Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
Zazaaa

#51 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Zazaaa »

hvala na odg. ja sam razmisljala o tome da vanredno polozim med.skolu i pripravnicki odradim. njemacki pricam perfektno, a posto sa ekonomskim fakultetom tamo nemam nikakvu sansu, imam prijatelje u njemackoj preko kojih bi se mogla zapsoliti kao med.sestra-njegovatelj, nije mi bitno, bitno mi je otic i dobit radnu dozvolu pa ako mi se i ne svidja mogu promijeniti. a mi bosanci smo tamo na dobrom glasu kao vrijedni ( kako i ne bi bili).
Potschi

#52 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Potschi »

Pozdrav Zazaaa,

ne znam zasto mislis da sa ekonomskom nemas sanse u Njemackoj? Ja sam dosla ovamo prije 4 mjeseca, nasla posao, dobila vizu i evo me radim. Takodjer govorim perfektno njemacki jezik, imam dobar CV i par godina radnog iskustva.

Javi se na pp, ako ti treba savjet.

Pozdrav.
Lounge Act

#53 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Lounge Act »

.
Last edited by Lounge Act on 03/01/2015 13:31, edited 1 time in total.
Selma1977

#54 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Selma1977 »

Zdravo,imam jedno pitanje! Interesuje me da li smještaj nalazi poslodavac ili smo sami sebi prepušteni po tom pitanju ?!Također me interesuje ko preuzima troškove smještaja? Unaprijed hvala! Lijep pozdrav,Selma. :-D :?
xenobia

#55 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by xenobia »

može li mi neko reći, ako zna, da li je priznato stažiranje u domu penzionera?
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#56 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Zviz »

Selma1977 wrote:Zdravo,imam jedno pitanje! Interesuje me da li smještaj nalazi poslodavac ili smo sami sebi prepušteni po tom pitanju ?!Također me interesuje ko preuzima troškove smještaja? Unaprijed hvala! Lijep pozdrav,Selma. :-D :?
U vecini slucaja ti oni najdu, ali zato i debelo placas sta god ti nadju. Od poznanika rodica bila radila i vratila se, kaze on da je placala skoro polovicu zarade za sobu.
Zviz

#57 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Zviz »

Lounge Act wrote:Kako se iz bosne zaposliti u austriji ili njemackoj kao med. sestra ili njegovatelj sa zavrsenom srednjom medicinskom skolom opceg smjera bez pripravnickog (radi nastavka studija koji nema veze s medicinom i koji se bas i ne trazi :roll: ) i sa siromasnim poznavanjem njemackog jezika

Ti bi radila kao medicinska sestra u Austriji sa siromasnim poznavanjem njemackog jezika? Znam ja da u BiH je situacija katastrofalna ali budi realna, moze li japanka raditi u BiH kao medicinska sestra sa siromasnim poznavanjem bosanskog jezika? Sigurno da nemoze. Tako i tebi isto. Moras imati odredjen nivo jezila i autorizaciju tamosnjih vlasti vezano za diplomu itd. Mislim da imas jako tanke sanse ali pokusaj, mislim nekosta te nista vise nego neka kolicina taksi da polacas i da cekas na odgovor.
baboo

#58 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by baboo »

nrmas pojma lupetas bezveze
Zviz

#59 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Zviz »

Mozda je "nemam pojma" gledano sa tvog vidika, jer kad neko iz BiH gleda na zapad onda gleda tako i sebi kaze moze sve, oni ce nama sve priznati, oni ce nas primiti, oni ce nas cak favorizirati vise nego svoje gradjane itd. Zasto tako ljudi u BiH misle: zato sto je im je to jedina nada i to smatraju pozitivim razmisljanjem koje nazalost nema nista sa realnim, jer realna slika je ruzna i noko nece da u nju gleda, jer realna slika je negativna.
BadCopy

#60 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by BadCopy »

moras imati polozen kurs njemackog jezika na gete institutu da bi mogla aplicirati za posao
Uka

