Novinar T-portala: Sarajevo je naljepši grad na svijetu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

zima

Post by zima »

ma da, u sarajevu uglavnom zive papci, jer je gospoda kao sf mujo otisla da zivi negdje drugo....i ti ljudi sto ih ti smatras za papke moraju negdje da zive, pa makar i u sarajevu.

ako vec sarajevu nedostaje muzeja-zasto se ne zapitate odakle toliki muzeji londonu, nyc..i da ne nabrajam. sve je pokradeno, i rijetko sta ima autenticno njihovo.

odes u muzej u americi, a tamo te cekaju fabergeova jaja, ma nemoj....

americki gradovi su uzas jedan, kad je rijec o estetici. vise volim evropske gradove, bec recimo...
Harizmatican1

Post by Harizmatican1 »

Proputovao sam gotovo cijelu Evropu...

U sarajevu sam bio samo dva puta,

i nisam nicim posebno impresioniran, mada mi se svidja bascarsija...
pitt

Post by pitt »

Kolko si opanaka do sad podero? :D:D:D:D
Belle

Post by Belle »

pitt wrote:Kolko si opanaka do sad podero? :D:D:D:D
:D :D :D :D :D :D :D :D
SF-Mujo

Post by SF-Mujo »

Belle wrote:
SF-Mujo wrote:Sarajevo veliki grad i to jos najljepsi?! Kakva glupost. Sarajevo je tipican provincijski gradic na repu svih svjetskih trendova, uvijek bilo i ostalo. Prljav, neuredan, dotrajalih fasada, rusevine na sve strane, ceste grozne, velika vecina stanovnika su najobicniji papci... neznam sta jos da dodam. Moze Sarajevo nekome biti najljepse ili drago ali objektivno govoreci u poredjenju sa drugim svjetskim gradovima je ljepse mozda jedino od Tirane.
Sarajevo nema ama bas nicega sto bi bilo vrijedno paznje i odvojilo ga od drugih gradova. Nije li broj stranih turista najbolji pokazatelj koliko su nam Sarajevo i Bosna lijepi? Smijesno je uopste diskutovati o tome.
Sarajevo nije provincijski grad, ali ti sigurno jesi provincijalac.
Po cemu to Sa nije provincijski grad? Svako svakog zna, zna se ko koga guzi ko sta jede, kakve gace nosi... ma hajde ba jasta je nego provincijski. Kako bi ti nazvao grad u kojem stadion mogu napuniti samo turbo-folkasi? Gomila seljaka na jednom mjestu, kratko i jasno.
Belle

Post by Belle »

SF-Mujo wrote:
Belle wrote:
SF-Mujo wrote:Sarajevo veliki grad i to jos najljepsi?! Kakva glupost. Sarajevo je tipican provincijski gradic na repu svih svjetskih trendova, uvijek bilo i ostalo. Prljav, neuredan, dotrajalih fasada, rusevine na sve strane, ceste grozne, velika vecina stanovnika su najobicniji papci... neznam sta jos da dodam. Moze Sarajevo nekome biti najljepse ili drago ali objektivno govoreci u poredjenju sa drugim svjetskim gradovima je ljepse mozda jedino od Tirane.
Sarajevo nema ama bas nicega sto bi bilo vrijedno paznje i odvojilo ga od drugih gradova. Nije li broj stranih turista najbolji pokazatelj koliko su nam Sarajevo i Bosna lijepi? Smijesno je uopste diskutovati o tome.
Sarajevo nije provincijski grad, ali ti sigurno jesi provincijalac.

Po cemu to Sa nije provincijski grad? Svako svakog zna, zna se ko koga guzi ko sta jede, kakve gace nosi... ma hajde ba jasta je nego provincijski. Kako bi ti nazvao grad u kojem stadion mogu napuniti samo turbo-folkasi? Gomila seljaka na jednom mjestu, kratko i jasno.
A odakle si ti, molim te, pa tako dobro poznajes SA;
Belle

Post by Belle »

Znaš li prijatelju kako miriše Sarajevo?
Autor: Muris Neimarlija
Datum: 18.02.2002.

Miriše Sarajevo poput prelijepe stidljive djevojke.

Poput stare hanume sa Vratnika.

Miriše šamijom moje nane.

Miriše somunom ramazanskim.

Miriše Tabijom i barutom topa tabijskog.

Miriše Miljackom, Bembašom, ćuprijama.

Miriše bolan prijatelju, osjeti i ti malo.

Miriše džamijom i minaretom, miriše crkvom,

Sinagogom i sahat-kulom starom.

Miriše Saračimai Kovačima, Sedrenikom i Bistrikom.

Miriše prijatelju, stani malo pa miruhni.

Miriše vodom sa Sebilja i drugih česmi.

