Valjda kad pređeš granicu neće ti je prodavat granični policajac i carinski službenik.
Duga voznja
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
condy
#51 Re: Duga voznja
Kako misliš na granici, na graničnom prelazu od čike što ti provjerava putne isprave ?
Valjda kad pređeš granicu neće ti je prodavat granični policajac i carinski službenik.
- Optimist
#52 Re: Duga voznja
Da, bukvalno na granici. Cim prodjes pasosku kontrolu imas nedaleko parking sa kucicom gdje se kupuju vinjete.
-
condy
#53 Re: Duga voznja
Pa ta kucica jel na granici ili iza granice...btw da ne zbunjujemo covjeka snacice se.Optimist wrote:Da, bukvalno na granici. Cim prodjes pasosku kontrolu imas nedaleko parking sa kucicom gdje se kupuju vinjete.
- Optimist
#54 Re: Duga voznja
Ne mozemo mu sve nacrtati, nek i on malo pita kad dodje do toga. 
-
nookey
#55 Re: Duga voznja
Ako pričaju engleski snaći ću se 
A jbg jednom sam cijelo poslijepodne proveo namještajući sjedište da bude po svim pravilima, ali nikad ga ugoditi.
Ima na YT more savjeta ali svi smo mi različito građeni pa je teško generalizovati
Hvala svima na pomoći i kad ste tako dobre duše, koju navigaciju instalirati na mob/android da ne traži internet konekciju a da je hajmo reći pouzdana/brza?
A jbg jednom sam cijelo poslijepodne proveo namještajući sjedište da bude po svim pravilima, ali nikad ga ugoditi.
Ima na YT more savjeta ali svi smo mi različito građeni pa je teško generalizovati
Hvala svima na pomoći i kad ste tako dobre duše, koju navigaciju instalirati na mob/android da ne traži internet konekciju a da je hajmo reći pouzdana/brza?
-
530i
#56 Re: Duga voznja
Ne znam kada si planirao krenuti, ali u svakom slučaju lijepo se odmori i naspavaj prije puta. Udobne i lagane cipele, odjeća koja ti ne pravi probleme i slično.
Viamichelin je zastarjel sistem, barem kod nas ovdje. Google maps imaju precizan i tačan izračun svega osim troškova. Ponesi kovanica eura da plaćaš wc usput. Ako ideš sam ne ostavljaj ništa iole privlačno u autu dok nisi kraj njega.
Vinjete u Sloveniji poslije granice desno...ne možeš promašiti.
Viamichelin je zastarjel sistem, barem kod nas ovdje. Google maps imaju precizan i tačan izračun svega osim troškova. Ponesi kovanica eura da plaćaš wc usput. Ako ideš sam ne ostavljaj ništa iole privlačno u autu dok nisi kraj njega.
-
cekek
#57 Re: Duga voznja
Guglaj cafemobil navigon 2015nookey wrote:Ako pričaju engleski snaći ću se
-
nookey
#58 Re: Duga voznja
Vinjete su putarina kako ja to shvatam?530i wrote:Ne znam kada si planirao krenuti, ali u svakom slučaju lijepo se odmori i naspavaj prije puta. Udobne i lagane cipele, odjeća koja ti ne pravi probleme i slično.
Je li te Slovenske vaze i za ostale zemlje?
-
nargila.ba
-
cekek
#60 Re: Duga voznja
Naravno, samo im kazes "...mene posl'o Janez..."nookey wrote:Vinjete su putarina kako ja to shvatam?530i wrote:Ne znam kada si planirao krenuti, ali u svakom slučaju lijepo se odmori i naspavaj prije puta. Udobne i lagane cipele, odjeća koja ti ne pravi probleme i slično.
Je li te Slovenske vaze i za ostale zemlje?
Za svaku državu kupuješ posebno, na granici sa SLO mozes uzeti i za Austriju.
-
nookey
#61 Re: Duga voznja
Ma mislio sam EU pa povezano nestocekek wrote:Naravno, samo im kazes "...mene posl'o Janez..."nookey wrote:Vinjete su putarina kako ja to shvatam?530i wrote:Ne znam kada si planirao krenuti, ali u svakom slučaju lijepo se odmori i naspavaj prije puta. Udobne i lagane cipele, odjeća koja ti ne pravi probleme i slično.
