Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Fudo Bosna

#51 Re: Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Post by Fudo Bosna »

cyprus wrote:Sarajevo kao administrativna cjelina obuhvata opštine Novi Grad, Novo Sarajevo, Centar i Stari Grad... Međutim, Sarajevo kao urbano naselje je nešto manje... Ono isključuje mjesne zajednice Dobroševići, Reljevo, Nahorevo, Moščanica, i možda još neke...

Znaćemo na popisu tačno šta uključuje šta ne uključuje...

Onda, po tebi, Beograd ima, administrativna cjelina , ponajviše 500.000 stanovnika, a Istanbul, maksimum 4 miliona,
znači ti kad si 200 metara od Bara nisi više u Sarajevu ili kad si na "Heci " i neko te zovne na mobitel, kažeš:" Evo me van Sarajeva, kupujem nešto kod seljaka na pijaci", kao da si , u najmanju ruku, svratio do Lepenice?

Smiješno !!!
Hajvan

#52 Re: Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Post by Hajvan »

e nećemo tako, Fudo!!!!
Bijelograd je glOvni grOd yugoslavie:
On je velik. On je multikulturan, raznolik i lijep. I arhtektonsko čudo je. I proteže se do batajnice. i ima dvajes'-trijes milijuna....

Eeeee, al sarajvo..eeeee, ono je prkno evrope, afrike i (kurto)azije.... ima sedamnajes' i po stanovnika...tj tolko je sarajlijica "pravih", džženuajn i oriĐDŽinal ostalo...ergo, tolko MORA da se zvaniČĆno i nabroji
17 i po stanovnika

:run:
respo

#53 Re: Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Post by respo »

licno meni vogosca i ne pripada gradu sarajevo nego prigradsko naselje dok je ilidza potpuno suporotno odo ovoga i smatram da ilidza u potpunosti pripada gradu sarajevu
Ambrozija

#54 Re: Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Post by Ambrozija »

respo wrote:licno meni vogosca i ne pripada gradu sarajevo nego prigradsko naselje dok je ilidza potpuno suporotno odo ovoga i smatram da ilidza u potpunosti pripada gradu sarajevu

takodjer :)
anonimnaosoba

#55 Re: Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Post by anonimnaosoba »

Ambrozija wrote:
respo wrote:licno meni vogosca i ne pripada gradu sarajevo nego prigradsko naselje dok je ilidza potpuno suporotno odo ovoga i smatram da ilidza u potpunosti pripada gradu sarajevu

+1 :D Do Ilidže je (bar meni) puno lakše doći, glavna gradska i piči, dok mi je za Vogošću uvijek bio stran put (a mnogo sam se puta vozio sa njim), al' džaba...
Hajvan

#56 Re: Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Post by Hajvan »

anonimnaosoba wrote:
Ambrozija wrote:

+1 :D Do Ilidže je (bar meni) puno lakše doći, glavna gradska i piči, dok mi je za Vogošću uvijek bio stran put (a mnogo sam se puta vozio sa njim), al' džaba...
nije što živim na Ilidži, al sličan osjećaj imam...
mislim da će taj osjećaj izblijediti s ovim:

http://youtu.be/eFVuutzdWpw
https://www.youtube.com/watch?v=h2HaOpg1i6E
P308

#57 Re: Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Post by P308 »

anonimnaosoba wrote:
Ambrozija wrote:

Slazem se
respo

#58 Re: Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Post by respo »

Ambrozija wrote:

kad se slazemo zasluzila si kafu sa mnom :)
seoBIH

#59 Re: Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Post by seoBIH »

Fudo Bosna wrote:
cyprus wrote:Sarajevo kao administrativna cjelina obuhvata opštine Novi Grad, Novo Sarajevo, Centar i Stari Grad... Međutim, Sarajevo kao urbano naselje je nešto manje... Ono isključuje mjesne zajednice Dobroševići, Reljevo, Nahorevo, Moščanica, i možda još neke...

Onda, po tebi, Beograd ima, administrativna cjelina , ponajviše 500.000 stanovnika, a Istanbul, maksimum 4 miliona,
znači ti kad si 200 metara od Bara nisi više u Sarajevu ili kad si na "Heci " i neko te zovne na mobitel, kažeš:" Evo me van Sarajeva, kupujem nešto kod seljaka na pijaci", kao da si , u najmanju ruku, svratio do Lepenice?

Smiješno !!!
Znas li ti sta je administrativna cjelina ?

