Džuma u Neumu

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
semirizsvemira

#51 Re: Džuma u Neumu

Post by semirizsvemira »

Bodkin wrote:[
joj cirkusa stare mi :-)[/quote]
Smislo nesto bolje , to djeca u vrticu napisu bolje :run:
NIN

#52 Re: Džuma u Neumu

Post by NIN »

semirizsvemira wrote:Lakse je biti musliman u Svedskoj nego u BiH a ima i vise muslimana nego u BiH .
Eh sta ti je taj kjafir, em ateist, em kscanin pa opet te vise gotivi neg onaj tvoj. :lol:
semirizsvemira

#53 Re: Džuma u Neumu

Post by semirizsvemira »

NIN wrote:
semirizsvemira wrote:Lakse je biti musliman u Svedskoj nego u BiH a ima i vise muslimana nego u BiH .
Eh sta ti je taj kjafir, em ateist, em kscanin pa opet te vise gotivi neg onaj tvoj. :lol:
A ko je moj i ko me to gotivi :run: I nekaze se kjafir nego kafir . i nije kscanin vec krscanin . Kad naucis osnovne pojmo ve javi se a do tada :run:
NIN

#54 Re: Džuma u Neumu

Post by NIN »

semirizsvemira wrote:
NIN wrote:
A ko je moj i ko me to gotivi :run: I nekaze se kjafir nego kafir . i nije kscanin vec krscanin . Kad naucis osnovne pojmo ve javi se a do tada :run:
Pa ne gotivi te niko, pogotov ovi tvoji, muslimani, narocito u BiH jer si gore i kontaju da kad dodjes u maticu da se foliras. Jednostavno, ne gotive te, ni gor, ni dol! :lol:

Nekaze se pise odvojeno :lol:
Hrulj

#55 Re: Džuma u Neumu

Post by Hrulj »

Ne znam kakav vam je cejf da supate ljude jer hoce da klanjaju. Ovo ima samo u nas. Ti ne klanjas/ne vjerujes/ il se krstis, sta ti smeta sto on hoce na dzumu?
animals

#56 Re: Džuma u Neumu

Post by animals »

Mislim da zbog mnogo kukolja medju vjernicima, i ono malo zdravog niko ne vidi...
NIN

#57 Re: Džuma u Neumu

Post by NIN »

Hrulj wrote:Ne znam kakav vam je cejf da supate ljude jer hoce da klanjaju.
Meni ni na kraj pameti to radit, boze sacuvaj, stvarno! Al pazi, ja musliman, prakticar, predani, hocu na Uskrnja ostrva i skontam nema dzamije? Sta cu u petak, nidje dzemata, nidje poziva!

Jednostavno - izvagam sta mi je prece i to je to. Klasika. :)
Hrulj

#58 Re: Džuma u Neumu

Post by Hrulj »

NIN wrote:
Hrulj wrote:Ne znam kakav vam je cejf da supate ljude jer hoce da klanjaju.
Meni ni na kraj pameti to radit, boze sacuvaj, stvarno! Al pazi, ja musliman, prakticar, predani, hocu na Uskrnja ostrva i skontam nema dzamije? Sta cu u petak, nidje dzemata, nidje poziva!

Jednostavno - izvagam sta mi je prece i to je to. Klasika. :)
Pa sta je on lose rekao? Smeta mu sto nece nitko da iznajmi prostor za tu namjenu preko ljeta. To je bigotizam spram islamskih vjernika a mi se sprdamo o tom.
nasa

#59 Re: Džuma u Neumu

Post by nasa »

Ma to za kucice na plazi je smijesno ali postoji nesto drugo....

