Gruzijsko-Ruski rat

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
славянин

#51 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by славянин »

AleksoMKD wrote:
ULTRAK wrote: Ima sve veze ako shvatas. Ako si slusao vojne Americke analiticare nakon toga napada shvatio bi da su Kosovo i Gruzija usko povezane. Dakle Amerikanci su uzeli Kosovo a Rusi su bili nemocni da pomognu. Ali su se Rusi kasnije osvetili na Gruziji.
OK, i sta sa tim?

Osim recimo da je to bila razmena pijuna.

Al dajte da se vratimo na temu, zasto bi Saakasvili pomislio da se Rusi nece mesati?
OK, napad je poceo kad su se trupe koje su imale vjezbu u slucaju Gruziskog napada vec vratile u baze (vrlo pametno od Gruzijaca, sacekati da se elitne jedinice koje su im bile na granici vrate u baze odakle im treba barem 24 sata da se vrate) ali prekoputa je armija veterana u Ceceniji koji su odma presli granicu.
Zasti nije bombardovan tunel Roki? Jedini lak pristup u Osetiju.

To sto se Gruziska vojska povukla meni ukazuje da su mislili da se Rusi nece mesati u sukob.
Vjerovao ili ne licno sam pricao sa jednim momkom koji je bio tada u sastavu Specnaza i prilicno detaljno mi je opisao kako je manja jedinica Gruzijskih komandosa/infiltratora pokusala da minira i u potpunosti srusi Roki tunel,ali nisu znali da je specnaz vec tu rasporedjen i da ih cekaju (valjda je bilo curenja informacija iz Gruzijske vojske)
karanana

#52 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by karanana »

jarane, hajde da izbacimo nuklarni rat iz racunice i da govorimo samo o konvecionalnom ratu.
sad kad bi rusija krenula na zapad, prva koliko toliko stabilna linija odbrane nato-a bi se formirala tek negdje oko berlina. sila je to bolan, i sa ljudstvom i sa tehnikom ma kako mi mislili da je zastarila.
sad ocekujem nesto tipa: vi srbi mozete samo o tome sanjati.
sumirprimus

#53 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by sumirprimus »

ovaj rat jedino ima smisla ako si sluzbenik fsb-a... :)
u jeku vojnih vjezbi ruske vojske na kavkazu,ovi kao napadnu pokrajine sa vecinskim ruskim drzavljanima... :-)
славянин

#54 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by славянин »

I jedan specijal :mrgreen:
Image
karanana

#55 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by karanana »

uh ljepote.
ULTRAK

#56 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by ULTRAK »

karanana wrote:jarane, hajde da izbacimo nuklarni rat iz racunice i da govorimo samo o konvecionalnom ratu.
sad kad bi rusija krenula na zapad, prva koliko toliko stabilna linija odbrane nato-a bi se formirala tek negdje oko berlina. sila je to bolan, i sa ljudstvom i sa tehnikom ma kako mi mislili da je zastarila.
sad ocekujem nesto tipa: vi srbi mozete samo o tome sanjati.
Ako izbacimo nuklerane bombe prva sila koja bi znatno oslabila Rusiju je Turska. Turska na papiru moze mobilizirati 49 miliona ljudi a Rusija 69 miliona. Rusija je naravno jaca od Turske ali svakako preko Turske Rusija nebi mogla preci a da se dobro ne izmori.

Pored toga ne pocinje rat tek tako vec se predosjeti mjesecima prije toga tako da bi NATO vec prebacio nosace aviona i ogromne vojske u Istocnu evropu; iznad Poljske, u Jadranskom moru; Kod Istambula bi vec imao ogromne snage i nebi Amerikanci to tek tako gledali da se Rusi usetavaju u evropu.

Dovoljno je da Amerikanci dovuku 5 nosaca aviona kod Poljske i vec je to za Ruse ogroman problem. Uz to Rusija ima samo duplo vise aviona od Turske a Turska ima vise tenkova i moderniji oklop.

Tako da na papiru NATO je superioran u odnosu na Ruse.
Last edited by ULTRAK on 02/07/2013 14:44, edited 1 time in total.
AleksoMKD

#57 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by AleksoMKD »

sema911s wrote:ko snima ove rakete dok se ispljuju,., civili il vojska,. ako je vojska ovaj je najebo ko zuti,.,, jer koliko se sjecam rusi su strogi oko tog snimanja,.,

bilo je price po foruimima da su gruzijci imali neke rakete protiv oklopa ruske proizvodnje i da su ih ovi nekako onesposobili da nemogu pucat,. da jadnici nisu mogli ispalit ni ono sto su imali,.,.
i da su tada rusi oprobali neki tajni vojni satelit na gruziji da ima mogucnost skeniranja siroke oblasti
Proctitaj onal link koji sam stavio na prvu stranu, Tanks Of August, Rusi nisu uopste ocekivali da ce ova budala napasti, bukvalno su bili iznenadjeni.
славянин

