Izgleda da se Bosmal priprema za koridor 5C

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Pravda30

Post by Pravda30 »

Prenj wrote:
Pravda30 wrote:
Izgleda da svaki balkanski forum ima po nekoliko ovakvih likova - prost, prgav, neuk, nacionalista, samo im se nacionalni prefiksi mijenjaju ...
hehe kao sto sam i predpostavljao, nemas blage veze o temi i bilo bi bolje da se nisi ni javljao na istoj.
Komentarisati ublehu zvanu "Bosmal gradi autoput"?
A sto se autoputa tice, da se 1996. poceo graditi autoput, pa makar 5 km godisnje, kao sto se desilo sa ovih jedinih 10 km kojih sada imamo, ....
Kakva smo sada zemlja i ovih 10 km su cudo.

I ? To je sve sto si imao reci na zadatu temu? Jako impresivno(ironija naravno)
Prenj

Post by Prenj »

Pravda30 wrote:
Prenj wrote:
Pravda30 wrote: hehe kao sto sam i predpostavljao, nemas blage veze o temi i bilo bi bolje da se nisi ni javljao na istoj.
Komentarisati ublehu zvanu "Bosmal gradi autoput"?
A sto se autoputa tice, da se 1996. poceo graditi autoput, pa makar 5 km godisnje, kao sto se desilo sa ovih jedinih 10 km kojih sada imamo, ....
Kakva smo sada zemlja i ovih 10 km su cudo.

I ? To je sve sto si imao reci na zadatu temu? Jako impresivno(ironija naravno)
Prijedlog je svakako bolji no davanje koncesije na ko zna koliko dugo, kompaniji cija je jedina referenca spora izgradnja par, samo iz bosanske poslijeratne perspektive, "impresivnih" nebodera.
Evo neka npr. Bosmal nekako skupi kreditore i dobije koncesiju - autoput ce se, po Bosmalovim dosadasnjim standardima, graditi sljedecih 10-15 godina.
I onda cemo za putovanje do Save ili mora sljedecih 25-30 godina, placati ko zna koliku putarinu, od koje drzava i mi kao njeni gradjani, necemo imati nista.
Autoput bi se drzavi vratio tek oko 2050.
Hoce li tada uopste biti nafte i automobila kakve sada poznajemo, pa da nam autoput uopste treba?
LiliumBosniacum

Post by LiliumBosniacum »

I onda cemo za putovanje do Save ili mora sljedecih 25-30 godina, placati ko zna koliku putarinu, od koje drzava i mi kao njeni gradjani, necemo imati nista.
Hoce li tada uopste biti nafte i automobila kakve sada poznajemo, pa da nam autoput uopste treba?
vi zaboravljate jednu vaznu stvar

pa covjce kad bih tih 5 milijardi inkasirale nase firme to bi dovoljno bilo, pa i da se niko vise i nevoza tim autoputem opet bih nam dobro bilo , jer bih trebalo 20 000 da radi 5 do 10 godina , sta to znaci, znaci da ce vise biti zaposlenih, znaci da ce se smanjiti siromastvo, bosanske firme dobijaju ugled u evropi itd sa ovim projektom bih se digla ekonomija iz pepela
Prenj

Post by Prenj »

LiliumBosniacum wrote:
vi zaboravljate jednu vaznu stvar

pa covjce kad bih tih 5 milijardi inkasirale nase firme to bi dovoljno bilo, pa i da se niko vise i nevoza tim autoputem opet bih nam dobro bilo , jer bih trebalo 20 000 da radi 5 do 10 godina , sta to znaci, znaci da ce vise biti zaposlenih, znaci da ce se smanjiti siromastvo, bosanske firme dobijaju ugled u evropi itd sa ovim projektom bih se digla ekonomija iz pepela
Svi ti argumenti stoje, ali sto ce nam uopste Bosmal, kao posrednik, u cijeloj prici?
Zar ne bi mogla drzava taj posao da radi (dizanje kredita i sl.)?
Kako smo uopste mogli bilo sta izgraditi do rata, svojim snagama i svojim novcem?
Kako je Hrvatska uspjela da napravi tolike kilometre autoputa za svega nekoliko godina, bez nekog njihovog Cromala?
Na isti nacin na koji je izgradjeno postojecih 10 km autoputa, moguce je napraviti i cijeli. Ali onda nece biti toliko "dobrih" u cijeloj prici.
LiliumBosniacum

Svi ti argumenti stoje, ali sto ce nam uopste Bosmal, kao posrednik, u cijeloj prici
?

