kockica_kockica wrote:@seln
Mi razgovaramo o rijeci "Zupanija" koja je u upotrebi a koja zulja ...zulja jer?
Ja ne mislim da je lagao, niti se pretvarao...
Ugrozenost ???? Oprosti ova rijec je tako cesta na ovom forumu da mi se povraca. Jer mislim da smo mi svi ugrozeni zatupljivanjem i zamagljivanjem mozga i vida i da su nas uspjeli u jednoj velikoj mjeri utjerati u torove ... pravovjernih, krivovjernih, bosnjaka, srba, hrvata, muslimana, pravoslavca, katolika, bosanaca, ateista, homosekusalaca, vjernika, agnostika, lezbejki, konstutitnivni i ostali, itd...Mozda se neces sloziti sa mnom ali i ti pripadas jednom od torova... ja jos uvijek balansiram izmedju barem 4-5 torova, i svaki me svrstava i svojata u svoj na ovaj ili onaj nacin... Na zalost tako je...
Zanimljivo je to spominjanje nacije ... kod nas je to totalno poremeceno sve... poremcenost je proizvod desavanja od pocetka 90-tih do danas... poremecenost se gaji vec godinama i sada esklaira...
Ali neki ljudi bez obzira kojoj naciji pripadali mogu biti gradjanin i covjek u prvom redu... Moj senzibilitet je vrlo osjetljiv na licmjernost i podastiranja duplih vrijednosti kod nas... ali to nije tema danasnje emisije....
Tema je previse komplikovana (kao i sve drugo u Bosni) da bi se mogla elaborirati na forumu.
Ukratko, poznajem gomilu Hrvata za koje se mogu zakleti da nisu govorili novohrvatski prije rata niti ih je interesovao nauk svete matere crkve. Cudno, mnogi od njih se kunu da su od rodjenja govorili novohrvatski i veci su vjernici od pape.
Jos cudnije, ovi Hrvati koje sam upoznao u pecalbi jos uvijek govore onako kako su govorili prije rata, dakle bez novohrvatskog.
Dakle, otprilike se malo do nimalo razlikuju od Bosnjaka poslije rata, sa svim onim onim "h" i gdje treba i gdje ne treba, sa hipertrofiranim religijskim osjecajima i tako to.
Ja licno govorim jos uvijek isti idiom kao i prije rata, a moja vjera je moja privatna stvar. Ne pripadam ni jednom od torova, tako da se necu sloziti s tobom, jer to vec spada u domenu "moje govno najljepse mirise".
"Ugrozenost" je rijec koju nisam ja izmislio,a ko je najradije i najcesce rabi....zna se.
Stvar sa bosanskim Hrvatima (bez namjere da ih vrijedjam, mozda ne zele da ih se zove "bosanski") je, cini mi se, sto se jos nisu odlucili jesu li bosanski drzavljani ili samo cekaju da se ista raspadne i da se oni pripoje matici. U toj odluci im ja ne mogu pomoci.