TOCKOVI
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- sorcerer
#51 Re: TOCKOVI
nisi ti to pregledao dobro ,garant je neka otisla.mozda ti je cak i otpao komad sasije ,zaviri sutra ispod pa provjeri....
-
preludezalude
#52 Re: TOCKOVI
Lupetas bez veze. Stvarno sam mislio da ima nesto i pametno u tebi.sorcerer wrote:ne znam ,nisam imao dvicu nikad, niti je zelim imati...treslo ti je jer su vjerovatno bili losi dosjedi sarafa na felgama... lupas ti gluposti,da si kupio original kugle umjesto nekog jeftinog smeca nikad ti ne bi otisle.i vjerovatno su otisle od rupa ,a ne od velicine felgi.od toga samo moze stradati lezaj i nista vise.kugla na lafeti je samo zglobno mjesto da bi se pri vozni lafeta mogla kretati gore dole i opterecena je tezinom vozila a ne felgom .i hajd ne filozofiraj vise teorijama seljackim i supljarom o odvaljivanju trapova i sl.
Kad umjesto 13-ke stavis 15-ku, automatski ide sira guma najmanje 20mm. Da li to hoces reci da trap isto trpi sa sirim gumama kao i sa uskim?
Ali kad si spomenuo da si stavio felge 4x100 na glavcine 4x98, sve si rekao koliki si expert. Da li ti mozda pada na pamet da si sa tim natezanjem sarafa doveo felgu u centar pa zato ne trese? Mozda nije do toga ali...
A da li ti je palo na pamet koliko sada sarafi trpe, jer sad svi sarafi ne trpe istu silu u voznji vec samo saraf koji je najudaljeniji od zemlje? Sada ti sarafi trpe neku silu i kad je auto u stanju mirovanja i kad je podignuto na dizalici.
Mislim, majstorcina si.
- sorcerer
#53 Re: TOCKOVI
jedini koji lupeta si ti ,a nije mi nista palo na pamet,jer da jeste bolila bi me glava.po kojoj teoriji ide sira guma?
mozda sam ja imao 13'' felge siroke 8J ET0,pa sam stavio 15'' 6J ET 38,tako da ta tvoja teorija pade na dno mora...sirina felge i offset utice vecinom na lezaj ,nema veze s trapom .stavio sam te felge jer nisam mogao naci takve 4x 98,a ne trpe sarafi nista .sumnjam da si ti cuo za plivajuce podloske jer si samo expert za piskaranje po forumu,kao i mnogi.vec ti rekoh vozim se 10 godina tako,nista nije otpalo,niti se sta pokvarilo ,felge su 8J a fabricke 4.5J i po tvojoj teoriji bi mi trebao otpast komad sasije...
mozda sam ja imao 13'' felge siroke 8J ET0,pa sam stavio 15'' 6J ET 38,tako da ta tvoja teorija pade na dno mora...sirina felge i offset utice vecinom na lezaj ,nema veze s trapom .stavio sam te felge jer nisam mogao naci takve 4x 98,a ne trpe sarafi nista .sumnjam da si ti cuo za plivajuce podloske jer si samo expert za piskaranje po forumu,kao i mnogi.vec ti rekoh vozim se 10 godina tako,nista nije otpalo,niti se sta pokvarilo ,felge su 8J a fabricke 4.5J i po tvojoj teoriji bi mi trebao otpast komad sasije...
-
M@RKO
#54 Re: TOCKOVI
Ma tebi se auto raspalo ali ti to jos ne znas hahaha 
-
preludezalude
#55 Re: TOCKOVI
Ma da, imao si 13-ke 8j. Smijesan si. Ljudi se ubise sa nabacivanjem 2 broja vecih felgi a zadrzavaju istu sirinu gume. Govorimo o tvornickim 13-kama i zamjenom sa 15-kama na koje sigurno idu sire gume. Nisi odgovorio na pitanje, da li to tvrdis da trap sa sirim gumama ne trpi nista vise nego sa uzim gumama?sorcerer wrote:jedini koji lupeta si ti ,a nije mi nista palo na pamet,jer da jeste bolila bi me glava.po kojoj teoriji ide sira guma?
