Kraljevina Bosna.
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Pisistratus
#51 Re: Kraljevina Bosna.
I kakve veze ima karta države Karla Velikog sa Srbima, Hrvatima i Bošnjacima?

-
nagibn
#52 Re: Kraljevina Bosna.
Niko to ne tvrdi, vremenom bi se sve to postiglo, ali osporavati Osmanlije u svakom pogledu je degutantno, pogotovu od one strane koja je sa njima jako dobro saradjivala, ratovala, bila u vazalnom i svakom drugom odnosu..johntra wrote:a šta, da Turci nisu došli, tadašnji stanovnici ove zemlje ništa ne bi mogli sami napraviti?nagibn wrote:
Ma da. Svi drugi okupatori su pozeljni, samo Otomani ne. A prije njihovog dolaska sh.ao si iza kuce. Nisi znao sta je wc, sta je hamam, sta je to javno kupatilo, ili cesma, voda za pice na svakom cosku ili vecoj raskrsnici. Ako si bio nadaren, mogo si napredovati do neslucenih visina sve do velikih vezira, bez obzira ko si i odaklen si dok je od beca pa daljebilo puno drugoJacije. Tamo ako si rodjen ko kmet i umro si ko kmet, nije ti bilo druge. Zakonodavstvo him je bilo na zavidnom nivou! francuzi i beclije su od njih prepisivali, itd...itd...a ti pricaj borbene i bajraci po svatovima...
-
nagibn
#53 Re: Kraljevina Bosna.
Srbi i Hrvati su dosli tamo iza karpata, iza turske, istorijski izvori tako govore, i kada su tu dosli zatekli su starosjedeoce! Pojedini istoricari tvrde da je na tom prostoru obitavalo pleme Bosi, od kojega su nastali Bosnjaci! Drugi tvrde da je narod oko rijeke Bosne sebe nazivao bosnjacima, dok treci tvrde nesto trece. Bilo kako bilo Bosnjaci nisu niotkud dosli, oni su bili tu, gdje su ih tzv. Srbi i Hrvati zatekli u(komsiluku) Sve te karte, pogotovu sa Wiki, su crtane vise po sopstvenim zeljama nego sa istorijskim cinjenicama.Tragos wrote:Tvoje karte su točne, ali nisi mi odgovorio. gdje su Bošnjaci dok su Hrvati i Srbi imali svoja kraljevstava? Nema te karte na cijelom svijetu gdje će bokazat Bošnjake kao narod na bilo kojem mjestu u 7. stoljeću. Što ćemo sad?
Ajde, nađi mi karte franačkog kraljevstva, pa mi nađi Bosnu i Bošnjake... Na tim kartama su Hrvati i Srbi već tu. Zna se i odakle su došli. Odakle su došli Bošnjaci? Gdje su na franačkim kartama? Nema ih.
-
tnnt
#54 Re: Kraljevina Bosna.
istina zatekli su starosjedioce, ilire i možda još ponekenagibn wrote:
Srbi i Hrvati su dosli tamo iza karpata, iza turske, istorijski izvori tako govore, i kada su tu dosli zatekli su starosjedeoce! Pojedini istoricari tvrde da je na tom prostoru obitavalo pleme Bosi, od kojega su nastali Bosnjaci! Drugi tvrde da je narod oko rijeke Bosne sebe nazivao bosnjacima, dok treci tvrde nesto trece. Bilo kako bilo Bosnjaci nisu niotkud dosli, oni su bili tu, gdje su ih tzv. Srbi i Hrvati zatekli u(komsiluku) Sve te karte, pogotovu sa Wiki, su crtane vise po sopstvenim zeljama nego sa istorijskim cinjenicama.
ali zar ti nije sumnjivo nimalo da od ilirskog jezika i kulture nije ostalo ama baš ništa?
više je nego očito da su došljaci slaveni bili dominantni i da su asimilirali te starosjedioce
i to tako temeljito da od njih nije ostalo ništa
zato ne trabunjaj o nekim Bosima
-
nagibn
#55 Re: Kraljevina Bosna.
