Da li je vjeronauka u školama zapravo zlostavljanje djece?
-
pospanko2
#51 Re: Da li je vjeronauka u školama zapravo zlostavljanje djec
matematika je nauka. religija nije nauka i u suprotnosti je sa naukom. naucis pravila i vjerujes u njih, tj po shvatanju vjernika u Bozja pravila. nema tu nauke niti postavljanja pitanja ili dokazivanja necega.[/quote]
Čovječe, diskutuješ a ne shvataš šta ti govorim. Ako je predmet Bosanski jezik i književnost u školi predstavljen naukom, a nije nauka, da li to znači da predmet Bosanski jezik i književnost predstavlja uvredu za nauku?[/quote]
ali odakle ti to da je bosanski jezik predstavljen kao nauka u skoli? tamo ucis da budes pismen i nista vise[/quote]
Osnovno pravilo didaktike (teorije nastave) jeste da se gradivo koje se uči daje u vidu nastavnih predmeta, a može biti samo naučno zasnovano i na takav način relevantno za školski / akademski diskurs. Dakle, Bosasnki jezik i književnost kao predmet nije tu samo da nekoga opismeni, već se tu uče i mnoga druga saznanja do kojih su došle lingvistika i nauka o književnosti. A lingvistika i nauka o književnosti nisu ništa više nauka negoli vjeronauka.
Čovječe, diskutuješ a ne shvataš šta ti govorim. Ako je predmet Bosanski jezik i književnost u školi predstavljen naukom, a nije nauka, da li to znači da predmet Bosanski jezik i književnost predstavlja uvredu za nauku?[/quote]
ali odakle ti to da je bosanski jezik predstavljen kao nauka u skoli? tamo ucis da budes pismen i nista vise[/quote]
Osnovno pravilo didaktike (teorije nastave) jeste da se gradivo koje se uči daje u vidu nastavnih predmeta, a može biti samo naučno zasnovano i na takav način relevantno za školski / akademski diskurs. Dakle, Bosasnki jezik i književnost kao predmet nije tu samo da nekoga opismeni, već se tu uče i mnoga druga saznanja do kojih su došle lingvistika i nauka o književnosti. A lingvistika i nauka o književnosti nisu ništa više nauka negoli vjeronauka.
-
pospanko2
#52 Re: Da li je vjeronauka u školama zapravo zlostavljanje djec
Da, naravno da potiče kritičko vrednovanje ukoliko su profesori koji predaju taj predmet svoje predavanje usmjerili ka tom cilju. Slično kao što ni svaki profesor matematike ne traži od djece propitivanje istine, tako ni svaki profesor vjeronauke ne traži isto.Bodkin wrote:malsal wrote: ------
Odosmo od teme ali je li moze ovako:
Nisu ekzaktne nauke tipa fizike, gdje je moguce eksperimentalim metodama (mada ne uvjek ni u fizici!) utvrdit istinitost tvrdnji.
Ali jesu nauke tipa psihologije ili filozofije, u smislu da nisu dogmaticne nego kriticki istrazivanju i razmratranju probleme.
sredite citiranja tako vam svih nauka svijetadakle da li smatras da je izucavanje relegije u ovoj drugoj grupi? da li smatras da religija potice kriticko istrazivanje?
- malsal
#53 Re: Da li je vjeronauka u školama zapravo zlostavljanje djec
------Bodkin wrote:malsal wrote: ------
Nisu ekzaktne nauke tipa fizike, gdje je moguce eksperimentalim metodama (mada ne uvjek ni u fizici!) utvrdit istinitost tvrdnji.
Ali jesu nauke tipa psihologije ili filozofije, u smislu da nisu dogmaticne nego kriticki istrazivanju i razmratranju probleme.
sredite citiranja tako vam svih nauka svijetadakle da li smatras da je izucavanje relegije u ovoj drugoj grupi? da li smatras da religija potice kriticko istrazivanje?
