Ozbiljno, kako?acopero wrote:@ cyprus kasno je da mijenjas pitanje. Ispao si glup jbg .
DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
- cyprus
#51 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
- cyprus
#52 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
NaravnotheTruePath wrote:da ne kvarim temu,stavljam tacku na tu diskusiju
- luckylaka
#53 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
acopero wrote:@ cyprus kasno je da mijenjas pitanje. Ispao si glup jbg .
-
acopero
#54 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
@ cyprus svaka cast
nisi se naljutio . pitas da li je marokancima , "matična" država s.a to nikako nije adekvatno poređenje sa bošnjacima sandžaka i njihovom odnosu prema bih. uostalom bošnjaci c.g su konstitutivan narod u c.g tako da je i c.g njihova država. oni u srbiji imaju status nacionalne manjine , iako su autohtoni narod na jednom području. ako te neka država prizna kao konstitutivan narod onda naravno da ćes imati bolji odnos prema istoj što se i vidi prema odnosu koji bošnjaci c.g imaju prema c.g. nasuprot tome imaš bošnjake srbije koji ne nanijaju za srbiju, ne vole srbiju i više vole bosnu i na nju gledaju kao maticu.
- cyprus
#55 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
Ali zašto nije adekvatno poređenje... Arapi Maroka i Arapi Saudijske Arabije su isti narod, iako nemaju istu etnogenezu... Bošnjaci BiH i Bošnjaci Crne Gore jesu isti narod, ali ni njima etnogeneza nije baš ista... Dakle, zašto nije adekvatno poređenje?acopero wrote:@ cyprus svaka castnisi se naljutio . pitas da li je marokancima , "matična" država s.a to nikako nije adekvatno poređenje sa bošnjacima sandžaka i njihovom odnosu prema bih. uostalom bošnjaci c.g su konstitutivan narod u c.g tako da je i c.g njihova država. oni u srbiji imaju status nacionalne manjine , iako su autohtoni narod na jednom području. ako te neka država prizna kao konstitutivan narod onda naravno da ćes imati bolji odnos prema istoj što se i vidi prema odnosu koji bošnjaci c.g imaju prema c.g. nasuprot tome imaš bošnjake srbije koji ne nanijaju za srbiju, ne vole srbiju i više vole bosnu i na nju gledaju kao maticu.
A jebga, ne možeš svugdje biti konstitutivan i većina, negdje moraš biti i manjina... Zašto to automatski znači da te manjine moraju uvijek u nekome tražiti maticu, umjesto da od države u kojoj žive traže prava koja joj pripadaju?
- antimobbing
- Location: Gdje je percepcija Dženeta za 2% Koruptokracije, Džehenem za 98% BiH populacije.
#56 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
Šta Bosna znači Bošnjacima? Kratko i jasno. Da nema državotvornosti BiH, danas bi Bošnjaci bili bez pasoša i bez države, razbacani širom svijeta po koncentracionim logorima kao Kurdi. Takva nam je sudbina bila namijenjena. Eto, šta znači Bosna onima koji žive u njoj i van nje.
-
theTruePath
#57 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
antimobbing wrote:Šta Bosna znači Bošnjacima? Kratko i jasno. Da nema državotvornosti BiH, danas bi Bošnjaci bili bez pasoša i bez države, razbacani širom svijeta po koncentracionim logorima kao Kurdi. Takva nam je sudbina bila namijenjena. Eto, šta znači Bosna onima koji žive u njoj i van nje.
- animals
#58 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
Kad smo vec kod Sandzaklija
neki dan u jednom velikom parku, sjedim i cujem zenski glas koji izgovara ono antologijsko "ajde bre"..okrecem se da v idim ko to izgovara..sjede tri zene zamotane skroz, samo lica otkrivena..ma to su Turkinje, mislim dalje..trazim dalje pogledom, samo te tri zene blizu..nista mi nije jasno..kad pridje jedan djecak, i pocnu razgovarati na valjda Srpskom iako imaju onaj tipican Sandzaklijski naglasak
onda sam skontao da one upotrebljavaju to "bre"..nikakve veze sa Bosanskom kulturom osim mozda vjere..
- Havatar
#59 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
Postoji li srpska sevdalinkaanimals wrote:Kad smo vec kod Sandzaklijaneki dan u jednom velikom parku, sjedim i cujem zenski glas koji izgovara ono antologijsko "ajde bre"..okrecem se da v idim ko to izgovara..sjede tri zene zamotane skroz, samo lica otkrivena..ma to su Turkinje, mislim dalje..trazim dalje pogledom, samo te tri zene blizu..nista mi nije jasno..kad pridje jedan djecak, i pocnu razgovarati na valjda Srpskom iako imaju onaj tipican Sandzaklijski naglasak
onda sam skontao da one upotrebljavaju to "bre"..nikakve veze sa Bosanskom kulturom osim mozda vjere..
