Ajvatovica

Rasprave o vjerskim temama.
eman

#51 Re: Ajvatovica

Post by eman »

vazi neces valjda povjerovati anonimcu s interneta tek tako
zaratustra

#52 Re: Ajvatovica

Post by zaratustra »

semirizsvemira wrote:Ucenje Kurana na kaburovima je zabranjeno i oko toga nema rasprave . Potrazi ispravan odgovor na netu , malo mi lijeno traziti a imas i Buharijinu birku hadisa pa ...
Znaci nakon sto se klanja dzenaza, spustis mejt u mezar, bagerom zatrpas i bjez?
theTruePath

#53 Re: Ajvatovica

Post by theTruePath »

U DONJEM VAKUFU ODRŽAN SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA KONJANIKA

13. juni 2013. godine. Danas je u Donjem Vakufu u prostorijama MIZ Donji Vakuf, održan sastanak sa članova OO Dani Ajvatovice sa predstavnicima ajvatovačkih konjanika. Na sastanku su ispred Organizacionog odbora bili prisutni, muftija travnički mr. Nusret ef. Abdibegović, načelnik Općine Donji Vakuf, gosp. Huso Sušić, Omer Pajic ispred PU Donji Vakuf, te Esad ef. Slipac.

Sa druge strane na ovom sastanku su učešće uzeli predstavnici džemata Karaula i Kruščica, predstavnici konjanika iz Zenice, Bugojna, Donjeg Vakufa, Sarajeva, Šeherdžika. Isto tako prilikom defilea kroz Donji Vakuf koji je planiran 29.06. ove godine u 16:00 sati, očekuje se priključenje i konjanika iz Jajca, Vinca, Tuzle, Brčkog, Tomislavgrada i Hercegovine. Ove godine očekuje se učešće od 300-330 konjanika. Također, je dogovorena i tehnička podrška kako bi defile protekao u najboljem redu.
theTruePath

#56 Re: Ajvatovica

Post by theTruePath »

Konjanici s puno radosti jašu ka Ajvatovici

U okviru obilježavanja ovogodišnjih 503. Dana Ajvatovice, jutros je iz Karaule, krenuo defile od više desetina konjanika, koji su došli do Oboraca. Poslije podne nastavljaju put, a proći će kroz Donji Vakuf i nastaviti put ka Pruscu gdje će sutra biti održana centralna manifestacija Ajvatovice

Konjanici raličitih starosnih dobi, odjeveni u tradicionalnu nošnju, nakon klanjanja Podne namaza u Šeheru krenut će ka najvećem dovištu muslimana u Evropi, Ajvaz Dedinoj stijeni u Pruscu.

Tradicionalna bošnjačka nošnja, topot konjskih kopita, tekbiri i ilahije, molitve i duhovne pjesme koje su zajednički učili konjanici, povremeno prekidane pucnjima iz nekada nezaobilaznih "kubura", oživjeli su jedan prošli, ali nezaboravljeni historijski period.

Putovanje kroz historiju i oživljavanje stoljetnih običaja kako je današnji pohod ocjenio najstariji bajraktar, nosilac zastave 75-godišnji Izet Skrobo, dobit će jednu sasvim novu notu dolaskom u Donji Vakuf, gdje će stotine konjanika biti ispraćene ka Pruscu, mjestu održavanja centralne svečanosti vjersko-kulturne manifestacije 503. Dani Ajvatovice.

Ajvatovica je najveće dovište muslimana u Evropi i jedno od najstarijih u BiH. Duboko je ukorijenjena u identitet Bošnjaka. Smještena je u podnožju planine Šuljage i udaljena sedam kilometara od starog grada Prusca. Ajvatovica je specifičnost bosanskih muslimana, jer ima autohtoni karakter.
theTruePath

#57 Re: Ajvatovica

Post by theTruePath »

Stara slika Ajvatovice i turskih gostiju

Image
Tomos

#58 Re: Ajvatovica

Post by Tomos »

Ja stvarno ne mogu da shvatim da ste ovo stavili pod neki vid religije, lafo neki ajvaz dedo učio i stijena se racijepila i otvorila mu put, jel mi živimo u bajkama, isto što se kao gospa ukazala u Međugorju, kad vidim one face ni na šta nalik na onim konjima za te takve to može i biti ali za one koji trezveno razmišljaju je budalaluk.

Druga stvar ja ne vidim drugo dovište za muslimana nego mekka ja ne vjerujem ništa pa sam slobodan i sretan čovjek ne živim u ublehama, ali eto ovi vjernici bi to trebalo znati ko moli i vjeruje u nešta neka moli boga da ovim koji su od teferiča napravili svetište da oprosta ako ima nešto.

Još reis drži tu na tom teferiču govor zamisli koji reis mraš biti da u taakvo što vjeruješ i proglašavaš svetim mjestom eeeeeeeeee.
Towelie

#59 Re: Ajvatovica

Post by Towelie »

Tuzno je sto muslimani i dalje praktikuju ovaj zaostali paganski obicaj. Kakvo crno doviste bre? Raspukla se stena? Koji science fiction. Dobro je poznato da su samo tri mesta na svetu bolja za upucivanje dove i to harem Ka'be u Meki, Poslanikova dzamija u Medini i Mesdzidul-aksa u Jerusalimu. Sva ostala mesta imaju isti znacaj sto se tice upucivanja dove.
eman

#60 Re: Ajvatovica

Post by eman »

Towelie wrote:Tuzno je sto muslimani i dalje praktikuju ovaj zaostali paganski obicaj. Kakvo crno doviste bre? Raspukla se stena? Koji science fiction. Dobro je poznato da su samo tri mesta na svetu bolja za upucivanje dove i to harem Ka'be u Meki, Poslanikova dzamija u Medini i Mesdzidul-aksa u Jerusalimu. Sva ostala mesta imaju isti znacaj sto se tice upucivanja dove.
Jel to ti negiras Allahove mudzize? :shock: Ko si ti da kazes da dova ne moze biti uslisena?
Towelie

#61 Re: Ajvatovica

Post by Towelie »

eman wrote:
Towelie wrote:Tuzno je sto muslimani i dalje praktikuju ovaj zaostali paganski obicaj. Kakvo crno doviste bre? Raspukla se stena? Koji science fiction. Dobro je poznato da su samo tri mesta na svetu bolja za upucivanje dove i to harem Ka'be u Meki, Poslanikova dzamija u Medini i Mesdzidul-aksa u Jerusalimu. Sva ostala mesta imaju isti znacaj sto se tice upucivanja dove.
Jel to ti negiras Allahove mudzize? :shock: Ko si ti da kazes da dova ne moze biti uslisena?
Nigde ja nisam rekao da dova sa Ajvatovice ne moze biti primljena. Ono sto hocu da kazem je da je Ajvatovica sa lokacijskog stanovista ista za cinjenje dove kao recimo moja dnevna soba, buregdzinica ili bilo koje drugo mesto osim ona spomenuta tri. A ako je vec tako, onda ne vidim svrhu odlaska na tzv. doviste ako se dova moze uputiti sa bilo kojeg drugog mesta.
Post Reply