I pametniji od mene su muke mucili sa citiranjem
Skoro cjela poenta moji komentara je da se "vjeronauka" bazira na dogmama, dakle apsoultna suprotnost nauci i nema se tu sta kriticki istrazivati - sveti tekstovi su sveti, pravila ponasanja su vec objavljenja, pravilna tumacenja tekstova takodje... Religija se kroz svoju cjelu istoriju bori protiv kritickog razmisljanja.
- malsal
#54 Re: Da li je vjeronauka u školama zapravo zlostavljanje djec
-------Jay Gatsby wrote:Ne treba precjenjivati nauku, a ni podcjenjivati vjeru
Treba.
Nauka ti je dala kompic preko kojeg razmjenjujemo misljenja.
Religija ti je dala inkviziciju, taliban, vehabije, paljenje vjestica.
Pa ti vidi sta je podcjenjeno a sta je precjenjeno.
-
Bodkin
#55 Re: Da li je vjeronauka u školama zapravo zlostavljanje djec
ajde didaktike ti sredi citate prije nego sto postaspospanko2 wrote:
a i otisli smo od teme o stetnosti ucenja religije. dakle dao sam svoje misljenje, ne treba ukidati nego treba staviti u grupu izbornih predmeta sa fotografijom, instrumentima, samoodbranom i tehnologijom.kakva utopija imati ove predmete kod nas
-
Bodkin
#56 Re: Da li je vjeronauka u školama zapravo zlostavljanje djec
pa to i ja govorim.zato ne mozes nazvati vjeroNAUKA nego religija. i to je u redu, ljudi su vjernici ili hoce da znaju vise o religijimalsal wrote:------Bodkin wrote:malsal wrote: ------
I pametniji od mene su muke mucili sa citiranjem![]()
Skoro cjela poenta moji komentara je da se "vjeronauka" bazira na dogmama, dakle apsoultna suprotnost nauci i nema se tu sta kriticki istrazivati - sveti tekstovi su sveti, pravila ponasanja su vec objavljenja, pravilna tumacenja tekstova takodje... Religija se kroz svoju cjelu istoriju bori protiv kritickog razmisljanja.
- Altsa
#57 Re: Da li je vjeronauka u školama zapravo zlostavljanje djec
Opetja033 wrote:Hajde jebi se vise ba, za puno manje od 24 sata napisemo komentare gdje se ti i ja mozemo sloziti jedan sa drugim u potpunosti (dobro, ovaj dio oko samog naziva je nesto oko cega se ne slazemo ali je sitnica). Nece ovo na dobro nikako.Bodkin wrote:ne treba je ukidati ali treba napraiti koncept da imas da biras izmedju religije.....fotografije, sviranja instrumenta i necega oko tehnologije. svi predmeti da budu podjednako vrijedni, dakle ocjena ulazi u prosjek.Opetja033 wrote:Uostalom mozete kmecati do sutra, nijedan nivo vlasti nikada nece ukinuti vjeronauku jer apsolutna vecina gradjana to zeli i to je njihovo demokratsko pravo. Stranka koja bi se za to zalagala, nikada ne bi mogla biti neki bitan faktor na politickoj sceni BiH.
Vise od 75% roditelja u KS je jasno reklo da je protiv ukidanja vjeronauke, to govori samo po sebi. Davno su prosla vremena je manjina mogla odredjivati pravila igre vecini ali neciji mentalni sklop jos uvijek ne moze da evoluira u demokratsko drustvo.
kad vec pricamo o odgoju i vaspitanju iz kuce... u tvom slucaju je vjerojatno stala pored mekteba
- vaučer
#58 Re: Da li je vjeronauka u školama zapravo zlostavljanje djec
Semantički vjeronauk'a' je neispravno.
Korijen riječi nije vjera i nauka već vjera i nauk dakle naučavanje, učenje a ispravna riječ je vjeronauk.
Korijen riječi nije vjera i nauka već vjera i nauk dakle naučavanje, učenje a ispravna riječ je vjeronauk.