#58 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by славянин »

Zamolio bih drage ucesnike u konverzaciji da ne repliciraju ovom ultrak u jer djaba valja nevidjene nebuloze i spama temu.Vec sam prijavio moderaciji pa kad neki od njih vrne i pobrisat ce smece sto pise. :)

Plan izgradnje memorijalnog centra poginulim Gruzijskim vojnicima, i mozda malo neukusan komentar nekog amera ispod :D
Image

Osobeast
Osobeast is offline
Wow! What a beautiful project! As i can see, it has a great potential for the future upgraves. That's what i call - "working for THE future". GJ

I jedna lijepa slika :)
Image
славянин

#59 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by славянин »

Nedobrovoljac wrote:Koja je namjena ovog turskog vozila Otokar Cobra? Djeluje mi kao laka meta. Imaju li Hrvati nešto slično?
Patrolno-Izvidjacko vozilo (lakse oklopljeno), kako sam skontao vecina je nastradala u haosu povlacenja Gruzijaca jer su nerjetko znali zalutati na lokacije dje su Rusi vec stigli.Znam da je u jednom dogadjaju Ruski BMP koji se izgubio :mrgreen: nanio teske gubitke Gruzijcima koji su se povlacili u lako oklopljenim vozilima iz Tskhinvalija.
sema911s

#60 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by sema911s »

neko fali taj turski kobra okolop i probijen je na najacem mjestu(igram svaki dan wot i imam mlko znanja o metalima o da probijes ondje madajaa) to je ta cudnovata kobra koju je probio projektil precnika 30mm
onda budite temu rusija vs svjet,., sta turci imaju od oruzja,., nesto malo americkog njemackog i ruskog,.,
sta rusi imaju ovo sto prikazu +sta kriju,.,
ULTRAK

#61 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by ULTRAK »

Nedobrovoljac wrote:Koja je namjena ovog turskog vozila Otokar Cobra? Djeluje mi kao laka meta. Imaju li Hrvati nešto slično?
Nemaju Hrvati oni imaju Finsko. Imaju Slovenci oko 15 tih Turskoh vozila. Njihova svrha je da su brzi i da mogu preko jako nezgodnog terena preci. Tockovi mogu da se deformisu na takav nacin da prosto nemozes da vjerujes da je to moguce. A namjenjen je za specijalne jedinice vojske.

Turci naoruzavaju Gruzijance i Kazachstance danas sa ovim igrackama. U Kazachstanu su cak otvorili jednu veliku fabriku gdje ce se praviti Otokar oklop i za tu svrhu su dali Kazachima svo znanje tako da ce na celu te fabrike biti sami Kazachi.
AleksoMKD

#62 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by AleksoMKD »

Laka izvidnica mislim. Turska je donirala par Makedoniji.
pantelija33

#63 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by pantelija33 »

Hummere i Iveco-e.
ULTRAK

#64 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by ULTRAK »

sema911s wrote:neko fali taj turski kobra okolop i probijen je na najacem mjestu(igram svaki dan wot i imam mlko znanja o metalima o da probijes ondje madajaa) to je ta cudnovata kobra koju je probio projektil precnika 30mm
onda budite temu rusija vs svjet,., sta turci imaju od oruzja,., nesto malo americkog njemackog i ruskog,.,
Cobra ti je lahko oklopno vozilo. Nije namjenjeno da prima granate vec da te zastiti od mitraljeza. Ima Otokar druga oklopna vozila koja spadaju u teski oklop.

Evo recimo ova samohotka:

Ili tenk:

Evo sam biraj ovo su ti Otokar oklopna vozila:

http://www.otokar.com.tr/en/

Imas ih nekih 13 ukupno i svaki ima naravno svoju namjenu.
славянин

#65 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by славянин »

ULTRAK wrote:
Cobra ti je lahko oklopno vozilo. Nije namjenjeno da prima granate vec da te zastiti od mitraljeza. Ima Otokar druga oklopna vozila koja spadaju u teski oklop.

