I to bi sve bilo lepo da taj sud sudi kao što treba. Kako može bilo koji sud, od plemenskog, do ovog, kao međunarodnog da oslobodi ova dva satrapa? Ej bre, ova dvojica su organizovali premeštanje svih mrtvih iz primarnih u sekundarne grobnice. Oni su bili praktično osnivači JSO-a. Ova dvojica su, po meni, gori i od Miloševića. Ma bre, lepo kaže grafit u Smederevu šta mogu da urade sve sudije Haškog suda. Eto, tu se bar slažem sa mladim našim fašistima. Govna bre!KatarinaKosaca wrote:Ja se hoću poklopiti ušima, jer priznajem sudske odluke, koliko god knedli progutala, ne kmečim o srpskim kazamatima, političkim odlukama i nepravdi. Sudska odluka, ne komentiram, samo prihvaćeno.
Stanišić i Simatović - Presuda
- Johnzy
#51 Re: Stanišić i Simatović - Presuda
-
megaman4
#52 Re: Stanišić i Simatović - Presuda
DEN HAAG - DEAD...
- horion_bosona
#53 Re: Stanišić i Simatović - Presuda
Trebaš biti poprilično glup da bi izvukao takav zaključak iz onog što je napisano. Ova presuda potvrđuje da su se zločini navedeni u optužnici desili, ali da su počinjeni od strane lokalnih vojnih snaga ili paravojnih nad kojima Stanišić nije imao efektivnu kontrolu. Kao i lokalni okvir sukoba koji su bili predmet.Eöl Mornedhel wrote:? Kakvu "lokalnu razinu" u slučaju Stanišić/Simatović, zločine u Barajevu i Ćićevcu? U ovom slučaju ne postoji "lokalna razina".međutim očekujem kao u slučaju "šestorke" da će drugostepena biti prilično sterilna i svedena na lokalnu razinu.
Nažalost potvrdilo se ono što sam pretpostavio i to već u prvostepenom postupku. Uvijek se iznova iznenadim naivnosti ovdašnjeg čovjeka, koji stalno očekuje da mu se nešto "odozgo" udijeli, kratkovido zanemarujući da su pojedine sile diktirale dinamaku rata u bivšoj Jugoslaviji. Ništa nije drugačije ni sa ovim Sudom.
horion_bosona wrote:Jedini bitan preostao proces pred ICTY-em, koji bi mogao direktno povezati SR Jugoslaviju sa ratom u BiH i Hrvatskoj. Mediji su jako malo poklanjali pažnje ovom slučaju. Suđenje je često prekidano, i jedan i drugi su dobijali mogućnost da borave izvan pritvora zbog navodnih zdravstvenih problema. A sama optužnica je u više navrata mijenjana.
Nekolicina je dokaza koji upućuju na direktnu kontrolu nad raznim paravojnim jedinicama iz Srbije, ali i uticaj na političke i vojne strukture RS-a.
S obzirom na "izlaznu strategiju" Tribunala, pod ovim ne mislim samo na zadani vremenski rok za završenje svih procesa, nego posljednje presude u slučajevima Perišic i Gotovina i ostali, presude neće ići tako daleko da bi mogle izazvati veće političke reperkusije, kao ni nešto što bi se moglo uzeti kao konačan istorijski sud o krvavom raspadu Jugoslavije. Ipak najvažnije naslijeđe ovog Suda je ogroman dokazni materijal, koji su države involvirane u sukob bile primorane dostaviti Tužilaštvu (neki još uvijek nedostupni javnosti).
I Stanišić i Simatović su se predali dobrovoljno, a postoje prilično uvjerljive indicije da su prije pada Miloševića imali deal sa američkim obavještajcima, doturajući bitne informacije i slabeći režim iznutra. Slično kao i kod Perišića, otud tako mlak prijem u Srbiji po oslobađajućoj presudi i povratku.