#61 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Uka »

Zviz druze smanji malo......ne satanizuj zapad kao neki inkvizitor

Gesendet von meinem SM-N9005 mit Tapatalk
muminovic

#62 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by muminovic »

BadCopy wrote:moras imati polozen kurs njemackog jezika na gete institutu da bi mogla aplicirati za posao
Skoro sam procitao kod nas u BiH da je oko 750 medicinskog osoblja otislo u Njemacku na posao, i da je bruto plata oko 1500 EUR-a ?
chamango

#63 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by chamango »

Pozdrav! Treba mi informacija o tome kolika je plata zaposlenicima na univerzitetima u Njemačkoj ( naravno mislim otprilike), ako neko zna neka kaže...
graue_maus

#64 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by graue_maus »

chamango wrote:Pozdrav! Treba mi informacija o tome kolika je plata zaposlenicima na univerzitetima u Njemačkoj ( naravno mislim otprilike), ako neko zna neka kaže...
http://mosworld.wordpress.com/2008/01/1 ... e-zukunft/ :roll:
narcisaa

#65 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by narcisaa »

muminovic wrote:
BadCopy wrote:moras imati polozen kurs njemackog jezika na gete institutu da bi mogla aplicirati za posao
Skoro sam procitao kod nas u BiH da je oko 750 medicinskog osoblja otislo u Njemacku na posao, i da je bruto plata oko 1500 EUR-a ?

Koliko je meni poznato još nitko od njih nije otišao i ima ih 300 izabranih kandidata sa znanjem njemačkog nivoa B1 ili B2. Imam komšinicu koja se prijavila još u aprilu na taj konkurs i još nije otišla niti je imala razgovore sa bolnicom iz Njemačke iako ima završenu Visoku zdravstvenu i njemački B2, a ako bi ih (našu Agenciju za rad i zapošljavanje i taj nekakav GIZ) sada neko htio napustiti i sam sebi naći posao morao bi im platiti 1000KM za izlazak. Ona je jako razočarana i po mom mišljenju je sve ovo jedna velika prevara i to od strane državne agencije jer ovaj GIZ traži ,tako joj stoji u papirima dobivenim od njih,od bolnica iz Njemačke da im plate 3700,00EUR-a za posredovanje po svakom kandidatu a ovi to ne žele jer im se ne isplati. Eto vam informacija pa ako neko ima namjeru da im se pridruži neka prvo sve dobro razmisli i raspita se o ovome jer ovo navodno naša Agencija nigdje nije javno objavila i o tome kandidate upoznala i uglavnom će svi otići u staračke domove ako neko i ode.
vjesticanametli

#66 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by vjesticanametli »

pa pogledaj zgrade GIZ-a u Frankfurtu pa ces znati da mlate pare na glupostima a vidis i kako se finansiraju.........imaju oni bruku bisera.........zasto ne traze ljudi sami ...........pa ima valjda neko da im sredi cv i salje u bolnice u de :-)
muminovic

#67 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by muminovic »

Iskustva iz prve ruke: Prve njegovateljice iz BiH stigle u Njemačku

Nakon potpisivanja bilateralnog sporazuma između bh. i njemačkih institucija, u Njemačku su stigle prve njegovateljice iz BiH. Želja za dobijanjem posla im se ostvarila, ali tu je i nostalgija - nedostaju im najbliži.

Mirela Kotorić i Jasmina Borojević od sredine septembra 2013. godine rade u Heilig-Geist bolnici u Kelnu, piše Deutsche Welle.

Još uvijek su pune utisaka stečenih u novoj okolini, kaže Mirela koja je u Köln došla iz Kotorskog kod Doboja: "Prvi utisak je da je sve prelijepo. Noviji su, naprimjer, aparati nego kod nas u BiH".