Vidim ja iz tvoje price da ti nista nije palo na pamet.
Da li to lezaj nije na trapu?
Nisam cuo za plivajuce podloske. Ali pitam te, da li si plivajucim podloskama promijenio raspon rupa na glavcini ili na felgi?
To da sarafi ne trpe nista, malo se raspitaj kod nekih boljih majstora, da li je saraf nategnut, gotovo da je ukrivo zavijen.
To sto si stavio felge 4x100 na glavcine 4x98 mi dovoljno govori o tvom znanju. Nisi ti prvi koji je to uradio, mnogi su uradili i moze se uraditi. Ali onda nema potrebe da postoje te dvije dimenzije, fabrike su se zeznule.
Ljudi voze sa puno radikalnijim rjesenjima na autu pa nikom nista. Ali davati savjete da centralni prstenovi u stvari ne trebaju je stvarno
- sorcerer
#56 Re: TOCKOVI
imam i sad 13 ke 8J i to 3 seta ,nemam sarafe vec brezone ,proguglaj sta su plivajuce matice pa kad vidis sliku onda mi se javi pa reci da je nategnut saraf tj brezon.lezaj je u glavcini nije na trapu.a ti sto se ubise nek nabacuju i sedamnaje i devetnaje kad su retardi.mi ne govorimo o nicemu ovdje, vec pisemo ,a sta se mota u tvojoj lobanji ja ne mogu znat dok ne napises ,ne citam misli...
kugle ne trpe nista ,ti si rekao da odlaze kugle,ja ti tvrdim da ne moze otic kugla zbog razlike u velicini felge ni zbog sire gume .takodjer ti nisi uopste kompetentan kao forumski mudolog da dajes sud o necijem znanju ,malo svoje neznanje i suplje price o otpadanju trapa preispitaj, pa se javi .dotad stavi centralni prsten na mozak i balansiraj da ti ne otpadne komad trapa

kugle ne trpe nista ,ti si rekao da odlaze kugle,ja ti tvrdim da ne moze otic kugla zbog razlike u velicini felge ni zbog sire gume .takodjer ti nisi uopste kompetentan kao forumski mudolog da dajes sud o necijem znanju ,malo svoje neznanje i suplje price o otpadanju trapa preispitaj, pa se javi .dotad stavi centralni prsten na mozak i balansiraj da ti ne otpadne komad trapa
- Qler
#57 Re: TOCKOVI
Ljudi, necete vjerovati
bio prije dva dana kod tokara, i moš' mislit', rade plastične prstenove za felge 
Reko jesi li ti normalan, pa ti si tokar, meni rekoše na forumu to tokari ne rade, haj kaže, tebi da uradimo, i nećemo više, časna pionirska
Reko jesi li ti normalan, pa ti si tokar, meni rekoše na forumu to tokari ne rade, haj kaže, tebi da uradimo, i nećemo više, časna pionirska
- sorcerer
#58 Re: TOCKOVI
jesi rekao tokaru da se registruje na forum? ,da ga mogu ovi delegati pitat gluposti

-
GaRGa
#59 Re: TOCKOVI
Qler wrote:Ljudi, necete vjerovatibio prije dva dana kod tokara, i moš' mislit', rade plastične prstenove za felge
kod kojeg tokara ? moram i ja napravit 4 prstena a ne znam gdje da odem
-
preludezalude
#60 Re: TOCKOVI
Nemas potrebe za tim. Sorcerer kaze da ti prstenovi nicemu ne sluze.GaRGa wrote:Qler wrote:Ljudi, necete vjerovatibio prije dva dana kod tokara, i moš' mislit', rade plastične prstenove za felge
-
preludezalude
#61 Re: TOCKOVI
Malo se smiri da ti malo ta mudologija, pardon, mudrologija se slegne.sorcerer wrote:imam i sad 13 ke 8J i to 3 seta ,nemam sarafe vec brezone ,proguglaj sta su plivajuce matice pa kad vidis sliku onda mi se javi pa reci da je nategnut saraf tj brezon.lezaj je u glavcini nije na trapu.a ti sto se ubise nek nabacuju i sedamnaje i devetnaje kad su retardi.mi ne govorimo o nicemu ovdje, vec pisemo ,a sta se mota u tvojoj lobanji ja ne mogu znat dok ne napises ,ne citam misli...
