Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pogreb)

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
beco

#51 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by beco »

Koliko ja znam običaj je da uza familija skupi nešto para da se nade barem je tako u mojoj familiji. Komšije najviše hranu donesu.
iz dna duše

#52 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by iz dna duše »

ludacha wrote:Mislim da kod katolika nije tako skupo. Kao sto je netko gore rekao, fratar kosta do 100KM, u biti nema cjenik nego kako mu das za misu (barem ovaj nas). Ne znam cijene sanduka, al nije jeftin.

Financijski problem je ako familija nema grobnicu/grobno mjesto, a smrt nastupila iznenada. Tad se najcesce kupuje vec izliven betonski grob koji se polaze u raku, a on kosta oko 1200KM.

Sad je vidim popularno imati trubaca. Me znam posto je on, nisam iz pomodne familije.

Kod nas je obicaj dat stogod za misu, tj dati nesto KM familiji umrloga da se pripomogne valjda, kako ko ima (od 10 do max 50KM sto je rijetkost). Jel ovo obicaj i prilikom dzenaze?

Kod muslimana nije zvanično običaj da se daje novac familiji umrlog, ali se to ipak dešava...znači, obično oni, koji su dobrostojeći iz rodbine ili prijatelji, odmah po saznanju o smrti, donesu ili ponude ožalošćenima novac, kako bi mogli obaviti sve što je potrebno, bez da se brinu o tome, da li mogu platiti...Također, komšiluk donosi skuhanu hranu, pomaže kod prijema onih koji dolaze u kuću žalosti. To je lijepo, ali nemaju svi takvu rodbinu i prijatelje..... Osim toga, mislim da i pravoslavce košta sahrana ddosta, ne znam tačno koliko ih košta to sa pravoslavnim popom i crkvom i ukopnim mjestom, ali znam za običaj da se na sahrani okupi puno svijeta i da svi oni ili većina idu onda na oproštajni ručak...koji košta puno, a većina ga ispoštuje. ja sam nedavno bila na shrani oca mog kolege-pravoslavca i bilo je po mojoj procjeni 250 ljudi na ručku, pod iznajmljenim šatorima...
pojedinac

#53 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by pojedinac »

JThomas wrote:laki sine daj gospodinu katalog 8-)
Htjeli smo zapad. Evo ga sve bliže! :mrgreen:

Važi ona nova – Od kolijevke pa do groba ti si samo roba – bez obzira da li si vjernik ili ne.
Zoya

#54 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by Zoya »

pojedinac wrote:
JThomas wrote:laki sine daj gospodinu katalog 8-)
Htjeli smo zapad. Evo ga sve bliže! :mrgreen:

Važi ona nova – Od kolijevke pa do groba ti si samo roba – bez obzira da li si vjernik ili ne.
Sramota samo takva!
dragan.s

#55 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by dragan.s »