Sent from my SGH-I997 using Tapatalk 2
pinokio04

#60 Re: Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Post by pinokio04 »

Fudo Bosna wrote:Sarajevo, savim realna procjena ima oko 400.000 stanovnika, Kanton nešto manje od 500.000. Ovo, šta je grad Sarajevo je tako glupo definisano, do bola. Sarajevo danas , bez obzira šta kaže Gradska uprava čine Ilidža, Novi Grad, Novo Sarajevo, Centar, Stari Grad i Vogošća! Ako se, prije rata Ilidža i Vogošća i nisu mogle smatrati sastavnim dijelovima grada to je sada nonsens, jer zamislite da neko prođe Stupsku petlju iza koje imamo blokove i blokove zgrada, čitav niz povezanih naselja, potpuni nastavak/kontinuitet gradske zone, čak je čitavo naselje Dobrinja/Novi Grad iza aerodroma koje je na Ilidži/Općina Ilidža , znači iz aerodroma direktno ulaziš u Dobrinju i kažeš, "nisam" više u Sarajevu, glupost? Ili dođeš na Kobilju glavu, kod džamije i kažeš, e sad više "nisam" u Sarajevu? Glupost. Onda Istanbul ne bi imao 10-tak miliona nego 5 miliona stanovnika a Zagreb bi imao oko 400.000, a Beograd, po tom mjerilu oko 600.000 hiljada? Mogu gradske vlasti sutra reči da je grad od Viječnice do Marin Dvora, ali činjenica je da su danas sastavni dijelovi grada Ilidža i Vogošća, uostalom najbolje mjerilo je A zona GRASA, a ona čini ovih 6 općina, uži gradski dio !!!

TO JE GRAD SARAJEVO !!!
Slažem se

Sent from my iPhone 5 using Tapatalk
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#61 Re: Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Post by Velkoski »

Pa iz centra prije stigneš u Vogošću nego na Ilidžu. :mrgreen:
Fudo Bosna

#62 Re: Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Post by Fudo Bosna »

Naravno, nisam bukvalno mislio i mogu se složiti da je samo naselje Vogošća za razliku od Ilidže koja je direktno spojena sa centrim grada, eventualno prigradsko naselje. Ali držati se slijepe podjele grada na 4 opčine, nigdje veze, čuj , Bare i Šip, samo što prođeš, kao nisi više u Sarajevu , pa u gradu si barem do kraja naselja Kobilja Glava ili do Hotonja! Naravno, pogotovu, grad se ne zavrašava na Heci ili Stupu, grad je do Ilidže !!!
titinho

#63 Re: Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Post by titinho »

Ako uzmemo ono sto je Sarajevo obuhvatalo 1991 kada je bilo 527.000 stanovnika onda danas to Sarajevo ima preko 650.000
Creasy

#64 Re: Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Post by Creasy »

respo wrote:
Ambrozija wrote:

kad se slazemo zasluzila si kafu sa mnom :)

:lol:
Azamo

#65 Re: Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Post by Azamo »

titinho wrote:Ako uzmemo ono sto je Sarajevo obuhvatalo 1991 kada je bilo 527.000 stanovnika onda danas to Sarajevo ima preko 650.000
Ma ima i više. Kontaj samo kompletna Istočna Bosna,Sandžaklije,Crnogorci,Albanci i ostali,pa ima Sarajevo sad brat bratu ima preko 700k sa tendencijom rasta :mrgreen: :bih:
miki.ba

#66 Re: Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Post by miki.ba »

300 000
pinokio04

#67 Re: Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Post by pinokio04 »

miki.ba wrote:300 000
Mislim da je malo to zaista, ispod 400 000 ne bi reko da jee

Sent from my iPhone 5 using Tapatalk
limeni

#68 Re: Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Post by limeni »

512842
MOSALJOZE

#69 Re: Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Post by MOSALJOZE »

666
Zatamnjena stakla

#70 Re: Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Post by Zatamnjena stakla »

384689
cyprus

#71 Re: Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Post by cyprus »

Fudo Bosna wrote:

Smiješno !!!
Ponavljam, vidjećemo na popisu šta naseljeno mjesto Sarajevo tačno zauzima i koliko ima stanovnika... Prije rata je ono uključivalo i Ilidžu, da li će ista situacija biti i sada, ne znam, ali moje je mišljenje da ne bi trebalo, jer Ilidžu smatram zasebnim gradom, iliti ako hoćeš predgrađem Sarajeva...
El_comadante