O ranom srednjem vijeku imas sledece profesore koje govore o zasenbosti Bosne:tnnt wrote:istina zatekli su starosjedioce, ilire i možda još ponekenagibn wrote:
Srbi i Hrvati su dosli tamo iza karpata, iza turske, istorijski izvori tako govore, i kada su tu dosli zatekli su starosjedeoce! Pojedini istoricari tvrde da je na tom prostoru obitavalo pleme Bosi, od kojega su nastali Bosnjaci! Drugi tvrde da je narod oko rijeke Bosne sebe nazivao bosnjacima, dok treci tvrde nesto trece. Bilo kako bilo Bosnjaci nisu niotkud dosli, oni su bili tu, gdje su ih tzv. Srbi i Hrvati zatekli u(komsiluku) Sve te karte, pogotovu sa Wiki, su crtane vise po sopstvenim zeljama nego sa istorijskim cinjenicama.
ali zar ti nije sumnjivo nimalo da od ilirskog jezika i kulture nije ostalo ama baš ništa?
više je nego očito da su došljaci slaveni bili dominantni i da su asimilirali te starosjedioce
1)dr. Marko Vega
On smatra da je Slavensko pleme Besa osnovalo prvobitnu zemlju Bosnu prije 950. godine.
2) Prof. dr. John V.A. Fine sa Michigan univerziteta je napisao knjige "The eraly medieval balkans" i "the late medieval balkans" u kojima pokazuje Franacke anale i druge izvore koje svjedoce o tome da su Slaveni naselili podrucije Bosne u 5. vijeku dakle 150 godina prije dolaska Srba i Hrvata. U tim Franackim analima se govori o tome da "Slavenska plemena prelaze rijeku Savu."
3)Imas Hrvatske povjesnicare koje Hrvati postuju kao svoje nacionalne povjesnicare a to je dr. Vjekoslav Klaic. On u svojoj knjizi tvrdi da je Bosna bila zasebna knezevina najvjerovatnije od smaog pocetka dolaska Slavena.
Ima jos.....
-
tnnt
#56 Re: Kraljevina Bosna.
1,) smatra na osnovu čega?nagibn wrote: O ranom srednjem vijeku imas sledece profesore koje govore o zasenbosti Bosne:
1)dr. Marko Vega
On smatra da je Slavensko pleme Besa osnovalo prvobitnu zemlju Bosnu prije 950. godine.
2) Prof. dr. John V.A. Fine sa Michigan univerziteta je napisao knjige "The eraly medieval balkans" i "the late medieval balkans" u kojima pokazuje Franacke anale i druge izvore koje svjedoce o tome da su Slaveni naselili podrucije Bosne u 5. vijeku dakle 150 godina prije dolaska Srba i Hrvata. U tim Franackim analima se govori o tome da "Slavenska plemena prelaze rijeku Savu."
3)Imas Hrvatske povjesnicare koje Hrvati postuju kao svoje nacionalne povjesnicare a to je dr. Vjekoslav Klaic. On u svojoj knjizi tvrdi da je Bosna bila zasebna knezevina najvjerovatnije od smaog pocetka dolaska Slavena.
Ima jos.....
znači jedan je napisao nešto i to je službeno i dokazano sada ili šta?
priča je bila o starosjediocima, ako su ti Besi slaveni onda su oni također došljaci
2) šta je tu čudno?
stalno su bile migracije, samo je pitanje koliki su utjecaj ti emigranti ostavili?
a kako nemamo o tom periodu skoro nikakve podatke, to nečemo vjerovatno nikada
ni saznati
3) on smatra?
dobro ima li to negdje zapisano, ako je bila kneževina mora biti neki trag
ili je glavni argument da Klaić to smatra?
vidim na šta ciljaš, želiš predstaviti neke Bošnjake starosjedioce i došljake
Hrvate i Srbe, tako da nebi slučajno imao išta zajedničko sa njima
činjenica je da se vrlo malo zna, i sve se svodi na špekulacije
i jedino pouzdano znamo da su se Hrvati i Srbi doselili
isto neznamo sa sigurnošću
-
nagibn
#57 Re: Kraljevina Bosna.