/ sta fali Bosmalu

Zar ne bi mogla drzava taj posao da radi (dizanje kredita i sl.)?

zaboravi, svi politicari govori da nema sanse za dizanje kredita . jer to bi bilo opterecenje za bosnu, ima bosna kredita preko glave jos samo to treba

bosmal je vec prikupio 300 miliona u roku jednog mjeseca , bosmal bih sve pare trebao srediti a bosna nebih nista valjda trebala koliko meni poznato

Kako smo uopste mogli bilo sta izgraditi do rata, svojim snagama i svojim novcem?

ma sta ba, donicije koliko su samo stranci ulozili da se izgradi , jes bosna nesto svojim novcem ali 5 milijardi je previse za bosnu

Kako je Hrvatska uspjela da napravi tolike kilometre autoputa za svega nekoliko godina, bez nekog njihovog Cromala?
7 dje sporedis bosnu i hrvatsku covcje bosna sravnjna sa zemljom, drugo hrvatska ima more koliko samo tu od turista pokupe para drugo hrvatska je mogla da se razvija tok je bosna tonula u ratu, i to se nemoze sporediti , ko nebo i zemlja

Na isti nacin na koji je izgradjeno postojecih 10 km autoputa, moguce je napraviti i cijeli. Ali onda nece biti toliko "dobrih" u cijeloj prici.
drugo je 10km , a drugo je 330 km koje Bosmal planira da uradi

razlika 320 km :-)
RPM

Post by RPM »

prenj,
to je pitanje financiranja, dvije opcije su trenutno u igri:

1.) drzava se zavali i digne kredit od MMF-a, ono sto potencira medjunarodna zajednica nebi li i BH dosla do xyz 30 milijardi vanjskog duga.
2.) dati koncesiju privatnoj/stranoj/bla bla bla firmi koja ce deverati o kreditu i vidjeti da li im se isplati uopste ulagati u taj projekt.

opcija 1.) opterecuje drzavni budzet i vrlo lako se moze desiti da MMF kaze, "a ne, stanite, prvo platiti dug pa onda penzije ili place doktorima i slicno".

opcija 2.) je puno prakticnija, ne mora to biti Bosmal vec firma koja ce najkvalitetnije uraditi projekt u svakom smislu rijeci od pocetnih investicija do rokova, za sada izgleda da ce Bosmal "namaknuti" najvise love.
Prenj

Post by Prenj »

LiliumBosniacum wrote: / sta fali Bosmalu

Kakve Bosmal ima reference, kad je izgradnja autoputeva u pitanju?
LiliumBosniacum wrote: ma sta ba, donicije koliko su samo stranci ulozili da se izgradi , jes bosna nesto svojim novcem ali 5 milijardi je previse za bosnu

Ako je taj put zbilja toliko rentabilan, valjda ce put biti u stanju da sam otplati, na isti nacin na koji ce Bosmal to otplacivati (Bosmal NEMA svoje pare, oni se takodje zaduzuju)
LiliumBosniacum wrote: dje sporedis bosnu i hrvatsku covcje bosna sravnjna sa zemljom, drugo hrvatska ima more koliko samo tu od turista pokupe para drugo hrvatska je mogla da se razvija tok je bosna tonula u ratu, i to se nemoze sporediti , ko nebo i zemlja

Bosna je 1945. izasla iz mnogo goreg rata, pa je u svega nekoliko godina izgradjeno nekoliko stotina km pruga, zeljezara u Zenici, hidrocentrala u Jablanici, sve smo uradili svojim radom.
Ali onda nije bilo "dobrih" u cijeloj prici.
LiliumBosniacum wrote: drugo je 10km , a drugo je 330 km koje Bosmal planira da uradi razlika 320 km :-)

Da se 1996. pocelo graditi, vec bi bilo 50km puta, umjesto sadasnjih 10, koji bi vec poceo da vraca ulozeno i finansira ostatak izgradnje.
Ali opet, u takvoj prici, ne bi bilo "dobrih".