-
pospanko2
#59 Re: Da li je vjeronauka u školama zapravo zlostavljanje djec
Ja ti opet tvrdim da predmet Bosanski jezik i književnost nije tu samo da opismeni ljude već i da se izučavaju saznanja do kojih su došle lingvistika i nauka o književnosti. Vjeronauka jeste predmet koji nije obavezan, pa nema problema oko toga. Problem nastaje kada se pomahnitali ateisti zgrožavaju na svaki pomen vjere u bh. društvu, vjerovatno misleći da se na taj način modernizuju u stilu Evrope, a pri tome zaboravljaju da je većina evropskih univerziteta nastala na osnovama crkvenih škola i time se jako ponose. S druge strane, Univerzitet u Sarajevu datira od kad? Iako je postojala Begova medresa tolika stoljeća prije...Bodkin wrote:ajde didaktike ti sredi citate prije nego sto postaspospanko2 wrote:
Osnovno pravilo didaktike (teorije nastave) jeste da se gradivo koje se uči daje u vidu nastavnih predmeta, a može biti samo naučno zasnovano i na takav način relevantno za školski / akademski diskurs. Dakle, Bosasnki jezik i književnost kao predmet nije tu samo da nekoga opismeni, već se tu uče i mnoga druga saznanja do kojih su došle lingvistika i nauka o književnosti. A lingvistika i nauka o književnosti nisu ništa više nauka negoli vjeronauka.bosanski jezik se u skolu uci kao maternji jezik. on se ne izucava sa naucnog stanovista nego on opismenjava ljude. dakle pravi pismene individue (kao sto si ti lijepo pismen
) a ne brdjane kao na temi o LGBT. jel ti vidis razliku?
a i otisli smo od teme o stetnosti ucenja religije. dakle dao sam svoje misljenje, ne treba ukidati nego treba staviti u grupu izbornih predmeta sa fotografijom, instrumentima, samoodbranom i tehnologijom.kakva utopija imati ove predmete kod nas
- Opetja033
#60 Re: Da li je vjeronauka u školama zapravo zlostavljanje djec
Altsa wrote:Opetja033 wrote:Hajde jebi se vise ba, za puno manje od 24 sata napisemo komentare gdje se ti i ja mozemo sloziti jedan sa drugim u potpunosti (dobro, ovaj dio oko samog naziva je nesto oko cega se ne slazemo ali je sitnica). Nece ovo na dobro nikako.
kad vec pricamo o odgoju i vaspitanju iz kuce... u tvom slucaju je vjerojatno stala pored mekteba
Kakva patetika. Ili nisi procitao komentar do kraja, ili si retardiran, ili si samo zlurad (najprije ce biti ovo zadnje). Interna zajebanci....ops, posalica izmedju @Bodkina i mene sa jedne druge teme. Nisam mu rekao da odjebe zato sto se ne slazem sa onim sto je napisao. Cak iako nisi u toku, vrlo se jasno moze vidjeti sta je u pitanju ako komentar procitas do kraja. Naravno, osim ako ti je IQ na nivou pecene pastrmke. Uostalom ja sam ludji sto ti se uopce pravdam.
Last edited by Opetja033 on 03/04/2013 14:33, edited 1 time in total.
-
pathyeshme
#61 Re: Da li je vjeronauka u školama zapravo zlostavljanje djec
Vjeronauka ništa ne znači bez vjere koju ti roditelji usade i koju praktikuješ kod kuće. Vjeronauka nije baš za škole tj. da u školi uče djecu vjeri tj. da škola preuzima ulogu roditelja, ali daleko od toga da zaglupljuje.
Sent from my XT701 using Tapatalk 2
Sent from my XT701 using Tapatalk 2
-
pospanko2
#62 Re: Da li je vjeronauka u školama zapravo zlostavljanje djec
Vjeronauk je termin prihvaćen u hrvatskom standarnom jeziku, dok je u bosasnkom to vjeronauka. A kako znamo da je još De Sosir shvatio da je znak arbitraran (prizvoljan), to znači da ti konstatacija nije na mjestu.vaučer wrote:Semantički vjeronauk'a' je neispravno.
