Meso u ishrani

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
NNNN

#51 Re: Meso u ishrani

Post by NNNN »

Cholina_Lokica wrote:
frngla wrote:Svejedno mi je je l' meso stoji u hladnjači 25 godina il' je do jučer paslo po pašnjacima Alpa, ljudi se više truju tom aman zdravom vegeterijanskom hranom... Kod nas nema kontrole uvoza voća i povrća, a isto tako ni mesa! Zato se znalo desiti da uvezu otrovne jabuke iz Čilea, otrovne paprike kojima je kora nejestiva (zamisli kakav je to pesticid kad na deklaraciji proizvođača stoji da je nejestiva kora paprike), preko 50% voća i povrća je GMO itd... Ta priča o zdravom voću i povrću pada u vodu automatski... Tako da, nisam opterećen uopšte, jedem meso jer uživam u istom, jedem meso jer sam preživio rat i bio gladan svega pa i tog mesa, ne biram je l' crveno il' bijelo i ne naprđujem drugim ljudima šta trebaju jesti...
Realno kao sto vidimo naprdjujete vi mesozderi ha ja kazem da sam vegeterijanac, ja nikome ne rekoh da ne treba jesti kao ja. Samo odgovaram na to sto me "prozivaju" :lol:
pa ni tebi niko nije rekao da jedeš meso. ti roštiljaj onu vegetarijansku pljeskavicu, i moš i koju mrkvicu baciti na roštilj. :lol:
Cholina_Lokica

#52 Re: Meso u ishrani

Post by Cholina_Lokica »

sumirprimus wrote:
Cholina_Lokica wrote:S tim da puno vise ljudi uzgaja biljke nego stoku, te je samim tim lakse poznavati nekoga :lol:

A sad sasvim druga stvar, zasto ljudi imaju potrebu da komentarisu sta ja jedem :? Ako kazem svoje misljenje, svoj izbor, i sta mi je meso cinilo, zbog cega onda svi zele da komentarisu i eto kao mi govore da je to nesto lose, i da trebam jesti meso, povracati konstantno, bivati po bolnicama, jer pored toga sto ne podnosi mi zeludac meso, alergicna sam na lijekove, te mi svi ti antibioitici izazivaju alergije. Fakat fascinantno

super ti ne jedes,vecina jede..u cemu je problem onda? pa u tome sto su vegani ko kakva sekta ko jehovini svjedoci,navuku se i onda oko sebe tuse dok ne utuse...
miris mrljine na rostilju,neprocjenjivo,ionako ne mislim zivit u zabludi da cu zivit 100 godina...
Pa vidis da mene tuse svojim razlozima pa moram odgovarat :lol:

@NNNN
Pa samo odgovorila na zadatu temu a svi se nakacili :mrgreen:
sumirprimus

#53 Re: Meso u ishrani

Post by sumirprimus »

lokice ti kad bi probala moj ramstek sa rostilja unesvijest bi upala od srece i zadovoljstva...
a tek ribu... :D
frngla

#54 Re: Meso u ishrani

Post by frngla »

Da je riba meso i vuk bi ronio :D :D
sumirprimus

#55 Re: Meso u ishrani

Post by sumirprimus »

a onda bi i ja probo to tvoje bilje i mirna bosna.. :D
NNNN

#56 Re: Meso u ishrani

Post by NNNN »

sumirprimus wrote:lokice ti kad bi probala moj ramstek sa rostilja unesvijest bi upala od srece i zadovoljstva...
a sad ti to uporedi sa mrkvom sa roštilja :-) :-)
Cholina_Lokica

#57 Re: Meso u ishrani

Post by Cholina_Lokica »

sumirprimus wrote:lokice ti kad bi probala moj ramstek sa rostilja unesvijest bi upala od srece i zadovoljstva...
Dabogda :mrgreen: Prije bih unesvijest zbog zdravstvenih problema pala :lol:
sumirprimus

#58 Re: Meso u ishrani

Post by sumirprimus »

frngla wrote:Da je riba meso i vuk bi ronio :D :D
dusu grijesis,kako riba zna bit dobra,to ce ti svaki poguzija i hedonista rec...
Red Wolf

#59 Re: Meso u ishrani

Post by Red Wolf »

Cholina_Lokica wrote:S tim da puno vise ljudi uzgaja biljke nego stoku, te je samim tim lakse poznavati nekoga :lol:

A sad sasvim druga stvar, zasto ljudi imaju potrebu da komentarisu sta ja jedem :? Ako kazem svoje misljenje, svoj izbor, i sta mi je meso cinilo, zbog cega onda svi zele da komentarisu i eto kao mi govore da je to nesto lose, i da trebam jesti meso, povracati konstantno, bivati po bolnicama, jer pored toga sto ne podnosi mi zeludac meso, alergicna sam na lijekove, te mi svi ti antibioitici izazivaju alergije. Fakat fascinantno
Tema;MESO U ISHRANI,ti nejedes meso,uredu postujem,e sta sad ti imas soliti pamet meni koji se mesom "fiksam" svojim problemom zasto nemozes-neces da jedes meso,MESO kako to gordo zvuci
bierkof

#60 Re: Meso u ishrani

Post by bierkof »

Ja jedem uglavnom meso. Ovi sto jedu nak'u travu mi nikad nisu bili jasni.

Meni rucak bez mesa totalno prazan, za 20 minuta opet gladan a ja kad sam gladan postanem nervozan i pocnem da mrzim i sebe i sve oko sebe.
Osim crvenog mesa, pilecih bataka,fileta, u posljednje vrijeme mi nije mrska ni riba iako je prije nisam mogao smisliti, ali recimo engleski Fish&Chips i tako ti trikovi su super.
Cholina_Lokica

#61 Re: Meso u ishrani

Post by Cholina_Lokica »

Red Wolf wrote:

Tema;MESO U ISHRANI,ti nejedes meso,uredu postujem,e sta sad ti imas soliti pamet meni koji se mesom "fiksam" svojim problemom zasto nemozes-neces da jedes meso,MESO kako to gordo zvuci
Citaj temu dok ne shvatis tok dogadjaja
Red Wolf

#62 Re: Meso u ishrani

Post by Red Wolf »

Cholina_Lokica wrote:
Red Wolf wrote:

Citaj temu dok ne shvatis tok dogadjaja
ma necu,bezze mi s.eba.es ugodjaj,povracanje bolnica,nije "omer maslic"
Cholina_Lokica

#63 Re: Meso u ishrani

Post by Cholina_Lokica »

Red Wolf wrote: ma necu,bezze mi s.eba.es ugodjaj,povracanje bolnica,nije "omer maslic"
Onda ne seri, jednostavno
bierkof

#64 Re: Meso u ishrani

Post by bierkof »

sumirprimus wrote: super ti ne jedes,vecina jede..u cemu je problem onda? pa u tome sto su vegani ko kakva sekta ko jehovini svjedoci,navuku se i onda oko sebe tuse dok ne utuse...
miris mrljine na rostilju,neprocjenjivo,ionako ne mislim zivit u zabludi da cu zivit 100 godina...
Slazem se, pogotovo jer sam nedavno citao da mnogo Veganaca i Vegetarijanaca pokusava svoju ideologiju da nametnu kucnim ljubimcima, pa hrane macke i pse povrcem od cega im ljubimci umiru.
Nedavno je par Veganaca u americi osudjen na dozivotni zatvor jer su ubili bebu time sto su je hranili sojinim mlijekom, sokom od jabuke i cajem.

Beba kad proplace samo mu treba batak gurnut mjesto cucle :D
Red Wolf

#65 Re: Meso u ishrani

Post by Red Wolf »

Cholina_Lokica wrote:
Red Wolf wrote: ma necu,bezze mi s.eba.es ugodjaj,povracanje bolnica,nije "omer maslic"
pazi kako se ponasas
Cholina_Lokica

#66 Re: Meso u ishrani

Post by Cholina_Lokica »

Red Wolf wrote:
Cholina_Lokica wrote:
pazi kako se ponasas
Sve u skladu sa situacijom ;-)
NeenaSa

#67 Re: Meso u ishrani

Post by NeenaSa »

:roll:

Mogu bRez mesa 2-3 dana, al' poslije kad navalim na mesinu. :D
Uravnotezena ishrana i kol'ko-tol'ko kupnja kod provjerenih. Kako mesa , tako i povrca/voca.
petunija

#68 Re: Meso u ishrani

Post by petunija »