[/quote]
Prenj

Post by Prenj »

RPM wrote:prenj,
to je pitanje financiranja, dvije opcije su trenutno u igri:

1.) drzava se zavali i digne kredit od MMF-a, ono sto potencira medjunarodna zajednica nebi li i BH dosla do xyz 30 milijardi vanjskog duga.
2.) dati koncesiju privatnoj/stranoj/bla bla bla firmi koja ce deverati o kreditu i vidjeti da li im se isplati uopste ulagati u taj projekt.

opcija 1.) opterecuje drzavni budzet i vrlo lako se moze desiti da MMF kaze, "a ne, stanite, prvo platiti dug pa onda penzije ili place doktorima i slicno".

opcija 2.) je puno prakticnija, ne mora to biti Bosmal vec firma koja ce najkvalitetnije uraditi projekt u svakom smislu rijeci od pocetnih investicija do rokova, za sada izgleda da ce Bosmal "namaknuti" najvise love.
Nama je medjunarodna zajednica vec toliko za vratom, ukljucujuci i MMF, da gore tesko da moze da bude.
Postavis li ikada sebi pitanje zasto nakon rata nismo uspjeli ama bas nista bitno da sami napravimo (osim, mozda, onih famoznih 10 km auto-puta). Koliko to ima veze sa nasom (ne)sposobnoscu, a koliko za zeljom ovih na vlasti da umjesto da RADE i GRADE, da samo POSREDUJU (i budu "dobri") u RASPRODAJI nasih prirodnih resursa.
Nije samo autoput u pitanju, mnogo gora stvar name ce se desiti i vec se desava sa hidroelektranama, vodom, sumom, ...
scarface32

Post by scarface32 »

ma kakav auto put koji izgraditi bosmal.jos jednom dva nebodera nisu u stanju izgraditi a kamoli auto put.samo vidim ovdje ima dosta onih jkoje se vode parolom bolje nase govno nego tudji kolac.moze li mi iko reci porijeklo imovine brace sabanovic?ono sa nekim bogatasem iz malezije je bajka.
neki

Post by neki »

Ev do sad sam se samo trudio da citam postove ali se neke gluposti ponavljaju konstantno pa kad neki potpuno neupuceni pametuju oko stvari s kojima nemaju veze onda cu i ja sebi dat to pravo

Milion puta na ovom forumu je ponovljeno da je Bosmal probio rokove. Zgrade Bosmala uopste nisu probile rokove izgradnje. Ko se sjeca one ploce sto je stajala na njoj je pisalo da je rok zavrsetka radova novembar 2003. ali rok zavrsetka BETONSKIH RADOVA!! Fino je u naslovu pisalo:
Izvodjac BETONSKIH radova: Butmir d.d. Sarajevo
Pocetak radova: Novembar 2001
Rok zavrsetka: Novembar 2003
Butmir je sve zavrsio u roku i vec odavnooo prebacio sve masine na ono sto Fahro zove tornjevima (jos malo pa ce ih proglasiti najvisim na svijetu)
A to sto se na Bosmalu ne vide neke promjene je to sto se vec duze vrijeme svi radovi izvode u unutrasnjosti i ne postoji ta firma ni investitor na svijetu koja ce za manje od godinu izvesti interijer u 300 stanova i poslovnih prostora ukupne povrsine preko 70 000m2 i to u drvetu, aluminiju, inoxu itd, stanove sa denivelacijama, onakav restoran (sto je po meni cisti promasaj i ekonomicnosti i estetike al to je do projektanta koji je necim izgleda isfrustriran), 100 tona tezak heliodrom, bazen na konzolama,....
Pa hajd ko je od vas stan renovirao za manje od makar 10 dana (al ono temeljito i to s bog zna koliko radnika) pa nek ode tamo i nove enterijere na 300 za manje od godinu uradi.
Sto se tice tih nebodera, s obzirom na velicinu, teren i lokaciju na kojoj se nalaze, kvaliteti i nacinu izgradnje, upotrebljenim materijalima i zavrsnoj obradi, bice vrlo dobar rezultat ako ih zavrse ove jeseni, a hoce. Pa kad vi sve znate nadjite primjer slicne zgrade u svijetu koja je napravljena u kracim rokovima.
Nemojte misliti da ja mislim da je bosmal dobra stvar, nisam uopste na strani ovih koji ga dizu u oblake, ali kad ovi govore da je bosmal probio rokove isto je kao da ja kazem da pricam kineski a veze sa njim nemam, pa me nervira to. Onakvu zgradu je nemoguce napraviti za manje od godinu. sto se mene tice bosmal je najruznija zgrada u sa i zali boze tih para moglo se od njih napraviti naselje kao Breka npr, 10 puta ljepse i ugodnije za zivljenje od bosmala. Ali ce ovaj bosmal za 5 godina od Hrasnog i D. Malte napraviti centar grada. Kad se on zavrsi lancano ce se i komsiluk izgraditi...
A ne znam ni kakve veze ima ako su uzeli kredit...pa ko u svijetu izgradi slican objekat bez kredita. Ako je od ptt-a bolje i to nego od neke strane banke, ionako ih vise nemamo domacih.
A sto se autoputa tice mislim da je najbolje da ga napravi domaca firma, a Bosmal se najozbiljnije uhvatio posla makar da lobiraju za njega, niko drugi ni prstom nije maknuo za to.
Poredit Hrvatsku i uzimat je za primjer je cisto sranje, oni da bi napravili te svoje autoputeve sumnjivog kvaliteta napravili su vanjski dug od 30 milijardi dolara a nas je manji od 2. Nama da neko da tolike pare ispartali bi citavu zemlju autoputevima. I to da se nas ne bi isplatio je prava glupost. makar dio Zenica - Sarajevo - Ploce bi vrlo brzo vratio investiciju, a to sa industrijom nema logike nikakve. Mnogi na ovom forumu pricaju kao Djuro Pucar: Sta ce Bosni putevi ona ima svoje konje
Stipan Tomašević