Miriše ćevapima, burekom, sirnicom, krompirušom.

Miriše kahvom prženom, osjetiš li ?

Miriše bakrom i kalajom, miriše kaldrmom.

Miriše ljudima stranim i domaćim, poznatim i nepoznatim.

Miriše prijatelju Sarajevo i krvlju i suzom,

Suzom majke koja je sina dala

Da bi ti danas mogao mirisati Sarajevo.

Zato stani pa duboko udahni,

Osjetit ćeš još više nego što ti rekoh,

Jer još više i ljepše miriše Sarajevo

Prijatelju moj.

Za one koji jos uvijek nisu skontali zasto je SA najljepski grad. :D
rajvosa

Post by rajvosa »

Harizmatican1 wrote:Proputovao sam gotovo cijelu Evropu...

U sarajevu sam bio samo dva puta,

i nisam nicim posebno impresioniran, mada mi se svidja bascarsija...
Kume sta vozis;Volvo,Skania il FAPcinu :lol: pazi kume kroz alpe kad guras nemoj prepecenice za zivu glavu :lol: :lol: :lol: :lol:
Panasonic

Post by Panasonic »

Buffalo wrote:Mada je Sadam dosta novca ulozio u Bagdad i muzeje pokusavajuci da donese osjecaje u ljudima kada je Irak bio anjmocnija regija na svijetu, ipak to nije zbog njegove ljubavi prema historiji i umjetnosti, vec zeljom za moc i superiornost. Cisto sumnjam da su Bagdadski muzeji bili najmoderniji. I muzej nije vrijedan ako je moderan vec njegov sadrzaj. Istina Irak je imao dosta umjetnosti i jos uvijek ima, ali KO je pokrao!? Hmm mozemo o tome argumenotvati, ali ipak misljenje svakog historicara umjetnost jeste da najveci krivci jesu dileri i stanovnici. Da li iskreno mislis da jedan obicni vojnik moze da ocijeni vrijednost jedne skulpture!?

Panasonic, ti si tvrdio za Nju Jork da nije lijep zato sto nema nikakvu historijsku znacaj dok nabrajas gradove koji ti se svidjaju (Singapore, Dubai) koji takodje uopste nemaju nikakav ZANACAJNIJI historijski utjecaj.
U umjetnost se ne ulaze da bi se pokazala neka 'superiornost' niti moc. Znaci BiH kada bi ulozila u ovaj svoj muzej da opet proradi to bi znacilo da mi hocemo da pokazem svoju moc i superiornost? Stvar je u tome, sto Irak ima para i nista mu nije napraviti neki moderniji muzej - a sto se sadrzaja tice Bagdadski muzeji jesu imali sadrzajno jedne od najboljih muzeja u svako je imao tu sta vidjeti. Ne samo zato sto je Bagdad bez sumnje (dok ga Mongoli nisu razorili 1258.) bio najveca i najbogatija prijestolnica Starog svijeta, nego i zato sto je Irak bio neka 'granica' izmedju Arabijskog, Bizantijskog i Perzijskog carstva. Jedna od prvih civilizacija svijeta takodjer je nastala upravo na ovom prostoru.

Rekao si i to da bi svaki historicar umjetnosti mislio da su krivci stanovnici i dileri i da prosjecan vojnik ne moze da procijeni vrijednost skulpture. Da lli si zaista ovako mislio? Stvar je u tome sto se zna, sto ima novinara, sto ima slika i tako dalje o tome da su americki vojnici takodjer krali po muzejima u Iraku. Sto se tice ocjenjivanja vrijednosti - vjerujem da svaki vojnik zna da ako se nesto nalazi u muzeju da mora da ima odredjenu vrijednost ali ako nista mogu se primjetiti zlatni ukrasi i slicno. (pogledaj prilozenu sliku)

Dalje, kazes da ljepotu grada ocjenjujem prema historiji istog! Nije tako, vec da samo uzimam kao presudnu stvar ako su mi neki gradovi 50:50.
Nju Jork je jedan tipican americki grad. Tamo se trguje, investira i tako dalje - nista posebo. Sa druge strane, Singapore na primjer je mnogo (po meni) sofisticiraniji od Nju Jorka. Samo uredjenje je bolje, klima i uslovi za zivot. Jednostavno sve ima. Sve ukupno mi je ljepsi od Nju Jorka.

