Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka
- jutarnja zvijezda
#51 Re: Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka
@vagabond ne shvatam otkud taj strah.sam kazes da si bio u kladusi i bilo ti je super(sigurna sam u to
).dodji probaj ,ispuni si zelju,samo ne rusi sve mostove iza sebe.ima puno razloga zasto ljudi napustaju bosnu i ne vracaju se NIKADA.mislim da ti porijeklo nece puno odmoci ,ali sam sigurna (iz vlastitog iskustva),da ti NI NAJMANJE NECE POMOCI.
kad je druzenje u pitanju ,to je ok,ali za ostalo
.eto ako se odlucis,dobro dosao kuci 
-
pametna_glupost
#52 Re: Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka
Ima al tebe normalni komentari ne interesuje, ne pase ti temi. I zar nisi u kanadu, zar to nije zapad, kakav pocinak, kod nas podneVagabond wrote:Evo vama jednu pjsmu za počinak (kod nas je već davno svinulo), a ozbiljniji odgovor šaljem sutra.
Izgleda, nema ovdje savjeta i diskusije, ima samo svađa.
http://www.youtube.com/watch?v=0Hfy1PN1apk
- LUCK IS HERE
#53 Re: Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka
Mislim da ni u Americi nije covijek postedzen nacionalizma cak vise nego ovdje 
-
iamia
#54 Re: Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka
slicnih smo godina, imamo slicno iskustvo,Vagabond wrote: Zanima me kakva su iskustva onih koji su se vratili. Znam da je nezaposlenost ogromna i da ima tona kao što sam ja, sa fakultetima i bez posla. Može li se naći IŠTA? Imam dva faksa -- prvi iz Human Resources Management-a (upravljanje osobljem), drugi iz Communications and Public Relations (Odnosi sa javnošću). Govorim Francuski, Engleski i Ruski tečno. Imam iskustvo sa radom sa SFORO-m. Spreman sam raditi za platu sa kojom bi mogao preživiti. Ne ganjam novce, meni se samo vraća tamo gdje pripadam.
.
i mogu ti reci samo jedan NAJVAZNIJI savjet: prvo nadji posao pa se tek onda odluci na povratak.!
a posla ima.
ako govoris francuski i engleski tecno, u sarajevo mozes naci posao bez ikakvih problema.
a kad imas posao i pare, svagdje je lijepo.
mada sarajevo i tuzla odskacu od drugih gradova u mnogo cemu.
- uglavnomja
#55 Re: Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka
zanemari tu nacionalnu komponentu, nebitna je u normalnom zivotu.
vazna je politicarima, da dobiju glasove i za radna mjesta po kljucu u javnim ustanovama.
normalan covjek ce sebi uvijek naci mjesto i odgovarajuce drustvo
vjerovatno ces sresti ljude poput ovog kremali, ali ti niko nece smjeti nista reci u lice, cak i ako misli
uglavnom su u pitanju frustracija, kokuzluk, zavist, kompleksi, i slicno.
uostalom, imas rjesenje, po nacionalnosti si kanadjanin
neko rece prvo nadji posao
zatim gdje ces stanovati? kupiti stan/kucu ili iznajmiti, namjesten, nenamjesten, u centru ili cekati da dobijes posao pa da trazis stan blizu?
racunaj da u bosni nema nista na brzinu
i ne vidim da si spominjao, imas li bh pasos? lk? na kojoj adresi? radnu knjizicu
nemas, pretostavljam, ali ces je morati imati, a za to treba lk, rodni list blabla a po rodni list moras u bl.
mislim da ni auto ne mozes kupiti/registrovati na sebe ako nemas prebivaliste.
saljem ti na pp stranicu gdje mozes naci novine u pdf pa malo pogledaj oglase.
pokusaj se prijaviti na posao.ba
sto se tice drzavne sluzbe,
malo sam skeptik, tacnije puno
tamo su mjesta rezervirana i za unuke sadasnjih pripravnika, tako da ti ni niko ko nije u stranackim talovima nemas sansi.
vazna je politicarima, da dobiju glasove i za radna mjesta po kljucu u javnim ustanovama.
normalan covjek ce sebi uvijek naci mjesto i odgovarajuce drustvo
vjerovatno ces sresti ljude poput ovog kremali, ali ti niko nece smjeti nista reci u lice, cak i ako misli
uglavnom su u pitanju frustracija, kokuzluk, zavist, kompleksi, i slicno.