Kod nas se religije koriste I zloupotrebljavaju na razne nacine I zbog toga ponekad neki zahtjevi koji uopce nisu teznja ka bilo kakvom utjecaju na drustvo sire ili vjerska radikalizacija budu docekani kao isti, a moze se govoriti samo o pravima pojedinca I brizi o istim.
Zato su cesto vani spremniji ispuniti takve zahtjeve.Evo ja sam u srednju isla isto u jednoj vecinski krscanskoj zemlji I preko raspusta smo nalazili neke poslice, jedne god. s nama radila marokanka koja je htjela da joj se omoguci slobodnih 10tak min.da klanja.Kako nije bilo propisa kojim bi to regulisali ona je napustala posao samovoljno I svi su se oko toga zezali,nikom nista ...Ja sutra da uradim isto u BiH sigurno bi mi se 10 kolega opasno nakostrjesilo jer jednostavno bi to protumacili kroz prizmu ovog sto sam na pocetku napisala.
A vjerovatno nije rijec o tome da su krscani tolerantniji od mojih kolega vec razlicito ocjenjuju "nivo opasnosti" iako je u oba slucaja rijec o istom ...
Kroksica

#60 Re: Džuma u Neumu

Post by Kroksica »

Hrulj wrote:
Pa sta je on lose rekao? Smeta mu sto nece nitko da iznajmi prostor za tu namjenu preko ljeta. To je bigotizam spram islamskih vjernika a mi se sprdamo o tom.
Slazem se sa NINom, poredaj prioritete i selam alejk.
manki

#61 Re: Džuma u Neumu

Post by manki »

Neki stvarno imaju vremena na pretek, pa otvaraju teme tipa "Dzuma u Neumu". Kao sto neko rece, nece svijet propasti ako ne odes na dzumu 7 dana tokom ljetovanja. Lafo eto do sad su svi imali obezbijedjene prostorije za dzume u Makarskoj, na Hvaru, Dubrovniku ili gdje vec.

Bavite se ljepsim stvarima ljudi, izadjite na svjez zrak, ucinite dobro djelo, manite se raznoraznih dzuma i politickih tema na forumu.
gnjev

#62 Re: Džuma u Neumu

Post by gnjev »

Hodočašće u Gornjoj Maoči.

Sent from my ST21i using Tapatalk 4
Hrulj

#63 Re: Džuma u Neumu

Post by Hrulj »

Kroksica wrote:
Hrulj wrote:
Slazem se sa NINom, poredaj prioritete i selam alejk.
To je glupost, i to u rangu hoces da jedes 7 dana al da ne pijes nista, ili ces da pijes a ne jedes. Taj izbor ne bi trebao da se desi. Ako ce neko da klanja sta se to ikoga tice? Nije svak dosao na more da guzi i pije. Neko dodje sa familijom, zenom djecom da se odmori par dana. Nije svakom pamet u donjoj glavi. Al odjednom se svi ponasaju kao da je pokrenuta inicijativa da se bicevima tjeraju svi sa plaza u dzamije i da se napravi dzamija od 50 000m2 u neumu; kada je sve sto se trazi tolerancija i osoba voljna da iznajmi prostor za to preko ljeta. Nije cak ni dzabaluk
Kroksica

#64 Re: Džuma u Neumu

Post by Kroksica »

Hrulj wrote:
To je glupost, i to u rangu hoces da jedes 7 dana al da ne pijes nista, ili ces da pijes a ne jedes. Taj izbor ne bi trebao da se desi. Ako ce neko da klanja sta se to ikoga tice? Nije svak dosao na more da guzi i pije. Neko dodje sa familijom, zenom djecom da se odmori par dana. Nije svakom pamet u donjoj glavi. Al odjednom se svi ponasaju kao da je pokrenuta inicijativa da se bicevima tjeraju svi sa plaza u dzamije i da se napravi dzamija od 50 000m2 u neumu; kada je sve sto se trazi tolerancija i osoba voljna da iznajmi prostor za to preko ljeta. Nije cak ni dzabaluk
Ja shvatam da poenta teme nije dzuma u Neumu nego dzamija u Neumu i mene fakat interesiuje zasto nema dzamije u Neumu ako postoji dzamija u sred Zagreba. No, mene to samo zanima onako, usputno.

