Popisivanje dijaspore
Ne mogu posto je i u susjednim drzavama bilo ljudi koji su odbili da se popisu i nisu dobili kaznu i to je samo zastrasivanje ljudi da bi se svi popisali. Ista stvar je i sa tim sta ces reci i kako ces odgovoriti na pitanja.Mister Yes wrote:Odbij da se popišeš pa ćemo vidjeti mogu li te kaznitiHavatar wrote: Ne postoje rigorozne kontrole sta ces reci na popisu ni u jednoj drzavi niti te neko moze kazniti za odgovore niti ako odbijes da se popises.![]()
Popis je obavezan i obavezno je davati tačne podatke. Po našem zakonu kažnjivo je odbiti popis ili davati lažne podatke. Jedino je neobavezno odgovoriti na pitanja o etničkoj pripadnosti i vjeroispovjesti.
-
jefferson
#56 Re: Popisivanje dijaspore
i ko ce te sve ulaske i izlaske provjeriti? Ono da realni budemo?Carinska kontrola. Sve ima u kompjuterima kada si ušao a kada izašao iz koje zemlje. Jedino ako si ušao preskačući žicu
- vivaldi
#57 Re: Popisivanje dijaspore
ljudi uopste ne moraju dolaziti da bi nesto petljali, samo nepotrebni trosak. Dovoljan je 1 da ih popise koliko hoce, i zive i mrtve, samo da ima JMBG, a to se moze i sms-om poslati.Yug wrote:Kako ces vrsiti kontrole npr. sa ljudima iz Srbije,uglavnom Beograd i Vojvodina,oni su na sat ili dva voznje do Bijeljine,Zvornika,Doboja itd.Fakticki zive na relaciji BiH- Srbija.Evo postavio sam link gdje se najavljuje na stotine hiljada ljudi da dolaze na popis,pa onda Hrvatska itd.Ne vjerujem ja nesto u nas sistem.
ako ziv u srbiji, ako tamo rade, idu u skolu, ako su popisani na popisu u srbiji...sve se to moze provjeriti preko ambasada, granicne sluzbe..., a onda ce se puniti budzet prekrsajnim prijavama
- Mister Yes
#58 Re: Popisivanje dijaspore
Ne znam ali mislim da će ovaj naš propasti. Jednostavno previše je ostrašćenih koji će čak izmišljati članove porodice kako bi povećali broj svojih. Bude li u BiH više od recimo 3,8 miliona ljudi definitivno je popis propao i možeš ga popišat. Žao mi tolikih para koje će biti bačene ali takvi smo kakvi smo.vivaldi wrote:jedino ne znam sta ce se desiti ako kontrolni popis u novembru pokaze odstupanje vece od 5% (do toliko se popis smatra validnim). Sta ako bude 7,9 ili 15%? Jel propada?Mister Yes wrote:Znam, ali trebalo je to više naglašavati po medijima.
- vivaldi
#59 Re: Popisivanje dijaspore
hiljade drzvanih sluzbenika koji vec godinama mahom ionako nista i ne rade..jefferson wrote:i ko ce te sve ulaske i izlaske provjeriti? Ono da realni budemo?Carinska kontrola. Sve ima u kompjuterima kada si ušao a kada izašao iz koje zemlje. Jedino ako si ušao preskačući žicu
ako se sistem zainati ili samo zeli poslati poruku, sve je moguce.
-
Yug
#60 Re: Popisivanje dijaspore
Pa pogledaj link,nisu se tamo popisali.I na FTV u emisiji "odgovorite ljudima" kazu da ne treba uopste JMBG.vivaldi wrote:ljudi uopste ne moraju dolaziti da bi nesto petljali, samo nepotrebni trosak. Dovoljan je 1 da ih popise koliko hoce, i zive i mrtve, samo da ima JMBG, a to se moze i sms-om poslati.Yug wrote:Kako ces vrsiti kontrole npr. sa ljudima iz Srbije,uglavnom Beograd i Vojvodina,oni su na sat ili dva voznje do Bijeljine,Zvornika,Doboja itd.Fakticki zive na relaciji BiH- Srbija.Evo postavio sam link gdje se najavljuje na stotine hiljada ljudi da dolaze na popis,pa onda Hrvatska itd.Ne vjerujem ja nesto u nas sistem.