uostalom, imas rjesenje, po nacionalnosti si kanadjanin
neko rece prvo nadji posao
zatim gdje ces stanovati? kupiti stan/kucu ili iznajmiti, namjesten, nenamjesten, u centru ili cekati da dobijes posao pa da trazis stan blizu?
racunaj da u bosni nema nista na brzinu
i ne vidim da si spominjao, imas li bh pasos? lk? na kojoj adresi? radnu knjizicu
mislim da ni auto ne mozes kupiti/registrovati na sebe ako nemas prebivaliste.
saljem ti na pp stranicu gdje mozes naci novine u pdf pa malo pogledaj oglase.
pokusaj se prijaviti na posao.ba
sto se tice drzavne sluzbe,
- 4zr4
#56 Re: Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka
Je li ovo neka zezancija od teme?
- uglavnomja
#57 Re: Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka
4zr4 wrote:Je li ovo neka zezancija od teme?
ne znam, moze biti da je postavljac ozbiljan, ali dobar dio odgovora je
- didžej
#58 Re: Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka
u bosni gdje god budes zivio kad tad ces morati da zauzmes stav.
bez obzira koliko bio neutralan i neopterecen jer i neutralnost je stav i to cesto gori po tebe u vecinskoj sredini nego da si deklarisani "cetnik, ustasa, balija".
ako si spreman na to, bujrum.
mozes ti da imas i super posao i super raju (ovo je samo mit, nekad bilo sad se spominjalo, a i nije ti 20 godina da trazis raju) ali kad upalis tv, otvoris novine, surfas po domacim sajtovima politika ce ulaziti u tvoj zivot i postati dio tvoje svakodnevice.
mozes i da se skroz iskljucis i zivis u nekom svom svijetu a zna se ko su ti koji zive "u svom svijetu".
moj ti je savjet, sjedi di si ni za di si nisi.
bez obzira koliko bio neutralan i neopterecen jer i neutralnost je stav i to cesto gori po tebe u vecinskoj sredini nego da si deklarisani "cetnik, ustasa, balija".
ako si spreman na to, bujrum.
mozes ti da imas i super posao i super raju (ovo je samo mit, nekad bilo sad se spominjalo, a i nije ti 20 godina da trazis raju) ali kad upalis tv, otvoris novine, surfas po domacim sajtovima politika ce ulaziti u tvoj zivot i postati dio tvoje svakodnevice.
mozes i da se skroz iskljucis i zivis u nekom svom svijetu a zna se ko su ti koji zive "u svom svijetu".
-
salvatore paradise
#59 Re: Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka
Nije istina. To je samo u Banja Luci i Mostaru. U Sarajevu je potpuno nebitno, barem tako kazu vrli forumasididžej wrote:u bosni gdje god budes zivio kad tad ces morati da zauzmes stav.
ako si spreman na to, bujrum.![]()
- Lacrosse
#60 Re: Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka
Kao prvo, dosao je na forum Sarajeva.salvatore paradise wrote:Nije istina. To je samo u Banja Luci i Mostaru. U Sarajevu je potpuno nebitno, barem tako kazu vrli forumasididžej wrote:u bosni gdje god budes zivio kad tad ces morati da zauzmes stav.
ako si spreman na to, bujrum.![]()
Kao drugo, Sarajevo nema kontinuitet gradova kao Banja Luka i Mostar.
Banjaluka = 100 hiljada otjerani prije 20 godina. U kuce tih 100 hiljada useljenih 100 hiljada seljacina koji su se borili za veliku Srbiju, mahom iz Hrvatske ali i iz Federacije. Sto ne pogleda dokumentarac covjeka iz Banjaluke koji se vraca na svoje i kojeg docekuju na noz oni koji zive u njegovoj kuci i stanu. Evo webstranice za film, pa nekad nadje i pogleda
http://www.backtobosnia.com/
Evo samo danas su dva doktora nauka Hrvata iz Bosne osudjeni na po 20 godina zatvora za orgijanje i bestijalnost koje su sprovodili nad Hercegovcima.
Neko je spominjao Bihac, u Krajini nema posla, i ne pomisljaj da ides tamo ako nemas vezu.