K'o sto rekoh, slazem se sa NINom da treba poredati prioritete. Ako je nekom fakat stalo da klanja dzumu, onda nek izbjegava petak u Neumu jer u Neumu nema dzamije, tj. nema je gdje klanjat. Druga stvar, meni licno "dzamija za raju sa kupalista" nema smisla. Mozes me shvatiti pogresno ali mi te dvije stvari nikako ne idu jedna sa drugom. Ja koliko znam plaze su zabranjena mjesta za Muslimane, naravno, mislim na javne plaze. Privatna je vec druga prica.
animals

#65 Re: Džuma u Neumu

Post by animals »

Kroksica wrote:
Hrulj wrote:
Ja shvatam da poenta teme nije dzuma u Neumu nego dzamija u Neumu i mene fakat interesiuje zasto nema dzamije u Neumu ako postoji dzamija u sred Zagreba. No, mene to samo zanima onako, usputno.

K'o sto rekoh, slazem se sa NINom da treba poredati prioritete. Ako je nekom fakat stalo da klanja dzumu, onda nek izbjegava petak u Neumu jer u Neumu nema dzamije, tj. nema je gdje klanjat. Druga stvar, meni licno "dzamija za raju sa kupalista" nema smisla. Mozes me shvatiti pogresno ali mi te dvije stvari nikako ne idu jedna sa drugom. Ja koliko znam plaze su zabranjena mjesta za Muslimane, naravno, mislim na javne plaze. Privatna je vec druga prica.
Onda se postavlja pitanje, koliko su Bosanski muslimani uopce muslimani, jer svi idu na more, i skidaju se na plazi..
Hrulj

#66 Re: Džuma u Neumu

Post by Hrulj »

Kroksica wrote:
Hrulj wrote:

Izgradila si svoje vidjenje situacije u kojoj momci u kupacima odose klanjati, a mozda se i koja prsata dama u toplesu ubaci da otklanja podne i aksam.
Kao sto sam rekao nije sve omladina niti je sve na moru radi sisa i misica. Ja odem najvise radi djece. I ima mnogo takvih ljudi.
I sto da nemam neki ugodjaj koji je jako lako napraviti, za koji sam voljan i platiti ali ne mogu dobiti jer neki neumljanin nece da iznajmi prostor da klanjamo dzumu?
Tu je meni prostor. Cak i da ne klanjam smetalo bi mi sto neko nece da iznajmi jer mu smeta sto ces da se molis tu.
To mi je u rangu rasizma
Hrulj

#67 Re: Džuma u Neumu

Post by Hrulj »

animals wrote:
Kroksica wrote:
Hrulj wrote:

Slabi muslimani ali to nije poenta
Onda se postavlja pitanje, koliko su Bosanski muslimani uopce muslimani, jer svi idu na more, i skidaju se na plazi..
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#68 Re: Džuma u Neumu

Post by Matijevic_Vlado »

fatamorgana wrote:
theTruePath wrote: ovo bi trebalo i na neumu
A imate li vi u ŠveCkoj 'vakih kućica?
na Svedskoj si htio reci Fatmire
Kroksica

#69 Re: Džuma u Neumu

Post by Kroksica »

Hrulj wrote:
Izgradila si svoje vidjenje situacije u kojoj momci u kupacima odose klanjati, a mozda se i koja prsata dama u toplesu ubaci da otklanja podne i aksam.
Kao sto sam rekao nije sve omladina niti je sve na moru radi sisa i misica. Ja odem najvise radi djece. I ima mnogo takvih ljudi.
I sto da nemam neki ugodjaj koji je jako lako napraviti, za koji sam voljan i platiti ali ne mogu dobiti jer neki neumljanin nece da iznajmi prostor da klanjamo dzumu?
Tu je meni prostor. Cak i da ne klanjam smetalo bi mi sto neko nece da iznajmi jer mu smeta sto ces da se molis tu.
To mi je u rangu rasizma
Uopste nisam. Ja razumije da dosta ljudi ide na more i zbog kukuruza, ali nije poenta zbog cega oni idu nego da idu na mjesta koja u Islamu nisu omiljena.
Hrulj