[img=http://img104.exs.cx/img104/1339/kradja6gd.th.gif]
Buffalo

Post by Buffalo »

Panasonic mozes tvrditi sta zelis ali svaki grad na ovoj planeti je p-dim za New York City! Nocni zivot, fakulteti, banke, cijela svijetska ekonomija, UN - sve ti je tu!
Toozla

Post by Toozla »

Panasonic wrote: U umjetnost se ne ulaze da bi se pokazala neka 'superiornost' niti moc. Znaci BiH kada bi ulozila u ovaj svoj muzej da opet proradi to bi znacilo da mi hocemo da pokazem svoju moc i superiornost?

ovako mali Mujica zamislja kako se vodi nuklearni institut... :lol: :lol: :lol:

Stvar je u tome, sto Irak ima para i nista mu nije napraviti neki moderniji muzej - a sto se sadrzaja tice Bagdadski muzeji jesu imali sadrzajno jedne od najboljih muzeja u svako je imao tu sta vidjeti. Ne samo zato sto je Bagdad bez sumnje (dok ga Mongoli nisu razorili 1258.) bio najveca i najbogatija prijestolnica Starog svijeta, nego i zato sto je Irak bio neka 'granica' izmedju Arabijskog, Bizantijskog i Perzijskog carstva. Jedna od prvih civilizacija svijeta takodjer je nastala upravo na ovom prostoru.

pored nuklearnog instituta, zasto Mujica nebi mogao biti i istoricar.... :D

Rekao si i to da bi svaki historicar umjetnosti mislio da su krivci stanovnici i dileri i da prosjecan vojnik ne moze da procijeni vrijednost skulpture. Da lli si zaista ovako mislio? Stvar je u tome sto se zna, sto ima novinara, sto ima slika i tako dalje o tome da su americki vojnici takodjer krali po muzejima u Iraku. Sto se tice ocjenjivanja vrijednosti - vjerujem da svaki vojnik zna da ako se nesto nalazi u muzeju da mora da ima odredjenu vrijednost ali ako nista mogu se primjetiti zlatni ukrasi i slicno. (pogledaj prilozenu sliku)

Dalje, kazes da ljepotu grada ocjenjujem prema historiji istog! Nije tako, vec da samo uzimam kao presudnu stvar ako su mi neki gradovi 50:50.
Nju Jork :shock: :lol: :shock: :lol:(ja sto ga Mujica napisa).... je jedan tipican americki grad. Tamo se trguje, investira i tako dalje - nista posebo.

Mujica je veliki poznavalac New York-a... :D

Sa druge strane, Singapore na primjer je mnogo (po meni) sofisticiraniji od Nju Jorka. Samo uredjenje je bolje, klima i uslovi za zivot. Jednostavno sve ima. Sve ukupno mi je ljepsi od Nju Jorka.

Mujica od skole ima tri razreda osnovne.... :D
Panasonic

Post by Panasonic »

Vozdra Toozla. Bilo ko, ko je dublje upucen u stanje u svijetu zna kako je. Ipak, cini mi se da ti ne znas. Sve ono sto si prepravio u citatu je glupo i provokativno od tebe. Kakva nekultura!
Panasonic

Post by Panasonic »

Buffalo wrote:Panasonic mozes tvrditi sta zelis ali svaki grad na ovoj planeti je p-dim za New York City! Nocni zivot, fakulteti, banke, cijela svijetska ekonomija, UN - sve ti je tu!
OK, postujem ti ukus
St.Germain

Post by St.Germain »

nisi bolji komentar ni zasluzio...
Panasonic

Post by Panasonic »

St.Germain wrote:nisi bolji komentar ni zasluzio...
Ko mi kaze
St.Germain

Post by St.Germain »

Panasonic wrote:
St.Germain wrote:nisi bolji komentar ni zasluzio...
Ko mi kaze
:-)
Toozla

Post by Toozla »

Panasonic wrote:Vozdra Toozla. Bilo ko, ko je dublje upucen u stanje u svijetu zna kako je. Ipak, cini mi se da ti ne znas. Sve ono sto si prepravio u citatu je glupo i provokativno od tebe. Kakva nekultura!
Vozdra Panasonic.....izvinjavam se ako sam bio provokativan....samo sam rekao sta mislim...a posto nisam dublje upucen u stanje u svijetu, nemoj mi zamjeriti sto ponekad valjam gluposti....necu ni ja tebi.... :D
Panasonic

Post by Panasonic »

Toozla wrote:
Panasonic wrote:Vozdra Toozla. Bilo ko, ko je dublje upucen u stanje u svijetu zna kako je. Ipak, cini mi se da ti ne znas. Sve ono sto si prepravio u citatu je glupo i provokativno od tebe. Kakva nekultura!
Vozdra Panasonic.....izvinjavam se ako sam bio provokativan....samo sam rekao sta mislim...a posto nisam dublje upucen u stanje u svijetu, nemoj mi zamjeriti sto ponekad valjam gluposti....necu ni ja tebi.... :D
ovako mali Mujica zamislja kako se vodi nuklearni institut...

pored nuklearnog instituta, zasto Mujica nebi mogao biti i istoricar....

