MayaSA wrote:Ja sam opet za to da mu treba korpu uvaliti, pa on nek' se lijeci poslije, ako mu dodje iz guzice u glavu.
Rezonovati sa njim ili traziti pomoc od policije, to bojim se nece ici. Niti vjerujem nasoj policiji, niti je to prilaz.
Kao i sve sto neko treba da izmjeni u ponasanju i zivotu, ta osoba mora sama napraviti DEFINITIVNU ODLUKU da joj je ovoga preko glave.
Ti si ta koja ce joj putem ovog sajta ili knjiga "otvoriti oci" i pomoci joj da vidi situaciju.
Trece osobe ne mogu rijesiti problem kao sto ne mogu drugima pomoci da se odreknu nikotina ili alkohola. SAMA OSOBA TO MORA ODLUCITI, a kao potporu (leverage), imas dobrih savjeta ovdje.
Evo ti par istinitih prica:
Prije nekih 10-15 godina u sred Njujorka, muz psihijatar i zena doktor sa usvojenom kcerkom. On tuce zenu, maltretira kcerku. On gurne kcerku niz stepenice i ubije je. Zena ne samo jos u modricama nego i starim ozlijedama koje su joj iznakazile lice stoji pred TV kamerama i brani muza!?!
Patty Hearst, naslijednica Hearst Corp., uhvacena od "Symbionese Liberation Army" nekih samozvanih revolucionara sedamdesetih godina. Nakon manje od mjesec dana "ispiranja mozga" vidjena sa masinkom u banci kako puca za vrijeme organizovane kradje.
MANIPULACIJA nije nista drugo nego ISPIRANJE MOZGA. Svako ko je u FIZICKOJ i EMOTIVNOJ vezi sa drugom osobom moze da prodje kroz ispiranje:
neko vise--neko manje. Neko se zaljubi "preko glave", neko "do usiju," a treci jednostavno "Da, ja je/ga volim." Isto je sa masovnim ispiranjem mozga: neko bi dao zivot za Tita, neko za Aliju. Obicno manipulisanje.
Kada tvoj prijatelj to shvati, vidjece sve "rupe" u njegovim izjavama i manipulacijama. Ako planira da ostane s njim, ona treba takodjer da misli na buducnost djeteta i pravi odluke u djetetovo ime. Dijete je razlog da ja zagovaram akciju jer iskreno receno, da su samo njih dvoje u pitanju, to bi bila iskljucivo njena opcija.