PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
S4mpion

#51 Re: PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu?

Post by S4mpion »

Ko može i hoće, neka ide, ali da se mora-ne mora.

Djecu treba naučiti da znaju cijeniti ono što imaju, pa i ako ne mogu na ekskurziju, Bože moj, nije kraj svijeta.

Ekskurzija je precijenjena, bez nje se može.
Korisnikk

#52 Re: PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu?

Post by Korisnikk »

Da su roditelji pametni ne bi djecu uopšte slali na ekskurziju. Plaćaš 500, 700, 1000 KM da bi se dijete napilo, stoniralo u Italiji, Španiji, Turskoj ili šta ja znam gdje se već ide. Dajte im po 50 KM nek se napiju u lokalnoj diskoteci. Problem riješen.
Seyfo

#53 Re: PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu?

Post by Seyfo »

Jedna zanimljivost: u Svicarskoj po zakonu niti jedna ekskurzija ne smije biti van Svicarske! A ako iko moze gdje hoce,to su oni ako gledamo finansije. A ni more nemaju. To bi trebalo uvesti i kod nas: ima se sta vidjeti i obici u BiH,mnogi to za zivota ne vide, a forsiranjem Spanije, Italije, Tunisa isl. se stvara dodatna bespotrebna segregacija na osnovu imovinskog stanja. A poenta je ionako u druzenju, zar ne?
kritichar

#54 Re: PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu?

Post by kritichar »

¤ jelena ¤ wrote::roll:

Srednja škola :arrow: maturant (ž) :arrow: djevojka od svojih 17 ili 18 godina.

18 godina :arrow: lično odgovara za svoje postupke, radno sposobna, odrasla osoba :arrow: mlada žena.
Ako si ti to prošla, ne moraš iz pakosti i ostale nagovarati.

Djeca od 18 godina se ne znaju oprat, obrisat nos, ali se zato znaju potući, popiti, popušit i širit noge.
Da su ta djeca tako zrela kao što tvrdiš, ne bi ih roditelji slali ne ekskurziju, bili bi samostalni i odlučivali o svojim postupcima.

Kad ogladne mamu vuku za suknju, kad im treba para, dođu ocu (bankomatu), kad naprave belaj kukaju, plaču kriju se iza mamine suknje, ali za sve ostalo su oni zreli i nemoj da im se miješaš u život, nismo više djeca.
studiorum_tuzlaensis

#55 Re: PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu?

Post by studiorum_tuzlaensis »

SFRJ-Forever wrote:U Titinom režimu se je znalo za red (Titin režim je najbolji režim ikad), nema ići vani sve dok se ne obiđe cijela Jugoslavija !!! Pola današnje omladine misli da je samo Barcelona ili nešto drugo super, a ne zna da i na našim prostorima ima mjesta koja imaju veću ljepotu od Barcelone i njoj sličnih gradova !!! Nisam ja protiv da nečije dijete ide u Španiju na ekskurziju ili slično, ali samo kažem da prvo treba obići ljepotu ovoga našeg Balkana, pa tek onda ići negdje vani :thumbup: :thumbup: !!!
Pusti tu priču, "znao se u Titinim školama red". Pa seljadija iz pripizdina od Triglava do Vardara je učila ruski i obilazila sutjesku i Jasenovac, dok je čitav Beograd učio engleski i paradirao po Zapadnoj Evropi. Živa istina. :)

Što se tiče teme, roditelji trebaju da misle na ekskurziju svoje djece, ako ne može, onda Bože moj, ne treba kredit dizati. Ja sam išao na relaciji Bosna- Grčka-Turska-Grčka-Bosna, najboljih deset dana mog života, nije 3-4 otišlo iz razreda, pokajali su se samo tako. :)
frngla

#56 Re: PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu?

Post by frngla »

Išao sam u osnovnoj sve, prvo škola u prirodi u trećem razredu u Neum, pa u četvrtom u Drvenik, pa u osmom ekskurzija u Zaostrog. U srednjoj uplatio, slikao se za vizu i par djevojaka odustane zbog toga što su im očevi/braća branila da idu (bilo nas je malo, jedan bus samo) i agencija izvrši povrat novca, tako da sam ispušio ekskurziju u srednjoj...
Ekskurzija je nešto najbolje što ti se može desiti u tim godinama i radije bih sutra kad budem roditelj sebi uskratio brojne stvari, nego djetetu ekskurziju. Priču bolje vozačka, zaboga korisnija je, može popušiti samo neko ko nije doživio ekskurziju.
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#57 Re: PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu?