kugle ne trpe nista ,ti si rekao da odlaze kugle,ja ti tvrdim da ne moze otic kugla zbog razlike u velicini felge ni zbog sire gume .takodjer ti nisi uopste kompetentan kao forumski mudolog da dajes sud o necijem znanju ,malo svoje neznanje i suplje price o otpadanju trapa preispitaj, pa se javi .dotad stavi centralni prsten na mozak i balansiraj da ti ne otpadne komad trapa![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Prvo si spominjao sarafe, sad brezone. Razlika konkretno u tvom slucaju je nebo i zemlja. Drugo, spominjao si plivajuce podloske, sad spominjes plivajuce matice. U svakom slucaju, sa brezonima je malo drugacija stvar nego kod sarafa i to si trebao odmah reci.
Slijedece, kazes lezaj je u glavcini, nije na trapu. A gdje se to glavcina nalazi, na auspuhu mozda??
Slijedece,
Kazes kugle ne trpe nista vec lezaj... Eto koliko si pametan. Gume sve sto su sire, trap trpi vise, ukljucujuci i lezajeve, kugle, krajnice...
Ista stvar je i ako je tocak iz nekog razloga izvan balansa, vibracije se prenose preko lezajeva pa na sve dijelove trapa i sve ubrzano se trosi. Pa i instrument tabla se trese ko Jermenija kad pocnu vibracije.
Provaljujes se za centralne prstenove i za ovo da kugle ne trpe nista. Rekao sam ti otidji negdje kod kakvog strucnjaka pa da ti malo objasni kako fizika radi.
Evo jos jedno pitanje za tebe: da li trap isto trpi sa niskoprofilnom gumom kao sa visokoprofilnom gumom?
- sorcerer
#62 Re: TOCKOVI
moj lapsus za matice, izvinjavam se ,podloske su u pitanju.preludezalude wrote:
Malo se smiri da ti malo ta mudologija, pardon, mudrologija se slegne.
Prvo si spominjao sarafe, sad brezone. Razlika konkretno u tvom slucaju je nebo i zemlja. Drugo, spominjao si plivajuce podloske, sad spominjes plivajuce matice. U svakom slucaju, sa brezonima je malo drugacija stvar nego kod sarafa i to si trebao odmah reci.
Slijedece, kazes lezaj je u glavcini, nije na trapu. A gdje se to glavcina nalazi, na auspuhu mozda??
Slijedece,
Kazes kugle ne trpe nista vec lezaj... Eto koliko si pametan. Gume sve sto su sire, trap trpi vise, ukljucujuci i lezajeve, kugle, krajnice...
Ista stvar je i ako je tocak iz nekog razloga izvan balansa, vibracije se prenose preko lezajeva pa na sve dijelove trapa i sve ubrzano se trosi. Pa i instrument tabla se trese ko Jermenija kad pocnu vibracije.
Provaljujes se za centralne prstenove i za ovo da kugle ne trpe nista. Rekao sam ti otidji negdje kod kakvog strucnjaka pa da ti malo objasni kako fizika radi.
Evo jos jedno pitanje za tebe: da li trap isto trpi sa niskoprofilnom gumom kao sa visokoprofilnom gumom?
ti si pisao o sarafima i pretpostavljao da su i kod mene sarafi,ali dok ti nisam rekao da su brezoni i dalje si bio ubijedjen da imam sarafe nakrivo zavrnute...pa nasao sam tebe strucnjaka na forumu da mi ti pojasnis neke stvari ,ja da nemam foruma ne bi znao nista u zivotu ...
