Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
VenomousV

#51 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Post by VenomousV »

kad vec spominjete prosjake, zna li neko sta je sa onim nanama, jesu i one necije "uposlenice"?
bila je jedna sama dugo vremena, uvijek ispred yves rochera, pa se pojavila i ona druga... jedino sam njima davala novac, jer su stare i ne mogu raditi i zaraditi

a u vezi sa prodavacima cestitki/markica, neki dan sam jednom rekla "ih, samo 20% ide djeci" na sto je on drsko odgovorio i nesto mi opsovao a minut ranije sav divan, krasan, nasmijan :-)
Edin H.

#52 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Post by Edin H. »

sinuhe wrote::D Ima regularnih, da tako kazem, Bugara i Rumuna koji su se za vrijeme rata na Zapadu predstavljali kao Bosanci :lol:
Ma kakav rat, nisu oni jos ni skontali da se zavrsio, ja ih vidio nedavno u Londonu predstavljaju se kao Bosanci, u podzemnoj, kad sam ih konfrontirao ne znaju ni beknuti ni srpski, ni hrvatski, ni bosanski, ni bosnjacki, ni crnogorski... :D
JohnnyS

#53 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Post by JohnnyS »

prije sam davao, sad sam baš drzak i kažem "Imam, al ne dam"... Onda, ne more, brzo odustanu :D
respo

#54 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Post by respo »

meni srecom ne prilaze valjda im izgeldam kao narkoman ili neko ko nema prebijene

meni super :D
respo

#55 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Post by respo »

Edin H. wrote:
sinuhe wrote::D Ima regularnih, da tako kazem, Bugara i Rumuna koji su se za vrijeme rata na Zapadu predstavljali kao Bosanci :lol:
Ma kakav rat, nisu oni jos ni skontali da se zavrsio, ja ih vidio nedavno u Londonu predstavljaju se kao Bosanci, u podzemnoj, kad sam ih konfrontirao ne znaju ni beknuti ni srpski, ni hrvatski, ni bosanski, ni bosnjacki, ni crnogorski... :D
pa ima onaj film francuski neki
i prosjak neki se predstavlja kao jugosloven i to bas u podzemnoj koliko me sjecanje sluzi
kad u filmu stvarno neko ga na nasem pita odakle si ili tako nesto
kad ovaj portugese a on ustvari francuz
Edin H.

#56 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Post by Edin H. »

respo wrote:meni srecom ne prilaze valjda im izgeldam kao narkoman ili neko ko nema prebijene

:lol:
Bluemore

#57 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Post by Bluemore »

saphir_ wrote:
Čudna sorta wrote:
A opet nekako te strah da ćeš možda proći pored nekoga kome zaista treba, u moru prevaranata. Mada ti kojima zaista treba obično nisu na ulici, ali eto.
oni kojima zaista treba te ne vuku za rukav niti idu od stola do stola, od saltera do saltera.

...oni proseći ne dodijavaju ljudima. :!:
definitivno, kontam kad su presli prag da u javnosti prose ili je biznis na malo ili na veliko, uglavnom nije ono za sta se prodaju.... i kad me ponese samo se sjetim da treba dati onome kome treba a to sigurno nije taj sto po kaficima i ulici , mostovima itd. prosi
Dendrlix

#58 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Post by Dendrlix »

VenomousV wrote:kad vec spominjete prosjake, zna li neko sta je sa onim nanama, jesu i one necije "uposlenice"?
bila je jedna sama dugo vremena, uvijek ispred yves rochera, pa se pojavila i ona druga... jedino sam njima davala novac, jer su stare i ne mogu raditi i zaraditi

a u vezi sa prodavacima cestitki/markica, neki dan sam jednom rekla "ih, samo 20% ide djeci" na sto je on drsko odgovorio i nesto mi opsovao a minut ranije sav divan, krasan, nasmijan :-)
Uvijek dam 1-2 marke onoj nani sto nikad ne trazi vec stavi na krilo krpu pa ruku na krpu. Jednom nisam imao sitno i dam joj 5 maraka. Nece da uzme, kaze puno je, kupi nesto maloj. Nisam tad bio sa kcerkom ali me je zapamtila kad setamo. One cestitkarose sam poslao u pizdu materinu 2-3 puta i vise mi ne traze. "Hudim" zenama od 30 godina dam dobrobnamjeran savjet da umjesto sto prosi zareda po kaficima i pita treba li im pomesti ili baciti smece.
BadCopy