Je li te Slovenske vaze i za ostale zemlje?![]()
Za svaku državu kupuješ posebno, na granici sa SLO mozes uzeti i za Austriju.
-
nookey
#62 Re: Duga voznja
Naravno znam da trosi bat nenormalnonargila.ba wrote:Moj savjet za Android: Be on Road navigacija.nookey wrote:Ako pričaju engleski snaći ću se
Kući preko WiFi (ili mobilnog interneta) downloaduješ mape država koje te zanimaju - poslije ti ne treba ništa osim uključenog GPSa. Meni je stvarno super pomogla puno puta.
Naravno, pazi na bateriju - tj. osiguraj se sa 'power bank'-om ili auto-punjačem.
A je li besplatna evo skinuo sam je fercera super samo mi pise da je ostalo 7 dana premiuma?
- KB9
#63 Re: Duga voznja
do koje granice je vama tacno malo auto, jel 307 malo auto?
pitam jer ja nisam imo problema sicat ljude na autoputu vozeci isti, pici skalamerija sve kazaljke zalijepile
pitam jer ja nisam imo problema sicat ljude na autoputu vozeci isti, pici skalamerija sve kazaljke zalijepile
-
nookey
#64 Re: Duga voznja
nije, on je u rangu Golfa, a mala su 207 i sl...KB9 wrote:do koje granice je vama tacno malo auto, jel 307 malo auto?![]()
-
IcedFlame
#65 Re: Duga voznja
Ne treba ti premium, idi na free verziju sa OSM mapama, svakako su najdetaljnije.nookey wrote: Naravno znam da trosi bat nenormalno
A je li besplatna evo skinuo sam je fercera super samo mi pise da je ostalo 7 dana premiuma?
-
nargila.ba
-
nargila.ba
-
ado-šampion
#68 Re: Duga voznja
Prijateljski savjet, nemoj se uzdati u navigaciju na mobitelu, bez obzira koja je. Ja sam koristio OsmAnd, navigacija je super, ali kad radi! Na mobitelu cesto nestaje GPS signala i onda mozes usima mahati. Autoput je OK, ali kad udjes u grad i trazis hotel a ono pocne zezati patnja je. Otvori Google Maps, prepisi rutu i skretanja na papir i ubaci u pretinac zlu ne trebalo. Da dodam na ovo, predvidjanje ruta na svim tim besplatnim navigacijama je qrac od ovce, savjetuje ti da uzmes "kracu" rutu, da bi na pola te "krace" rute uradio rekalkulaciju i skontao da je to zapravo duza ruta. Tako da, opet, savjet Google Maps i prepisi skretanja na papir, da se ne bi desilo da kruzis i obavezno ako ne znas put napisi koji je prelaz u koju drzavu, da te ne bi vodilo na divlje prelaze. ViaMichelin isto nije pouzdan za te stvari, samo Google Maps.
Sto se tice "malih auta" sve zavisi od covjeka. Vidim prica se o 307, ja sam s 308 HDI 90, obicna sjedala, osnovna oprema, Sarajevo - Minhen, 1050 km, 12 sati, bez ikakvih problema. Krenuli u 9 ujutro, fino se naspavali. Zena vozila mozda 2 sata ukupno. Dosli tamo, otisli hodati. Kad smo se vracali poslije sedmicu dana dosli kuci oko 12 navece, ja ujutro na posao, jest da sam citavu narednu sedmicu teturao ali dobro.
Sa svojim autom, BMW 1, isto obicna sjedala (moze se reci sportska
), Bec - Sarajevo 750 km, 9 sati, nikakvih problema. To je bio obilazak u pravcu, Sarajevo - Budimpesta - Prag - Bec i povratak Bec - Sarajevo direktno, uz zadrzavanje u svim gradovima, ukupno 10 dana, to sve je oko 2400 km, otisao sam ko konj umoran, vratio se u Sa ko nov.
Stariji Punto, Polo to je vec premalo, na kontantnih 140 mogu misliti, unutra je ko u kabrioletu.
Najbtinije da su u autu odgovarajuca sjedala i da su dovoljno tvrda i pravilno podesena. Zalosno je da se ljudi toliko trude da naprave sto bolje sjedalo, a onda ga ljudi ne znaju koristiti, cak ne znaju za sta sluzi koja komanda za podesavanje. 