Pa vjerovatno i nemam,o! Srbi i Hravati su u Bosnu stigli pocetkom 19 vijekatnnt wrote:1,) smatra na osnovu čega?nagibn wrote: O ranom srednjem vijeku imas sledece profesore koje govore o zasenbosti Bosne:
1)dr. Marko Vega
Ima jos.....
znači jedan je napisao nešto i to je službeno i dokazano sada ili šta?
priča je bila o starosjediocima, ako su ti Besi slaveni onda su oni također došljaci
2) šta je tu čudno?
stalno su bile migracije, samo je pitanje koliki su utjecaj ti emigranti ostavili?
a kako nemamo o tom periodu skoro nikakve podatke, to nečemo vjerovatno nikada
ni saznati
3) on smatra?
dobro ima li to negdje zapisano, ako je bila kneževina mora biti neki trag
ili je glavni argument da Klaić to smatra?
vidim na šta ciljaš, želiš predstaviti neke Bošnjake starosjedioce i došljake
Hrvate i Srbe, tako da nebi slučajno imao išta zajedničko sa njima![]()
činjenica je da se vrlo malo zna, i sve se svodi na špekulacije
i jedino pouzdano znamo da su se Hrvati i Srbi doselili, u kojoj mjeri i gdje sve
isto neznamo sa sigurnošću
-
tnnt
#58 Re: Kraljevina Bosna.
garant zajedno sa Hrvojem Vukčićem HRVATinićemnagibn wrote:
Pa vjerovatno i nemam,o! Srbi i Hravati su u Bosnu stigli pocetkom 19 vijeka![]()
-
Tragos
#59 Re: Kraljevina Bosna.
Znači ovako...
- Bošnjaci su došli 150 godina prije Hrvata i Srba
- Ne zna se odakle su došli, a slaveni su
- U isto vrijeme Bošnjaci su zapravo starosjedioci, Iliri
- imali su kneževinu i prije nego su hrvati i srbi uopće došli...
Svaka čast! Pa to je cijela ljepota pisanja povijesti!
- Bošnjaci su došli 150 godina prije Hrvata i Srba
- Ne zna se odakle su došli, a slaveni su
- U isto vrijeme Bošnjaci su zapravo starosjedioci, Iliri
- imali su kneževinu i prije nego su hrvati i srbi uopće došli...
Svaka čast! Pa to je cijela ljepota pisanja povijesti!
-
Tragos
#60 Re: Kraljevina Bosna.
Evo ja baš saznao...
U spisu iz 1. stoljeća piše. "Hrvati! U ime moje, Isusa Krista, otiđite u svetu zemlju i nazovite je Hrvatska!" Ja vam je poklanjam! Sin Božji!"
ps
"javite kad stignete i ne zadržavajte se puno dok putujete"
Spis je pronađen prije 2 dana i čuva se u muzeju u Zagrebu.
U spisu iz 1. stoljeća piše. "Hrvati! U ime moje, Isusa Krista, otiđite u svetu zemlju i nazovite je Hrvatska!" Ja vam je poklanjam! Sin Božji!"
ps
"javite kad stignete i ne zadržavajte se puno dok putujete"
Spis je pronađen prije 2 dana i čuva se u muzeju u Zagrebu.
- johntra
#61 Re: Kraljevina Bosna.
pa šta ako su Slaveni asimilirali starosjedioce, a osim Ilira, vidim da i ti baš nemaš pojma koji su bili ovdje, a vjerovatno ih je bilo još...to automatski znači da ako smo asimilirani od Slavena, da smo svi potekli od Srba i Hrvata?tnnt wrote:istina zatekli su starosjedioce, ilire i možda još ponekenagibn wrote:
u početku su Srbi i Hrvati bili samo plemena Slavena, ništa više...tek kasnije im je pridodata etnološka odrednica...
nego, čovjek ti je fino rekao, Srba i Hrvata u Bosni nije bilo do dolaska Austrougara, šta ti tu nije jasno?
postojali su Latini, Hrišćani i Muslimani, te ponešto Jevreja, svima zajednička odrednica Bošnjaci, Bošnjani, Bosanci, kako god hoćeš...lako dokazivo i za provjeriti...samo napaćenim ljudima koji propagiraju istoriju susjednih zemalja, ovo nije jasno...ali, ne krivim vas, jbga...
-
tnnt
#62 Re: Kraljevina Bosna.
gdje sam ja napisao da su svi potekli od Hrvata i Srba?johntra wrote: pa šta ako su Slaveni asimilirali starosjedioce, a osim Ilira, vidim da i ti baš nemaš pojma koji su bili ovdje, a vjerovatno ih je bilo još...to automatski znači da ako smo asimilirani od Slavena, da smo svi potekli od Srba i Hrvata?![]()
lijepo sam napisao da su u Bosni ljudi asimilirani od dominantnih slavena
e sad, koji su to slaveni nećemo nikada sa sigurnošću moći reči
malo detaljnije čitaj i ne razbacivaj se sa predrasudom o tome jer sam Hrvat, pa odmah kao mislim da
su svi nastali od Hrvata
Hrvati se spominju u skoro svim opisima i putopisima Bosne, Turskim i krščanskimjohntra wrote: u početku su Srbi i Hrvati bili samo plemena Slavena, ništa više...tek kasnije im je pridodata etnološka odrednica...