Post by Stipan Tomašević »

Sramotno je da pored hrvatskih, prednost imaju malezijske firme iza kojih stoje teroristi. :roll:
LiliumBosniacum

Sramotno je da pored hrvatskih, prednost imaju malezijske firme iza kojih stoje teroristi
ne greska u koracima,

malezijci su nasa braca iako su kafeni i daleko od nas , cista bratska krv, a ustase su najvece teroriste i cetnike pridruzi sa njima, to je prava istina

jadno i zalosno i bijedno bih bilo kad bih bosna dala da hrvatska gradi autoput po bosni, jer lopovski je to narod, samo gleda kao ce te oderati pa se ti pusi , ko vas nezna, lahko vam je bilo sa nasim glupi roditeljima i dedama i nenama kad su kumovali i bratli se sa vama za vrijeme komunizma, dosta vise toga

drzi se svoga moje ne diraj
zip

Post by zip »

Citat:
Sramotno je da pored hrvatskih, prednost imaju malezijske firme iza kojih stoje teroristi
Opet glupi Stipan. :lol:
scarface32

Post by scarface32 »

LiliumBosniacum wrote:
ne greska u koracima,

malezijci su nasa braca iako su kafeni i daleko od nas , cista bratska krv, a ustase su najvece teroriste i cetnike pridruzi sa njima, to je prava istina

jadno i zalosno i bijedno bih bilo kad bih bosna dala da hrvatska gradi autoput po bosni, jer lopovski je to narod, samo gleda kao ce te oderati pa se ti pusi , ko vas nezna, lahko vam je bilo sa nasim glupi roditeljima i dedama i nenama kad su kumovali i bratli se sa vama za vrijeme komunizma, dosta vise toga

i jos gluplji lilium bosniacum
scarface32

Post by scarface32 »

scarface32 wrote:
LiliumBosniacum wrote:
ne greska u koracima,

marfi

Post by marfi »

Nije u pitanju sto dusmani sumnjaju u izradnju autoputa, nego zato sto to rade "braca Sabanovic". O argumentima za ili protiv netreba ni raspavljati jer zna se ko stoji iza Bosmala.Cak su ih americki kongresmeni okarakterisali kao ljude koji treba da su primjer zdravog biznisa i poslovanja. Ali ocito da je nama uvijek bolje kad nam nesto urade Franjo ili Radovan nego Mujo ili Suljo. Zato, neraspravljaj se s njim nabodi ga, nabodi ga, nabodi gaaaa.
GO BOSMAL
BHFANATICOS
LiliumBosniacum

decko nisam ja glup , nego tako ti je bilo ti pravo bilo ti krivo :-)
Stipan Tomašević

LiliumBosniacum wrote:
ne greska u koracima,

Malezijci ne žive u BiH. Oni su stranci. Hrvati žive u BiH već preko 1000 godina i tu su konstitutivan narod. Stoga Hrvati i hrvatske firme trebaju imat prednost kod ovakvih poslova.