iz dna duše wrote: Kod muslimana nije zvanično običaj da se daje novac familiji umrlog, ali se to ipak dešava...znači, obično oni, koji su dobrostojeći iz rodbine ili prijatelji, odmah po saznanju o smrti, donesu ili ponude ožalošćenima novac, kako bi mogli obaviti sve što je potrebno, bez da se brinu o tome, da li mogu platiti...Također, komšiluk donosi skuhanu hranu, pomaže kod prijema onih koji dolaze u kuću žalosti. To je lijepo, ali nemaju svi takvu rodbinu i prijatelje..... Osim toga, mislim da i pravoslavce košta sahrana ddosta, ne znam tačno koliko ih košta to sa pravoslavnim popom i crkvom i ukopnim mjestom, ali znam za običaj da se na sahrani okupi puno svijeta i da svi oni ili većina idu onda na oproštajni ručak...koji košta puno, a većina ga ispoštuje. ja sam nedavno bila na shrani oca mog kolege-pravoslavca i bilo je po mojoj procjeni 250 ljudi na ručku, pod iznajmljenim šatorima...
Kod nas takođe nije običaj da se neki novac daje porodici umrlog. Ako neko dolazi u kuću na saučešće onda donosi ono klasično, litru žestokog ili soka, keks i tako nešto. Naravno, komšiluk i rodbina pomažu itd. Ranije je mrtvac boravio u kući i odatle je polazila povorka na groblje (na selima), a sada većinom ide iz pogrebne ustanove pa u samoj kući nema nekih velikih okupljanja.
Ne znam tačno koliko se daje popu, ali mislim da je slično kao i kod katolika, otprilike nema neke fiksne tarife, ali niko ne daje ispod 50 KM (za samu sahranu, ostalo po želji).
Što se tiče novotarija, to je počelo tamo negdje 80-tih, četrdeset dana, pola godine, godinu dana, i sve kao svadbe po broju gostiju i jelu koje se pojede i piću koje se popije. Ako je umrlo čeljade bilo starije znalo se na tim pomenima i zapjevat. I svi su govorili kako to ne valja, veliki trošak, ovo ono, ali niko nije htio da prekida sa tim.
I danas toga ima, i to zna biti veći trošak za samu porodicu nego sahrana.
Najveći trošak je ipak uvijek bila grobnica koja se po nekom običaju trebala podići godinu dana nakon smrti (ako je porodica nije imala). Na selima je opet tu manji trošak jer se bar zemljište nije plaćalo.
šrink

#56 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by šrink »

Ja znam par slucajeva gdje je socijalno platilo troskove dzenaze i svega sto ide s tim. Dakle, socijalni slucajevi su ipak zbrinuti s te strane, s tim sto se i to vjerujem treba ''izganjati'' kao i sve.
A sto se tice tih koverata koje se daju hodzama i bulama, kriv je vala i narod isto koliko i oni sto to uzmu.
Scopio

#57 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by Scopio »

meni je nedavno umro blizak član obitelji, kad smo sve troškove sračunali 3400 KM, ukopan na seoskom groblju a to vam kod katolika znači da grobno mjesto se ne plaća, spomenik ćemo sljedeće godine stavit, znaci jos 2000 KM!
Last edited by Scopio on 17/09/2013 22:40, edited 1 time in total.
FrozenCastle

#58 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by FrozenCastle »

lavorpunvode wrote:jel mi moze neko objasniti cime oni ucijene porodicu umrlog na obavezu placanja tolikog iznosa, posto u to do sad nisam bas puno ulazila a interesuje me. mislim... ako neko nema pare da plati, i ne moze "roditi" toliki iznos u tih par dana.. sta onda? tijelo se mora pokopati. ne kontam sta urade u protivnom, ako nema ko da plati i sl.. ?
Reče gore neko da neće da preuzmu tijelo i tijelo ostaje u kući dok se ne skontaju pare...
ludacha

#59 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by ludacha »

A slusaj dragane, meni su baka i djed pricali da se i u doba njihove mladosti pravila daca nakon sprovoda (rucak, meza..) Jer su ljudi dolazili iz daleka, najcesce pjeske (udaljena sela).

Tad je to imalo smisla, da se ljudi koji su dosli na posljednji pozdrav umrlome, bar malo okrijepe prije povratka kuci, al bojim se da je to odavno izgubilo svoju prvotnu svrhu, a postalo nesto sto je nakarada..
dragan.s

#60 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by dragan.s »

ludacha wrote:A slusaj dragane, meni subaka i djed pricali da se i u doba njihove mladosti pravila daca nakon sprovoda (rucak, meza..) Jer su ljudi dolazili iz daleka, najcesce pjeske (udaljena sela).