- Altsa
#63 Re: Da li je vjeronauka u školama zapravo zlostavljanje djec
opet ostaje cinjenica da si totalitarni isprdak kao i da je demokratija za tebe spansko seloOpetja033 wrote:Altsa wrote:Opetja033 wrote:Hajde jebi se vise ba, za puno manje od 24 sata napisemo komentare gdje se ti i ja mozemo sloziti jedan sa drugim u potpunosti (dobro, ovaj dio oko samog naziva je nesto oko cega se ne slazemo ali je sitnica). Nece ovo na dobro nikako.
![]()
![]()
![]()
Kakva patetika. Ili nisi procitao komentar do kraja, ili si retardiran, ili si samo zlurad (najprije ce biti ovo zadnje). Interna zajebanci....ops, posalica izmedju @Bodkina i mene sa jedne druge teme. Nisam mu rekao da odjebe zato sto se ne slazem sa onim sto je napisao. Cak iako nisi u toku, vrlo se jasno moze vidjeti sta je u pitanju ako komentar procitas do kraja. Naravno, osim ako ti je IQ na nivou pecene pastrmke. Uostalom ja sam ludji sto ti se uopce pravdam.
- malsal
#64 Re: Da li je vjeronauka u školama zapravo zlostavljanje djec
------pospanko2 wrote:Ja ti opet tvrdim da predmet Bosanski jezik i književnost nije tu samo da opismeni ljude već i da se izučavaju saznanja do kojih su došle lingvistika i nauka o književnosti. Vjeronauka jeste predmet koji nije obavezan, pa nema problema oko toga. Problem nastaje kada se pomahnitali ateisti zgrožavaju na svaki pomen vjere u bh. društvu, vjerovatno misleći da se na taj način modernizuju u stilu Evrope, a pri tome zaboravljaju da je većina evropskih univerziteta nastala na osnovama crkvenih škola i time se jako ponose. S druge strane, Univerzitet u Sarajevu datira od kad? Iako je postojala Begova medresa tolika stoljeća prije...Bodkin wrote:ajde didaktike ti sredi citate prije nego sto postaspospanko2 wrote:
Osnovno pravilo didaktike (teorije nastave) jeste da se gradivo koje se uči daje u vidu nastavnih predmeta, a može biti samo naučno zasnovano i na takav način relevantno za školski / akademski diskurs. Dakle, Bosasnki jezik i književnost kao predmet nije tu samo da nekoga opismeni, već se tu uče i mnoga druga saznanja do kojih su došle lingvistika i nauka o književnosti. A lingvistika i nauka o književnosti nisu ništa više nauka negoli vjeronauka.bosanski jezik se u skolu uci kao maternji jezik. on se ne izucava sa naucnog stanovista nego on opismenjava ljude. dakle pravi pismene individue (kao sto si ti lijepo pismen
Kao pomahnitali ateista reci cu ti da su te crkvene skole dio istoriskog religiskog terora - odakle im love za skole, za obrazovanje (bolje reci za opismenjavanje nego obrazovanje) klera - odgovor je od otimacine i pljacke i kradje i lopovluka. Natjeraj kmetova da rade za tebe, da ti placaju dadzbine na odlazak u raj i oprost grjehova i eto love za skole. Poharaj bliski istok, latinsku ameriku ili svog komsiju koji iako kriscanin nije kriscanin tvoje arome, i eto love za skole.
Drugo, te ustanove nisu skole nego u smislu promicanja i sticanja znanja nego medrese i sjemenista za obrazovanje novih teoloskih kadrova koji ce pravilno da tumace svjet i svete knjige.
Komplet istorija religije pokazuje da su istorija i nauka neprijatelji. Giordano Bruno je spaljen, Galielo se morao izvinut iako je znao da je u pravu. Crkvena skola my ass.