Gostoprimstvom njemačkih kolega bila je oduševljena i 26-godišnja Jasmina Borojević „Baš smo dobro prihvaćeni. Ne osjetim ni najmanju razliku u ophođenju prema nama zato što smo došli iz druge zemlje".

Njihova šefica Susanne Krey, voditeljica odjela za njegu bolesnika u kelnskoj Heilig-Geist bolnici, lično se založila da zaposli upravo njegovateljice iz BiH. Kako kaže, jedna njena radna kolegica joj je rekla da mnogi kvalifikovani njegovatelji iz BiH žele doći u Njemačku i da većina dobro govori njemački jezik. Suzanne Krey je mjesecima savladavala birokratske prepreke i na kraju zaposlila Mirelu i Jasminu.

U Kelnu ih je lično dočekala: "Ostala sam bez riječi i bila sam dirnuta koliko dobro govore njemački, a tek im je 20 i nešto godina. Čitala sam u aplikaciji da jezik znaju ali kada su progovorile..., za mene je to bio divan doživljaj."

Poznavanje jezika - glavni preduvjet za posao

Ona navodi da je upravo poznavanje jezika jedan od glavnih preduvjeta za pronalazak posla u Njemačkoj.

Image

Pored toga, kako kaže, svi kandidati u BiH moraju imati završen 4. stepen medicinske škole. Ona ističe da i sa tim zvanjem postoje izvjesne razlike između obrazovanja stečenog u BiH i Njemačkoj. To je uvidjela kada su Mirela i Jasmina počele da rade, jer kako kaže, u Njemačkoj je medicinsko obrazovanje više orjentirano na praksu.

S obzirom da Heilig-Geist bolnica u Kölnu planira dovesti još više njegovatelja iz BiH ali i iz drugih zemalja, uprava bolnice je odlučila da otvori radionicu za njihovo dodatno obrazovanje i prilagođavanje njemačkim standardima njegovanja bolesnika.

Nostalgija...

Mirela i Jasmina su sretne što trenutno dijele stan koji im je ova bolnica privremeno i besplatno stavila na raspolaganje.

Na taj način je i manja nostalgija za rodbinom u BiH. Jasmina se ipak nada da će uskoro boravišnu vizu u Njemačkoj uspjeti dobiti i njen suprug, jer joj on najviše nedostaje: "Viđamo se otprilike svaka dva mjeseca po sedam, deset dana. Razdvojen život mi pada najteže..."

I Mireli nedostaje porodica koja je ostala u BiH, ali i neke navike i običaji: "Da kod nekog sjediš kod kuće i piješ kafu. Ovdje se nekako usput srećeš sa ljudima ako imaš vremena. Kod kuće sam imala više vremena za takve susrete. Ovdje nemaš vremena, a nemaš ni s kim."

Kolege nostalgiju ne mogu kompenzirati ali je kako navodi, sretna što je tako ljubazno primljena: „Odnos je prijateljski ali se ipak zna hijerarhija".

"Plata nije visoka ali je dovoljna"

Radom bh. njegovateljica su zadovoljni i pacijenti. Ruth Robei je kako kaže, sa stranim njegovateljima ponekad imala i loših iskustava. Sa radom Jasmine Borojević ona je vrlo zadovoljna: „Jasmina svoj posao, koji dobro i vrlo spretno radi, shvata ozbiljno."

1
0
Mirela Kotorić i Jasmina Borojević od sredine septembra 2013. godine rade u Heilig-Geist bolnici u Kelnu, piše Deutsche Welle.

Još uvijek su pune utisaka stečenih u novoj okolini, kaže Mirela koja je u Köln došla iz Kotorskog kod Doboja: "Prvi utisak je da je sve prelijepo. Noviji su, naprimjer, aparati nego kod nas u BiH".

Gostoprimstvom njemačkih kolega bila je oduševljena i 26-godišnja Jasmina Borojević „Baš smo dobro prihvaćeni. Ne osjetim ni najmanju razliku u ophođenju prema nama zato što smo došli iz druge zemlje".