Post by W0rM »

Nisam išao ni na jednu exkurziju.
Moji nisu bili u finansijsoj mogućnosti u osnovnoj, a u srednjoj iskren da budem nisam ni imao neko društvo s kojim bih želio da idem. Nakon srednje položio za vozački i polahko obilazio destinace na moru.
Smatram da je glupost dati 700... 800 i više za ekskurziju. Taj novac može toliko bolje biti uložen. Naravno svako ima svoje stavove.
nema me tamo

#58 Re: PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu?

Post by nema me tamo »

Osnovna u Tunis, i danas pamtim svaki momenat..
Ako si u ok finansijskoj situaciji više nego mocno je da odeš s drugovima i " drugaricama " na drugi kontinent i da se provedeš kao nikad.

UH Frngla podsjeti me na 3, ili 4 isto Drvenik, ludilo. :thumbup:
enko 1964
Grijem se na: južnu interkonekciju

#59 Re: PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu?

Post by enko 1964 »

Većina onih koji su se javili na ovoj temi su do "juče" i sami bili učenici.
Mene više interesuju iskustva roditelja koji su nedavno slali ili tek treba da pošalju djecu na ekskurziju.
Prije nekoliko godina je kćerka završila jednu od sarajevskih gimnazija. Tada nije bilo dovoljno "zainteresovanih" za odlazak u Španiju.
Sada je i muški potomak učenik iste gimnazije i ovih dana treba da se privede kraju priča o odlasku na ekskurziju.
Ponovo je Španija u pitanju. Pitanje je da li će od sto i nešto učenika u generaciji skupiti 40 - 50 da bi se popunio autobus.
Cijena je između 700 i 800 KM po osobi.
Smatram da je to poprilično veliki trošak jer računajući džeparac, gardarobu, obuću itd, treba još toliko.
Roditelji su u startu poletili i glasali za Španiju a sada odustaju ili se uvaljuju u kredite. Manji broj nema problema sa finansiranjem.
Ja sam odlučio da svog hairliju pošaljem, naravno ukoliko se bude išlo, ako ne bude dovoljno "zainteresovanih" dobro mi došlo :D .
Generalno sam protiv ovolikog nameta za roditelje jer se na ovaj način udara tamo gdje roditelje najviše boli i naravno da će svako uraditi sve što može da svoje mladunče pošalje sa drugom djecom.

Zna li neko kako se ovaj proces odvija u normalnijim i bogatijim zemljama od naše.
¤ jelena ¤

#60 Re: PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu?

Post by ¤ jelena ¤ »

kritichar wrote:
¤ jelena ¤ wrote::roll:

Srednja škola :arrow: maturant (ž) :arrow: djevojka od svojih 17 ili 18 godina.

18 godina :arrow: lično odgovara za svoje postupke, radno sposobna, odrasla osoba :arrow: mlada žena.
Ako si ti to prošla, ne moraš iz pakosti i ostale nagovarati.
Prošla šta? Otkud uopšte ideja da pišem iz ličnog iskustva?

Pakost i nekakvo nagovaranje na nešto, čega u mom postu nema, su, očito, u glavi posmatrača...
kritichar wrote: Djeca od 18 godina se ne znaju oprat, obrisat nos, ali se zato znaju potući, popiti, popušit i širit noge.
Da su ta djeca tako zrela kao što tvrdiš, ne bi ih roditelji slali ne ekskurziju, bili bi samostalni i odlučivali o svojim postupcima.

Kad ogladne mamu vuku za suknju, kad im treba para, dođu ocu (bankomatu), kad naprave belaj kukaju, plaču kriju se iza mamine suknje, ali za sve ostalo su oni zreli i nemoj da im se miješaš u život, nismo više djeca.
Oni koji imaju mogućnost da se tako ponašaju, uglavnom će se tako i ponašati.

Ali ne treba zaboraviti i one mlade ljude, koji se i sami pobrinu da olakšaju roditelju prikupljanje sredstava, a oni postoje bez obzira što ih mi, lično, možda ne poznajemo.

Da bi se to skontalo dovoljno je samo pažljivo pročitati sve napisano na temi i uzeti u obzir i iskustva drugih.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

On topic:

Mi - mislim na nas koji živimo u BiH - generalno imamo problem sa dugoročnim planiranjem, što ima svoje opravdanje, naravno. Kod nas je planirati godinama unaprijed više suludo, nego pametno :|
a u nekim normalnijim i stabilnijim društvima roditelji čim dobiju dijete skupljaju pare za studije.