Ne znam da li je ista bolje u Tuzli ili Brckom, ali Sarajevo, Tuzla, Brcko su tri grada gdje bi mogao pokusati.
Sto se tice cega drugog, odluka za povratak iz Kanade u Bosnu je na nivou fakulteta koje si studirao. Potpuni promasaj. Ali ti hoces da s 34 godine, dakle u godinama kad trebas nesto da napravis, ti hoces da unistis i ono sto su ti roditelji omogucili, i sto ti je Kanada dala, neku lezernosti i normalni zivot, i hoces da ides prositi po Bosni da te neko primi i pravog i zdravog, za 300 dollara mjesecno da radis, jer ti ces da pomognes...
U tebi je neki konflikt koji nece Bosna rijesit. Bosna nije rijesila nijedan svoj konflikt, a narucito ce da samelje zbunjenog levata koji ce misliti da je sve samo jer je mjesanac. Ne interesuje niko ko si sta si, tvojih roditelja nema u Bosni 20 godina, a to sto si radio godinu dana kad su bili jaki NGO i kad EU nije bila u krizi i kad je bilo para za pranje po nekakvim fondovima, to je Bosna prije 10 godina. Danas u Bosni imas ogroman broj ljudi koji nemaju nista i imas jako mali sloj politickog jet seta.
Zato moj prijedlog ako ces da ides u Bosnu kupi 20-30 hektara i radi zemlju. Ili sadi voce, ili izuci zanat pa radi rukom. Ako budes se vratio i trazio da radis za nekoga, ne trebas, ima stotine hiljada ljudi drugih kojima treba taj posao i trebalo bi da te je grdna sramota i stid da uzmes posao nekom ko ne moze pobjeci na Zapad, nema papira, nema saru, nema fakulteta, nema mogucnosti i dodjes ti iz Kanade i sjednes tu. Ako ces biti namudaj dodji i prezivi, ali od svojih ruku i bez da sjedis po oficima i glumatas nekog cimbenika. Ako ti se to ne svidja u Kanadi, koja je sistem sistema za Bosnu, nemoj molim te po Bosni da glumis glumca. Nego uzmi i nauci kako se radi parket, fasade, popravljaju satovi, izuci zlatarski zanat, ili otvori staracki dom za one koji mogu platiti. Jer ono sto ne treba ovoj drzavi je jos jedan punoglavac na budzetu za kojeg ce se ici MMF-u da se zajimaju pare da bi ti mogao prezivjeti.
- banjaluka078
#61 Re: Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka
Gdje ih nađe 100 hiljada, živ bio?Lacrosse wrote: Banjaluka = 100 hiljada otjerani prije 20 godina.
Računati s povratnicima. Većina nekretnina je uspješno vraćena prijeratnim vlasnicima. Broj imovine koja je još predmet spora je neznatan u odnosu na ukupan broj vraćenog.Nacionalni sastav stanovništva - općina Banja Luka, popis 1991.
ukupno: 195.692
Srbi - 106.826 (54,58%)
Hrvati - 29.026 (14,83%)
Bošnjaci - 28.558 (14,59%)
Jugoslaveni - 23.656 (12,08%)
ostali, neopredijeljeni i nepoznato - 7.626 (3,92%)
Nacionalni sastav stanovništva - Grad Banja Luka, popis 1991.
ukupno: 143.079
Srbi - 70.155 (49,03%)
Bošnjaci - 27.689 (19,35%)
Hrvati - 15.700 (10,97%)
Jugoslaveni - 22.645 (15,82%)
ostali, neopredijeljeni i nepoznato - 6.890 (4,83%)
http://bs.wikipedia.org/wiki/Banja_Luka ... i.C5.A1tvo
-
pametna_glupost
#62 Re: Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka
Cijela banjaluka iseljena, u minus otisli
-
iamia
#63 Re: Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka
ovo je vec za analizu. dr,. freuda...Lacrosse wrote: Sto se tice cega drugog, odluka za povratak iz Kanade u Bosnu je na nivou fakulteta koje si studirao. Potpuni promasaj. Ali ti hoces da s 34 godine, dakle u godinama kad trebas nesto da napravis, ti hoces da unistis i ono sto su ti roditelji omogucili, i sto ti je Kanada dala, neku lezernosti i normalni zivot, i hoces da ides prositi po Bosni da te neko primi i pravog i zdravog, za 300 dollara mjesecno da radis, jer ti ces da pomognes...