ako ziv u srbiji, ako tamo rade, idu u skolu, ako su popisani na popisu u srbiji...sve se to moze provjeriti preko ambasada, granicne sluzbe..., a onda ce se puniti budzet prekrsajnim prijavama
- Mister Yes
#61 Re: Popisivanje dijaspore
Kompjuteri. Današnji kompjuteri su toliko moćni da za par sekundi mogu izlistati sve ulaske i izlaske u zemlju a na osnovu carinskih podataka. Pa kada je Mevlid zapucao isti dan je bio podatak kada je ulazio i izlazio iz zemlje. A oni imaju 2 godine do rezultata.jefferson wrote:i ko ce te sve ulaske i izlaske provjeriti? Ono da realni budemo?Carinska kontrola. Sve ima u kompjuterima kada si ušao a kada izašao iz koje zemlje. Jedino ako si ušao preskačući žicu
-
jefferson
#62 Re: Popisivanje dijaspore
Ja rece da realni budemo!vivaldi wrote:hiljade drzvanih sluzbenika koji vec godinama mahom ionako nista i ne rade..jefferson wrote:i ko ce te sve ulaske i izlaske provjeriti? Ono da realni budemo?Carinska kontrola. Sve ima u kompjuterima kada si ušao a kada izašao iz koje zemlje. Jedino ako si ušao preskačući žicu
ako se sistem zainati ili samo zeli poslati poruku, sve je moguce.
- Mister Yes
#63 Re: Popisivanje dijaspore
Ne treba čak ni JMBG znati. Dovoljno je znati datum rođenja.vivaldi wrote:ljudi uopste ne moraju dolaziti da bi nesto petljali, samo nepotrebni trosak. Dovoljan je 1 da ih popise koliko hoce, i zive i mrtve, samo da ima JMBG, a to se moze i sms-om poslati.Yug wrote:Kako ces vrsiti kontrole npr. sa ljudima iz Srbije,uglavnom Beograd i Vojvodina,oni su na sat ili dva voznje do Bijeljine,Zvornika,Doboja itd.Fakticki zive na relaciji BiH- Srbija.Evo postavio sam link gdje se najavljuje na stotine hiljada ljudi da dolaze na popis,pa onda Hrvatska itd.Ne vjerujem ja nesto u nas sistem.
- vivaldi
#64 Re: Popisivanje dijaspore
mozda i propadne ko sto kaze mister yes.Yug wrote:Pa pogledaj link,nisu se tamo popisali.I na FTV u emisiji "odgovorite ljudima" kazu da ne treba uopste JMBG.
uprkos svemu, ne vjerujem da ce to biti toliko masovna pojava. bice laganja, neko ce najebat i platit kaznu, neko ce se provuci, sve ce ostati isto, a od rezultat ce se svakako praviti teorije i izazivat sumnja kakvi god da budu
- vivaldi
#65 Re: Popisivanje dijaspore
po potrebi, dovoljno ga je izmislitiMister Yes wrote:Dovoljno je znati datum rođenja.
- vivaldi
#66 Re: Popisivanje dijaspore
a jebiga, voda se placa po clanu, a i dobro je poskupila, neko mozda nece ni provjervatai vec samo poslati nove racune - sam pao sam se ubiojefferson wrote:Ja rece da realni budemo!
-
jefferson
#67 Re: Popisivanje dijaspore
Zavisi gdje si, ako si u "metropoli" onda jbg, ima logike.vivaldi wrote:a jebiga, voda se placa po clanu, a i dobro je poskupila, neko mozda nece ni provjervatai vec samo poslati nove racune - sam pao sam se ubiojefferson wrote:Ja rece da realni budemo!