pametniji sam od tebe ,ne tupi toliko sa sirinom gume ,siru gumu mozes stavit na usku felgu i nista nece trpiti
ako imas felgu 15x6J i imao si recimo gumu 165 i stavis 195 sta ce se desiti? nista naravno jer se ET nije promijenio ni sirina felge ,zato ne lupetaj vise.kugle trpe samo na vertikalni udarac jer strada plastika u njima kao i u krajnicama.slazem se da je vece opterecenje na krajnice kad motas ako imas siroki tocak nego uski,ali ne utice to direktno na njeno stradanje,najveci neprijatelj toga su rupe na cesti.fizicaru postavljas pitanja za djecu u obdanistu ,udobnije se voziti sa gumom sa visokim profilom,nego sa niskim ,ali to utice na stradanje dijelova u toliko maloj mjeri da je to zanemarivo ....treses se ko jermenija,otisao si izvana balansa
- Bakir1
#63 Re: TOCKOVI
a sta trpi kad je tocak u minusu 
- sorcerer
#64 Re: TOCKOVI
to ce nam prelude pojasnit on je struĆnjak i fiziĆarBakir1 wrote:a sta trpi kad je tocak u minusu
- Bakir1
#65 Re: TOCKOVI
jal amortizeri jal solje amortizera, skupi se auto na soljama, vidio sam motore koji su izlazili iz hauba 
- sorcerer
#66 Re: TOCKOVI
onda stavis strut brace sa sarafom za napinjanje i auto bude stabilan ko na sinama ,cak mozes natezat maticu sve dok ne pukne krak i onda je to mjera 
-
lavic
#67 Re: TOCKOVI
Popustite malo covjeka, izvrsit ce samoubistvo, pa ga eto vama na dusu.
- sorcerer
#68 Re: TOCKOVI
ako bude samoubistvo iz zasjede nemamo mi nista s timlavic wrote:Popustite malo covjeka, izvrsit ce samoubistvo, pa ga eto vama na dusu.
-
skuterista
#69 Re: TOCKOVI
nema većih glupana od tebe i tvojih jarana , samo se nešto kreveljite i mijenjate izjave ,te matica te podloška ,te bi piškili te bi kakili ...zamišljam vas face mudre i pametne ko u Ekrema Jevrića ---sorcerer wrote:jesi rekao tokaru da se registruje na forum? ,da ga mogu ovi delegati pitat gluposti![]()
![]()
![]()
-
skuterista
#70 Re: TOCKOVI
najbolje ti je da odeš u Japan kod " tokara " da ti napravi od plastike , svi ga znaju ,samo ga niko nije vidio , al čim sletiš u Tokio , prva desno od aerodroma ...preludezalude wrote:Nemas potrebe za tim. Sorcerer kaze da ti prstenovi nicemu ne sluze.GaRGa wrote:Qler wrote:Ljudi, necete vjerovatibio prije dva dana kod tokara, i moš' mislit', rade plastične prstenove za felge
- sorcerer
#71 Re: TOCKOVI
skuterista wrote:nema većih glupana od tebe i tvojih jarana , samo se nešto kreveljite i mijenjate izjave ,te matica te podloška ,te bi piškili te bi kakili ...zamišljam vas face mudre i pametne ko u Ekrema Jevrića ---
o djes ti pametni ?nema te nesto ovih dana ,pozelili smo te .nemoj previse razmisljat da te ne zaboli glooova ...nego jesi nasao tokara da ti napravi plastike ?pitaj na forumu bh čuning tamo ce ti rec sigurno ima tamo znalaca
-
skuterista
#72 Re: TOCKOVI
tu sam citam sta lupetate pa nije moj nivo da s vama non stop razmijenjujem postove
- sorcerer
#73 Re: TOCKOVI
ja sam ispod nivoa,zivim 3 metra ispod zemlje u bajti napustenoj.....udubi se malo, citaj izmedju redova mozda sta i naucis...
- Bakir1
#74 Re: TOCKOVI
joorane, joorane nedaj matici/brezonu/sarafu/lezaju/tokaru da nas rastavi 
- Qler
#75 Re: TOCKOVI
Samo reko da javim, prstenovi legli, tokar prestaje sa obradom plastike
kaze nije i nece vise nikada