vjerovatno će i ovo danas nekad biti "sretno doba"
sretan sam kad sam bio upisao fax i imao skoro pola godine landaranja
sretan sam bio kad sam se vratio iz izbjeglištva recimo
Pro wrote:Ljudi i dalje žive u iluziji. Dovoljno je pogledati današnje stanje u našoj državi koje se ne popravlja nakon ratnih dešavanja. Uvijek stagnira, pa čak je i u padu. Prije si mogao kupiti 10 čevapa za 3KM, danas su 5-8KM. Ovdje mislim na cijenu hrane, goriva, struje, telefona itd. Kako je moguće da plaćamo najskuplju struju u Evropi, a izvozimo je. Mi služimo isključivo kao crvi koji hrane krupne ribe.
Ne želim razgovarati na ovoj temi o strankama. Politika me ne zanima, čitam dosta toga, ali ne da mi se pisati o tome. Moje riječi bi bili suviše teški za ovaj forum.
Nisam član niti jedne stranke. Nemam se namjeru učlaniti u neku sa kojom bi dobio posao. Prije 3-4 godine sam htio ući u jedno "novu", no nisam. Za mene se to sve svodi na jednu stvar, uzimanje od običnog insana gdje god stigneš. Svake godine izmisli nešto što će ići preko grbače običnog puka.
1. Mislim da je to nemoguće iskorijeniti kod nas. Zaposliš čovjeka, njegova porodica će biti uz njega i toga ko ga je zaposlio.
2. Ljudi imaju svoje vlastito mišljenje. Šta god im kažeš reći će "Šta on zna, ja bolje znam."
3. Mnogi su ušli već u nevolje i osjetili su mnogo toga na svojoj koži.
4. U nas je sve politika. Dok je ovaca biti će i vune.
5. Mislim da je i to nemoguće jer je ovo BiH
Imaš odlična razmišjanja ali...znaš i sam gdje živimo. Naš sistem glasi da nemamo sistema, klepaj gdje stigneš a radi pred izbore. Licemjerstvo je svuda oko nas.
larisa83 wrote:@ pro
Ova tema j takvo osvjezenje na forumu. Zanimljiva su tvoja razmisljanja.
Ja se pitam imamo li mi uslove u BiH traziti bilo kakav smisao? Mozda sam pretjerano pesimisticna ali kako zivjeti produhovljen i iole ispunjen zivot ako zivim u sredini gdje su mi najbolji i najiskreniji prijatelji filmovi i knjige a jedino cemu se iskreno radujem je vrijeme kada mogu pobjeci od stvarnosti. Ali taj bijeg od ovih prilika, sredine od samog sebe, to izbjegavanje zivota bojim se da vodi u otupjelost i nekakvo stanje gdje duh zapravo postaje tako slab i alijeniziran od samog sebe. I kad pokusam sa prijateljima se baviti bilo kakvim filozofskim pitanjima oni me podsjete da je to s moje strane sebicno kad pola drzave zapravo nema ljudskog zivota dostojan izvor prihoda.
Kakve zapravo prilike postoje ovdje za duhovni razvoj covjeka? Sama cinjenica da imas posao namece ti osjecaj krivice ako posegnes i za necim vise, za visim nivoom postojanja.
Sorel wrote:Ja evo sad nešto kontam, šta da radim od života. Pojma nemam. Nalazim se u situaciji gdje čojk ima ispit da upiše drugu godinu a ne studira mi se. Lafo treniram da mi nije dosadno. K'o što Swan reče, bilo mi je dobro dok sam iš'o prvu godinu na faks i kad sam hod'o a sad mi ni to nije nešto spešl.
Najradije bi' pos'o naš'o al' ne možeš. Jbno.
Pa svi koji hoce da rade, i koji mogu, odlaze..golfiista wrote:Smisao zivota u BiH svim ljudima koji zive ovdje trebao bi biti na temu " na koji nacin otici odavde". Pametnim ljudima.
Bosna i Hercegovina je zaglavila u zonu sumraka.
niko nije crnjacio, vecina komentara su ciste cinjenice ili surova stvarnost...Genije wrote:daj ba šta crnjačite
dobro je
more i gore
hebo pare
nek se zdravo
SaNsEo wrote:Koju god statistiku procitam BiH je ako ne zadnja onda jedna od zadnjih zemalja u Europi.Ja neznam stvarno dali populacija u BiH shvaca koliko mi zaostajemo za ostalima.Prije nekoliko sedmica procitah kako je BiH najsiromasnija zemlja u Europi pa i sire. Evo danas opet novo istrazivanj koje pokazuje da ima najsporiji internet u citavoj Europi , itd itd...
Kad to sve covjek vidi onda mozda i nije tako tesko shvatiti da je smisao zivota vrlo kompleksan pojam .Jer sta je perspektiva ,boducnost sta donosi sutra.
to je kukavicki, bolje je ovo..ajmo onda svi da zivimo..to je hrabrije..Genije wrote:hajmo se onda svi ubit
udrch wrote:i ovdje riječ o dijaspori..