koji operativni sistem koristite i zašto

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

koi operativni sistem koristite

windows 95
4
5%
windows 98
0
No votes
windows 2000
0
No votes
windows xp
12
14%
windows vista
1
1%
windows 7
38
43%
windows 8
16
18%
linux
8
9%
ubuntu
2
2%
mac os
7
8%

Total votes: 88

Decerto
Location: On the wrong side of heaven,and the righteous side of hell.

#51 Re: koji operativni sistem koristite i zašto

Post by Decerto »

ako se odreknete vasih intel procesora radi nekih moralnih razloga,evo ja cu ih uzeti sa smjeskom :thumbup:
celeron

#52 Re: koji operativni sistem koristite i zašto

Post by celeron »

Decerto wrote:ako se odreknete vasih intel procesora radi nekih moralnih razloga,evo ja cu ih uzeti sa smjeskom :thumbup:
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
typeOnegative

#53 Re: koji operativni sistem koristite i zašto

Post by typeOnegative »

Dobar, dobar :thumbup:
bboypatron

#54 Re: koji operativni sistem koristite i zašto

Post by bboypatron »

Kuci Win 7 Pro i Win 8 Enterprise (ispunjavaju sve moje zahtjeve)

Posao je baziran na administraciji Xp-a, Win 7, Win 8, Linux, WS 2003/2008 sto nije ovdje navedeno
guta89

#55 Re: koji operativni sistem koristite i zašto

Post by guta89 »

Windows 8 Pro 32-Bit.
Qurajber

#56 Re: koji operativni sistem koristite i zašto

Post by Qurajber »

Windows 8 Pro 64 bit
Skin

#57 Re: koji operativni sistem koristite i zašto

Post by Skin »

.
Last edited by Skin on 21/10/2013 18:22, edited 1 time in total.
ambition

#58 Re: koji operativni sistem koristite i zašto

Post by ambition »

win 7 graficki najbolji, jednostavan... naravno pirat verziju :-D
gentry

#59 Re: koji operativni sistem koristite i zašto

Post by gentry »

Zorin OS Linux - besplatan, nema virusa, mnogo mnogo brzi od Windowsa 7, nema patcha, cracka, i piratskog softwarea, svi updati su slobodni i dostupni. Zato sto je open source tj operativni sistem otvorenog koda, svaki programer moze vidjeti iz cega je izradjen, i u takav open source os nemoguce je uvaliti virus, jer update sa zakrpom stize kroz par minuta. Zorin OS je dizajniran i osmisljen tako da predstavlja lagan prelazak za korisnike Windowsa 7 na Linux. Gotovo pa isto izgledaju. Trenutno koristim verziju Zorin OS 7 Core, koja je besplatna, a Ulitmate verzija kosta nekih 10 eura.

Za ljude koji se ne igraju igrica, a racunar im sluzi za surfanje netom, da salju mailove, citaju portale, pisu komentare po forumima, surfaju na FB i Google +, napisu poneki tekst, slusaju muziku, gledaju filmove itd, ne vidim zasto davati 200 KM za original Windows ili skidati piratsku verziju sa torrenta. Besplatan, daleko sigurniji i brzi operativni sistem je dostupan svakome. Posjeduje lokalizaciju za Bosanski, ima jaku podrsku kroz forum i irc kanale, koristi arhitekturu Ubuntu Linuxa i Debian Linuxa.

