Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Mlad i Nevin wrote:A s obzirom da naša raja masovno uvozi Euro 3 dizele sa sve pola miliona prevaljenih kilometara, svaki od njih lako može riknuti od iberturaže.
A što se tiče automatika, pitam se da li se on može paliti na guranje, na koji fazon i sl.
Ne moze se upaliti na guranje, cak se automatik ne smije ni šlepati, jer dolazi do velikog trenja i zagrijavanja odredjenih komponenti u mjenjacu, iako je ubacen u N npr.
Zavisi od mjenjaca, neke ne smijes nikako, neke mozes kratko (i malom brzinom) a neke bez problema. Ovi zadnji podrazumjevaju reduktor i ubacivanje istog takodjer u N. Tako da to sto pricas pije vode za neki konkretan mjenjac.
Auto se jos moze slepati tako sto se podigne kraj na kojem je pogon i vuce se na dva tocka, ili da se izvuce kardan iz diferencijala i zaveze za nesto.
Ja sam gledao na Fast and Forious-u. Ubaci u D, Drži gas i kocnicu, i onda pusta kocnicu.... Cijelo vrijeme mu slajdaju zadnji tockovi (nema logike, osim da je ukinuo kocnice sa zadnjih tockova )..
Sto se tice paljenja automatika, treba razlikovati pravi automatik i raznorazne izvedbe robotiziranih manuelaca. Ove prve u odredjenim izvedbama je moguce pri vecoj brzini pod uslovom da ga ne blokira elektronika, ali nije nikako preporucljivo. Nije ni manuelce novije od golfa 3... Za druge ne znam, ali generalno je jako mali broj sto se moze paliti na guranja, tako da pretpostavljam da bi bilo ispravnije reci da ne moze.
Malo je off, ali generalno nijedno auto ne valja i ne bi trebalo paliti na guranje, bez obzira na tip mjenjača.
A što se tiče brzog starta sa automatikom treba samo pritisnuti gas do kraja i u međuvremenu dići nogu sa kočnice...svaki leti koliko koji motor i mjenjač brzo mogu, nisam nikad ni pokušavao rokati obrtaje u N pa brzinski u D...
ismir123 wrote:Ja sam gledao na Fast and Forious-u. Ubaci u D, Drži gas i kocnicu, i onda pusta kocnicu.... Cijelo vrijeme mu slajdaju zadnji tockovi (nema logike, osim da je ukinuo kocnice sa zadnjih tockova )..
evo da ti pojasnim
zadnje kocnice imaju 30%sile,dok prednje 70% ,kocnicu ne drzi skroz pritisnutu vec samo malo dok ne proslajdraju zadnji tockovi,nazad su uglavnom pakne pa se one na mogu izboriti sa silom motora.a vjerovatno je i moguce da u filmu blokiraju zadnje kocnice da bi mogli da snime scenu kako treba .u najgorem slucaju auto zavrsi sa spaljeni paknama i dobosima
Ma ljudi nemojte uzimati za ozbiljno te scene jurnjave i turiranja iz filmova. Kad biste vidjeli ''behind the scenes'' ne biste nikad ni pogledali taj film. Ta filmska vozila su sva modifikovana na neki način, tj. prilagođena određenoj sceni. U onoj švabskoj seriji Kobra 11 se scene udesa koje traju minut-dva snimaju po cijeli dan....
A ja sam vozio automatik Pug 407 i prilično mi je ''mlitav'', lijen na gasu. Sad ne znam da li je to samo kod njega, ili je u principu svaki automatik takav. Uglavnom za kick down treba pričekati 2 sekunde, što je malo previše. zatim treba stisnuti više od pola gasa da bi auto ubrzavao.
Mlad i Nevin wrote:Ma ljudi nemojte uzimati za ozbiljno te scene jurnjave i turiranja iz filmova. Kad biste vidjeli ''behind the scenes'' ne biste nikad ni pogledali taj film. Ta filmska vozila su sva modifikovana na neki način, tj. prilagođena određenoj sceni. U onoj švabskoj seriji Kobra 11 se scene udesa koje traju minut-dva snimaju po cijeli dan....
A ja sam vozio automatik Pug 407 i prilično mi je ''mlitav'', lijen na gasu. Sad ne znam da li je to samo kod njega, ili je u principu svaki automatik takav. Uglavnom za kick down treba pričekati 2 sekunde, što je malo previše. zatim treba stisnuti više od pola gasa da bi auto ubrzavao.