.
kao da se u bosnu samo vracaju oni koji bi unistili karijere !??? wtf /
Last edited by iamia on 29/05/2013 19:20, edited 1 time in total.
-
iamia
#64 Re: Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka
pa svi osim srba su protjerani ili pobijeni. sta je nejasno ?>banjaluka078 wrote:
Gdje ih nađe 100 hiljada, živ bio?
Nacionalni sastav stanovništva - općina Banja Luka, popis 1991.
Srbi - 106.826 (54,58%)
Hrvati - 29.026 (14,83%)
Srbi - 70.155 (49,03%)
Hrvati - 15.700 (10,97%)
-
salvatore paradise
#65 Re: Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka
iamia wrote:pa svi osim srba su protjerani ili pobijeni. sta je nejasno ?>banjaluka078 wrote:
Gdje ih nađe 100 hiljada, živ bio?
Nacionalni sastav stanovništva - općina Banja Luka, popis 1991.
Srbi - 106.826 (54,58%)
Hrvati - 29.026 (14,83%)
Srbi - 70.155 (49,03%)
Hrvati - 15.700 (10,97%)
- anthraxQ
- Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi
#66 Re: Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka
A neka si ti nama objasnila da BL ipak nije ono kako svi mi mislimo, a da je Sarajevo grozota. Ne znam iz kojeg to razloga BL ima pravo, hipoteticki, da bude nacionalisticki nastrojena, a Sa nema - kada je isto to Sarajevo bilo u opsadi od tih istih sa kojim zivis po BL i sire. Poenta je da je situacija u Sa takva, jer se NIKO NIKAD NIGDJE iz BL nije ni pokajao ni izvninio sto je unistavao grad 4 godine, i ubio preko 11 000 ljudi, 50 000 ranjenih... znaci, ako ces davati neke lekcije, daji ih negdje drugo, a ovdje NE SERI MAJKETI, to ti samo mogu reci.amina_bl wrote:Kakva gomila gluposti! A ja sam iz BL. Znam ljude koji su u takvim vezama i brakovima, slave sve ili ništa, pa se kod njih derneči za Nove godine, 1. maj i bilo koji po volji im datum. Znam i neke koji su se priklonili partnerovim običajima, ali to su mahom ljudi koji nikad, ni od malih nogu, nisu uzbijali ništa što se tiče etničkog/vjerskog.
"Moji Srbi" mahom gledaju utakmice BH reprezentacije. I često koriguju ono što djecu uči društvo i ulica, a počesto i škola.
Jezik i nastavni program nacionalne grupe predmeta je problem čitave BiH.
Na privremenom i povremenom radu sam u Sarajevu. Djeca mojih radnih kolega, manjina, se iz škola i vrtića vraćaju sa "Allahu dragi", kao što se i oni u BL vraćaju s kakvim god rečenicama se vraćaju.
U mojoj vezi s jednim takvim "drugačijim" su meni dane odriješene ruke da se djeca zovu kako ja hoću, vaspitaju u vjeri kako ja hoću. Rijetko i nepopularno, ali ima i postoji.
Ono što je mene iskreno šokiralo je količina nacionalizma s kojim sam se ja srela u SA. Isključivosti. Iščuđavanja što nemam ambiciju da SA pretvorim u svoje stalno prebivalište. Ponajviše otvorenim zgražanjem na recimo neku priču o druženju ili ljubovanju koja se zovu "onako". Na nacionalizam i krajnje desno sam u BL navikla, još od ranih devedesetih, ali ovaj u SA, kod "mojih" me jako pogodio.
Ne kažem da su tamo cvjećke, ali, vala, nisu ni ovdje. Kako ovdje ima "normalnih", ima ih i u BL. Sasvim dovoljno da se može voditi normalan život s normalnim aktivnostima i normalnim razgovorima s ljudima.
Na temu: pokretaču teme bih Sarajevo preporučila ponajviše kao grad u kojem ipak ima najviše mogućnosti za zaposlenje. Da ja želim da živiim drugdje u Bosni, išla bih u Tuzlu ili u Bihać.
Druga stvar, o diskriminaciji i nacionalizmu Sarajeva dovoljno sude primjeri direktora, profesora, rektora, umjetnika i itd radnika koji su NEBOSNJACI a priznati u svome gradu.