Moguće je današnja presuda i bude na tragu stvarnog stanja događaja, međutim očekujem kao u slučaju "šestorke" da će drugostepena biti prilično sterilna i svedena na lokalnu razinu. Postupanje vodstva RS je vec sudski okarakterisano kao "udruženi zločinacki poduhvat", isto će biti potvrđeno i sa herceg-bosanskim rukovodstvom, ali bez umješanosti Zagreba tj. Beograda.
Sudovi ipak ne pišu istoriju, a ni pravda im često nije bliska.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#54 Re: Stanišić i Simatović - Presuda
Izvini vidoviti pravnik, nisam te prepoznala..varijabilni wrote:ja lično ovu dvojicu smatram monstrumima ali hoću da ti kažem koliko si ti zasljepljena. ti ne vjeruješ ni kad sudije čitaju da nemaju dokaze, nego tvrdiš da su im mnogo toga našli.KatarinaKosaca wrote:
Ja se hoću poklopiti ušima, jer priznajem sudske odluke, koliko god knedli progutala, ne kmečim o srpskim kazamatima, političkim odlukama i nepravdi. Sudska odluka, ne komentiram, samo prihvaćeno.čim su rekli da nisu imali kontrolu nad arkanovcima i škorpionima bilo je jasno da će ih osloboditi. uostalom kad je oslobođen gotovina i hrvatski državni vrh ovo je bilo za očekivati.
-
RtrnOfSalisbury
#55 Re: Stanišić i Simatović - Presuda
uh dobro je da se nisam kladio, ispo bi blento. metnuo bi bar na 10-15 godina, mozda ako im se uracuna pritvor malo manje, pa pomilovanje pa zalba pa ovo i ono, pa na kraju makar godina-dvije al ovo ispade van mojije ocekivanja. jos da neko objasni sta li su uopce radili u bih, ratni turizam morebit. kako je krenulo lako mogu optuzit bih za agresiju na goloruki narod i susjedne drzave.
-
palermo
#56 Re: Stanišić i Simatović - Presuda
Ma ja sam i u srijedu imao gorak okus,nakon što je onaj sudija stalno izdvajao mišljenje. Mislim, koliko je trebalo da od preostala dva, jedan isto prelomi i kaže nije bilo udruženog poduhvata i Prlić i kompanija slobodni. A ja znam da je bilo, svjedočio tome, živio to vrijeme.
Tako i danas, vaga se okrenula i sad ,bidan sudinica Pikar,jedno a dvojica drugo, i Jovica i frenki slobodni.
Hoću da kažem, koncept u kojem troje ljudi, postarijih, jedini treba da kažu jeste tako bilo, ili nije tako bilo nema veze sa pravdom. Niti sa realnošću svega onog što se desilo.
Mislim, mi znamo kako je bilo.
Tako i danas, vaga se okrenula i sad ,bidan sudinica Pikar,jedno a dvojica drugo, i Jovica i frenki slobodni.
Hoću da kažem, koncept u kojem troje ljudi, postarijih, jedini treba da kažu jeste tako bilo, ili nije tako bilo nema veze sa pravdom. Niti sa realnošću svega onog što se desilo.
-
miki.ba
#57 Re: Stanišić i Simatović - Presuda
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#58 Re: Stanišić i Simatović - Presuda
Ne moraš ti meni prepričavati ko su i šta su oni, sasvim suvišno. Istu komparaciju sa Miloševićem sam napravila danas nekoliko sati na ovoj temi prije presude. Kao netko ko sud vidi kao jedinu ovozemaljsku pravdu, a učeći se osnovnim postulatima pravne države, ne komentiram i samo prihvatam sudske odluke. Koliko god bolne bile.Johnzy wrote:I to bi sve bilo lepo da taj sud sudi kao što treba. Kako može bilo koji sud, od plemenskog, do ovog, kao međunarodnog da oslobodi ova dva satrapa? Ej bre, ova dvojica su organizovali premeštanje svih mrtvih iz primarnih u sekundarne grobnice. Oni su bili praktično osnivači JSO-a. Ova dvojica su, po meni, gori i od Miloševića. Ma bre, lepo kaže grafit u Smederevu šta mogu da urade sve sudije Haškog suda. Eto, tu se bar slažem sa mladim našim fašistima. Govna bre!KatarinaKosaca wrote:Ja se hoću poklopiti ušima, jer priznajem sudske odluke, koliko god knedli progutala, ne kmečim o srpskim kazamatima, političkim odlukama i nepravdi. Sudska odluka, ne komentiram, samo prihvaćeno.
