ratamahatta wrote:hornet wrote:ratamahatta wrote:Bosnjak, naziv koji potice od druga Tvrtka, ali ono sto je dobri Bosnjanin tada znacio nema APSOLUTNO nikakve veze sa ovi IVZ identitetom koji se sad namece....Ja cu uvijek biti Bosanac i Hercegovac, ali nikada Bosnjak.
Dvije trecine ljudi nema pojma sta je Istorija, a kamoli svoju poziciju u istoj....
Jeste Tvrtko je bio 'Bosanac i Hercegovac'. 'Ja bosanskohercegovacki kralj Tvrtko'.

A uvazeni decko prica o cemu? nauciti citati, pa tek onda pisati....o razmisljanju iduci cas.....
Ti si toliko plitak da sa tobom ne vrijedi ni raspravljati. Kako neko uopste 'preko usta prevaliti' tu sintagmu 'Bosanac i Hercegovac'. Kakvi su to umovi, meni to stvarno 'ne ide u glavu'. Kako to moze 2 u 1. Dokle ide ljudska glupost, al stvarno.Ti ces uvijek biti 'Bosanac i Hercegovac', a o historiji nemas pojma. Hercegovac, iskljucivo regionalna pripadnost. Nikako drugacije. Bosna, stara zemlja, drzava, nekada kraljevstvo a sta je Hercegovina? Srbijanac i Vojvodjanin, jel ima takvih? Hrvat i Istranin? Hrvat i Dalmatinac, mozda? Jel mozda Britanci za sebe govore da su Britanci i Sjeverni Irci?

Razumijem ako neko zeli da se izjasni kao Hercegovac, i u drugim zemljama se manji broj osoba izjasnio po regionalnoj pripadnosti, ali kako se neko u jednini moze smatrati 'Bosancem i Hercegovcem'?