Svakako preporucujem a evo i link:

http://zorin-os.com/
respo

#60 Re: koji operativni sistem koristite i zašto

Post by respo »

windows i linux
windows zbog igara i jednostavnijeg pristupa za vecinu stvari
linux za sve ostalo i za ucenje
daors

#61 Re: koji operativni sistem koristite i zašto

Post by daors »

CentOS, Debian, ponekad i neki BSD :), Mint na desktopu, od Ubuntua se oprostio prije 5-6 mjeseci, Arch za eksperimentisanje, itd itd

Zasto Linux? Najvise zbog ovoga:

sloboda pokretanja u bilo koje svrhe, sloboda proucavanja i modificiranja izvornog koda, sloboda dijeljenja softwarea i izvornog koda te sloboda dijeljenja modificiranih verzija

i zbog toga sto mu windowsi nisu ni do koljena :P

Windowse koristim samo za igre i to svake prestupne godine.
amebr

#62 Re: koji operativni sistem koristite i zašto

Post by amebr »

Malo je off al' eto.Pošto sam laik što se tiče OS,na laptopu imam windows OS 7 bez licence i od kako sam kupio laptop dosta je usporio,očistio sam ga itd. Htio bih instalirati neki linuks na laptop s tim što želim da mi i windows OS ostane na laptopu zbog nekih stvari. Kako instalirati to i koja preporuka za linuks i da li će imati neki uticaj na performanse laptopa?
Maharadza

#63 Re: koji operativni sistem koristite i zašto

Post by Maharadza »

amebr wrote:Malo je off al' eto.Pošto sam laik što se tiče OS,na laptopu imam windows OS 7 bez licence i od kako sam kupio laptop dosta je usporio,očistio sam ga itd. Htio bih instalirati neki linuks na laptop s tim što želim da mi i windows OS ostane na laptopu zbog nekih stvari. Kako instalirati to i koja preporuka za linuks i da li će imati neki uticaj na performanse laptopa?
Nabaciš ga na drugu particiju i gotovo! Trebalo bi ti dati prilikom paljenja izbor između WIn-a i Linux OS-a?! Tako je barem kod mene sa ovom win8/win7 dual-boot konfiguracijom! ;-)

Elem, imaš yubito:

:thumbup:
probook

#64 Re: koji operativni sistem koristite i zašto

Post by probook »

gentry wrote:Zorin OS Linux - besplatan, nema virusa, mnogo mnogo brzi od Windowsa 7, nema patcha, cracka, i piratskog softwarea, svi updati su slobodni i dostupni. Zato sto je open source tj operativni sistem otvorenog koda, svaki programer moze vidjeti iz cega je izradjen, i u takav open source os nemoguce je uvaliti virus, jer update sa zakrpom stize kroz par minuta. Zorin OS je dizajniran i osmisljen tako da predstavlja lagan prelazak za korisnike Windowsa 7 na Linux. Gotovo pa isto izgledaju. Trenutno koristim verziju Zorin OS 7 Core, koja je besplatna, a Ulitmate verzija kosta nekih 10 eura.

Za ljude koji se ne igraju igrica, a racunar im sluzi za surfanje netom, da salju mailove, citaju portale, pisu komentare po forumima, surfaju na FB i Google +, napisu poneki tekst, slusaju muziku, gledaju filmove itd, ne vidim zasto davati 200 KM za original Windows ili skidati piratsku verziju sa torrenta. Besplatan, daleko sigurniji i brzi operativni sistem je dostupan svakome. Posjeduje lokalizaciju za Bosanski, ima jaku podrsku kroz forum i irc kanale, koristi arhitekturu Ubuntu Linuxa i Debian Linuxa.

Svakako preporucujem a evo i link:

http://zorin-os.com/
Vadim temu staru 100 godina :-)

Kako na ovom OS-u radite word i excel? Znam da imaju zamjene, nego da li se onda taj dokument moze otvoriti na windowsu u microsoft word i excel i obratno da li se primljeni dok koji je radjen u microsoft okruzenju moze otvoriti i editovati na nekom programu na linuxu?
Qler

#65 Re: koji operativni sistem koristite i zašto

Post by Qler »

LibreOffice
diablobih

#66 Re: koji operativni sistem koristite i zašto

Post by diablobih »

Mislim da ga moras konvertovati, ja sam koristio open office cini mi se doduse.
Post Reply