-
Nebitan32
#59 Re: Stanišić i Simatović - Presuda
Postavlja se pitanje ko i zasto stiti srbiju?
-
5 0 5
#60 Re: Stanišić i Simatović - Presuda
ostaje mi samo, da udjelim 10 maraka negdje na sadaku.KatarinaKosaca wrote:Cvaja na najmanje 40 Stanišiću, između 20 i 30 Frenkiju. Kako nema cvaja na forumu, otvaram dvije teme koje mi zadate, ako pogodim ja vama zadajem.505sCrtom wrote: 10 maraka na 20 i 25 godina
-
miki.ba
#61 Re: Stanišić i Simatović - Presuda
Kosovo je repubLJik.Nebitan32 wrote:Postavlja se pitanje ko i zasto stiti srbiju?
- Neradnik
#62 Re: Stanišić i Simatović - Presuda
ko ce drugi nego brat rujo.i ti svasta pitasNebitan32 wrote:Postavlja se pitanje ko i zasto stiti srbiju?
-
Eöl Mornedhel
#63 Re: Stanišić i Simatović - Presuda
Priznajem, ispao sam glup ko kurac. Meni na pamet nije padalo da ova dva skota mogu biti oslobođena.horion_bosona wrote: Trebaš biti poprilično glup da bi izvukao takav zaključak iz onog što je napisano.
- Johnzy
#64 Re: Stanišić i Simatović - Presuda
Kakvi su to postulati pravne države i sudske odluke koje se ne komentarišu gde se ovakvim zločincima ne može dokazati ništa! Pa šta sad, Škorpioni su u stvari grupa ljudi istog horoskopskog znaka koji su se eto družili, našli nešto oružja, ušli u autobus i malo ubijali narod?! Pa kakva to pravna država može da nastane na temeljima nepravedne presude? Jesu li pravo i pravda isto? Očigledno nisu.KatarinaKosaca wrote: Ne moraš ti meni prepričavati ko su i šta su oni, sasvim suvišno. Istu komparaciju sa Miloševićem sam napravila danas nekoliko sati na ovoj temi prije presude. Kao netko ko sud vidi kao jedinu ovozemaljsku pravdu, a učeći se osnovnim postulatima pravne države, ne komentiram i samo prihvatam sudske odluke. Koliko god bolne bile.
Last edited by Johnzy on 30/05/2013 17:10, edited 1 time in total.
- karanana
#65 Re: Stanišić i Simatović - Presuda
znaci sad ispade da je hrvatska umjesanija u agresiju na BiH nego srbija. ne kazem da nije, ali srbija je vise.
i ja pocinjem vjerovati u teoriju zavjere, CIA, trovanje milosevica, kompenzacije i trgovanja da se malo smiri i rusija i srbija, da se kosovo pusti....
i ja pocinjem vjerovati u teoriju zavjere, CIA, trovanje milosevica, kompenzacije i trgovanja da se malo smiri i rusija i srbija, da se kosovo pusti....
-
Nass
#66 Re: Stanišić i Simatović - Presuda
Upravo tako. Ja sam jucer ostala zacudjena kad je izrecena onakva presuda HB sestorici, jer sam ocekivala scenarij poput ovog danasnjeg, i stalno sam sumnjala u kredibilitet haskog suda koji je za mene izgubljen nakon onih oslobadjajucih presuda Gotovini, Perisicu itd. Sad sam vec skoro sigurna da ce sestorica na kraju izaci kao heroji iz Haga.palermo wrote:Ma ja sam i u srijedu imao gorak okus,nakon što je onaj sudija stalno izdvajao mišljenje. Mislim, koliko je trebalo da od preostala dva, jedan isto prelomi i kaže nije bilo udruženog poduhvata i Prlić i kompanija slobodni. A ja znam da je bilo, svjedočio tome, živio to vrijeme.