Ma pusti ih, lokice
Ni ja ne jedem meso, nego mi se bi mrsko registrovati.
Kad viđoh kako te napadaju, eto me da stanem uz bok s tobom.
ultima_palabra

#69 Re: Meso u ishrani

Post by ultima_palabra »

Ne znam, meni su se vegetarijanci uvijek činili kao ljudi koji imaju previše proračunat pogled na život. Ništa loše, but not my cup of tea.
petunija

#70 Re: Meso u ishrani

Post by petunija »

U mom slučaju nije proračunat. Jednostavno mi ne prija, želudac ne vari kako treba.
Svako neka jede šta voli i šta mu zdravlje dopušta :sax:
Edinz

#71 Re: Meso u ishrani

Post by Edinz »

Meso svako, pogotovo crveno sadrži makro i mikro nutrijente koji su neophodni za normalan zivot čovjeka posebno muškaraca. Pogotovo u djetinjstvu i dobru razvoja je neophodno unositi sto vise proteina, a jedino proteini životinjskog porijekla su sa kompletnim amino - kiselinskim profilom za razliku od svih ostalih (osim možda quinoe). Naravno mislim na meso sa manjim procentom masnoće.
granita

#72 Re: Meso u ishrani

Post by granita »

Jedem meso mozda jednom sedmicno, s tim da ga ljeti ne jedem uopste, nekako mi se gadi :-) , al' zato ribu 3-4 puta sedmicno. Realno, kad pogledam, mogla bih biti i vegetarijanac (sa izuzetkom ribe), al' sto ce mi to.
It_is_a_Leclerc

#73 Re: Meso u ishrani

Post by It_is_a_Leclerc »

NNNN wrote:
a sad ti to uporedi sa mrkvom sa roštilja :-) :-)
A što vi ismijavate nečiji izbor i otkud vam pravo da to činite ?

Ova tema je, koliko sam ja razumio, zamišljena kao mjesto gdje možemo konstruktivno raspravljati o ulozi životinjskog mesa u ljudskoj ishrani, a ne mjesto gdje ćemo jeftinim upadicama tipa - "Joj. vidi onoog".."ccc", ismijavati druge ljude i njihove izbore.

Kako rekoh, nekad se po selima jelo meso koje čovjek sam odhrani, i ljudi su bili zdravi. Danas, neke raspadnute lešine iz Brazila koje su pojele više antibiotika nego trave, stignu u celofanu - "Domaće", pa i nije čudno što su sve češći kanceri intestinalnog trakta.
Također, ko je jednom jeo domaću piletinu zna razliku između nje i ovog hibrida koji dobijemo u prodavnicama. Meni je, recimo, šokantan podatak da zoolozi kokoš koja se uzgaja u velikim fabrikama pilećeg mesa, ne smatraju običnom kokoši, već je zbog deformiteta nastalih uslijed šopanjem raznim stereoidama, radi obimnijih prsa i krila, zovu - Nouvus Gallus (nova kokoš).
graue_maus

#74 Re: Meso u ishrani

Post by graue_maus »

bierkof wrote: Slazem se, pogotovo jer sam nedavno citao da mnogo Veganaca i Vegetarijanaca pokusava svoju ideologiju da nametnu kucnim ljubimcima, pa hrane macke i pse povrcem od cega im ljubimci umiru.
Nedavno je par Veganaca u americi osudjen na dozivotni zatvor jer su ubili bebu time sto su je hranili sojinim mlijekom, sokom od jabuke i cajem.

Beba kad proplace samo mu treba batak gurnut mjesto cucle :D
ovo je cista propaganda , to su pokusali i u evropi da osude parove jer su im djeca ne uhranjena ali nije im proslo .........
zaboravljate da ta djeca piju majcino mlijeko ........po tome trebalo bi pola indije da pomre , je su vegetarijanci ........
sokkia

#75 Re: Meso u ishrani

Post by sokkia »

Cholina_Lokica wrote:Vec napisah kako se moze naci, sve drugo je ubleha, nazalost sa tim sam jako dobro upoznata.
sory,,,
baš i ne bih rekao da jesi :(
najveci broj naših "seljaka" ne koristi skoro ništa od navedenog, bilo u proizvodnji bilja ili mesa, bar kad je rijec o malim proizvođacima.

za one koji se bave tim ozbiljnije i kojima je profit najvažniji ne kažem .... :sad:
Post Reply