Njihova šefica Susanne Krey, voditeljica odjela za njegu bolesnika u kelnskoj Heilig-Geist bolnici, lično se založila da zaposli upravo njegovateljice iz BiH. Kako kaže, jedna njena radna kolegica joj je rekla da mnogi kvalifikovani njegovatelji iz BiH žele doći u Njemačku i da većina dobro govori njemački jezik. Suzanne Krey je mjesecima savladavala birokratske prepreke i na kraju zaposlila Mirelu i Jasminu.

U Kelnu ih je lično dočekala: "Ostala sam bez riječi i bila sam dirnuta koliko dobro govore njemački, a tek im je 20 i nešto godina. Čitala sam u aplikaciji da jezik znaju ali kada su progovorile..., za mene je to bio divan doživljaj."

Ona navodi da je upravo poznavanje jezika jedan od glavnih preduvjeta za pronalazak posla u Njemačkoj.

Jasmina i Mirela na radnom mjestu (Foto: DW)
Pored toga, kako kaže, svi kandidati u BiH moraju imati završen 4. stepen medicinske škole. Ona ističe da i sa tim zvanjem postoje izvjesne razlike između obrazovanja stečenog u BiH i Njemačkoj. To je uvidjela kada su Mirela i Jasmina počele da rade, jer kako kaže, u Njemačkoj je medicinsko obrazovanje više orjentirano na praksu.

S obzirom da Heilig-Geist bolnica u Kölnu planira dovesti još više njegovatelja iz BiH ali i iz drugih zemalja, uprava bolnice je odlučila da otvori radionicu za njihovo dodatno obrazovanje i prilagođavanje njemačkim standardima njegovanja bolesnika.

Nostalgija...

Mirela i Jasmina su sretne što trenutno dijele stan koji im je ova bolnica privremeno i besplatno stavila na raspolaganje.

Na taj način je i manja nostalgija za rodbinom u BiH. Jasmina se ipak nada da će uskoro boravišnu vizu u Njemačkoj uspjeti dobiti i njen suprug, jer joj on najviše nedostaje: "Viđamo se otprilike svaka dva mjeseca po sedam, deset dana. Razdvojen život mi pada najteže..."

Sa rodbinom u BiH Jasmina kontakt održava preko interneta (Foto: DW)
I Mireli nedostaje porodica koja je ostala u BiH, ali i neke navike i običaji: "Da kod nekog sjediš kod kuće i piješ kafu. Ovdje se nekako usput srećeš sa ljudima ako imaš vremena. Kod kuće sam imala više vremena za takve susrete. Ovdje nemaš vremena, a nemaš ni s kim."

Kolege nostalgiju ne mogu kompenzirati ali je kako navodi, sretna što je tako ljubazno primljena: „Odnos je prijateljski ali se ipak zna hijerarhija".

Radom bh. njegovateljica su zadovoljni i pacijenti. Ruth Robei je kako kaže, sa stranim njegovateljima ponekad imala i loših iskustava. Sa radom Jasmine Borojević ona je vrlo zadovoljna: „Jasmina svoj posao, koji dobro i vrlo spretno radi, shvata ozbiljno."

Njegovatelji u Njemačkoj ne zarađuju mnogo. Osnovna bruto plata je određena tarifnim ugovorom i iznosi između 1900 i 2200 eura. Od toga se moraju platiti porez i razni socijalni izdaci i osiguranja. Mirela i Jasmina su kako ističu, za početak vrlo zadovoljne primanjima: "Dovoljno je za normalan život - bez pretjerivanja ali i bez gladovanja", kaže Mirela Kotorić.

Susanne Krey napominje da je vrlo bitno prije dolaska u Njemačku i stupanja u radni odnos njegovatelja, individualno sagledati svoje životne okolnosti. "Život u velikim gradovima dosta je skup, pogotovo stanarine koje su u posljednjim godinama drastično porasle."