#59 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Post by BadCopy »

Haveru ciganka pokucala na vrata i trazila para,on joj reko dat 50 kermi ako je nategne :lol:
Kad mi pridje cigan i trazi pare uopste ne reagujem kao da ga i nema.
uglavnomja

#60 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Post by uglavnomja »

najgora je dijaspora, oni su najveci razlog sto se prosjaci skupljaju, lole se hadzijaju, sad ce dati ciganki 10-20 km, da vidi kafana :roll:

turisti immaju upustva da ne daju pare! i vecinom se pridrzavaju.

inace, ta ciganija u francuskoj, par stotina ljudi se, kao, prezivalo hamidovic, iz srebrenice, a beknut ne znaju.
Prpa.ba

#61 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Post by Prpa.ba »

Za ocekivati je da se biznis prosjacenja i humanitarnih akcija razvije u drustvu koje svoju savjest zbog drustvene inertnosti sapire udjeljivanjem sadake koja je poprimila nadnaravne razmjere. Drzava ima sasvim dovoljno novca i za razne unesrecene porodice, i za narkomane, i za djecu sa posebnim potrebama.. svi taj novac placamo na razne nacine, te postoji citav sistem koji bi se sa svim tim problemima trebao obracunavati - sistematski. Ako ta rijec vise uopce postoji u ovoj drzavi.

Naravno, Bosna ne bi bila Bosna kada se porez ne bi posmatrao cisto kao reket koji placamo feudalcima zato sto zivimo i radimo na njihovoj zemlji, pa onda nije ni problematican namet na pamet kojim se udjeljuje 2 KM/poziv za razne transplantacije i spasavanje zivota u ad hoc humanitarnim akcijama, a ni pola marke malom cigi za kiflu. I vuk sit, i ovce na broju. Narod ima osjecaj da je rijesio nesto iz svoje fotelje bez da se zamjerio feudalcu, a trosak je samo par desetaka maraka mjesecno, nakon sto je vec platio harac koji samo nominalno sluzi u iste te svrhe. To sto se time podrzava djeciji rad, sto se daju sanse za izljecenje djeci sa najboljom medijskom promocijom - najjadnijim izgledom na TV showu "Humanitarnu akciju mozes dobiti ti!", to sto makroi uzimaju procente od svake te transakcije, to cemo ostaviti za neko bolje vrijeme. :thumbup:
kakavdanakneiskustvu

#62 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Post by kakavdanakneiskustvu »

u zenici se u glavnoj pješačkoj zoni pojavile kutije i djevojke koje tu skupljaju novce za valjda bolesne osobe,tumor većinom,al one bukvalno prose novac,govore bar 10 pfeninga ako možete da date,i tako slično
vitamini

#63 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Post by vitamini »

uhhh... ima onaj jedan sto hoda gradom (stariji , izgleda kao Rom, prljav, slabije vidi) i mlatara rukom, ali bas ono zamahne puni krug. vidjela sam par puta da tako i udari nekoga slucajno (ili ne), a mene je jednom ogrebao po ruci pored Vatre :shock: Pa ne znam dokle ovo vise, ovo je nasilje nad gradjanima... Ne vidim neko poboljsanje po pitanju prosjecenja u skorije vrijeme.... Tuga u sta nam se grad pretvorio :sad:
julisiz es grant

#64 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Post by julisiz es grant »

BadCopy wrote:Haveru ciganka pokucala na vrata i trazila para,on joj reko dat 50 kermi ako je nategne :lol:
Pa ne reče nam bi li šta od tog posla :D
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#65 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Post by mk ultra »

Amazonka27 wrote:Imaju i novi fazon da ti priđu kad si u frci ili u nekom razgovoru i prekidaju te sa pričom „gladan sam, kupi mi da nešto jedem“...okreneš se i vidiš da nema ama baš ni jedne prodavnice, pekare fast fooda i sl u blizini...tada se njihovo „daj mi 10 pf, po' marke, nešto sitno“ pretvara u marku, dvije i vise.
ili stoji 100m od Raiffeisena kod Campusa i trazi 80kf za uplatnicu :lol:

ima jedan pjanac na C. Vili, tamnoputiji malo... znaci izgleda zdravo, ima ga preko 1.90m i garantujem da moze da radi, ali ne...
4zr4

#66 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Post by 4zr4 »

VenomousV wrote:kad vec spominjete prosjake, zna li neko sta je sa onim nanama, jesu i one necije "uposlenice"?