#70 Re: Džuma u Neumu

Post by Hrulj »

Kroksica wrote:
Hrulj wrote:
To mi je u rangu rasizma
Uopste nisam. Ja razumije da dosta ljudi ide na more i zbog kukuruza, ali nije poenta zbog cega oni idu nego da idu na mjesta koja u Islamu nisu omiljena.
U islamu nema nikakve zabrane o moru.
Al mi svejedno nije jasno to ponasanje. To je kao da kad neko bude pretucen svi kazu pa nije trebi bit/ici tamo umjesto da traze krivca.
Kroksica

#71 Re: Džuma u Neumu

Post by Kroksica »

Hrulj wrote:
Al mi svejedno nije jasno to ponasanje. To je kao da kad neko bude pretucen svi kazu pa nije trebi bit/ici tamo umjesto da traze krivca.
Doduse, ne pise nigdje "Nemojte slucajno na more" i da pise, ljudi bi isli na jezero ili bi se vadili da nije tacno odredjeno na koje more.
fatamorgana

#72 Re: Džuma u Neumu

Post by fatamorgana »

Kroksica wrote:
Hrulj wrote:
Doduse, ne pise nigdje "Nemojte slucajno na more" i da pise, ljudi bi isli na jezero ili bi se vadili da nije tacno odredjeno na koje more.
Slažem se, a ne piše ni " Nemojte u Neum! :wink:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#73 Re: Džuma u Neumu

Post by Truba »

fatamorgana wrote:
Black swan wrote:mala crkva je crkvica
a kapela je kapela :D
De ne budi ti zapovijeđeno stavi nam sliku jedne i druge da vidimo otprilike razliku ....

....evo stavih ja ovo što je link'ovo crnoplavo dok ti labude nešto nađeš ....

Image
nema mnogo filozofije...
župa ima 1 crkvu ( glavnu)
filijalne ili područne crkve
i kapelice...

dakle kapelica je dio neke veće strukture... npr grobaljska kapelica, bolnička kapelica... u austriji male kapele na svakom ćošku uz put

Image

evo jedne dok sam pješke išao u njemačku :lol: :lol: :lol:
fatamorgana

#74 Re: Džuma u Neumu

Post by fatamorgana »

Hvala! Nemoj samu tu grobljansku postavljat' ... nešto mi ....'nako .... :wink:
semirizsvemira

#75 Re: Džuma u Neumu

Post by semirizsvemira »

[quote="NIN

Nekaze se pise odvojeno :lol:[/quote][/quote]
U Hrvatskoj se pise zajedno .
Vidi kad bi se ja sekirao sta drugi govore o meni hahahaha . Buraz , vidim da ne poznajes temu . Meni je najvaznije da Allah bude zadovoljan sa mnom i to je to . I nije me briga ko ce me gotiviti i ovdje i i BiH . Imam bracu muslimane , iskrene Allahove robove svih nacija od Ukrajine , do Japana , Indonezije , Rusije preko Kine do Afrike . I ponosan sam zbog toga i srecan sam zbog toga , vjeruj mi ako znas sta je sreca . Kad sretnem neke arape , neke afrikance i neke azijate i poselamimo se onako iskreno kako nas je naucio nas Poslanik s.a.w.s. sve ostalo zaboravim . Klanjamo zajedno i mi stranci i Svedjani a ima i nesto Bosnja i to je to . cak ima i Ante , Hrvat presao na Islam . Kao sto rekoh ima vise muslimana u Svedskoj nego u BiH a i Islama , hvala Allahu
Post Reply