nego, čovjek ti je fino rekao, Srba i Hrvata u Bosni nije bilo do dolaska Austrougara, šta ti tu nije jasno?
postojali su Latini, Hrišćani i Muslimani, te ponešto Jevreja, svima zajednička odrednica Bošnjaci, Bošnjani, Bosanci, kako god hoćeš...lako dokazivo i za provjeriti...samo napaćenim ljudima koji propagiraju istoriju susjednih zemalja, ovo nije jasno...ali, ne krivim vas, jbga...
tako da svoje mitove o svekolikim Bošnjacima možeš podvaliti samo neinformiranim ljudima
- johntra
#63 Re: Kraljevina Bosna.
hrvata nije bilo, a to su samo mogli biti Šokci, Bunjevci i ostale etničke grupe, ali tada nisu imali zajedničko ime Hrvati, te su uvijek, zvanično u svim turskim dokumentima bili označavani kao ljudi latinske vjere, tzv. Latini...i tu nema nikakvih mitova, nego je problem prihvatiti stvari onakvi kakve jesu..
-
tnnt
#64 Re: Kraljevina Bosna.
samo pročitaj Popis bosanske vojske pred bitku na Mohaču 1526. godine, u tom Turskom popisu ili defterujohntra wrote:hrvata nije bilo, a to su samo mogli biti Šokci, Bunjevci i ostale etničke grupe, ali tada nisu imali zajedničko ime Hrvati, te su uvijek, zvanično u svim turskim dokumentima bili označavani kao ljudi latinske vjere, tzv. Latini...i tu nema nikakvih mitova, nego je problem prihvatiti stvari onakvi kakve jesu..
je začudo dobar dio vojnika navedena kao Hrvatima, iako su svi muslimani
pametnome dosta
- Pisistratus
#65 Re: Kraljevina Bosna.
Pisistratus wrote:I kakve veze ima karta države Karla Velikog sa Srbima, Hrvatima i Bošnjacima?![]()
Hvala unaprijed.Pisistratus wrote:Tragos wrote:Tvoje karte su točne, ali nisi mi odgovorio. gdje su Bošnjaci dok su Hrvati i Srbi imali svoja kraljevstava? Nema te karte na cijelom svijetu gdje će bokazat Bošnjake kao narod na bilo kojem mjestu u 7. stoljeću. Što ćemo sad?
Ajde, nađi mi karte franačkog kraljevstva, pa mi nađi Bosnu i Bošnjake... Na tim kartama su Hrvati i Srbi već tu. Zna se i odakle su došli. Odakle su došli Bošnjaci? Gdje su na franačkim kartama? Nema ih.
A ko je opisao dolazak Hrvata i Srba na ove prostore? Koji tačno historičar i da li je taj uopće ikada vidio ijednog Srba ili Hrvata u životu?
-
Tragos
#66 Re: Kraljevina Bosna.
Molim.Evo. Da ne kopiram cijelu english wikipedija.Pisistratus wrote:Pisistratus wrote:I kakve veze ima karta države Karla Velikog sa Srbima, Hrvatima i Bošnjacima?![]()
Hvala unaprijed.Pisistratus wrote:Tragos wrote:Tvoje karte su točne, ali nisi mi odgovorio. gdje su Bošnjaci dok su Hrvati i Srbi imali svoja kraljevstava? Nema te karte na cijelom svijetu gdje će bokazat Bošnjake kao narod na bilo kojem mjestu u 7. stoljeću. Što ćemo sad?
A ko je opisao dolazak Hrvata i Srba na ove prostore? Koji tačno historičar i da li je taj uopće ikada vidio ijednog Srba ili Hrvata u životu?
"Two dukedoms were formed—Duchy of Pannonia and Duchy of Dalmatia, as attested by chronicles of Einhard starting in the year 818. The record represents the first document of Croatian realms, vassal states of Francia at the time.[51]
-
tnnt
#67 Re: Kraljevina Bosna.
