Pa u izvjesnom smislu mozemo kolonijalnu politku supsumirati kao nukleus kapitalizma. Kapitalizam se sistem koji se temelji na visku vrijednosti. A kolonijalna osvajanja i otimacina skupa sa robovskim radom su itekako svorili visak vrijednosti na kojem se temelji zapadni kapitalizam. Nadalje da se vratimo u moderno doba, zar nije simptomaticno da iza vecine gorucih kriza na svijetu stoji umjesanost zapadnih kapitalistickih sila? Zar nije simptomaticno da je cijela Afrika pod koncesijom evropskih kompanija? Da je vojna umjesanost zapada u svim svjetskim konfliktima evidentna I mi polako ulazimo u taj scenarij,prvo rat, pa privatizacija drustvenih preduzeca koja je vec pokazala svoje cari. Radnici su na ulici. Moj otac je za vrijeme Jugoslavije bio direktor gradilista jedne velike gradjevinske firme, radio sirom nesvrstanih drzava najslozenije gradjevinske poduhvate, a sad ne moze zdravstvenu knjizicu ovjeriti da ode u bolnicu. A dijabeticar je. Ali ipak smo sada slobodni, kao sto vi govorite. Slobodni su radnici da protestvuju svaki dan sto nemaju plata i sto su nekad njihova samoupravna preduzeca sada otkupili neki sumnjivi mesetari. Ali neka mozda ipak se nije tad fino zivjelo. Mozda sam ja u zabludi. Mozda je zabluda stan koji smo dobili od drzave, posao mojih roditelja, besplatno skolstvo i zdravstvo. A mozda je sloboda sto ja sa zavrsenim fakultetom radim za 400 KM. Zlocin komunizma, svakako.Hrulj wrote:Naravno, kolinijalnu politiku evropskih kraljevstava i carstava srednjeg vijeka i ranog 17 stoljeca cemo svrstati kapitalizmu, demokraciji i cemu sve ne. Od Castilje/Spanije, preko Britanije, Francuske pa sve do najmanje kolonizatorske drzave Kurlanda sve su to bili demokrate i kapitalisti_BataZiv_0809 wrote:Cim sam procitao naslov teme, odmah mi je bilo jasno da ce se pretvoriti u pro/contra temu. S obzirom na moje skromno znanje o ovoj tematici, iznijet cu svoje misljenje. Spreman sam ga argumentovano braniti i radujem se vasim kritickim procjenjivanjima istog...
Ljudska istorija je istorija zlocina. Vecina danasnjih drzava je nastala na strasnim zlocinima, na nepravednim medjunarodnim ugovorima i na divljackom krsenju ljudskih prava. SAD koje se vole nazivati liderom slobodnog i demokratskog svijeta su nastale na barbarskom genocidu nad domorocima, kojeg u postojecoj kostelaciji odnosa nijedan medjunarodni sud nece tako kvalifikovati. Sa druge strane Medjuarodni sud u Hagu je skupio dokaze za optuznicu protiv Gadafija i njegovih sinova vecom brzinom nego sto bi ih skupio protiv Hitlera...ali to je sad tema neke druge rasprave.
Zlocin je zlocin i bez ideoloskog predznaka, ali je vrlo moderno u svakodnevni diskurs staljati zlocine komunizma, a pri tome se ni ne nasalaliti da se zlocinom kvalifikuje uzasna imperijalisticka politika zapadnih sila spram "treceg" svijeta, koja se provodi u ime demokratije. Pa zasto onda niko ne govori o zlocinima demokratije? Nije li to pomalo selektivan pristup? Licemjeran?
Niko ne spori da su se desili strasni zlocini u drzavama koje su sebe nazivale komunistickim. Ali da li su ti zlocini proizvod komunisticke ideologije ili zloupotrebe iste? Osim toga komunizam je samo ideja, koja nikad nigdje nije ni ostvarena, tako da je sama terminologija skroz pogresna. SFR Jugoslavija i moderne socijalisticke drzave Juzne Amerike pokazuju drugo lice socijalizma ili komunizma ako bas volite, o kojemu se vrlo malo prica u "ozbiljnim" naucnim raspravama. Juznoamericke drzave sa socijalistickim usmjerenjem postizu prosperitet bez ugnjetavanja drugih drzava i naroda i njihovog prirodnog bogatstva, za razliku od modernog demokratskog zapada koji to radi stoljecima. I onda jedne nazivamo pripadnicima mrtve ideologije kao sto gospodin sa Che Guevarom na avataru rece, a druge nazivamo progresivnim i demokratskim i svim silama zelimo pod njihovo okrilje...
Lijep pozrav
Daj molim vas da se uozbiljite i da prestanete braniti zlocinacke ideologije. Lijep zivot ih ne opravdava. U nacistickoj njemackoj se zivjelo kao u raju u periodu 33 - 39 pa nitko na taj nacin ne brani nacizam. A sad cemo preci preko 100 000 000 mrtvih zrtava komunizma zarad finog zivota.
Nisu ovdje ljudi ni vidjeli finog zivota pogotovo ne u komunizmu Jugoslavije. Taj "fini zivot" je financiran Americkim parama i kreditima, i kada se raspao Sovjetski Savez vidjeli ste i sami koliko je potrajalo bez Americkih para.
Zasto je tako tesko osuditi svaki zlocinacki i totalitarni rezim i ideologiju, nacisticku i komunisticku pogotovo?
I naravno da osudjujem zlocine. Zlocin je zlocin ko god da ga je pocinio i ovdje se uopce ne radi o relativizaciji zlocina, nego o relativizaciji jedne nategnute (kvazi)naucne teze.