Tad je to imalo smisla, da se ljudi koji su dosli na posljednji pozdrav umrlome, bar malo okrijepe prije povratka kuci, al bojim se da je to odavno izgubilo svoju prvotnu svrhu, a postalo nesto eto je nakarada..
Naravno, isto su i meni pričali. Obično su na samom groblju to organizovali, prostre se na ledinu, donese hrana i jede.
Slažem se, to jeste imalo smisla jer su ljudi došli izdaleka i opet im treba nazad i to većinom pješke. Ali kao i obično, to se kod nas izrodi u nešto čega se niko ne može otarasiti.
To ti je kao i ovo davanje popovima-fratrima-hodžama. Daj više da ne misli da smo bijeda jer gdje ćeš dati manje od komšije itd.
Zoya

#61 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by Zoya »

Je li jeftiniji krematorium?
Scopio

#62 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by Scopio »

Upravo to... daća e nekad imala smisla jer su ljudi pješaćili po 20km do groblja pa bi bilo pristojno ponuditi te ljude nečim i na taj način izreć im zahvalnost što su došli!
Danas kada svi imaju auta... ovaj običaj gubi smisao...a da nakarada bude još veća kod nas imas stol na ulazu u groblje. Tu bude pečene svinjetine, janjetine, meze... alkohola i onda pored toga svećenik na kraju sprovoda pozove prisutne na okrepu u kuću pokojnika ( imućniji to prave u restoranu)
Kući onda imas klasičnu gozbu, meza, juha, sarma, pite i pečenja -- obzirom da je žalostan povod okupljanja kolača nema!
ludacha

#63 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by ludacha »

Boze sacuvaj, scorpio. Sreca pa sam "sa sela". Nismo jos do janjaca pred grobljem dosli.
uglavnomja

#64 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by uglavnomja »

ludacha wrote:Mislim da kod katolika nije tako skupo. Kao sto je netko gore rekao, fratar kosta do 100KM, u biti nema cjenik nego kako mu das za misu (barem ovaj nas). Ne znam cijene sanduka, al nije jeftin.

Financijski problem je ako familija nema grobnicu/grobno mjesto, a smrt nastupila iznenada. Tad se najcesce kupuje vec izliven betonski grob koji se polaze u raku, a on kosta oko 1200KM.

Sad je vidim popularno imati trubaca. Me znam posto je on, nisam iz pomodne familije.

Kod nas je obicaj dat stogod za misu, tj dati nesto KM familiji umrloga da se pripomogne valjda, kako ko ima (od 10 do max 50KM sto je rijetkost). Jel ovo obicaj i prilikom dzenaze?
trubac je samo kod ateista
ludacha

#65 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by ludacha »

@Uglavnomja kad si zadnji put bio na katolickom sprovodu?
Ne znam odakle je ideja preuzeta, ali je vrlo cesta pojava u zadnjih nekoliko godina
Scopio

#66 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by Scopio »

Kod nas je trenutno najnoviji hit da recimo kad umre djed ili otac od nekog ratnog profitera ili osobe koja je na sumnjiv način došla do bogastva, na sahranu se unajmi klapa koja otpjeva od thompsona- moj dida i ja!
bude dosta emotivno ali brate klapu u bosni pjesvati, niđe veze.... valjda to posljedica gledanja Larinog izbora
Scopio

#67 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by Scopio »

E sad pitam ovo...
Ne znam jel to samo kod nas u Srednjoj Bosni, ali poslije sprovoda... odnosno nekoliko dana poslije ideš platiti misu za pokojnika.
Sad pazite ovo!
Ima nešto što se zove "mala misa" to je misa u župi u kojoj je pokojnik umro i na toj misi se moli za spasenje njegove duše, znači predvodi je lokalni svećenik i ona košta ovisno od župe do župe ili koliko daš 20-50KM, a ima "velika misa" to je navodno misa koju predvodi biskup ili njegovi pomoćnici u Sarajevu i ona se plaća 800 KM!
Ja sam ostao šokiran na ovo... u hrvatskoj toga nema jer sam baš pitao dok sam studirao dok kod nas u SBK ima!
Obuca9

#68 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by Obuca9 »

chudjenhe wrote:- ako covjek nije bio clan ni jedne vjerske zajednice, zasto ga nije ateisticki sahranila, jel to jeftinije, zna li neko?
Znači ne možeš biti vjernik ako Reisu ne plaćaš mjesečnu članarinu, automatski si ateista?