Sretna je kako kaže, da je nakon brojnih birokratskih prepreka uspjela zaposliti dvije njegovateljice iz BiH. I sama je kako navodi, ranije imala predrasude prema stranom medicinskom osoblju, jer nije znala kako će se ophoditi prema pacijentima: „Sada sam sretna jer njih dvije su jako otvorene, i prilagodile su se našem načinu govora, tako da ne postoje nikakvi problemi u međusobnoj komunikaciji"
aleckovic

#68 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by aleckovic »

Šansa za dobar posao u Njemačkoj:Njegovateljima iz BiH plaća do 2.000 eura

Agencija za rad i zapošljavanje BiH krajem ovog ili početkom idućeg jula 2013 raspisat će javni poziv za medicinske tehničare iz naše zemlje zainteresirane raditi u Njemačkoj za plaću od 1.500 do 2.000 eura.

Adnan Delić, direktor Agencije koja će posredovati u ovom procesu, kaže da se na poziv mogu prijaviti svi sa završenom srednjom medicinskom školom, bez obzira na to jesu li nezaposleni ili već rade u BiH. Uvjet koji moraju ispunjavati je znanje njemačkog jezika.
“Ovo je legalan način zapošljavanja naših građana u inozemstvu na određeno vrijeme. Njemačka služba za rad poslala nam je nacrt dogovora o posredovanju u zapošljavanju kojim traži njegovatelje. Oni će imati sva radna prava kao i zaposleni državljani Njemačke”, rekao je Delić.
Njegovateljice i njegovatelji iz BiH, precizirao je, radiće u njemačkim centrima za rehabilitaciju starijih osoba ili u stanovima, gdje će također njegovati starije. Poslodavci iz Njemačke sporazumom će biti obvezani da radnicima iz BiH, uz plaću, osiguraju smještaj, hranu, osiguranje i plaćene prekovremene sate. Delić kaže da bi sporazum o posredovanju pri zapošljavanju trebao biti potpisan najkasnije za 15 dana, nakon čega će u BiH biti raspisan poziv za sve zainteresirane.
Njegovatelji iz BiH moći će u Njemačkoj neprekidno raditi od 12 mjeseci do dvije godine, nakon čega se vraćaju u zemlju. Nakon kraće pauze imat će mogućnost ponovo raditi kod njemačkih poslodavaca.
“Njemačkoj stalno treba ovog medicinskog osoblja, a u BiH je, nažalost, na biroima za nezaposlene najviše osoba sa srednjom medicinskom školom. Kolegama iz Njemačke objasnili smo da naš obrazovni sistem ne poznaje zanimanje njegovatelja, što njima nije problem”, istakao je Delić, koji očekuje da će u prvom godišnjem ugovoru u Njemačkoj biti zaposleno oko 500 medicinskih tehničara iz BiH.
Najbolje kandidate prijavljene na javni poziv birat će njemački poslodavci, koji će o svom trošku u BiH procijeniti znanje zainteresiranih, a onima koje izaberu raditi, u Njemačkoj će platiti tečaj, koji će trajati do dva mjeseca.
Delić kaže da će, radi usuglašavanja detalja sporazuma, idućeg tjedna razgovarati s čelnicima entitetskih zavoda i Službe za zapošljavanje Brčko distrikta. Nakon toga će, po ovlaštenju Vijeća ministara BiH, s njemačkom stranom potpisati sporazum o posredovanju u zapošljavanju.
Abud Sarić, predsjednik Sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu FBiH, očekuje da će se za posao u Njemačkoj prijaviti i znatan broj onih koji već rade u bh. zdravstvenim ustanovama, a ne samo medicinari s biroa. Ističući loš materijalni položaj medicinara u FBiH, koji su se za svoja prava nerijetko borili štrajkovima, Sarić je podsjetio da je prosječna plaća medicinskog tehničara u ovom entitetu oko 800 KM.
“Ovo je jasan pokazatelj položaja medicinskih radnika u BiH. Sigurno je da će mnogi već zaposleni izabrati rad u Njemačkoj, posebno mladi kojima je svejedno gdje će živjeti ako će dobiti višestruko veći novac za svoj rad”, kazao je Sarić, istakavši da će i nezaposleni u ovom pozivu vidjeti priliku za sebe.
Prema podacima Zavoda za zapošljavanje, na evidenciji nezaposlenih sa završenom srednjom medicinskom školom u Federaciji BiH je više od 3.200 osoba.
Vedrana Milinković, portparol Zavoda za zapošljavanje RS, potvrdila nam je da je na njihovoj evidenciji nezaposlenih 1.901 osoba sa završenom srednjom medicinskom školom.
Nezaposleni sa srednjom medicinskom školom
5.111 nezaposlenih u cijeloj BiH i to :