E sad, Sarajevo jel treba biti bolje? Treba biti primjer? Kome? Fasistima.
-
salvatore paradise
#67 Re: Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka
Sarajevo treba biti bolje zbog sebe prvo. Ako se ti mislis ravnati prema cetnicki orijentiranim Srbima i ustaski orijentiranim Hrvatima onda to i nije svijetla buducnost.anthraxQ wrote:A neka si ti nama objasnila da BL ipak nije ono kako svi mi mislimo, a da je Sarajevo grozota. Ne znam iz kojeg to razloga BL ima pravo, hipoteticki, da bude nacionalisticki nastrojena, a Sa nema - kada je isto to Sarajevo bilo u opsadi od tih istih sa kojim zivis po BL i sire. Poenta je da je situacija u Sa takva, jer se NIKO NIKAD NIGDJE iz BL nije ni pokajao ni izvninio sto je unistavao grad 4 godine, i ubio preko 11 000 ljudi, 50 000 ranjenih... znaci, ako ces davati neke lekcije, daji ih negdje drugo, a ovdje NE SERI MAJKETI, to ti samo mogu reci.amina_bl wrote:Kakva gomila gluposti! A ja sam iz BL. Znam ljude koji su u takvim vezama i brakovima, slave sve ili ništa, pa se kod njih derneči za Nove godine, 1. maj i bilo koji po volji im datum. Znam i neke koji su se priklonili partnerovim običajima, ali to su mahom ljudi koji nikad, ni od malih nogu, nisu uzbijali ništa što se tiče etničkog/vjerskog.
"Moji Srbi" mahom gledaju utakmice BH reprezentacije. I često koriguju ono što djecu uči društvo i ulica, a počesto i škola.
Na privremenom i povremenom radu sam u Sarajevu. Djeca mojih radnih kolega, manjina, se iz škola i vrtića vraćaju sa "Allahu dragi", kao što se i oni u BL vraćaju s kakvim god rečenicama se vraćaju.
U mojoj vezi s jednim takvim "drugačijim" su meni dane odriješene ruke da se djeca zovu kako ja hoću, vaspitaju u vjeri kako ja hoću. Rijetko i nepopularno, ali ima i postoji.
Ono što je mene iskreno šokiralo je količina nacionalizma s kojim sam se ja srela u SA. Isključivosti. Iščuđavanja što nemam ambiciju da SA pretvorim u svoje stalno prebivalište. Ponajviše otvorenim zgražanjem na recimo neku priču o druženju ili ljubovanju koja se zovu "onako". Na nacionalizam i krajnje desno sam u BL navikla, još od ranih devedesetih, ali ovaj u SA, kod "mojih" me jako pogodio.
Ne kažem da su tamo cvjećke, ali, vala, nisu ni ovdje. Kako ovdje ima "normalnih", ima ih i u BL. Sasvim dovoljno da se može voditi normalan život s normalnim aktivnostima i normalnim razgovorima s ljudima.
Na temu: pokretaču teme bih Sarajevo preporučila ponajviše kao grad u kojem ipak ima najviše mogućnosti za zaposlenje. Da ja želim da živiim drugdje u Bosni, išla bih u Tuzlu ili u Bihać.
Druga stvar, o diskriminaciji i nacionalizmu Sarajeva dovoljno sude primjeri direktora, profesora, rektora, umjetnika i itd radnika koji su NEBOSNJACI a priznati u svome gradu.
- anthraxQ
- Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi
#68 Re: Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka
Sarajevo JEST bolje. To je poenta. Moze ovdje naprdjivati ko sta zeli, Sa je uvijek bilo bolje.salvatore paradise wrote:Sarajevo treba biti bolje zbog sebe prvo. Ako se ti mislis ravnati prema cetnicki orijentiranim Srbima i ustaski orijentiranim Hrvatima onda to i nije svijetla buducnost.anthraxQ wrote:A neka si ti nama objasnila da BL ipak nije ono kako svi mi mislimo, a da je Sarajevo grozota. Ne znam iz kojeg to razloga BL ima pravo, hipoteticki, da bude nacionalisticki nastrojena, a Sa nema - kada je isto to Sarajevo bilo u opsadi od tih istih sa kojim zivis po BL i sire. Poenta je da je situacija u Sa takva, jer se NIKO NIKAD NIGDJE iz BL nije ni pokajao ni izvninio sto je unistavao grad 4 godine, i ubio preko 11 000 ljudi, 50 000 ranjenih... znaci, ako ces davati neke lekcije, daji ih negdje drugo, a ovdje NE SERI MAJKETI, to ti samo mogu reci.amina_bl wrote:Kakva gomila gluposti! A ja sam iz BL. Znam ljude koji su u takvim vezama i brakovima, slave sve ili ništa, pa se kod njih derneči za Nove godine, 1. maj i bilo koji po volji im datum. Znam i neke koji su se priklonili partnerovim običajima, ali to su mahom ljudi koji nikad, ni od malih nogu, nisu uzbijali ništa što se tiče etničkog/vjerskog.