Je li ima i za to neki hadis?
chudjenhe

#69 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by chudjenhe »

lavorpunvode wrote:jel mi moze neko objasniti cime oni ucijene porodicu umrlog na obavezu placanja tolikog iznosa, posto u to do sad nisam bas puno ulazila a interesuje me. mislim... ako neko nema pare da plati, i ne moze "roditi" toliki iznos u tih par dana.. sta onda? tijelo se mora pokopati. ne kontam sta urade u protivnom, ako nema ko da plati i sl.. ?
cinjenica je da niko nije ostao nezakopan...kao i to da nisu svi u mogucnosti pllatiti, a ukopani...
samo se sve (kao i drugo) prenapuse ;-)
chudjenhe

#70 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by chudjenhe »

Obuca9 wrote:
chudjenhe wrote:- ako covjek nije bio clan ni jedne vjerske zajednice, zasto ga nije ateisticki sahranila, jel to jeftinije, zna li neko?
Znači ne možeš biti vjernik ako Reisu ne plaćaš mjesečnu članarinu, automatski si ateista?

Je li ima i za to neki hadis?
teoretski mozes, ali prakticno gotovo i ne
muka mi da sad objasnjavam jer vidim s kakvom namjerom je ovo pitanje ;-)

edit: svugdje clanovi nekih zajednica, udruzenja imaju popust a neclanovima je skuplje
zasto bi ovdje bio izuzetak
Last edited by chudjenhe on 17/09/2013 23:47, edited 1 time in total.
ludacha

#71 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by ludacha »

Scopio, nisam nikad cula za tu "extra" misu u Sarajevu. Cisto pretjerivanje. Al eto, sta ja znam, nisam veliki, glasni vjernik
newlevel

#72 Re: AW: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana,

Post by newlevel »

Al kad vidis poslije dzenaza kako hodze jedu ko ludi na rucku, haha... Bas ko da danima nisu jeli pa dodju na dzenazu i natovare se.

Sent from my Sony Xperia using Tapatalk
KARDASIJAN

#73 Re: AW: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana,

Post by KARDASIJAN »

newlevel wrote:Al kad vidis poslije dzenaza kako hodze jedu ko ludi na rucku, haha... Bas ko da danima nisu jeli pa dodju na dzenazu i natovare se.

kakvom rucku poslije dzenaze??
chudjenhe

#74 Re: AW: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana,

Post by chudjenhe »

KARDASIJAN wrote:
newlevel wrote:Al kad vidis poslije dzenaza kako hodze jedu ko ludi na rucku, haha... Bas ko da danima nisu jeli pa dodju na dzenazu i natovare se.

kakvom rucku poslije dzenaze??
mada se mene ne pita, probacu odgovoriti

sjecam se, prije agresije na BiH, babo je isao na sprovod ocu radnog kolege (pravoslavac)
i prica kako je nakon sahrane u kuci pokojnika priredjeno meza i pice gdje se nazdravljalo za dusu pokojnika
vidjela zaba da se konji kuju...tako i muslimani preuzeli obicaj da nakon dzenaze naprave rucak
pa sad krive islam, muslimane, hodze, reisa, IZ sto se to radi

a ovo jedu ko ludi je onako, malo preseravanje ono kad hoces nesta nekome koga bas i ne gotivis ;-)

edit: zato, muslimani nemojte to raditi, nije to islamski, nemojte se izlagati dodatnom trosku
eventualno spremite rucak rodbini, prijateljima koji dodju iz daleka
kurty

#75 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by kurty »

zar "rucak" nije zbog onih koji dodju "sa daleka puta" na dzenazu, pa da se malo podkuvete, prije nego krenu kuci???
Post Reply