taxi sarajevo-mostar

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

respo

#51 Re: taxi sarajevo-mostar

Post by respo »

ja gledam po svom autu a ne po golfu tdi
citroen xm

#52 Re: taxi sarajevo-mostar

Post by citroen xm »

Bi li ti respo vozio nekoga u Mostar ispod 120 km, a to je 1 KM po kilometru? Računaj da se moraš vratiti nazad. Dakle bi li vozi 240 km za manje od 120 km?
respo

#53 Re: taxi sarajevo-mostar

Post by respo »

ako sam taj dan slobodan i nemam sta raditi bi zasto ne?
isao sam u mostar na kafu i da mi niko ne plati tako da mi to dodje samo dodatni plus
Emir92

#54 Re: taxi sarajevo-mostar

Post by Emir92 »

Isao relaciju Hadzici-Stolac trebalo mi oko 40KM (95 Ep na Mostarskom raskrcu cjena 2.30) auto je Aveo 1.2 :D tako da mislim da bi ti taksista uzeo oko 80-100 KM ako ne i manje :D
citroen xm

#55 Re: taxi sarajevo-mostar

Post by citroen xm »

respo wrote:ako sam taj dan slobodan i nemam sta raditi bi zasto ne?
isao sam u mostar na kafu i da mi niko ne plati tako da mi to dodje samo dodatni plus
Išao bi kad ti je ćeif ili možda kada familiju voziš.
Ali vala onako u svako doba kada te bilo ko zovne ne bi. Pogotovo ne da stalno radim to.
goran16v

#56 Re: taxi sarajevo-mostar

Post by goran16v »

respo wrote:
hostapler wrote:Kod mene u firmi npr placaju 0.40 KM/km ako ides na sluzbeni put privatnim autom. I u toj cijeni je sve uracunato (gorivo,amortizacija i sl stavke).
Dakle za put do Mostara bih ja npr dobio 240km x 0,40 KM = 96 KM + moja dnevnica koja je sada po zakonu 25 KM,a bila je 40 KM.
Realno,ja ne bih upalio auto ispod 100 KM. Pa neka misli ko sta hoce. Sam sebe da ponizavam,necu.

P.S. Jednom sam imao priliku voziti zenu koja radi za stranu humanitarnu organizaciju. Put SA-MO-SA naplatio 140 KM + imao placen smjestaj da odmorim dok ona zavrsi neke poslove u Mostaru. Tom prilikom mi policajac uzeo 20 KM na kafu jer sam kod Salakovca prekoracio brzinu za 23 km/h. Nisam vozio prebrzo,ali me je kao levata uhvatio na nekom mjestu gdje je ogranicenje 60.
pa sta sam ja pricao nego nekih 100-130 maraka to je ta cijena
doduse ja kao gorivo racunam 100 maraka (mada bi vjerovatno to bilo oko 70-ak) a tih 30 kao "dnevnicu"
Vezano za primjedbu da imas osjecaj se raspravljas sa djecom od 5 god si u pravu, ali u konkretnom slucaju ti si dijete od 5 god. Dozvoli da ti nacrtam:
Razlika izmedju tzv naknade za koristenje privatnog vozila u sluzbene svrhe (koje pominje @hohstapler) i cijena komercijalnog prevoza je ogromna.
Naknada za koristenje vozila (max neoporeziva naknada u nasoj drzavi je 1 predjeni km = 0,25 x cijena goriva, @hohstapler je pomenuo da je kod njih 0,40 KM/km) pokriva i troskove i amortizacije vozila zaposlenika dok njegov rad tj dnevnicu pokriva plata.
Za razliku od toga cijena predjenog kilometra kod komercijalnog prevoza putnika treba da pokrije i amortizaciju i troskove i zaradu tj dnevnicu od koje treba da zivis i da kupis sljedeci auto.
Drugim rijecima ti bi po svojoj tarifi mogao da vozis i zivis od toga dok ne poderes taj auto, ali kad poderes auto ne bi imao od cega da kupis drugi.
Nazalost u opstoj besparici i borbi za svaki dinar ljudi pribjegavaju tvojoj kalkukaciji. Ne kazem da treba ili ne treba tako ali dugorocno je pogresno.
respo

#57 Re: taxi sarajevo-mostar

Post by respo »

citroen xm wrote:
respo wrote:ako sam taj dan slobodan i nemam sta raditi bi zasto ne?
Išao bi kad ti je ćeif ili možda kada familiju voziš.
Ali vala onako u svako doba kada te bilo ko zovne ne bi. Pogotovo ne da stalno radim to.
pa ne govorim za stalno govorim da bi to uradio iz ceifa
da stalno to radim znao bi tj imao bih tacnu cijenu za relacije i za odredjeno vrijeme
respo

#58 Re: taxi sarajevo-mostar

Post by respo »

gorane filozofiras sa nepotrebnim racunicama od 40kf po kilometru i stvarima koje ne zanima ni onoga sto vozi ni onoga sto se vozi jer to ni jedan ni drugi ne rade redovno

al imam osjecaj da ti sve u zivotu gledas kroz racunicu
ponasas se kao da si pokupio svu pamet svijeta a ponasas se ne kao dijete od 5 godina nego od 2
sorcerer