-
Bodkin
#65 Re: Da li je vjeronauka u školama zapravo zlostavljanje djec
drugi dio posta ti nije vezan ni za temu ni za ono o cemu mi pricamo. harvard je mozda na pocetku bio samo za muskarce ali danas je otvoren za sve koji imaju love. treba li ga vratiti na pocetak?pospanko2 wrote:Ja ti opet tvrdim da predmet Bosanski jezik i književnost nije tu samo da opismeni ljude već i da se izučavaju saznanja do kojih su došle lingvistika i nauka o književnosti. Vjeronauka jeste predmet koji nije obavezan, pa nema problema oko toga. Problem nastaje kada se pomahnitali ateisti zgrožavaju na svaki pomen vjere u bh. društvu, vjerovatno misleći da se na taj način modernizuju u stilu Evrope, a pri tome zaboravljaju da je većina evropskih univerziteta nastala na osnovama crkvenih škola i time se jako ponose. S druge strane, Univerzitet u Sarajevu datira od kad? Iako je postojala Begova medresa tolika stoljeća prije...Bodkin wrote:ajde didaktike ti sredi citate prije nego sto postaspospanko2 wrote:
drugo, to je problem sa tim naukama koje same sebe izucavaju. ne moze lingvistika doci do saznanja. dakle ona moze istrazivati o promjenama u jeziku kroz vrijeme ali to nije nauka. to je istrazivanje samog sebe(malo glupo zvuci ali nadam se da shvatas o cemu ti pricam) dakle ni jedan drugi predmet koji se uci u skolama se ne naziva naukom, pa cak ni oni koji koriste naucnu metodu osim famozne religije, koja btw samo objasnjava nesto iz svetih knjiga. dakle objasnjava samu sebe na odredjeni nacin.
ali opet ponavljam, odmakli smo se od teme radi rasprave oko imena. necu da ponavljam svoj stav o religiji po treci put
-
pospanko2
#66 Re: Da li je vjeronauka u školama zapravo zlostavljanje djec
Ja ti opet tvrdim da predmet Bosanski jezik i književnost nije tu samo da opismeni ljude već i da se izučavaju saznanja do kojih su došle lingvistika i nauka o književnosti. Vjeronauka jeste predmet koji nije obavezan, pa nema problema oko toga. Problem nastaje kada se pomahnitali ateisti zgrožavaju na svaki pomen vjere u bh. društvu, vjerovatno misleći da se na taj način modernizuju u stilu Evrope, a pri tome zaboravljaju da je većina evropskih univerziteta nastala na osnovama crkvenih škola i time se jako ponose. S druge strane, Univerzitet u Sarajevu datira od kad? Iako je postojala Begova medresa tolika stoljeća prije...[/quote]
------
Kao pomahnitali ateista reci cu ti da su te crkvene skole dio istoriskog religiskog terora - odakle im love za skole, za obrazovanje (bolje reci za opismenjavanje nego obrazovanje) klera - odgovor je od otimacine i pljacke i kradje i lopovluka. Natjeraj kmetova da rade za tebe, da ti placaju dadzbine na odlazak u raj i oprost grjehova i eto love za skole. Poharaj bliski istok, latinsku ameriku ili svog komsiju koji iako kriscanin nije kriscanin tvoje arome, i eto love za skole.
Drugo, te ustanove nisu skole nego u smislu promicanja i sticanja znanja nego medrese i sjemenista za obrazovanje novih teoloskih kadrova koji ce pravilno da tumace svjet i svete knjige.
Komplet istorija religije pokazuje da su istorija i nauka neprijatelji. Giordano Bruno je spaljen, Galielo se morao izvinut iako je znao da je u pravu. Crkvena skola my ass.[/quote]
Onda otiđi na Zapad i objasni to na njihovim akademijama i univerzitetima, pa neka zabrane postojanje teoloških studija i slično. Ustvari, ne moraš čak ni tamo, dovoljno je do Zagreba da odeš. Miješaš kruške i jabuke po pitanju religije kao objave i religije kao prakse; kao što je i nakaradna konstatacija da je Einstein kriv za nuklearnu bombu i sl.
------
Komplet istorija religije pokazuje da su istorija i nauka neprijatelji. Giordano Bruno je spaljen, Galielo se morao izvinut iako je znao da je u pravu. Crkvena skola my ass.[/quote]
Onda otiđi na Zapad i objasni to na njihovim akademijama i univerzitetima, pa neka zabrane postojanje teoloških studija i slično. Ustvari, ne moraš čak ni tamo, dovoljno je do Zagreba da odeš. Miješaš kruške i jabuke po pitanju religije kao objave i religije kao prakse; kao što je i nakaradna konstatacija da je Einstein kriv za nuklearnu bombu i sl.
