utisci-centrotrans

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
trambusek88

#51 Re: utisci-centrotrans

Post by trambusek88 »

Od danas rade na liniji Vijećnica-Hrasnica
RahatHurmašica

#52 Re: utisci-centrotrans

Post by RahatHurmašica »

da, 2,5KM karta. Nije li to malo preskupo?
vješalica

#53 Re: utisci-centrotrans

Post by vješalica »

a sto je skupa? jel to komercijalno?
RahatHurmašica

#54 Re: utisci-centrotrans

Post by RahatHurmašica »

a koliko je za dobrinju? Nije dobrinja puno bliža od hrasnice.
vješalica

#55 Re: utisci-centrotrans

Post by vješalica »

1,6 KM

sračunaj koliko bi ti trebalo za presjedanje pa to izađe puno više od 2,5KM

http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/sara ... resjedanja

evo ovdje pise konkretnije koliko sta kosta :)
RahatHurmašica

#56 Re: utisci-centrotrans

Post by RahatHurmašica »

karta je saftali.
vješalica

#57 Re: utisci-centrotrans

Post by vješalica »

pa relano ljudi su trazili centrotrans i dobili ga...ne znam u cemu je problem direktno do hrasnice ići za 2,5km
RahatHurmašica

#58 Re: utisci-centrotrans

Post by RahatHurmašica »

vješalica wrote:pa relano ljudi su trazili centrotrans i dobili ga...ne znam u cemu je problem direktno do hrasnice ići za 2,5km
ali u poređenju sa dobrinjskom komercijalom karta je 60% skuplja, dok je razdaljina zanemarljivo veća. Eto u tome je problem.
vješalica

#59 Re: utisci-centrotrans

Post by vješalica »

RahatHurmašica wrote:
vješalica wrote:pa relano ljudi su trazili centrotrans i dobili ga...ne znam u cemu je problem direktno do hrasnice ići za 2,5km
ali u poređenju sa dobrinjskom komercijalom karta je 60% skuplja, dok je razdaljina zanemarljivo veća. Eto u tome je problem.
onda idi tramvajem,plati 1,8km kartu pa presjedni na ilidži u hrasnicu i plati još 1,6km ako se sjećam pa onda to izađe 3,4km i stotinu godina putovanja

ili idi tramvajem pa presjedni u centrin autobus isto na ilidzi pa ces platiti isto 2,8km uz uredno putovanje koje traje unedogled

ili idi taksijem pa vidi koliko to izadje

karta je sasvim ok s obzirom da je to direktna linija bez presjedanja do hrasnice
trambusek88

#60 Re: utisci-centrotrans

Post by trambusek88 »

Interval 60 minuta radnim danom i 120 minuta vikendom.

2010 kad su nekoliko dana vozili na ovoj liniji, dok je trebalo za marketinga vozili su za 1 KM i pričali kako je to rentabilno.

2,50 KM x 2 = 5.00 KM.
Dnevna karta GRAS 5.30 KM, neograničen broj vožnji unutar A zone
RahatHurmašica

#61 Re: utisci-centrotrans

Post by RahatHurmašica »

vješalica wrote:
onda idi tramvajem,plati 1,8km kartu pa presjedni na ilidži u hrasnicu i plati još 1,6km ako se sjećam pa onda to izađe 3,4km i stotinu godina putovanja

ili idi tramvajem pa presjedni u centrin autobus isto na ilidzi pa ces platiti isto 2,8km uz uredno putovanje koje traje unedogled

ili idi taksijem pa vidi koliko to izadje

karta je sasvim ok s obzirom da je to direktna linija bez presjedanja do hrasnice
a zašto je za dobrinju 1,6 a za hrasnicu 2,5 KM?

Ako ti ni sad nije jasno šta hoću da kažem preostaje mi jedino da ti nacrtam.
trambusek88

#62 Re: utisci-centrotrans

Post by trambusek88 »

Pa mogli bi tako i za Dobrinju.

Tramvaj + presjedanje u Nedžarićima 3,20-3,40, pa što nebi karta bila 2,50KM. Možda bi i tu udarili 2-2,5 KM da nije cijena GRAS-ove komercijale jednaka cijenama karata na ostalim linijama u A zoni.