Ali davati lekcije Sa, uzimajuci Bl za dijagonalu... to je odron.
Last edited by anthraxQ on 29/05/2013 19:35, edited 1 time in total.
-
iamia
#69 Re: Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka
hrvati u sarajevu su zasticeniji od polarnih medvjeda.
i ne samo hrvati. svi su dobrodosli. poljaci, rumuni, nijemci, italijani, englezi. svi.
srbi nisu. razumljivo zasto. zbog granata sa brda i 4 god opsade.
i ne samo hrvati. svi su dobrodosli. poljaci, rumuni, nijemci, italijani, englezi. svi.
srbi nisu. razumljivo zasto. zbog granata sa brda i 4 god opsade.
-
kremali
#70 Re: Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka
to za Hrvate je istina...Svi imaju poslove i cak su tretirani sa pozitivnom diskriminacijom, a najmanje su zasluzili hinje...
i SA se treba ravnati prema Beogradu a ne prema BL jer BL je selo, realno
i SA se treba ravnati prema Beogradu a ne prema BL jer BL je selo, realno
-
salvatore paradise
#71 Re: Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka
Dozvoli da neki ljudi imaju drugacije misljenje. To se naziva rasprava i forum sluzi za takve stvari.anthraxQ wrote:Sarajevo JEST bolje. To je poenta. Moze ovdje naprdjivati ko sta zeli, Sa je uvijek bilo bolje.salvatore paradise wrote: Sarajevo treba biti bolje zbog sebe prvo. Ako se ti mislis ravnati prema cetnicki orijentiranim Srbima i ustaski orijentiranim Hrvatima onda to i nije svijetla buducnost.
Ali davati lekcije Sa, uzimajuci Bl za dijagonalu... to je odron.
- banjaluka078
#72 Re: Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka
Smanji doživljaj. I ja sam iz BL i mogu potvrditi većinu onog što je žena napisala. I dovoljno vremena provedem u Sarajevu da ti mogu reći da tek kad se dođe sa strane i posmatra i sluša, onda se može vidjeti količina opterećenosti nacionalnim i nacionalizmom.anthraxQ wrote:A neka si ti nama objasnila da BL ipak nije ono kako svi mi mislimo, a da je Sarajevo grozota. Ne znam iz kojeg to razloga BL ima pravo, hipoteticki, da bude nacionalisticki nastrojena, a Sa nema - kada je isto to Sarajevo bilo u opsadi od tih istih sa kojim zivis po BL i sire. Poenta je da je situacija u Sa takva, jer se NIKO NIKAD NIGDJE iz BL nije ni pokajao ni izvninio sto je unistavao grad 4 godine, i ubio preko 11 000 ljudi, 50 000 ranjenih... znaci, ako ces davati neke lekcije, daji ih negdje drugo, a ovdje NE SERI MAJKETI, to ti samo mogu reci.amina_bl wrote:Kakva gomila gluposti! A ja sam iz BL. Znam ljude koji su u takvim vezama i brakovima, slave sve ili ništa, pa se kod njih derneči za Nove godine, 1. maj i bilo koji po volji im datum. Znam i neke koji su se priklonili partnerovim običajima, ali to su mahom ljudi koji nikad, ni od malih nogu, nisu uzbijali ništa što se tiče etničkog/vjerskog.
Nije nama u BL sjajno, ali smo već sasvim navikli da ne gledamo ni prema kome drugom, pa ni "matičnom" Sarajevu, jer vama niko drugi nije bitan, svako je manje vrijedan, nemoj, matere ti. Pomoći nam nema do nas.