3.210 nezaposlenih u cijeloj FBiH

1.901 nezaposlena osoba u RS

jel se nastavilo ovo ?
Aleksandar MK

#69 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Aleksandar MK »

Ja radim kao med. tehničar u voljenoj nam državi. Vidim neko spominje da je posao tamo težak? A šta mislite ko kupa i presvlači naše pacijente u BiH? -Medicinski tehničari... ja i nekih 80% mojih kolega koji nisu imali sreće da rade u nekoj ambulanti. Ista stvar... presvuci, odigni, operi, guraj krevet... itd. Ruke do laktova u *****. I onda dođe neko i kaže kako je teško u Njemačkoj. :roll:
antonija

#70 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by antonija »

Aleksandar MK wrote:Ja radim kao med. tehničar u voljenoj nam državi. Vidim neko spominje da je posao tamo težak? A šta mislite ko kupa i presvlači naše pacijente u BiH? -Medicinski tehničari... ja i nekih 80% mojih kolega koji nisu imali sreće da rade u nekoj ambulanti. Ista stvar... presvuci, odigni, operi, guraj krevet... itd. Ruke do laktova u *****. I onda dođe neko i kaže kako je teško u Njemačkoj. :roll:
Taj posao je tezak bilo gdje, samo sto je ovdje plata 400 EUR a tamo 1.400 EUR-a ili vise, i opet kazu "malo je to"...

Svaka cast samo neka nasi mladi i oni stariji koji se bave tim poslom idu i neka rade i zarade si...
subasic

#71 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by subasic »

Prve njegovateljice iz BiH stigle u Njemačku

Image
Nakon potpisivanja bilateralnog sporazuma između bh. i njemačkih institucija, u Njemačku su stigle prve njegovateljice iz BiH. Želja za dobijanjem posla im se ostvarila, ali tu je i nostalgija - nedostaju im najbliži.

Mirela Kotorić i Jasmina Borojević od sredine septembra 2013. godine rade u Heilig-Geist bolnici u Kelnu.

Još uvijek su pune utisaka stečenih u novoj okolini, kaže Mirela koja je u Köln došla iz Kotorskog kod Doboja: „Prvi utisak je da je sve prelijepo. Noviji su, naprimjer, aparati nego kod nas u BiH".

Gostoprimstvom njemačkih kolega bila je oduševljena i 26-godišnja Jasmina Borojević „Baš smo dobro prihvaćeni. Ne osjetim ni najmanju razliku u ophođenju prema nama zato što smo došli iz druge zemlje. "

UKOLIKO I VI ŽELITE RADITI U NJEMAČKOJ, SVE POTREBNE INFORMACIJE NAĆI ĆE TE AKO KLIKNETE NA TEKST OZNAČEN PLAVOM BOJOM

U Kölnu ih je lično dočekala: "Ostala sam bez riječi i bila sam dirnuta koliko dobro govore njemački, a tek im je 20 i nešto godina. Čitala sam u aplikaciji da jezik znaju ali kada su progovorile..., za mene je to bio divan doživljaj.“

Pored toga, kako kaže, svi kandidati u BiH moraju imati završen 4. stepen medicinske škole. Ona ističe da i sa tim zvanjem postoje izvjesne razlike između obrazovanja stečenog u BiH i Njemačkoj. To je uvidjela kada su Mirela i Jasmina počele da rade, jer kako kaže, u Njemačkoj je medicinsko obrazovanje više orijentirano na praksu.