Ako si u ostalim "kasabama" onda ne
- vivaldi
#68 Re: Popisivanje dijaspore
pa nista nije nemoguce, negdje se vise isplati poslati uveacn racun, a tamo gdje ne mozes nista naplatiti po clanu, slace kontrole ko svabe sto su fiktivne brakove ganjali..to ce biti ko porezna inpskecija jer valjda punit budzetjefferson wrote:Ako si u ostalim "kasabama" onda ne
- Havatar
#69 Re: Popisivanje dijaspore
Sa price o popisu se preslo na bajkevivaldi wrote:pa nista nije nemoguce, negdje se vise isplati poslati uveacn racun, a tamo gdje ne mozes nista naplatiti po clanu, slace kontrole ko svabe sto su fiktivne brakove ganjali..to ce biti ko porezna inpskecija jer valjda punit budzetjefferson wrote:Ako si u ostalim "kasabama" onda ne
-
Erwin Huber
#70 Re: Popisivanje dijaspore
Mister Yes wrote:Ne znam ali mislim da će ovaj naš propasti. Jednostavno previše je ostrašćenih koji će čak izmišljati članove porodice kako bi povećali broj svojih. Bude li u BiH više od recimo 3,8 miliona ljudi definitivno je popis propao i možeš ga popišat. Žao mi tolikih para koje će biti bačene ali takvi smo kakvi smo.vivaldi wrote:jedino ne znam sta ce se desiti ako kontrolni popis u novembru pokaze odstupanje vece od 5% (do toliko se popis smatra validnim). Sta ako bude 7,9 ili 15%? Jel propada?Mister Yes wrote:Znam, ali trebalo je to više naglašavati po medijima.
propašće 100% zbog ostrašćenih "patriota".
- It_is_a_Leclerc
#71 Re: Popisivanje dijaspore
Odoste daleko. Praktički, ide se dotle da želite nekom zabraniti ulazak u zemlju jer je iz dijaspore (a kako bi to neko mogao dokazati na granici) ili šta već ?! Ili da svaki od 40 000 popisivača nosi listing ulazaka u zemlju, pa da provjerava ?! To nije ok. Tim više što se dijaspora kao privremeno odsutni građani BiH ima pravo popisati sa odgovorom b na prvom pitanju i tu nema ništa ni čudno, ni skandalozno, ni protuzakonito. Nakon odgovora b) na prvom pitanju treba navesti gdje se osoba trenutno nalazi, van BiH pa će se, na osnovu tog odgovora, statistički računati broj stanovnika BiH bez dijaspore, sa dijasporom, i sve ostalo.
Za davanje lažnih informacija na popisu su predviđene kazne, i to će se, vjerujte, provoditi. Već su popisivači dobili instrukcije da na licu mjesta pišu prijave nadležnoj popisnoj komisiji, ako primjete pokušaje da se neko dvaput prijavi ili radi nešto slično, jer se računa da će se od takvih "kaznica" otplatiti makar mali djelić uloženog.
Popis neće propasti. Ne možeš izmisliti člana porodice jer izmišljeni član porodice ne može imati trajni, ni ovaj novi "privremeni" JMBG. Dapače. Ovaj popis će biti proveden profesionalno i stručno jer ga praktički provodi Eurostat koji je i autor ove popisnice (ekscesa, "lažnih popisivača", četnika koji popisuju po Podrinju će biti. Ali takvih slučajeva je bilo i u HR, i svugdje drugo). Dobit ćemo broj stanovnika BiH koji žive u BIH, i onih koji privremeno borave van zemlje.
Nisu ljudi u Zavodu za statistiku od jučer, pa da nisu predvidjeli ovakvu situaciju.
Za davanje lažnih informacija na popisu su predviđene kazne, i to će se, vjerujte, provoditi. Već su popisivači dobili instrukcije da na licu mjesta pišu prijave nadležnoj popisnoj komisiji, ako primjete pokušaje da se neko dvaput prijavi ili radi nešto slično, jer se računa da će se od takvih "kaznica" otplatiti makar mali djelić uloženog.
Popis neće propasti. Ne možeš izmisliti člana porodice jer izmišljeni član porodice ne može imati trajni, ni ovaj novi "privremeni" JMBG. Dapače. Ovaj popis će biti proveden profesionalno i stručno jer ga praktički provodi Eurostat koji je i autor ove popisnice (ekscesa, "lažnih popisivača", četnika koji popisuju po Podrinju će biti. Ali takvih slučajeva je bilo i u HR, i svugdje drugo). Dobit ćemo broj stanovnika BiH koji žive u BIH, i onih koji privremeno borave van zemlje.
Nisu ljudi u Zavodu za statistiku od jučer, pa da nisu predvidjeli ovakvu situaciju.
- Mister Yes
#72 Re: Popisivanje dijaspore
Ako se hoće provjeravati moguće je to uraditi vrlo jednostavno. Znači čim se popisivač vrati i donese popunjenu popisnicu istu da nekom članu komisije koji sjeda za kompjuter i ide ovim redom:
1. Prva provjera - baza podataka matične knjige rođenih
Provjerava se da li je osoba sa tim imenom i prezimenom i tim datumom rođenja uopšte rođena.