Eh sad, dok su radili na pridobijanju podrške i povjerenja od grđana vozili su na istoj toj liniji od Vijećnice do Hrasnice za 1 KM i govorili su da je to rentabilno, a jedna od parola im je bila "konkurencijom do nižih cijena"
vješalica

#63 Re: utisci-centrotrans

Post by vješalica »

ma pusti ti sad logiku,da pojedinci su prevoznici (koji komentarisu kako je skupo 2,5KM do famosa-hrasnice) kod njih bi karta sigurno bila marka :roll: mozda i manje
RahatHurmašica

#64 Re: utisci-centrotrans

Post by RahatHurmašica »

ipak moram crtati
Grof

#65 Re: utisci-centrotrans

Post by Grof »

trambusek88 wrote:Pa mogli bi tako i za Dobrinju.

Tramvaj + presjedanje u Nedžarićima 3,20-3,40, pa što nebi karta bila 2,50KM. Možda bi i tu udarili 2-2,5 KM da nije cijena GRAS-ove komercijale jednaka cijenama karata na ostalim linijama u A zoni.
Poređenje je nigdje veze jer ima trolejbus koji vozi od Trga Austrije do okretaljke na Dobrinji bez presjedanja za 1,60 KM. :-)
vješalica

#66 Re: utisci-centrotrans

Post by vješalica »

RahatHurmašica wrote:ipak moram crtati
nemoj molim te
svaka roba ima svog kupca pa prema tome,niko te ne sili da plaćaš čitave 2,5KM do hrasnice
vješalica

#67 Re: utisci-centrotrans

Post by vješalica »

Grof wrote:

Poređenje je nigdje veze jer ima trolejbus koji vozi od Trga Austrije do okretaljke na Dobrinji bez presjedanja za 1,60 KM. :-)
ili 1,8KM ako kupis kod vozaca

stvarno ne znam sto je skupo imati komercijalnu liniju do hrasnice sa vijecnice za 2,5km

kome se ne placa toliko neka ne koristi ili neka plati marku ali sa ilidze
vješalica

#68 Re: utisci-centrotrans

Post by vješalica »

Eh sad, dok su radili na pridobijanju podrške i povjerenja od grđana vozili su na istoj toj liniji od Vijećnice do Hrasnice za 1 KM i govorili su da je to rentabilno, a jedna od parola im je bila "konkurencijom do nižih cijena"

ovo je za marku je tacno...pompezno su nudili cijene jeftinije od vašljivog grasa i vidi sad 2,5 markice :lol:
tad smo svi uzivali u tim pricama,radovali se,i konacno dozivjeli nakon toliko vremena da nas voze za 2,5km, i to je jos nekome skupo!
staradis

#69 Re: utisci-centrotrans

Post by staradis »

2.5 je skroz ok
staradis

#70 Re: utisci-centrotrans

Post by staradis »

Sinoć sam se iza 12 vratio njihovom komercijalnom. Gospodski
vješalica

#71 Re: utisci-centrotrans

Post by vješalica »

ma to dok je ramazana biće do sitnih sati prevoz poslije,boga pitaj
staradis

#72 Re: utisci-centrotrans

Post by staradis »

Ma znam ali eto bar neko vrijeme da nisam osuđen na tramvaj :/
dresdener78

#73 Re: utisci-centrotrans

Post by dresdener78 »

Meni stalno nije jasno kako mogu biti ljudi toliko ograničeni da ne kontaju osnovne stvari.

Privatni putnički saobraćaj po sistemu komercijale NIJE NI U KOJEM SLUČAJU CIVILIZIRAN I DOSTOJAN SAOBRAĆAJ JEDNE METROPOLE U 21. VIJEKU!!!!!!!!!!!!

Druga stvar, očigledno je većina forumaša imala katastrofalne ocjene iz predmeta matematika.

Kako može biti ISPLATIVO da se vozim komercijalom gdje karta košta 1,60 KM za Dobrinju odnosno sad 2,50 KM za Hrasnicu, jedna vožnja u jednom pravcu??? Dakle nemam mogućnost presjedanja, stalno moram pripremati novac, prilikom svakog ulaza moram kupovati novu kartu?

Da opet malo smaram sa primjerom iz Dresdena.
Image
Autobus gradskog saobraćajnog preduzeća DVB, linija 62.