-
theTruePath
#60 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
Jah ,ti ces nam reci sta ima veze s NAMAanimals wrote:Kad smo vec kod Sandzaklijaneki dan u jednom velikom parku, sjedim i cujem zenski glas koji izgovara ono antologijsko "ajde bre"..okrecem se da v idim ko to izgovara..sjede tri zene zamotane skroz, samo lica otkrivena..ma to su Turkinje, mislim dalje..trazim dalje pogledom, samo te tri zene blizu..nista mi nije jasno..kad pridje jedan djecak, i pocnu razgovarati na valjda Srpskom iako imaju onaj tipican Sandzaklijski naglasak
drzi se svojih hrvata
-
sustinca
#61 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
Bosnjacima je BIH matica,svim bosnjacima iz svijeta.Dusmani su uvidjeli da smo se mi probudili i muka im ,ali dzaba
- animals
#62 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
Ja se drzim svi ljudi dobre volje, a ti samo preferiras muslimane...theTruePath wrote:Jah ,ti ces nam reci sta ima veze s NAMAanimals wrote:Kad smo vec kod Sandzaklijaneki dan u jednom velikom parku, sjedim i cujem zenski glas koji izgovara ono antologijsko "ajde bre"..okrecem se da v idim ko to izgovara..sjede tri zene zamotane skroz, samo lica otkrivena..ma to su Turkinje, mislim dalje..trazim dalje pogledom, samo te tri zene blizu..nista mi nije jasno..kad pridje jedan djecak, i pocnu razgovarati na valjda Srpskom iako imaju onaj tipican Sandzaklijski naglasak
drzi se svojih hrvata
-
theTruePath
#63 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
Tacnije,Bosnjake
- Altair_SA
#64 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
Pa i u BiH imas Srbe koji govore ijekavicom i pricaju bas onako Bosnaski, ali nece da cuju da su Bosanci. Oni su Srbi i niko im to ne spori, ni to, a ni jezik da im je srpski. Isto tako i Bosnjaci Sandzaka. Mada i tamo imas mjesta gdje se prica ijekavica i mjesta gdje se govori ekavicom. Ovi krajevi uz BiH su vise ijekavski, dok tamo Pazar i Tutin, oni govore ekavicom. Svejedno, oni su nama Bosnajcima u BiH braca i to je to. Vecina se tako tamo i izjasnila na popisu, Bosnjaci, a jezik Bosanski.animals wrote:Kad smo vec kod Sandzaklijaneki dan u jednom velikom parku, sjedim i cujem zenski glas koji izgovara ono antologijsko "ajde bre"..okrecem se da v idim ko to izgovara..sjede tri zene zamotane skroz, samo lica otkrivena..ma to su Turkinje, mislim dalje..trazim dalje pogledom, samo te tri zene blizu..nista mi nije jasno..kad pridje jedan djecak, i pocnu razgovarati na valjda Srpskom iako imaju onaj tipican Sandzaklijski naglasak
- animals
#65 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
I Turci su BosnjacitheTruePath wrote:Tacnije,Bosnjake
- animals
#66 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
Pa i ja pricam vise Bosanskim nego Hrvatskim i toga se ne stidim...Altair_SA wrote:Pa i u BiH imas Srbe koji govore ijekavicom i pricaju bas onako Bosnaski, ali nece da cuju da su Bosanci. Oni su Srbi i niko im to ne spori, ni to, a ni jezik da im je srpski. Isto tako i Bosnjaci Sandzaka. Mada i tamo imas mjesta gdje se prica ijekavica i mjesta gdje se govori ekavicom. Ovi krajevi uz BiH su vise ijekavski, dok tamo Pazar i Tutin, oni govore ekavicom. Svejedno, oni su nama Bosnajcima u BiH braca i to je to. Vecina se tako tamo i izjasnila na popisu, Bosnjaci, a jezik Bosanski.animals wrote:Kad smo vec kod Sandzaklijaneki dan u jednom velikom parku, sjedim i cujem zenski glas koji izgovara ono antologijsko "ajde bre"..okrecem se da v idim ko to izgovara..sjede tri zene zamotane skroz, samo lica otkrivena..ma to su Turkinje, mislim dalje..trazim dalje pogledom, samo te tri zene blizu..nista mi nije jasno..kad pridje jedan djecak, i pocnu razgovarati na valjda Srpskom iako imaju onaj tipican Sandzaklijski naglasak