Jedan klik miša i nekoliko sekundi da kompjuter izlista.
2. Druga provjera - baza podataka matične knjige umrlih
Provjerava se da li još uvijek živ
3. Treća provjera – baza podataka evidencija ličnih karti
Lične karte važe 10 godina tako se moraju obnavljati svakih 10 godina. Ima dosta onih koji žive vani a nisu vadili ličnu kartu zadnjih 10 godina. Ima i onih koji žive u BiH a nemaju ličnu kartu ali takvih ima jako malo i mogu se detaljno provjeriti. Dakle ako te osobe nema u evidenciji ličnih karata odmah se pali crvena lampica ako je u popisnici naznačeno da živi u BiH.
4. Četvrta provjera – baza podataka carinska evidencija ulazaka i izlazaka iz zemlje
Ako je dolazio da mijenja ličnu kartu onda je dovoljno u bazu podataka unijeti samo carinske evidencije u zadnjih 10 godina. Na osnovu toga se jasno može vidjeti da li ta osoba živi u BiH ili vani.
To je desetak minuta po popisnici.
1. Prva provjera - baza podataka matične knjige rođenih
Provjerava se da li je osoba sa tim imenom i prezimenom i tim datumom rođenja uopšte rođena.
2. Druga provjera - baza podataka matične knjige umrlih
Provjerava se da li još uvijek živ
3. Treća provjera – baza podataka evidencija ličnih karti
Lične karte važe 10 godina tako se moraju obnavljati svakih 10 godina. Ima dosta onih koji žive vani a nisu vadili ličnu kartu zadnjih 10 godina. Ima i onih koji žive u BiH a nemaju ličnu kartu ali takvih ima jako malo i mogu se detaljno provjeriti. Dakle ako te osobe nema u evidenciji ličnih karata odmah se pali crvena lampica ako je u popisnici naznačeno da živi u BiH.
4. Četvrta provjera – baza podataka carinska evidencija ulazaka i izlazaka iz zemlje
Ako je dolazio da mijenja ličnu kartu onda je dovoljno u bazu podataka unijeti samo carinske evidencije u zadnjih 10 godina. Na osnovu toga se jasno može vidjeti da li ta osoba živi u BiH ili vani.
To je desetak minuta po popisnici.
-
Yug
#73 Re: Popisivanje dijaspore
Pogledajte ovu emisiju i to par dana pred pocetak popisa.Ne bi se reklo da su od juce ali se ne slazu oko kljucnih stvari.It_is_a_Leclerc wrote:Odoste daleko. Praktički, ide se dotle da želite nekom zabraniti ulazak u zemlju jer je iz dijaspore (a kako bi to neko mogao dokazati na granici) ili šta već ?! Ili da svaki od 40 000 popisivača nosi listing ulazaka u zemlju, pa da provjerava ?! To nije ok. Tim više što se dijaspora kao privremeno odsutni građani BiH ima pravo popisati sa odgovorom b na prvom pitanju i tu nema ništa ni čudno, ni skandalozno, ni protuzakonito. Nakon odgovora b) na prvom pitanju treba navesti gdje se osoba trenutno nalazi, van BiH pa će se, na osnovu tog odgovora, statistički računati broj stanovnika BiH bez dijaspore, sa dijasporom, i sve ostalo.
http://www.youtube.com/watch?v=ZcSdm3bpPqw
- Havatar
#74 Re: Popisivanje dijaspore
pod broj 1 i 2 ce mozda provjeravati , broj 3 je nepotrebno posto vecina u dijaspori ima licnu i to ne bi moglo da pomogne dok to pod 4 nece ni provjeravati.
- vivaldi
#75 Re: Popisivanje dijaspore
nije rijec uopste o tome, vec o istinitosti datih podatak - nista vise, nista manje.It_is_a_Leclerc wrote:ide se dotle da želite nekom zabraniti ulazak u zemlju jer je iz dijaspore
popis nema nikakve veze nisa kakvim pravima - ama bas nista niti dobijas niti mozes izgubiti i ako se popises ni ako se ne popises. aposlutno nista!!!
ovdje je samo rijec o preksajnoj odgovornosti koja je predvidjena za netacne podatke. znaci ako govoris onako kako zaista i jeste, nema ma bas nikakvih problema, jer imas ponudjenu opciju za svaku situaciju.