- anthraxQ
#73 Re: Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka
Ne znam druze moj ko Ferhadiju srusi 93., a nikakvog sukoba ni blizu BL nije bilo... jedan mali primjer.banjaluka078 wrote:
Smanji doživljaj. I ja sam iz BL i mogu potvrditi većinu onog što je žena napisala. I dovoljno vremena provedem u Sarajevu da ti mogu reći da tek kad se dođe sa strane i posmatra i sluša, onda se može vidjeti količina opterećenosti nacionalnim i nacionalizmom.
Nije nama u BL sjajno, ali smo već sasvim navikli da ne gledamo ni prema kome drugom, pa ni "matičnom" Sarajevu, jer vama niko drugi nije bitan, svako je manje vrijedan, nemoj, matere ti. Pomoći nam nema do nas.
Mainstream politika BL je mrziti sve sto ima prefiks bosanski...
Mozete pricati sta zelite, ali Bl je danas pravi mali getoizirani, fasisticki nastrojeni bunkercic.
Recimo u mome gradu, ljudi mogu normalno hodati u dresu Partizana, a i Crvene Zvezde, svojim ocima vidio, niko im rijec nije rekao, niti ce...
A probaj sad u dresu BiH normalno hodati Banjalukom... Pokusava se nesto napraviti od BL sto nije, dio je genocidne tvorevine i drzi se toga.
- Jack Be Nimble
#74 Re: Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka
Imas dosta stranih firmi koje imaju kancelraije u BL/SA pa se moze naci posla u BL. Par mojih prijatelja iz BL nasli su poslove sa takvim firmama i vecinom provode radne dane u SA a za vikend su nazad u BL. Kada sa njima pricas njima nije normalno da ljudi iz BL ne idu u SA i obrnuto. Jedan vikend tako ostanu u SA i pozovu par prijatelja iz BL da dodju kod njih za vikend i zezaju se po SA, jeste njima neugodno prvi put kada su u SA ali na kraju vide da to nije nista strano. Ista prica kada povuku kolege sa posla u BL za vikend.
Meni je smjesno sto se moji prijatelji iz BG ponasali isto u SA ko raja iz SA u BL. Jedni drugima cuvaju ledza i samo cekaju kada ce biti napadnuti
. A vala nisam ni ja bio bolji prvi put u BG.
Meni je smjesno sto se moji prijatelji iz BG ponasali isto u SA ko raja iz SA u BL. Jedni drugima cuvaju ledza i samo cekaju kada ce biti napadnuti
- banjaluka078
#75 Re: Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka
Drugarice.anthraxQ wrote: Ne znam druze moj ko Ferhadiju srusi 93., a nikakvog sukoba ni blizu BL nije bilo... jedan mali primjer.
Mainstream politika BL je mrziti sve sto ima prefiks bosanski...
Mozete pricati sta zelite, ali Bl je danas pravi mali getoizirani, fasisticki nastrojeni bunkercic.
Recimo u mome gradu, ljudi mogu normalno hodati u dresu Partizana, a i Crvene Zvezde, svojim ocima vidio, niko im rijec nije rekao, niti ce...
A probaj sad u dresu BiH normalno hodati Banjalukom... Pokusava se nesto napraviti od BL sto nije, dio je genocidne tvorevine i drzi se toga.
Znam ja ko je sruši, znaju svi, zna se i iz presuda Brđanina i Župljanina, između ostalog.
BH dresovi se prodaju na pijaci, kao i onaj Ibrahimovićev. Na stranu što smatram čistim beterlukom hodanje po gradu u sportskoj odjeći, uključujući dres, nemoj mi reći da neko ko bi "krv svoju za plavu boju" u Sarajevu neće nešto dobaciti momku u bordo dresu. A hoće li mu prići i razbiti glavu? Neće. Ali neće ni u BL, koliko god ti to šokantno zvučalo.
Da, incidenata je bilo i, nažalost, biće. Ali ja ti govorim o sasvim normalnoj grupi ljudi, s kojima se mogu otvarati sve teme, i Prijedor i Srebrenica i Ferhadija i moje neprijatnosti za vrijeme rata u BL, kao što oni meni mogu postavljati pitanja koja možda nisu najugodnija. Zavisi kakvim se ljudima okružiš, u takvoj atmosferi živiš.