Pisistratus wrote:
najpoznatiji opis dolaska Hrvata i Srba je iz pera bizantskog cara Konstantina VII. Porfirogeneta iz 10. stoljećaPisistratus wrote:Hvala unaprijed.
u svome djelu De administrando imperio, on je kratku povijest skoro svih naroda ispisao prema
starijim dokumentima iz Bizantske arhive
tu je još ljetopis popa Dukljanina iz 12 stoljeća i Historia Salonitana iz 13-tog
-
Tragos
#68 Re: Kraljevina Bosna.
Evo, ovde imaš odakle i kako su došli, a o tome svjedoče ondašnji kroničari.
http://en.wikipedia.org/wiki/White_Croatia Mislim da boljih dokaza o ovoj priči nema, niti su potrebni. O Hrvatima i Srbima svjedoče kroničari onog vremena i to su porilično čvrsti dokazi. Ovo je tema koju su obrađivali svjetski povijesničari i namjerno nisam linkao (u zadnje vrijeme propagandnu) hrvatsku wikipediju koje su se dočepali desničari.
U tom vremenu ima hrvata i srba, ali stvarno (bez nekakvog namjernog vrijeđanja), Bošnjaka nema nigdje. U nijednom dokumentu. Kod nijednog kroničara.
Molim te, stvarno me razuvjeri. I ja zahvaljujem unaprijed.
http://en.wikipedia.org/wiki/White_Croatia Mislim da boljih dokaza o ovoj priči nema, niti su potrebni. O Hrvatima i Srbima svjedoče kroničari onog vremena i to su porilično čvrsti dokazi. Ovo je tema koju su obrađivali svjetski povijesničari i namjerno nisam linkao (u zadnje vrijeme propagandnu) hrvatsku wikipediju koje su se dočepali desničari.
U tom vremenu ima hrvata i srba, ali stvarno (bez nekakvog namjernog vrijeđanja), Bošnjaka nema nigdje. U nijednom dokumentu. Kod nijednog kroničara.
-
Tragos
#69 Re: Kraljevina Bosna.
Evo, ova mapa se može skrolat.
http://www.maproom.org/00/36/present.php?m=0005
Ako skrolaš gore, vidjet ćeš Bijelu Hrvatsku. Ako skrolaš dolje vidjet ćeš današnju Hrvatsku, samo malo veću.
http://www.maproom.org/00/36/present.php?m=0005
Ako skrolaš gore, vidjet ćeš Bijelu Hrvatsku. Ako skrolaš dolje vidjet ćeš današnju Hrvatsku, samo malo veću.
- johntra
#70 Re: Kraljevina Bosna.
to nije bilo stanovništvo tadašnje Bosne, nego stanovnici osvojenih teritorija Hrvatske, koji su onda ratovali pod bosanskom, tj, pod turskom vojskom...popis je izvršen čisto po geografskoj pripadnosti...i dalje ti ne ide mijenjanje historije, daj nešto novo...uglavnom, da ne bi Strossmayera, ne bi bilo ni Hrvata u BiH, kratko i jasno...a svaki sljedeći tvoj odgovor je samo čisto naprđivanje i pokušaj falsifikacije...tnnt wrote: samo pročitaj Popis bosanske vojske pred bitku na Mohaču 1526. godine, u tom Turskom popisu ili defteru
pametnome dosta
-
Tragos
#71 Re: Kraljevina Bosna.
Gluposti. Hrvati imaju ime poprilično prije dolaska Turaka. Ja ne pričam bez činjenica. "De Administrando Imperio" je činjenica.johntra wrote:hrvata nije bilo, a to su samo mogli biti Šokci, Bunjevci i ostale etničke grupe, ali tada nisu imali zajedničko ime Hrvati, te su uvijek, zvanično u svim turskim dokumentima bili označavani kao ljudi latinske vjere, tzv. Latini...i tu nema nikakvih mitova, nego je problem prihvatiti stvari onakvi kakve jesu..