- PerverzMusharaf
#67 Re: Da li je vjeronauka u školama zapravo zlostavljanje djec
ovo je zanimljivo jer se moze reci da bi dobri ljudi bili dobri i bez vjere, nekolicina onih ljudi koji su inace losi mozda bi iz straha od bozije kazne mogli ponekad biti i dobri ili manje zli - ali nista nema kapacitet da podstice zlo kod ljudi kao vjera, jer pruza svojevrsnu licencu da se rade zle stvari - u ime boga. stoga nije cudno da pokvareno dijete ima tendenciju ka postovanju religije. frojd je vjerska uvjerenja povezao sa patološkom neurozom u djetinjstvu.Kastanienallee wrote:Nisam nikada prisustvovala današnjim časovima vjeronauke pa ne znam kako se održavaju, kakav se jezik koristi i slično. Dva dječaka, čiji razvoj pratim, časove vjeronauke doživljavaju potpuno različito. Jedan, koji je inače dobar, suosjećajan, pažljiv dječak s raznovrsnim interesovanjima, skoro agresivno reaguje na spominjanje tih časova i ne želi ići na nastavu vjeronauke.PerverzMusharaf wrote:Američki fizičar Lawrence M. Krauss tvrdi da je vjeronauka vid zlostavljanja djece, čak i kada se dešava iz najboljih namjera, prosto jer djecu ne uči načinu na koji svijet funkcioniše, tj. istini koja je bazirana na naučnim dokazima - evoluciji i sličnim već davno naučno utemeljenim činjenicama koje nisu stvar mišljenja već dokaza. Učeći djecu vjerskoj dogmi i stavljajući tu dogmu na jednak (ili niži) pedestal od naučne činjenice, i metode putem koje se dolazi do naučno utemeljenog zaključka, obrazovni sistem djecu zagljupljuje i čini manje konkurentnima od ostale djece (koja nisu indoktrinisana lekcijama iz religije), što je samo po sebi vid zlostavljanja ne računajući traume koje djeca trpe kada slušaju o paklu, vječnoj vatri i sličnim stvarima.
Drugi, koji je jako nemiran, pomalo okrutan za jednog dječaka (traži slabe tačke ljudima i traži način da povrijedi) uživa ići na časove vjeronauke - čak se, pored redovnih časova u školi upisao na vjeronauku u nekom centru koji im organizuje izlete, daje paketiće i slično. Ne mislim da je to sve uzročno-posljedično povezano ni da im ti časovi toliko utiču na ponašanje ali mi je neobično da časovi koji ne prijaju ovom dječaku koji je izuzetno pažljivo dijete, toliko prijaju ovom drugom s kojim je inače gotovo nemoguće razgovarati.
Ja lično sam kao dijete par godina prije rata iz svoje znatiželje krenula na vjeronauku u centar izvan škole. Roditelji to nisu podsticali i više su se brinuli jer sam morala ići u skroz drugi dio grada.
Moram priznati da imam lijepa sjećanja na taj period učenja lijepih stvari i na divnu ženu koja je radila s nama.
Međutim, kako se rat približavao promijenili su se vjeroučitelji i čitav koncept te vjeronauke. Došao je neki lik koji je počeo da ismijava imena nekih od nas, grubo se derao na nas kad nešto pogriješimo i ubrzo sam izgubila ikakvu želju da idem na te časove. Nekad poslije rata u srednjoj školi su nam uvodili časove vjeronauke. Pokušala sam ići na to ali sam vidjela da je to slična priča koja se proteže od početka devedesetih i mene to nije zanimalo.