Mlad i Nevin wrote:A s obzirom da naša raja masovno uvozi Euro 3 dizele sa sve pola miliona prevaljenih kilometara, svaki od njih lako može riknuti od iberturaže.
A što se tiče automatika, pitam se da li se on može paliti na guranje, na koji fazon i sl.
ismir123 wrote:Ja sam gledao na Fast and Forious-u. Ubaci u D, Drži gas i kocnicu, i onda pusta kocnicu.... Cijelo vrijeme mu slajdaju zadnji tockovi (nema logike, osim da je ukinuo kocnice sa zadnjih tockova )..
To što si gledao naziva se launch control i nije štetno po auto ako dolazi fabrički...
Mlad i Nevin wrote:Ma ljudi nemojte uzimati za ozbiljno te scene jurnjave i turiranja iz filmova. Kad biste vidjeli ''behind the scenes'' ne biste nikad ni pogledali taj film. Ta filmska vozila su sva modifikovana na neki način, tj. prilagođena određenoj sceni. U onoj švabskoj seriji Kobra 11 se scene udesa koje traju minut-dva snimaju po cijeli dan....
koji ti je motor u tom Pugu bio ?? 1.6HDi ?
Automatik nije za vozila ispod 150, pa i 200KS
Bio je 2,0 HD....a fakat je kilav sa tim automatikom, i zbog toga troši relativno mnogo goriva (gradska lagano ode i do 12 litara). Moguće je da nešto nije uredu sa tim vozilom, ko zna.
Ridjobrki wrote:Ja fakat prvi put čujem za tu iberturu, svašta insan nauči.. Jedino još konačan odgovor - šta učiniti kad se to desi?
Btw - manuelac forever.
Kupis mjesecnu za bus ..
Ovo ibertura je neka izvedenica iz njemacke rijeci überdreher, sta überdreher znaci to znas
samo ovo bosansko ibertura i überdreher se razlikuju, skroz drugi simptomi
ta strasna ibertura deslilo mi se jedno,. na fait stilo jtd motor kapak gotov sve se spalilo,. dok sam dosao sebi i otvorio haubu zacepio usis kasno,.
a to za automatike i guranje,. ja mog w203 nemogu pomjerit ako je ugasen i u D il P u N vec je druga stvar,. noviji automatici imaju kao malu kocnicu bas protiv tog guranja(vracanja unazad) pa ga upalit nemozete,. a to da krenete sa vecim obrtajima nerado priznajem da sam probao kocnica do poda malo jaci gas(nisam vjernik al sam molio sve moguce bogove da prodje sve okej) desilo se nije nista (mjenjac je bio u w-rezimu kretao je iz druge) krenu kao i obicno sa nekoliko trenutaka zaostatka(citaj mikromili sekundi) nemozes osjetit,.,
to sto u FF zapale zadnje gume ima se kupit zgodna stvarka koja na pritisak blokira prenje toskove ako je fr auto,. il kontra ako je ff,.,
a LC je nesto sto daju noviji automatici kada elektronika auta, u ovom slucaju mjenjaca dozovoljava da se krene sa malo veceg broja obrtaja,.,
stariji automatici pogotovo americki sa torque konverotorom uz pritisak kocnice blokiraju se prednji a kako oni kazu taj potez zovu "brake lose" zadnji zacvile i vrte se dok drzite nogu na papucici gasa,.,
a za ovaj pug sto je trom bio i trosio puno,., pug je ugradjivao zf trasmisiju i kada im nestane ulja, opadne pritisak, mala kolicina ulja, staro ulje isl postanu cudni, spori, drze visoke obrtaje,a neidu to se desavalo zbog valeo hladnjaka i filtera koji su se znali cesto zacepit zapusit,.,. servis od nekih 150KM ucini cuda
Qler wrote:Ma iskreno, imam zelju da probam tako neki "niski start" sa automatikom, ali zao mi auta a i strah me. Vozao sam i dosta rent-a-car automatika i nisam imao srca i duse da to probam... Inace, automatik je bas za moj stil voznje, laganini a malo brze
Maloprije Scenic II kako doda gas tako sibaju razliciti dimovi, stvarno sto neko prije rece, vrlo ih je malo koji su u dobrom stanju, cini mi se da je svaki pomalo "propuho".
Ovaj Scenica sa klixa ima najmanje 20 godina i ko zna koliko kilometara. Osim restauriranih ili vrhunski očuvanih auta sa tim godinama sve i jedan dimi, puši manje ili više...