-
theTruePath
#67 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
Bas tako,i unutar BIH postoje lokalne razlike..negdje kazu nana,negdje nena negdje bikaAltair_SA wrote:Pa i u BiH imas Srbe koji govore ijekavicom i pricaju bas onako Bosnaski, ali nece da cuju da su Bosanci. Oni su Srbi i niko im to ne spori, ni to, a ni jezik da im je srpski. Isto tako i Bosnjaci Sandzaka. Mada i tamo imas mjesta gdje se prica ijekavica i mjesta gdje se govori ekavicom. Ovi krajevi uz BiH su vise ijekavski, dok tamo Pazar i Tutin, oni govore ekavicom. Svejedno, oni su nama Bosnajcima u BiH braca i to je to. Vecina se tako tamo i izjasnila na popisu, Bosnjaci, a jezik Bosanski.animals wrote:Kad smo vec kod Sandzaklijaneki dan u jednom velikom parku, sjedim i cujem zenski glas koji izgovara ono antologijsko "ajde bre"..okrecem se da v idim ko to izgovara..sjede tri zene zamotane skroz, samo lica otkrivena..ma to su Turkinje, mislim dalje..trazim dalje pogledom, samo te tri zene blizu..nista mi nije jasno..kad pridje jedan djecak, i pocnu razgovarati na valjda Srpskom iako imaju onaj tipican Sandzaklijski naglasak
Negdje jedan naglasak,negdje drugi,negdje treci
Svi smo mi Bosnjaci
- animals
#68 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
I jos jednom, poznam Sandzaklije vrlo dobro, nikakve veze oni nemaju sa Bosnom i Bosanskom kulturom..iako sa Bosnjacima, mozda i imaju, u to ne ulazim...
-
theTruePath
#69 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
Ne znas ti onda Bosnu,Bosnjaci cine 52% Bosneanimals wrote:I jos jednom, poznam Sandzaklije vrlo dobro, nikakve veze oni nemaju sa Bosnom i Bosanskom kulturom..iako sa Bosnjacima, mozda i imaju, u to ne ulazim...
-
sustinca
#70 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
Isto je to sve,osim naglaska nema razlike.Bosnjak je Bosnjaku brat,drzimo se zajedno,bili iz sarajeva,hercegovine,krajine,sandzaka,podrinja 
- Mister Yes
#71 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
Domovina je tamo gdje te srce vuče. Znači opet je najbolje gledati po tome za koju nacionalnu reprezentaciju navijaš jer to je pokazatelj gdje je tvoje srce. Bošnjaci sandžaka navijaju za reprezentaciju BiH i to je njihova domovina. Oni su BH dijaspora kao što su Srbi u BIH Srbijanska dijaspora. Simple as that.
- Vitezanin
#72 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
Govoriti da je Bošnjacima koji desetljećima, stoljećima žive van BiH (npr u Srbiji, u Sandžaku) BiH matica, a pritom osuđivati Hrvate i Srbe u BiH koji misle da im Hrvatska ili Srbija matica (iako ukorijenjeni u BiH) je veoma licemjerno.
- animals
#73 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
A znam, dovoljno je pogledati ovdje na forumusustinca wrote:Isto je to sve,osim naglaska nema razlike.Bosnjak je Bosnjaku brat,drzimo se zajedno,bili iz sarajeva,hercegovine,krajine,sandzaka,podrinja
-
theTruePath
#74 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
Tako je sustinca,brat bratu moze biti dusmanin kad su njih 2 sami,ali kad udje treca strana onda brat bratu moze biti samo brat nista vise 
-
razum
#75 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
i tako ti to sve lijepo umota u foliju i pretstavi bih kao samo bosnjacku zemlju,,srbi u bih nisu nikakva srbijanska dijajasporajel bih je jednako i srpska zemlja koliko i hrvatska i bosnjacka,,zapamti to..Mister Yes wrote:Domovina je tamo gdje te srce vuče. Znači opet je najbolje gledati po tome za koju nacionalnu reprezentaciju navijaš jer to je pokazatelj gdje je tvoje srce. Bošnjaci sandžaka navijaju za reprezentaciju BiH i to je njihova domovina. Oni su BH dijaspora kao što su Srbi u BIH Srbijanska dijaspora. Simple as that.