Izdvojiti 1000KM u jednom mjesecu ili čak jednoj godini jeste nemoguća misija za većinu, ali je skoro ništa ako se to podijeli na četiri godine... 20 KM mjesečno....što je neuporedivo manje od cifre koju dajemo samo za internet i cigare, npr..

Toliko - što se tiče finansija, a o značaju ekskurzije i za dijete i za roditelja, o tome da i ne govorim

+ ekskurzija, po definiciji, ima i edukativni karakter... ali....jasno mi je da tek o tome ne vrijedi govoriti... :D

Ali, ako bismo postavili pitanje roditeljima: da li biste radije svoje dijete poslali na ekskurziju, pod kakvim-takvim nadzorom grupe profesora, na kojoj će nešto i naučiti...
ili tog istog ljeta na more s rajom, možda po prvi put, i to bez ikakvog nadzora....

ipak je prva opcija prihvatljivija. :D
madner

#61 Re: PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu?

Post by madner »

Pif, kao da jedno drugo iskljucuje.

Realno ako je sin treba obavezno da ide, a kcerka niposto. :D
JThomas

#62 Re: PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu?

Post by JThomas »

kad sam vidio tvoj upis, očekivao sam nešto na fonu da ovi sa mjesečnim primanjima ispod 5.000 ne trebaju ni otvarati teme... :mrgreen:
madner

#63 Re: PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu?

Post by madner »

Razmisljao sam o tome, no treba biti realan, bilo bi kao na politici: stranacki botovi koji se nadaju da ce naci sponzora za napredak. :D
¤ jelena ¤

#64 Re: PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu?

Post by ¤ jelena ¤ »

:lol:

no, ipak isključuje, ako je ekskurzija to prvo višednevno putovanje bez roditeljskog nadzora
van granica BiH, jer samo je jedan prvi put... kao prvo putovanje u nepoznato. :D
S4mpion

#65 Re: PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu?

Post by S4mpion »

Helem, ne nasjedajte na priče o edukaciji za 1000KM, toga nema na našim srednjoškolskim ekskurzijama, iako će vam promotori sigurno reći drugačije.

Profesori neće o vašem djetetu brinuti toliko koliko vi mislite. Radi se o čistoj zabavi, koja, između ostalog, itekako može otići i u krivom smjeru.
shiny

#66 Re: PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu?

Post by shiny »

Prošle godine je cijela familija bila uključena u projekat financiranja puta u Spaniju jednom adolescentu. Jos uvijek je toliko pun utisaka, da nikom nije zao novca, samo nam je krv pričama o dogodovštinama popio. Sta fali? Išlo ih je 10 iz razreda. malo, strašno malo... Ali i da su išli u Neum za 200 Km, bojim se da ih nista vise ne bi bilo...

Mi smo išli u Tunis. Polovina raje je tad prvi put usla u avion. Jahali kamile i cjenkali se za suvenire, plovili nekim gusarskim brodom. Mislim da niko 5 dana nije oka sklopio :D
Kakva Hrvatska, kakav vozački...
MOSALJOZE

#67 Re: PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu?

Post by MOSALJOZE »

Kad su došli prvi put u razred,svi povikaše hoćemo
Kad su došli drugi put u razred,više nije bilo 800 nego 1050 km
Polovina otpada,ali još 14 nas je tu.
Kad su krenule uplate 9 nas je donijelo novac.
Tamo vamo,otkazaše exkurziju nama vratiše novac i kraj priče :skoljka:
Čujem da su prošle godine se dvije škole spojile i išle zajedno(takodjer nisu imali puno zainteresovanih)
Ne znam vrijedi li,nisam bio
:oops:
Dr Baltazar

#68 Re: PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu?

Post by Dr Baltazar »

frngla wrote:Išao sam u osnovnoj sve, prvo škola u prirodi u trećem razredu u Neum, pa u četvrtom u Drvenik, pa u osmom ekskurzija u Zaostrog. U srednjoj uplatio, slikao se za vizu i par djevojaka odustane zbog toga što su im očevi/braća branila da idu (bilo nas je malo, jedan bus samo) i agencija izvrši povrat novca, tako da sam ispušio ekskurziju u srednjoj...
Ekskurzija je nešto najbolje što ti se može desiti u tim godinama i radije bih sutra kad budem roditelj sebi uskratio brojne stvari, nego djetetu ekskurziju. Priču bolje vozačka, zaboga korisnija je, može popušiti samo neko ko nije doživio ekskurziju.
:thumbup:

Kod mene u razredu u četvrtom srednje samo dvoje ili troje pored mene uplatilo novac. I tako ne odosmo. Prvi put kad su pitali svi bi da idu, svakim narednim pitanjem se broj smanjivao dok se nije smanjio na ovaj broj kad je trebalo platiti. Ali imao sam poprilično ograničen razred koji će i danas tvrditi da je ekskurzija glupost :lol: Eno svi voze auta nakon srednje škole jer su uplatili vozački umjesto odlaska u Prag, al šipak :lol: :lol:
Korisnikk

#69 Re: PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu?