Evo recimo ova samohotka

"Samohodka" kalibra 20 mm :lol: :lol: vidim ja da si ti neki zesci strucnjak :mrgreen: childernche sto bi rekli :mrgreen:
ULTRAK

#66 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by ULTRAK »

славянин wrote:
ULTRAK wrote:

Evo recimo ova samohotka

"Samohodka" kalibra 20 mm :lol: :lol: vidim ja da si ti neki zesci strucnjak :mrgreen: childernche sto bi rekli :mrgreen:
Ma nisam se uopste udubio. Samo vidis odmah da je teski oklop. Na to sam ciljao. Neznam da li je Turska pored kobre jos nesto drugo prodavala Gruzijcima sto je se koristilo u tom sukobu protiv Rusa?
AleksoMKD

#67 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by AleksoMKD »

славянин wrote:
Patrolno-Izvidjacko vozilo (lakse oklopljeno), kako sam skontao vecina je nastradala u haosu povlacenja Gruzijaca jer su nerjetko znali zalutati na lokacije dje su Rusi vec stigli.Znam da je u jednom dogadjaju Ruski BMP koji se izgubio :mrgreen: nanio teske gubitke Gruzijcima koji su se povlacili u lako oklopljenim vozilima iz Tskhinvalija.
Da, ima u Tank Of August sa sve seriskim brojevima BMP-a, Gruzijci nisu skontali da su to Rusi i ovi su ih pogodili pre nego sto su uzvratili.
sema911s wrote:neko fali taj turski kobra okolop i probijen je na najacem mjestu(igram svaki dan wot i imam mlko znanja o metalima o da probijes ondje madajaa) to je ta cudnovata kobra koju je probio projektil precnika 30mm
Pa i nije joj namjena ko tenku pa da ima jaki oklop.

Oni trebaju ono "vidi neprijatelja bez da te vidi on, opali ili jos bolje pozovi artiljeriju i bezi" jer ako stane je gotov.

Kao i uvek, veliki gubitci nastaju u povlacenju ber reda kada neprijatelj ima vazdusnu premoc i kada artiljeriski udari prate trupe koje beze kroz doline pa nema prostora za manevar.

Grizijci se povlace pod Ruskim vazdusnim i artiljeriskim napadima trpeci gubitke
Image

Image
Last edited by AleksoMKD on 02/07/2013 15:16, edited 1 time in total.
addem

#68 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by addem »

Ovo gore nisu Ceceni vec Rusi islamske vjeroispovjesti. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
pantelija33

#69 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by pantelija33 »

dobro ti li ovaj gore odvaljuje na Tursku, za ne povjerovat.
славянин

#70 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by славянин »

Vecina izvora se slaze da su najmanje 50% gubitaka Gruzijci pretrpili u toku neorganizovanog povlacenja.Alekso ovdje se izgleda nije znalo ko se vise iznenadio - Rusi jer nisu vjerovali da ce ovi napasti ove provincije ili Gruzijci koji nisu ocekivali punu ofanzivu Rusa.
Image
Image
Image
benderr

#71 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by benderr »

pantelija33 wrote:
Hummere i Iveco-e.
Ne bih baš rekao kako je slično? Takvo nešto u Hrvatskoj nemamo, a Hummer i Iveco i nisu za usporedbu.
Namjena je raznovrsna i zato je po meni koncept takvih vozila promašen.
AleksoMKD

#72 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by AleksoMKD »

Fakticki je sa Ruske strane u borbu stupilo samo 5 bataljona (ukljucujuci Cecenski) + onaj bataljon mirotvoraca u Cinvaliju, ostatak je samo okupirao teritoriju.
pantelija33

#73 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by pantelija33 »

benderr wrote:
pantelija33 wrote:
Hummere i Iveco-e.
Ne bih baš rekao kako je slično? Takvo nešto u Hrvatskoj nemamo, a Hummer i Iveco i nisu za usporedbu.
Namjena je raznovrsna i zato je po meni koncept takvih vozila promašen.
Lako oklopno vozilo i jedno, drugo i trece samo je ovo Tursko ruzno :D
benderr

#74 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by benderr »

Tema sama za sebe i nema neke potrebe niti se tu ima što puno za analizirat.
Napišeš na ekran.
Rusija vs Gruzija

Samo po sebi dovoljno.

PS. Kad več pričamo o Rusiji da se pojadam kako su ove godine umirovili (zadnji primjerak) moj najdraži dio njihovog arsenala.

славянин

#75 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by славянин »

AleksoMKD wrote:Fakticki je sa Ruske strane u borbu stupilo samo 5 bataljona (ukljucujuci Cecenski) + onaj bataljon mirotvoraca u Cinvaliju, ostatak je samo okupirao teritoriju.
Nakon potpisivanja mira Rusi su ostali na teritoriji Gruzija (teritoriji koja ne spada pod Osetiju ili Abhaziju) i kontrolisali pokrete i rasporedjivanje Gruzijske vojske nakon sto su im demolirali kasarne .
Poznata slika sibirskog ramba :mrgreen:
Image
Post Reply