#59 Re: taxi sarajevo-mostar

Post by sorcerer »

respo ajd me odvezi sutra do tuzle za cvaju iz ceifa ,oces?
respo

#60 Re: taxi sarajevo-mostar

Post by respo »

vi ne mozete da shvatite da ima ljudi koji drugacije razmisljaju od vas
pomirite se s tim da cu ja npr ako sam slobodan i ako mi je ceif odvuci nekoga i u mostar i na more ili bilo gdje
a vi i dalje zivite u svijetu racunica

a sto se tice sutra ne ide mi se u tz
sorcerer

#61 Re: taxi sarajevo-mostar

Post by sorcerer »

evo pomirili smo se :lol: :lol: :lol:
amebr

#62 Re: taxi sarajevo-mostar

Post by amebr »

Evo u mene komšija prije par dana vozio tročlanu porodicu za Priboj (Srbija) i naplatio im 150 KM. S tim da ih je morao vratiti taj isti dan nazad. Relacija je bila Ilijaš-Priboj,otprilike oko 180 km u jednom pravcu.
Đinajlu

#63 Re: taxi sarajevo-mostar

Post by Đinajlu »

Jesi li provjerio gepek, da nije ubacio nekog Kurda u njega kome je trebao prevoz do Priboja?
amebr

#64 Re: taxi sarajevo-mostar

Post by amebr »

Đinajlu wrote:Jesi li provjerio gepek, da nije ubacio nekog Kurda u njega kome je trebao prevoz do Priboja?
Jesam i začudio se,dvojica Kurda unutra!!!
respo

#65 Re: taxi sarajevo-mostar

Post by respo »

a jos skontaj kakav je put do priboja
ne znam sad tacno u kojem pravcu je priboj al pretpostavljam da ides prema palama sokocu ili gdje vec u odnosu na put prema mostaru
citroen xm

#66 Re: taxi sarajevo-mostar

Post by citroen xm »

Blizu Rudog, a Rudo blizu Višegrada. Put uopšte nije loš samo je duži 60 km nego do Mostara u jednom pravcu.
hostapler

#67 Re: taxi sarajevo-mostar

Post by hostapler »

Razlika izmedzu puta SA-MO i puta SA-Priboj je u nekih 10 km,da ne kazem i manje. Kvalitet i konfiguracija skoro pa ista.
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#68 Re: taxi sarajevo-mostar

Post by Matijevic_Vlado »

pa respo bi to uradio da pomogne covjeku koji mozda prvi put tu dolazi vjarovatno kao turista a ne kao neki dijasporac koji bi da jeftinijie prodje. znaci samo da mu covjek gorivo i cevape plati nista vise. zasto im tako ne objasnis respo? :mrgreen:
citroen xm

#69 Re: Odg: taxi sarajevo-mostar

Post by citroen xm »

hostapler wrote:Razlika izmedzu puta SA-MO i puta SA-Priboj je u nekih 10 km,da ne kazem i manje. Kvalitet i konfiguracija skoro pa ista.
Nisam nikada išao do Priboja, ali razlika je veća od 10 km. Čovjek reče da je 180 u jednom pravcu, a do Mostara je 120 km. Sa- Višegrad i Sa-Mostar su otprilike iste relacije po dužini.
mistek

#70 Re: taxi sarajevo-mostar

Post by mistek »

Sarajevo - Priboj 140km
Sarajevo - Višegrad 114km

Ako kreneš od Vijećnice, Priboj i Mostar su na istoj udaljenosti :D
goran16v

#71 Re: taxi sarajevo-mostar

Post by goran16v »

respo wrote:gorane filozofiras sa nepotrebnim racunicama od 40kf po kilometru i stvarima koje ne zanima ni onoga sto vozi ni onoga sto se vozi jer to ni jedan ni drugi ne rade redovno

ponasas se kao da si pokupio svu pamet svijeta a ponasas se ne kao dijete od 5 godina nego od 2
Sve su to itekako potrebne racunice za onoga ko se bavi time, a ove stvari se gledaju iskljucivo kroz racunicu i nikako drugacije samo sto je to kvantna fizika za tvoj mozak.
sorcerer

#72 Re: taxi sarajevo-mostar

Post by sorcerer »

nemoj tako respo je volonter,mi to ne kontamo hahahahhaha
respo

#73 Re: taxi sarajevo-mostar

Post by respo »

goran16v wrote:
respo wrote:gorane filozofiras sa nepotrebnim racunicama od 40kf po kilometru i stvarima koje ne zanima ni onoga sto vozi ni onoga sto se vozi jer to ni jedan ni drugi ne rade redovno

Sve su to itekako potrebne racunice za onoga ko se bavi time, a ove stvari se gledaju iskljucivo kroz racunicu i nikako drugacije samo sto je to kvantna fizika za tvoj mozak.
intelektualac ko se to bavi time?
mi na forumu?
dzaba ti racunice kad ti ne znas racunati da ima i drugacijih od tebe na srecu
respo

#74 Re: taxi sarajevo-mostar

Post by respo »

sorcerer wrote:nemoj tako respo je volonter,mi to ne kontamo hahahahhaha
i nikada necete ni skontati
tipovi kao sto ste ti i goran i slicni
goran16v

#75 Re: taxi sarajevo-mostar

Post by goran16v »