-
pospanko2
#68 Re: Da li je vjeronauka u školama zapravo zlostavljanje djec
Freud je i LGBT aspiracije povezivao sa neurozom stečenom u djetinjstvu.PerverzMusharaf wrote:ovo je zanimljivo jer se moze reci da bi dobri ljudi bili dobri i bez vjere, nekolicina onih ljudi koji su inace losi mozda bi iz straha od bozije kazne mogli ponekad biti i dobri ili manje zli - ali nista nema kapacitet da podstice zlo kod ljudi kao vjera, jer pruza svojevrsnu licencu da se rade zle stvari - u ime boga. stoga nije cudno da pokvareno dijete ima tendenciju ka postovanju religije. frojd je vjerska uvjerenja povezao sa patološkom neurozom u djetinjstvu.Kastanienallee wrote:Nisam nikada prisustvovala današnjim časovima vjeronauke pa ne znam kako se održavaju, kakav se jezik koristi i slično. Dva dječaka, čiji razvoj pratim, časove vjeronauke doživljavaju potpuno različito. Jedan, koji je inače dobar, suosjećajan, pažljiv dječak s raznovrsnim interesovanjima, skoro agresivno reaguje na spominjanje tih časova i ne želi ići na nastavu vjeronauke.PerverzMusharaf wrote:Američki fizičar Lawrence M. Krauss tvrdi da je vjeronauka vid zlostavljanja djece, čak i kada se dešava iz najboljih namjera, prosto jer djecu ne uči načinu na koji svijet funkcioniše, tj. istini koja je bazirana na naučnim dokazima - evoluciji i sličnim već davno naučno utemeljenim činjenicama koje nisu stvar mišljenja već dokaza. Učeći djecu vjerskoj dogmi i stavljajući tu dogmu na jednak (ili niži) pedestal od naučne činjenice, i metode putem koje se dolazi do naučno utemeljenog zaključka, obrazovni sistem djecu zagljupljuje i čini manje konkurentnima od ostale djece (koja nisu indoktrinisana lekcijama iz religije), što je samo po sebi vid zlostavljanja ne računajući traume koje djeca trpe kada slušaju o paklu, vječnoj vatri i sličnim stvarima.
Drugi, koji je jako nemiran, pomalo okrutan za jednog dječaka (traži slabe tačke ljudima i traži način da povrijedi) uživa ići na časove vjeronauke - čak se, pored redovnih časova u školi upisao na vjeronauku u nekom centru koji im organizuje izlete, daje paketiće i slično. Ne mislim da je to sve uzročno-posljedično povezano ni da im ti časovi toliko utiču na ponašanje ali mi je neobično da časovi koji ne prijaju ovom dječaku koji je izuzetno pažljivo dijete, toliko prijaju ovom drugom s kojim je inače gotovo nemoguće razgovarati.
Ja lično sam kao dijete par godina prije rata iz svoje znatiželje krenula na vjeronauku u centar izvan škole. Roditelji to nisu podsticali i više su se brinuli jer sam morala ići u skroz drugi dio grada.
Moram priznati da imam lijepa sjećanja na taj period učenja lijepih stvari i na divnu ženu koja je radila s nama.
Međutim, kako se rat približavao promijenili su se vjeroučitelji i čitav koncept te vjeronauke. Došao je neki lik koji je počeo da ismijava imena nekih od nas, grubo se derao na nas kad nešto pogriješimo i ubrzo sam izgubila ikakvu želju da idem na te časove. Nekad poslije rata u srednjoj školi su nam uvodili časove vjeronauke. Pokušala sam ići na to ali sam vidjela da je to slična priča koja se proteže od početka devedesetih i mene to nije zanimalo.
- slucajni prolaznik
#69 Re: Da li je vjeronauka u školama zapravo zlostavljanje djec
Hajd' alaha ti, pomozi nam i citiraj taj dio Konvencije s kojim se kosilo ukidanje vjeronauke u skolama, obzirom da si je procitao?Opetja033 wrote:... Ukidanje vjeronauke bi se kosilo sa europskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama vjere (neka svako slobodno malo prelista tu konvenciju). ..
Ima i treca opcija: da se vjeronauka prenese u vjerske ustanove, u mektebe, gdje joj je i mjestoDakle, kome smeta ima dvije opcije:
1) da svoje dijete ne salje na vjeronauku
2) da se seli u Sjevernu Koreju
Treceg nema.