Meni one izgledaju tako fine, i ja samo njima dajem. Ne vjerujem da su uposlenice.
BosnianKnight

#67 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Post by BosnianKnight »

Ma to je sve glupost, gluma... Mislim da se neko bogati i zaradjuje na tome, a vecina kupi jer misli da sve ide djeci, dok se ne procita ili dok ne pitas uopce ti ne kazu da ne ide sve djeci.

Moj rodjak je to bio radio nekih 7 dana i prestao je, kaze dobro zaradjivao pravo ali mu glupo bilo uzimati na tome pare.
BosnianKnight

#68 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Post by BosnianKnight »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ja to vidim ovako...

Zadnje dvije godine je porastao enormno broj turista u Sarajevu tako da su ti profesionalni prosijaci samo došli "trbuhom za kruhom". Hvala Bogu da je SA postalo primamljiva turistička destinacija te da ljudi u svijetu polako Sarajevo ne prepoznaju samo po ratu, jadu i bijedi već i kao destinaciju za obilazak, razgledanje i upoznavanje grada kao i naroda. Problem leži u gradskoj i kantonalnoj vlasti koja tu priliku ne vidi i ne prepoznaje pa ne radi na stvarima koje su za turiste interesantne te na uklanjanju neželjenih stvari kao npr. prosijaci, psi lutalice, đeparoši...itd. Slažem se da se pod hitno nešto treba poduzeti u vezi prosijaka ali mislim da će to ići kilavo kao gotovo i sve ostalo.
Iz mog licnog iskustva, psi lutlice im ne smetaju, vidio sam neki dan, neka 2 prate neku curu i momka, cini mi se da su iz Svedske, a ona ih miluje sve vrijeme. Umiljati su oni, ali dobro, kako kome :-D

Eh, prosjaci i oni sto prodaju markice su napadni, oni se turistima doslovno u facu unesu, ne daju im da miru razgledaju grad, da uzivaju u carima grada... To treba skloniti sa ulice vise.
MaxPayne

#69 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Post by MaxPayne »

zgrada na malti popularno zvana kifla,sa druge strane zgrade se moraš provlačiti zbog silnih proširenih bašta,još ako neko dolazi iz suprotnog smjera...užas
fatamorgana

#70 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Post by fatamorgana »

respo wrote:meni srecom ne prilaze valjda im izgeldam kao narkoman ili neko ko nema prebijene

Sad skontah što neće nijedna s tobom na kafu, pod hitno mijenjaj look, :lol:
insaneinthebrain

#71 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Post by insaneinthebrain »

meni je u posljednje vrijeme najbolji onaj dedo u vojnoj uniformi sto nosa nekakve papire i objasnjava nesto. a ljudi stanu pa slusaju :run:
starii

#72 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Post by starii »

insaneinthebrain wrote:meni je u posljednje vrijeme najbolji onaj dedo u vojnoj uniformi sto nosa nekakve papire i objasnjava nesto. a ljudi stanu pa slusaju :run:
taj dedo me je jedno deset puta zaustavio, zadnji put kad me zaustavio rekoh mu dosta je ba dedo umori me :)
helem on te fotokopirane papire prodaje i zaraduje...

danas me opet zaustavila ona sto joj uvijek fali 3l benzina da se vrati kuci, kazem joj nemam sitnog al kako da ti uvijek fali 3 litre :)
P308

#73 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Post by P308 »

Zadnjih dana cesto sretnem zenu koja trrazi pare za benzin.

EDIT: @tek vidim starii je pisao o istom. Meni rece treba joj da prevozi nekog bolesnog u bolnicu :-)
fixer

#74 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Post by fixer »

Najgore je sto onima kojima stvarno treba, a to su ovi kojima treba za transplantaciju, vise nece biti moguce da skupe novac. :( Zbog toga apelujem na ljude da ako ikako mogu, daju ovima koji se bore za zivot.
azurna_obala

#75 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Post by azurna_obala »

Ne znam šta me više nervira,
one bašte po sred ulice ili ovi silni prosjaci i ovi što prodaju markice...užas.

a najdosadniji mi je onaj što prodaje hemijske, još se on plaho uvrijedi kad mu kažeš da ne možeš baš svaki put kupit prokletu hemijsku :twisted:
Post Reply