Samo zrtve znaju kako je bilo.
-
Ljuba Moljac
#67 Re: Stanišić i Simatović - Presuda
Ne treba komentarisati sudske odluke. Sud treba pustiti da radi svoj posao.
Stanisic je bio covjek cia i ovo je potpuno ocekivana presuda koju ja postujem.
-
udrch
#68 Re: Stanišić i Simatović - Presuda
jebemu više dokaze..ovo sudstvo u Evropi je otišlo u kurac..najgore što su i nas zarazili..ona naša blenta juče oslobodila kretena, jer tužiteljstvo nije moglo dokazati šta je on radio nakon što mu je saučensik onesvjestio oštećenu..
ja sam za šerijat..
ja sam za šerijat..
-
udrch
#69 Re: Stanišić i Simatović - Presuda
nabijem sudske odluke na onu stvar..nisu oni nikakvi sveci, ima puno dokaza da su to obični majmuni..Ljuba Moljac wrote:Ne treba komentarisati sudske odluke. Sud treba pustiti da radi svoj posao.
- Man of steel
#70 Re: Stanišić i Simatović - Presuda
Čuj ne treba komentarisati odluke!!??Ljuba Moljac wrote:Ne treba komentarisati sudske odluke. Sud treba pustiti da radi svoj posao.
Ne samo da ću ih komentarisati već ću se posrati po njima i čitavom haškom tribunalu!
Toliko mrtvih i unesrećenih ova dvojica na duši imaju , pa da su samo po youtubu dokaze tražili ovoj dvojici bi doživotna bila kao nagrada!
Ovo je bruka i sramota šta nam rade!
-
palermo
#71 Re: Stanišić i Simatović - Presuda
Što je meni ovo smiješno, ja poštujem odluku. Pa šta ti to znači ja poštujem odluku. Pa neću ni ja dizati demonstarcije, ali ja znam da su oni krivi. Je li nepoštovanje odluke to što mislim da je sudska odluka pogrešna ?Ljuba Moljac wrote:Ne treba komentarisati sudske odluke. Sud treba pustiti da radi svoj posao.
- It_is_a_Leclerc
#72 Re: Stanišić i Simatović - Presuda
Ako ste malo pratili proces, mogli ste vidjeti kako je cijela optužnica od početka nasađena na pogrešne osnove. Naime, njima se sudilo jer su - kanal veze između Arkana i Miloševića, tj. jer su znali ili morali znati da ljudi potčinjeni njima čine neke zločine. Optužnica uopće i nije sadržavala planiranje, sudjelovanje u planiranju, davanje financijske, logističke i vojne pomoći u zločinima u BiH i Hrvatsku.
Kako rekoh, ovom presudom daleko zgroženiji imaju biti u Hrvatskoj jer je, jasno i decidno, za zločin u Vukovaru kazano kako je uzrokovan vojnom pobjedom, a ne jasnim, sistemskim planiranjem za to.
Kako rekoh, ovom presudom daleko zgroženiji imaju biti u Hrvatskoj jer je, jasno i decidno, za zločin u Vukovaru kazano kako je uzrokovan vojnom pobjedom, a ne jasnim, sistemskim planiranjem za to.
- DiplomataSaSela
#73 Re: Stanišić i Simatović - Presuda
Priznanje Kosova broj jedan...a drugo puno bi bio tezi ulazak u EU da su ih osudili...ne treba dalje ni komentarisat
-
Ljuba Moljac
#74 Re: Stanišić i Simatović - Presuda
ama ljudi, krivi ili ne, gotovo je... zadnjih nekoliko presuda (gotovina, ova dvojica, i jos neki) su u stilu "mir mir mir-niko nije kriv; ala ala ala-sudija je krava"
-
RtrnOfSalisbury
#75 Re: Stanišić i Simatović - Presuda
evo tuzilastvo pise zalbu: kazna je previsoka