- izgrebano
#70 Re: Da li je vjeronauka u školama zapravo zlostavljanje djec
Vjeronauka kakvu danas poznajemo jeste zlostavljanje djece. Ako neki roditelj odluči, djete će mu ići na vjeronauku tričavih 10ak godina (osnovna i srednja skola). Djetetu u tom periodu toliko iz te oblasti ne treba, pa eto da mu je otac reis glavom i bradom.
-
miki.ba
#71 Re: Da li je vjeronauka u školama zapravo zlostavljanje djec
Upravu si, za pet godina može postati hafiz.izgrebano wrote:Vjeronauka kakvu danas poznajemo jeste zlostavljanje djece. Ako neki roditelj odluči, djete će mu ići na vjeronauku tričavih 10ak godina (osnovna i srednja skola). Djetetu u tom periodu toliko iz te oblasti ne treba, pa eto da mu je otac reis glavom i bradom.
Inace djeci treba dozvoliti da se sama opredjele za neku vjeru ili eventualno nevjeru i ne nametati im ništa.
Tako da vjeronauku u školama treba definitivno ukinuti.
- slucajni prolaznik
#72 Re: Da li je vjeronauka u školama zapravo zlostavljanje djec
I ne samo zlostavljanje djece, vec je vjeronauka dio agresivne kampanje teizacije BiH drustva koju provode sve tri najsnaznije religiozne zajednice, od kojih prednjaci islamska, koja narocito tezi dominaciji. Teizacija kroz religijsko usmjeravanje djecijih percepcija drustvenih odnosa moze se tretirati ugrozavanjem i oduzimanjem djecijih prava na slobodan izbor i razvoj. Mnoga djeca danas su zloupotrebljena interesima svojih roditelja i interesima zajednice kojoj pripadaju njihovi roditelji, posebno interesima religioznih organizacija.izgrebano wrote:Vjeronauka kakvu danas poznajemo jeste zlostavljanje djece..
- izgrebano
#73 Re: Da li je vjeronauka u školama zapravo zlostavljanje djec
Biranje vjere nekoga od 10 godina, je taman kao da bi neko od 10 godina odabrao fakultet, posao, politički pravac itd.miki.ba wrote:Upravu si, za pet godina može postati hafiz.izgrebano wrote:Vjeronauka kakvu danas poznajemo jeste zlostavljanje djece. Ako neki roditelj odluči, djete će mu ići na vjeronauku tričavih 10ak godina (osnovna i srednja skola). Djetetu u tom periodu toliko iz te oblasti ne treba, pa eto da mu je otac reis glavom i bradom.
Inace djeci treba dozvoliti da se sama opredjele za neku vjeru ili eventualno nevjeru i ne nametati im ništa.
Tako da vjeronauku u školama treba definitivno ukinuti.![]()
Dakle, nagađanje puko bez ikakvog znanja. Da ne pričamo o tome kako se vjera faktički i praktično nameće od roditelja djetetu. Tu nema nikakve dobre volje. Ko da bi dijete od 10 godina moglo reći "e neću ja bit katolik mama".
- S4mpion
#74 Re: Da li je vjeronauka u školama zapravo zlostavljanje djec
Svaka normalna osoba sama bira u sta ce vjerovati i uopste nije bitno da li je imala vjeronauku ili ne.Ispade sad da hodzin sin mora biti musliman,znaci MORA ili da sin jednog fratra mora biti katolik-nidje veze.
Vjeronauka nikoga nece natjerati na vjeru.
- izgrebano
#75 Re: Da li je vjeronauka u školama zapravo zlostavljanje djec
Kad te ritualno prekrste ili osunete sa 3 mjeseca, nije to baš ništa. Slušaš bajke o tome narednih 15 godina. E haj onda reci "ma jebo to sve, odoh u hinduse". Teško to ide... Znaju to oni koji to rade, zato i rade. Da se osiguraju. Ali eto ima i tih 0.1% koji promjene religiju, te jedno 30% onih koji odjebu svaku religiju.S4mpion wrote:Svaka normalna osoba sama bira u sta ce vjerovati i uopste nije bitno da li je imala vjeronauku ili ne.Ispade sad da hodzin sin mora biti musliman,znaci MORA ili da sin jednog fratra mora biti katolik-nidje veze.