Post by Korisnikk »

Dr Baltazar wrote:
frngla wrote:Išao sam u osnovnoj sve, prvo škola u prirodi u trećem razredu u Neum, pa u četvrtom u Drvenik, pa u osmom ekskurzija u Zaostrog. U srednjoj uplatio, slikao se za vizu i par djevojaka odustane zbog toga što su im očevi/braća branila da idu (bilo nas je malo, jedan bus samo) i agencija izvrši povrat novca, tako da sam ispušio ekskurziju u srednjoj...

Kod mene u razredu u četvrtom srednje samo dvoje ili troje pored mene uplatilo novac. I tako ne odosmo. Prvi put kad su pitali svi bi da idu, svakim narednim pitanjem se broj smanjivao dok se nije smanjio na ovaj broj kad je trebalo platiti. Ali imao sam poprilično ograničen razred koji će i danas tvrditi da je ekskurzija glupost :lol: Eno svi voze auta nakon srednje škole jer su uplatili vozački umjesto odlaska u Prag, al šipak :lol: :lol:
Jesi li uzeo u obzir mogucnost da si ti taj koji je ogranicen a ne tvoj razred? Ekskurzija je cista glupost. Nesto tipa poreza na budale. Haj nam reci sta si radio na ekskurziji osim sto si bio pijan i napusen svake noci a i dana?
al-em

#70 Re: PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu?

Post by al-em »

Ma samo putovati sa ovim studentskim pohodima, za male pare obidjes cijelu evropu. To mozes i kao srednjoskolac. Svake godine obidju 3,4 odlicne destinacije.
Te ekskurzije su pljacka, jos te sile da ides po izletima i diskotekama, kao platio se pa moras, ma mrsss.
KB9

#71 Re: PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu?

Post by KB9 »

naravno da vrijedi, pitanje je prilicno glupo
frngla

#72 Re: PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu?

Post by frngla »

Korisnikk wrote:Jesi li uzeo u obzir mogucnost da si ti taj koji je ogranicen a ne tvoj razred? Ekskurzija je cista glupost. Nesto tipa poreza na budale. Haj nam reci sta si radio na ekskurziji osim sto si bio pijan i napusen svake noci a i dana?
Idi čitaj Jesenjina i vozi auto vozačkom koju si platio od ekskurzije.
Dr Baltazar

#73 Re: PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu?

Post by Dr Baltazar »

Korisnikk wrote:
Dr Baltazar wrote:

Jesi li uzeo u obzir mogucnost da si ti taj koji je ogranicen a ne tvoj razred? Ekskurzija je cista glupost. Nesto tipa poreza na budale. Haj nam reci sta si radio na ekskurziji osim sto si bio pijan i napusen svake noci a i dana?
Ne pijem, ne pušim. Ipak si ti taj koji bi trebao na pregled čim tako donosiš zaključke. Ako 90% ljudi na temi i općenito kaže da je ekskurzija nešto što se ne bi trebalo propustiti onda se dobro zapitaj ko je upravu ;-)
The BEN10

#74 Re: PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu?

Post by The BEN10 »

S4mpion wrote:Helem, ne nasjedajte na priče o edukaciji za 1000KM, toga nema na našim srednjoškolskim ekskurzijama, iako će vam promotori sigurno reći drugačije.

Profesori neće o vašem djetetu brinuti toliko koliko vi mislite. Radi se o čistoj zabavi, koja, između ostalog, itekako može otići i u krivom smjeru.
Bravo. Pametnije je djeci platiti vozački ili neki specijalistički kurs. Davanje tolikog novca (za naše prilike), samo da bi se heftu uživalo je tipično samo balkanskim urođenicima.
nema me tamo

#75 Re: PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu?

Post by nema me tamo »

Evo ga još jedan što nije bio..

BUHAHAHAHAHA
Post Reply