Al doći će vrijeme kad će se takvima poput tebe suditi za veleizdaju. Dovodite malezijski kapital a stopirate hrvatski.
Prenj

Post by Prenj »

Stipan Tomašević wrote:
LiliumBosniacum wrote:
ne greska u koracima,

Malezijci ne žive u BiH. Oni su stranci. Hrvati žive u BiH već preko 1000 godina i tu su konstitutivan narod. Stoga Hrvati i hrvatske firme trebaju imat prednost kod ovakvih poslova.

Al doći će vrijeme kad će se takvima poput tebe suditi za veleizdaju. Dovodite malezijski kapital a stopirate hrvatski.
Vidi samo Stipana i Liliuma. Udario junak na junaka.

Sto se ne ugledate na Hasana i Antu, kako se samo vole "prvak hrvatske samouprave" i "islamski fundamentalista".
LiliumBosniacum

Malezijci ne žive u BiH. Oni su stranci. Hrvati žive u BiH već preko 1000 godina i tu su konstitutivan narod. Stoga Hrvati i hrvatske firme trebaju imat prednost kod ovakvih poslova
.

/ pa da ste normalan narod imali bih prednost, da niste pravili probleme za vrijeme rata , ko vas je gonio da ratujete protiv bosnjaka kad su oni bili uz vas i zajendo ginuli po borbenim linijama ,ali vas je njofra guzman navukao na tanak led i niste uspjeli ono sto ste zeljeli

po meni bih trebale imati vece sanse melizijske firme jer so uni nasa bracu a malezija je gingant sto se tice ekonomije , a vi bih nas samo prevarili i gledali bih samo svoju korist

Vi pokvaren narod hocete sve a drugome nista, primjer velezov stadion ,sta ih kosta da puste i zrinjski i velez da igraju na velezovom stadionu da igraju zajendo isto ko milan i inter na jednom, ili da puste da i bosnjaci rade u aluminjijumu mostarskom a li ne ustase nedaju , a htjeli bi sve i svasta

/ ne brini nece :D pa vas bih trebalo po tom razmisljanju razapet na krst, za izdaju bosnjaka kad im je najvise trebalo da se ujedinimo i da oslobodimo cijelu bosnu, nema sumnje da nije bilo rata izmedju ustasa i nas da bih bosna bila oslobodjena za nekolika mjeseca , cak i kad nebih hrvatska vojska ucestvovala samo kad bih nam dali oruzje bosnjaci bih to sami odradili bez problema i onda bih hrvati i bosnjaci zivili u miru i prosperitetu zajedno u BiH , ali posto ste glup i lukav zamazao vam je tudjam oci i navukao vas na tanak led i bilo je sto je bilo
Stipan Tomašević

Pušiš propagandu koju ti serviraju funadamentalisti. :oops:

I ne kaže se bih u 2. i 3. l. j., te u 3. l. m., nego bi! :oops:

Ja bih
Ti bi
On, ona, ono bi
Mi bismo
Vi biste
Oni bi
Prenj

Post by Prenj »

LiliumBosniacum wrote: po meni bih trebale imati vece sanse melizijske firme jer so uni nasa bracu a malezija je gingant sto se tice ekonomije , a vi bih nas samo prevarili i gledali bih samo svoju korist
Moraces mi malo bolje objasniti ovu teoriju o nasoj braci Malezijcima.
in&san

Post by in&san »

A liliuma , ja crko od smjeha

ma lilimm vas zeza hahah :lol: :lol: :lol:

"kad bih nam dali " :lol: :lol: :lol:
Prenj

Post by Prenj »

Da ponovim pitanje Stipanu i Liliumu: Nije mi jasno sto se vas dvojica svadjate kada se vasi lideri onako lijepo izljubise neki dan? "Prvak hrvatske samouprave" i "okorjeli islamski fundamentalista" u zagrljaju, a vi tako??!!. :?
Stipan Tomašević

Ne možemo se mi poredit. Ja sam demokrata a on je terorista iz Malezije.
Post Reply