Ovo sam slikao danas prijepodne u Dresdenu, autobus na liniji 61. Isto lakiranje (corporate design grada Dresdena), uredno označenje linije sa brojem linije, ali operator nije gradsko saobraćajno preduzeće nego privatna firma Taeter Tours!
Image

Dakle gradska uprava je ugovorila sa ovim prevoznikom da obezbijedi dio vožnja na ovoj liniji vjerovatno jer je nekako jeftinje nego da to sve vozi javno preduzeće DVB. Svakako mene kao putnika je baš briga boljela ko je prevoznik. Ujutro sam kupio JEDNU dnevnu kartu i mogao sam se voziti sa DVB, sa ovim privatnikom, sa prevoznikom RVD koji vozi na prigradskim linijama i ima autobuse u crveno-plavo-srebrnom lakiranju, mogao sam sa istom kartom da vozikam svoju guzicu u vozu koji pripada Deutsche Bahn (njemačkim željeznicama). Jedini uvjet: Morao sam kretati unutar jedne tarifne zone za koju je karta važila. Način na koji se izračunaju i plaćaju subvencije od strane lokalnih vlasti prema prevoznicima me uopće ne zanima, ja sam na najjednostavniji način platio JEDNU kartu i koristio sam otprilike šest puta tramvaj, voz i autobus jer sam morao da idem u više dijelova grada.

TO JE VAMA SOLIDAN SAOBRAĆAJ, ne neki budalasti sistem da za Hrasnicu vozi Mujo, za Ilidžu Hase, za Koševo Fatima i svi gule putnike i tjeraju ih da plaćaju gotovinu kod svakog ulaska u vozilo.
trambusek88

#74 Re: utisci-centrotrans

Post by trambusek88 »

Naravno da su prihvatljive komercijalne linije kao što je Vijećnica-Dobrinja, koja je uredno registrovana i sa cijenom kao u svim vozilima A zone. Mnogi ne žale što ih ispadne 20KM skuplje to vozanje na posao komercijalom u odnosu na mjesečnu kartu jer voze se bez presjedanja u urednim vozilima u kojima nema balavurdije koja uništava vozila, kao i džeparoša i projaka. Vozila komercijale su OK bez obzira na prevoznika.
Ko ima mjesečni kupon ili dnevnu kartu, mogao je koristiti tramvaj i liniju 31 ili kad ta linija nije u funkciji prošetati par stotina metara do trole. Dakle smatram da su komercijalne linije apsolutno OK alternativa presjedanju, ali pod uslovom da je sve regularno.

Također linija Ilidža-Hrasnica je saobraćala nekad s intervalom 8-11 minuta, i da je tad ova komercijala uvedena, naravno po proceduri, u vrijeme dok su 4 autobusa tamo radila bilo bi OK, a ovo je čisto iskorištavanje situacije. Pa OK da su uveli cijenu od 1.80-2.00 KM ali znali su da su sad građani u nezavidnoj situaciji i da će mnogi platiti 2,50 marke da ne zakasne na posao iako možda i kupon imaju, jer i linija 27 je dodatno osakaćena da bi se omogućio prevoz na liniji

Ali cijena 2,50 KM u A zoni je apsolutno neprihvatljiva. Tu će cijenu morati platiti i neko ko ide samo do Stupa ili Nedžarića a ima mjesečnu GRAS-ovu kartu, ali pošto će GRAS-ov prevoz biti nemoguća misija u jutarnjoj špici, taj čovjek će morati plaćati 2,50 KM u 2 smijera.

Stoji to za presjedanje, ali da je uveden sistem elektonske naplate, s GRAS-om bi se moglo od Hrasnice do Čaršije za 1,60-1,80KM jer je to A Zona.

Ponavljam još jednom za 5.30 se može kupiti dnevna karta, koja se isplati već nakon 4 vožnje a važi čitav dan u sva 4 vida prevoza.

Ovo može biti OK jedino za nekog ko ne koristi svakodnevno gradski prevoz nego se vozi jednom u x dana.

I još nešto. Prevoznik je prije 4 godine govorio da je apsolutno rentabilno da cijena karte na linijama Vijećnica-Dobrinja i Vijećnica-Hrasnica bude 1KM, a jedna od parola koje su tada bile poljepljene po autobusima bila je konkurencijom do nižih cijena.
RahatHurmašica

#75 Re: utisci-centrotrans

Post by RahatHurmašica »

ja isto mislim da je cijena od 2,5 KM bezobrazna. Posebno u poređenju sa dobrinjskom. Ovo bi mogla biti i diskriminacija. Zašto su građani dobrinje povlašteni?
Post Reply