Nostalgija...

I Mireli nedostaje porodica koja je ostala u BiH, ali i neke navike i običaji: „Da kod nekog sjediš kod kuće i piješ kafu. Ovdje se nekako usput srećeš sa ljudima ako imaš vremena. Kod kuće sam imala više vremena za takve susrete. Ovdje nemaš vremena, a nemaš ni s kim."

Njegovatelji u Njemačkoj ne zarađuju mnogo. Osnovna bruto plata je određena tarifnim ugovorom i iznosi između 1900 i 2200 eura. Od toga se moraju platiti porez i razni socijalni izdaci i osiguranja. Mirela i Jasmina su kako ističu, za početak vrlo zadovoljne primanjima: "Dovoljno je za normalan život - bez pretjerivanja ali i bez gladovanja", kaže Mirela Kotorić.

Susanne Krey napominje da je vrlo bitno prije dolaska u Njemačku i stupanja u radni odnos njegovatelja, individualno sagledati svoje životne okolnosti. "Život u velikim gradovima dosta je skup, pogotovo stanarine koje su u posljednjim godinama drastično porasle."

Sretna je kako kaže, da je nakon brojnih birokratskih prepreka uspjela zaposliti dvije njegovateljice iz BiH. I sama je kako navodi, ranije imala predrasude prema stranom medicinskom osoblju, jer nije znala kako će se ophoditi prema pacijentima: „Sada sam sretna jer njih dvije su jako otvorene, i prilagodile su se našem načinu govora, tako da ne postoje nikakvi problemi u međusobnoj komunikaciji".

Autorica: Belma Fazlagić-Šestić
ivan_ch

#72 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by ivan_ch »

Njemacka trazi njegovatelje iz juzne Europe, pocetna placa 1350-1500 EUR bruto

NJEMAČKA je pokrenula novu ofenzivu u potrazi za njegovateljima. Planirana je pojačana kampanja potrage za radnom snagom, posebice u zemljama južne Europe.
Prema procjenama Saveza privatnih poduzetnika,na području njege starijih i bolesnih osoba, trenutno Njemačkoj nedostaje oko 30.000 njegovatelja. Prema procjenama iste organizacije taj broj bi se do 2020. mogao povećati na 220.000. Stoga i ne čudi da je njemačka vlada pojačala svoje aktivnosti kako bi u Njemačku privukla što više njegovatelja.

Kampanja trenutno traje u BiH i Srbiji

Njemačka trenutno provodi intenzivnu kampanju u 9 zemalja, kako je na upit Zastupničkog kluba stranke Ljevice u Bundestagu odgovorila savezna vlada. Posebno se intenzivno za njegovateljima i njegovateljicama traži u južnim članicama Europske unije poput Španjolske, Italije, Grčke ili Portugala.

No intenzivna potraga za njegovateljima koji bi bili spremni doći na rad u Njemačku se provodi i izvan Europske unije. Tako je trenutno kampanja u tijeku u Bosni i Hercegovini, Srbiji (s kojima je Njemačka potpisala i posebne međudržavne ugovore), Tunisu i Filipinima. U sklopu posebnog projekta u Njemačku je stiglo i prvih 150 njegovateljica iz Kine. U Hrvatskoj se trenutno ne traga pojačano za njegovateljima ali građani Hrvatske, kao članice Europske unije, imaju pravo u Njemačkoj, usprkos ograničenjima pri pristupu tržištu rada, konkurirati u branšama koje su trenutno deficitarne a u to spadaju ne samo njegovatelji nego i cjelokupno medicinsko osoblje.