#72 Re: Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Post by El_comadante »

cyprus wrote:
Fudo Bosna wrote:

Smiješno !!!
Ponavljam, vidjećemo na popisu šta naseljeno mjesto Sarajevo tačno zauzima i koliko ima stanovnika... Prije rata je ono uključivalo i Ilidžu, da li će ista situacija biti i sada, ne znam, ali moje je mišljenje da ne bi trebalo, jer Ilidžu smatram zasebnim gradom, iliti ako hoćeš predgrađem Sarajeva...
Grad Sarajevo Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi grad. Kanton Sarajevo Hadžići, Trnovo, Vogošća, Ilijaš i Ilidža. to je tako za sad i moramo tako prihvatiti bez obzira šta bi mi i kako voljeli. drugo kad odeš na hecinu pijacu nečeš sigurno reći evo me u općini ilidža ili šta ja znam nego češ reći da si na Heci. ili ako si na baščaršiji nečeš sigurno reći da si u starom gradu nego na baščaršiji. itsl.
Tomos

#73 Re: Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Post by Tomos »

Nema više od 200,000 stanovnika onih koji s tu rođeni u ovom gradu, i onih koji su tu živjeli prije 1992 godine ovo ostalo će se vratiti na svoje kad tad ja ne vidim razloga zašto nebi, u svoja ognjišta ja vjerujem u ove bošnjake da se neće odreći svojih imanja i ognjišta na kojim su ponikli i živjeli.
Fudo Bosna

#74 Re: Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Post by Fudo Bosna »

El_comadante wrote:
Grad Sarajevo Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi grad. Kanton Sarajevo Hadžići, Trnovo, Vogošća, Ilijaš i Ilidža. to je tako za sad i moramo tako prihvatiti bez obzira šta bi mi i kako voljeli. drugo kad odeš na hecinu pijacu nečeš sigurno reći evo me u općini ilidža ili šta ja znam nego češ reći da si na Heci. ili ako si na baščaršiji nečeš sigurno reći da si u starom gradu nego na baščaršiji. itsl.[/quote]

Ako odeš na Hecu ili ako produžiš do Stupa , tada valjada "nisi " u Sarajevu? Nečeš reči da si u općini Ilidža ali sigurno nisi izašao van Sarajeva. zamisli situaciju , nalaziš se par kilometara prije Aerodroma Sarajevo ili prije Aerodromskog naselj/Novi Grad,na prostoru Hece, ali "lafu" nisi U Sarajevu? Ili npr, nalaziš se na Kobiljoj Glavi, svega par stotina metara od naselja Bare ali "nisi " u Sarajevu? Mislim zaista glupo. Ja mogu shvatiti da je sama Ilidža , centar tog naselja kao zasebna, da nije centar Sarajeva, ali da Energoinvest, Stup ili Heco ili ... "nisu" u Sarejevu, to je ludost. Mislim možemo mi u administrativnom smislu napraviti i nakaradnu administrativnu podjelu države na dva entiteta i distrikt, možemo Sarajevo ne samo "svesti" ne na 4 općine nego čak i reči: " Ma meni je sve iza Marin dvora , selo" ...
Ali to nije jednostavno ,istina, jer su Stup ili Heco, htjeli to mi ili ne , dio grada Sarajeva !!!
Mr.Fundamental

#75 Re: Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Post by Mr.Fundamental »

Tomos wrote:Nema više od 200,000 stanovnika onih koji s tu rođeni u ovom gradu, i onih koji su tu živjeli prije 1992 godine ovo ostalo će se vratiti na svoje kad tad ja ne vidim razloga zašto nebi, u svoja ognjišta ja vjerujem u ove bošnjake da se neće odreći svojih imanja i ognjišta na kojim su ponikli i živjeli.
Ja ne vidim nijedan razlog zašto bi :D

I meni je Ilidža uvijek nekako dolazila ko sarajevsko naselje, nisam je nikad smatrao odvojenom cjelinom. Ja sam cijeli život proveo u onome što je trenutno na papiru grad Sarajevo, danas sam na Ilidži, i uopšte nemam osjećaj da sam se u neki drugi grad preselio (kao npr. da sam odselio u Hadžiće ili Visoko). I danas kad me pitaju gdje živim, rekoh živim u Sarajevu, pa onda eventualno pojasnim da sam u predgrađu :)
Post Reply