-
Tragos
#72 Re: Kraljevina Bosna.
johntra wrote:to nije bilo stanovništvo tadašnje Bosne, nego stanovnici osvojenih teritorija Hrvatske, koji su onda ratovali pod bosanskom, tj, pod turskom vojskom...popis je izvršen čisto po geografskoj pripadnosti...i dalje ti ne ide mijenjanje historije, daj nešto novo...uglavnom, da ne bi Strossmayera, ne bi bilo ni Hrvata u BiH, kratko i jasno...a svaki sljedeći tvoj odgovor je samo čisto naprđivanje i pokušaj falsifikacije...tnnt wrote: samo pročitaj Popis bosanske vojske pred bitku na Mohaču 1526. godine, u tom Turskom popisu ili defteru
pametnome dosta
Hej, stani malo! Pobjegao ti kojih par stoljeća, pa pričaš o hrvatima u BIh. Hrvati u Bih su bili već u 7. stoljeću. Nadam se da ti podaci o tome nisu portrebni. Molim te da pročitaš svjetske povijesne knjige (ne cro wikipediju). Molim te da se informiraš o tadašnjim kronikama zapisanih od tadašnjih svjetskih kraljevstva. Sve se zna u vezi Hrvata i Srba. Činjenično. Nisu to pisali hrvatski ni srpski povijesničari (historičari). To su pisali kroničari tadašnjeg vremena. Ako ti se da pročitati postove i mape koje sam gore postavio, samo izvoli. Bošnjaka nema (tada)- nigdje. U nijednoj svjetskoj kronici. Činjenice samo molim. Činjenice.
- johntra
#73 Re: Kraljevina Bosna.
Činjenice da su Hrvati, u sedmom stoljeću ili vijeku, kako god želiš, bili prisutni kao slavensko PLEME, isto kao i Srbi i još desetine drugih slavenskih plemena...ja se mogu samo složiti sa tvrdnjom da su Bošnjani, Bošnjaci ili Bosanci nastali od Slavena (nije bitno od kog plemena), koji su asimilirali plemena koja su bila ovdje...na kraju krajeva, ovdje su postojali starosjedioci i genetska istraživanja su pokazala da u BiH samo 20 posto naroda korijene vuče iz slavenskih naroda, a ostatak od plemena koja su bila ovdje prije dolaska Slavena...
-
nagibn
#74 Re: Kraljevina Bosna.
Imali smo cak i kraljicuTragos wrote:Evo, ovde imaš odakle i kako su došli, a o tome svjedoče ondašnji kroničari.
Kraljica Elizabeta Bošnjačka (Bośniaczka)
Kraljica Elizabeta Bošnjačka- Kraljica Pojske ,Ugarske (Hrvatske)
Poljski: Elżbieta Bośniaczka
Madjarski: Kotromanić Erzsébet
Supružnik : Ludovik I, kralj Ugarske i Poljske
Djeca :
Marija, Kraljica Ugarske
Jadviga, Kraljica Poljske
Dinastija Kotromanić
Otac:
Stefan II Kotroman (Stjepan II Kotromanić) (Stephen II Kotroman King of Bosnia ( member of the House of Kotroman)
Majka :
Elizabeta Pjast poljska princeza
(Elizabeth of Kuyavia, a member of the House of Piast and grandniece of King Vladislaus I of Poland)
Rođenje 1340
Smrt 16. januar 1387
Novigrad, Dalmacija
Trebalo bih vam biti jasno da se taj narod zvao Bosnjani(dobri Bosnjani) bez obzira koje je vjeroispovjesti bio! Od Bosi, Bosnjani, Bosnjaci Bosanci, pa opet Bosnjaci, se slavenizacijom i naziv mijenjao, ali ne toliko, samo u slovo! Ako u obzir uzmemo da se prva srpska drzava zvala Raska, sto znaci rasani pa Srbi, a kod katolika u Bosni, franjevci pa Hrvati, onda je mnogo sta jasnije. Ili....bhg
Nebih bilo posteno zaboraviti i Bogumile koji su po mnogima bili vecinska vjerska skupina(narod), ali o tom potom
-
tnnt
#75 Re: Kraljevina Bosna.
pa dobro di su ti muslimani Hrvati tj njihovi potomci završili Bošnjak?johntra wrote:
to nije bilo stanovništvo tadašnje Bosne, nego stanovnici osvojenih teritorija Hrvatske, koji su onda ratovali pod bosanskom, tj, pod turskom vojskom...popis je izvršen čisto po geografskoj pripadnosti...i dalje ti ne ide mijenjanje historije, daj nešto novo...uglavnom, da ne bi Strossmayera, ne bi bilo ni Hrvata u BiH, kratko i jasno...a svaki sljedeći tvoj odgovor je samo čisto naprđivanje i pokušaj falsifikacije...
a i koja geografska pripadnost ako je to vojska Bosanskog pašaluka?
i da nije Alije iz 1993 nebi bilo ni Bošnjaka u BiH