Traže se i stručnjaci iz siromašnijih zemalja

Njemačka vlada već neko vrijeme provodi preko interneta intenzivnu kampanju pod nazivom "Make it Germany" kojoj je prvenstveni cilj vrbovanje stranih stručnjaka, prije svega visokokvalificiranih, poput inženjera ili liječnika. Od početka ljeta Savezna agencija za zapošljavanje izdaje i specijalnu listu deficitarnih zanimanja koja su dostupna i građanima izvan Europske unije ali i onim građanima Unije, poput Hrvatske, Rumunjske ili Bugarske, kojima je trenutno pristup njemačkom tržištu rada ograničen.

Stranka Ljevica je kritizirala aktivnosti njemačke vlade glede vrbovanja medicinskog osoblja u zemljama poput Tunisa ili Filipina. Kako je za dnevnik "Rheinische Post" rekla Niema Movessat iz stranke Ljevica, odlazak stručnog medicinskog osoblja iz ovih zemalja dodatno pogoršava ionako tešku situaciju u ovom sektoru u zemljama porijekla. Njemačka vlada naprotiv smatra da ciljana i regulirana migracija može polučiti pozitivne efekte i u zemljama porijekla poput smanjenja napetosti na tamošnjim tržištima rada. U nekim zemljama Europske unije poput Španjolske i Grčke, nezaposlenost među mladima je premašila stopu od 50 posto.

Početna plaća 1350 eura bruto

Najveći priliv u njemački sektor njege proteklih godina je zabilježen iz novijih članica Europske unije poput Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske. Broj njegovatelja i njegovateljica iz ovih zemalja u Njemačkoj se procjenjuje na 21.000. Dosadašnja iskustva su međutim pokazala da postoje određeni problemi posebice kad je u pitanju poznavanje jezika. Zato su u programe prilagođavanja novih stranih radnika u sektoru njege uključeni i obavezni tečajevi njemačkog jezika. Problem u njemačkom sektoru njege su i relativno niske plaće. Početnička plaća za njegovatelje iznosi između 1350 i 1500 eura bruto.
denkan

#73 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by denkan »

Pozdrav za sve, mene interesuje i zamolio bi one koji su sa time upoznati da mi odgovore. Ja sam zavrsio elektrotehnicku skolu smijer elektrotehnicar energetike cetiri godine, poznajem jezik osrednje (mogu se sporazumjeti i razumijem 50%) zavrsio sam A2 stepen, planiram i B1 zavrsiti, iskustva nemam 2010 godine sam zavrsio, sa tim zanimanjem ovdje naravno nisam nasao posla , interesuje me kakve su moje sanse da sa ovim zanimanjem pronadjem posao u Austriji ili Njemackoj. Hvala unaprijed za odgovore.
biscanka2

#74 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by biscanka2 »

denkan wrote:Pozdrav za sve, mene interesuje i zamolio bi one koji su sa time upoznati da mi odgovore. Ja sam zavrsio elektrotehnicku skolu smijer elektrotehnicar energetike cetiri godine, poznajem jezik osrednje (mogu se sporazumjeti i razumijem 50%) zavrsio sam A2 stepen, planiram i B1 zavrsiti, iskustva nemam 2010 godine sam zavrsio, sa tim zanimanjem ovdje naravno nisam nasao posla , interesuje me kakve su moje sanse da sa ovim zanimanjem pronadjem posao u Austriji ili Njemackoj. Hvala unaprijed za odgovore.
Radno iskustvo je kod njemaca od velikog znacaja ali gdje je jaka volja tu se i put nadje. :)
expertx

#75 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by expertx »

Zviz wrote:. Tako da ako osoba sa 10tak godina radnog staza ponekad ode extra da radi komotno moze imati platu i do a i preko 30.000kr netto. [4.000€]
izvinjavam se, nije vezano za temu. od tih 4000 mjesecno, koliko toj osobi moze ostati kad plati sve racune i troskove, tj koliko moze da ustedi?
Post Reply