Sto se tice "malih auta" sve zavisi od covjeka. Vidim prica se o 307, ja sam s 308 HDI 90, obicna sjedala, osnovna oprema, Sarajevo - Minhen, 1050 km, 12 sati, bez ikakvih problema. Krenuli u 9 ujutro, fino se naspavali. Zena vozila mozda 2 sata ukupno. Dosli tamo, otisli hodati. Kad smo se vracali poslije sedmicu dana dosli kuci oko 12 navece, ja ujutro na posao, jest da sam citavu narednu sedmicu teturao ali dobro.
Sa svojim autom, BMW 1, isto obicna sjedala (moze se reci sportska
Stariji Punto, Polo to je vec premalo, na kontantnih 140 mogu misliti, unutra je ko u kabrioletu.
- madner
#69 Re: Duga voznja
Ma ti kompakti su do 100 km, sve iznad je nategnuto.
Ima raje fura se da imaju pravo auto, no prije Pasata nema zivota na autoputu.
Ima raje fura se da imaju pravo auto, no prije Pasata nema zivota na autoputu.
- supercali
#70 Re: Duga voznja
Nije u kabrioletu kako mislis sampione 
-
ado-šampion
#71 Re: Duga voznja
Isao sam ja i Passatom do Beca, i definitivno se ne slazem s tobom. Ko stalno ima duge ture to je druga stvar, ko ide ponekad i ostaje duze, tj. ne mora odmah nazad, nikakav problem nece imati u iole modernijem kompaktu, po mogucnosti dizel i da ima 6. brzinu zbog buke. Ima li razlike izmedju Passata i manjeg auta? Naravno da ima, ali opet kazem ko ne sparta gore-dole dvaput mjesecno tesko da ce je i osjetiti. Opet imas ovdje ljudi koje i Passat slomi za 100 km. 
-
ado-šampion
#72 Re: Duga voznja
Ma to ja malo karikiram, ali Punto 2, benzinac, 140 na sat, tad se njegov motor vrti na nekih 3500/min, mislim ne treba pretjerano objasnjavati sta to znaci na duge pruge.supercali wrote:Nije u kabrioletu kako mislis sampione
- supercali
#73 Re: Duga voznja
Ma pusti madnera kupio insigniju i konta povuko boga za muda
Puca na visoko a ustvari leti na sredini
Kompakt tipa golf fokus 307-8 su sasvim solidni i na dugim putovanjima
Ok sto se tice motora ja govorim o buci
I ne bi vjerovao koju razliku pravi jedna obicna mreza sto se tice buke u kabrioletu
Puca na visoko a ustvari leti na sredini
Kompakt tipa golf fokus 307-8 su sasvim solidni i na dugim putovanjima
Ok sto se tice motora ja govorim o buci
I ne bi vjerovao koju razliku pravi jedna obicna mreza sto se tice buke u kabrioletu
-
ado-šampion
#74 Re: Duga voznja
Sta ja znam, cijenim svacije, ali tvrdnja da su kompakti do 100 km, a za sve preko nista ispod srednje klase je meni smijesna. Pogotovo sto sam i s tom srednjom klasom isao na put isto kao i s kompaktima. I pogotovo za 1 ili 2 puta godisnje. Zanimljivo, pak, kako ljudi nalaze opravdanje u kupovini i odrzavanju veceg auta.
Ipak, razumijem poentu price o udobnim ovim i neudobim onim. Razlike izmedju klasa itekako igraju ulogu, tako da pricati o nekoj aman-zaman udobnosti u kompaktnim autima, odakle god dolazili, nema bas neku poentu. Ali da se povremeno s njima moze na put od 1000 km, itekako moze. Ali bez obzira kakvo je auto, ja bih radije birao avion. 12 sati i 2 sata je ipak razlika.
Ipak, razumijem poentu price o udobnim ovim i neudobim onim. Razlike izmedju klasa itekako igraju ulogu, tako da pricati o nekoj aman-zaman udobnosti u kompaktnim autima, odakle god dolazili, nema bas neku poentu. Ali da se povremeno s njima moze na put od 1000 km, itekako moze. Ali bez obzira kakvo je auto, ja bih radije birao avion. 12 sati i 2 sata je ipak razlika.
- supercali
#75 Re: Duga voznja
Ma niko ne prica da je kompakt ladja al po ovoj prici cim dodjes u mostar sa kompaktom odmah trebas kod kiroprakticara da ti iskrivi kicmu