Mediciska sestra sa najmanje 10 godina radnog iskustva i vozac autobsa (gradskog) moze komotno neko bit sa 45-55 godina! Gjde su vec djeca na svojim nogama.iamia wrote:Ama bolan covjece, ti uzimas nerealne primjere.
Par koji zaraduje 5000 euro neto bez djece, pripada u grupu bogatih u zap evropi.
I oporezovan je na tom nivou.
Isto kao ja kad kazem da par bez djece koji zaraduje 4000 kermi mjesecno u BiH, moze ustekat 70 hiljada za tri godine.
MOZE. Bez problema!
Ali to nisu realni primjeri.
U Danskoj to nespada u veci sloj, ako imas dvoje akademsko obrzovanih koji imaju dobre funkcije njihova mjesecna primanja mogu lagano preci cifru od 10.000€ netto mjesecno!
U Danskoj nema nikakve uloge imas li djecu ili ne, jer ako imas djecu onda imas pravo na djecije dohotke. To absolutno nema nikakve veze sa porezom. Porezna uprava procijeni koliko bi mogao ove godine da zaradis, pa na osnovu svoje procjene ti odrede porezni % naravno ti ga mozes sam podic. Ove godine su meni isplatili jer sam vise placao nego sto sam trebao pa su mi vratili moj novac, jer u drugacijem slucaju bi taj novac i onako imao isplacen, ali ovo mi je vrsta ustede, 38.281kr (5.138€) nato sam jos dobio 16.720kr godisnjeg odmora (2.245€) jedno su isplatili krajem mata drugo cu dobiti sad znaci 7.383€. I uopste nisam visoki sloj, iznad mene je barem dva sparta taj visoki sloj, jer ko u Danskoj ima luksuz da voza audi A8 (novog) taj ima pravo luksuz, jer takav model kosta koliko i malo obicna kuca (nista posebno). Od plate nek odvojim 200€ nista vise eto 2.400€ nato znaci za godinu dana ja sam mogu ustekat do 10.000€ bez bilo kakvog natezanja! Nek toliko brat, mati i otac! do 40.000€ godisnje x 4 godine! do 160.000€ i onda se neko cudi vidi kupio nesto. Treba malo sjest podvuc pod olovku i strpit se malo isto kao sto se student strpi 5-6 godina sa univerzitetom. Cista racunica!
Sto se tice djece u danskoj djeca poslje 18 godina imaju primanja bolja nego u njemackoj radnici! 750€ je sipendija uz to mogu imati neki poslic i nato zaraditi do 800€ dodatno. Znaci obican studenat komotno moze imati 1.300 do 1.550€ mjesecno! Moji roditelji su meni odvojili dok sam bio student samo za depozit, i nesto u poctku za hranu, inace mi nje bilo potrebno. Tako da poslje 18 godine djeca nisu skoro nikakv trosak, najveci su izmedju 6 i 18 ali neko sa 50 godina je davnih dana to prevaziso.
Sa 160.000€ odes fino gdje god zelis kazes hocu ovo da kupim, ono kosta 350.000€ das u kesu 160.000€ roditelji kupuju, djeca ziranti... kazes eto mi bi na godinu da otplatimo po 25.000€ a mozes i do 40.000€ ali eto po 25.000€. Za koju godinu imas manju vilicu. Ovo je sve realnot citsa! A da nema *nasih* sto ovo cine