Mujica je veliki poznavalac New York-a...

Mujica od skole ima tri razreda osnovne....

Samo si rekao sta mislis.
a posto nisam dublje upucen u stanje u svijetu, nemoj mi zamjeriti sto ponekad valjam gluposti
Drugim rijecima ono o Mujici si stvarno mislio - samo sto nisi bio upucen u stanje u svijetu pa si napisao glupost. Zalosno. Znanje ti je zalosno - bar se tako predstavljas.
nemoj mi zamjeriti sto ponekad valjam gluposti....necu ni ja tebi....
Uvijek gledam od koga mi dolazi odgovor. Nije isto kad pametan kaze nesto, i kad budala kaze nesto. Prema tome, sto se tebe tice - uopste ti ne zamjeravam, cak sta vise - pomalo ga i ignorisem.
Toozla

Post by Toozla »

Vozdra Panasonic.....izvinjavam se ako sam bio provokativan....samo sam rekao sta mislim...a posto nisam dublje upucen u stanje u svijetu, nemoj mi zamjeriti sto ponekad valjam gluposti....necu ni ja tebi....
mozda ces nekad kasnije skontati sta je pisac htio reci.... :P

kao sto rekoh.....necu ti zamjeriti sto valjas gluposti.... :D
Panasonic

Post by Panasonic »

Nema se tu sta kontati kad je pisac nepismen - kad ima tri razreda osnovne. :)
Tornjak

Post by Tornjak »

Kada si tako pametan i kada vec pricas o turistima sam se uvjeri sta jedna Amerikanka iz Bostona koja studira na Hardvaru prica o Sarajevu.

http://www.bhdani.com/arhiva/272/t27204.shtml
filio dei

Post by filio dei »

stvarno ispadate budale sa ovim "Sarajevo najljespsi grad".
Sarajlije su OK, ali im je grad izrazito ruzan. A u uspredbi sa glavnim gradovim evropskih drzava je prava kanara. Ne samo arhitektonski, nego i kulturalno. I nema to nista sa ratom. Da nije bilo ZOI ( a bilo bi moj kurac da nije bila SFRJ) i Tirana bi ga pretekla.

Osvjestite se malo, bice bolje za vas. Meni je ionako svejedno.
kekec

Post by kekec »

Pisite, pricajte hvalite svoje Cikage, Njujorke, Dubaie i ine
gradove po svijetu, ne zamjeram.
Ali, reci cu vam samo jedno, u Sarajevu si "kod kuce", a u tim
vasim, svako je GOST.
Jedno je Sarajevo ! :!: :!: :!:
nestea

Post by nestea »

O UKUSIMA SE NE RASPRAVLJA!!!

Posjetih toliko gradova u svijetu i mjesta za koje kazu da su najljepli ili "rajevi na zamlji". Dok moje oci vide da je to dosta lijepo ali srce nista :zzzz: Kao da to ponovo gledam na razglednici ili kroz neku plastiku... Tako je i ovaj grad u kome zivim.

Dok kad dodjem u sarajevo ne samo da ga vidim vec ga i osjetim. Osjetim sve mirise, povjetarce, osmjehe, pjesmu ptica, zalazak i izlazak sunca. Miris cevapa i pita, zvona s crkve, ezan, buku tramvaja, itd.
Srce sve osjeti i hoce da iskoci.

E zato je za mene sarajevo naljepsi grad.

Isto kao sto se covjek zaljubi u djevojku i misli da je perfektna, a drugi bi joj mogli naci hiljadu mana. Vjerujem da se slicno tako covjek zaljubi u grad. I o tom nema rasprave...
morti

Post by morti »

Dok sam čitao SF-ov post,smijao sam se,Tita mi...
Kao svak zna svakoga...PA JESI LI TI NORMALAN???
Znam u Sarajevu 50 ljudi,a od toga 5-6 su mi prijatelji...
Razmisli malo o čemu pričaš...
Provincijski grad,kažeš...Evo opet sam se nasmijao...TI NEMAŠ POJMA BA!
Mojne se uvrijedit...;)
A da je Sarajevo najljepši grad na svijetu...Meni jeste!
Nekome je Zegreb,Rim,Moskva...a meni je SARAJEVO...
Svakome je njihova kuća najljepša...To je tako,a kad-kad i nije...

Poseban je osjećaj kad se vraćam kući,u Sarajevo...
Njegova svjetla ili sunce nad njim...Nije bitno šta me čeka...
Važno je da je meni tad srce ko Svemir...
Tita mi...

Sarajevo ljubavi moja,ne moraš biti najveći,a ni najljepši da bi nekom bio najljepši...
Post Reply