Reakcija na vijest o premlacivanju 3godisnje djevojcice
-
FreakyStyley
#51 Re: Reakcija na vijest o premlacivanju 3godisnje djevojcice
Nick ti je gramaticki neispravan. Napravi novi dok jos nisi nabr'o postova.
-
zvrk
#52 Re: Reakcija na vijest o premlacivanju 3godisnje djevojcice
gdje u razlozima pritvora pise da se za djelo koje ostvaruje takva obiljezja obavezno odredjuje pritvor?Oligarh wrote:
Ovo KD ima sva obilježja djela protiv života i tijela! Po analogiji tvog rezonovanja, ni za ubice se onda ne bi odredjivao pritvor.
nigdje veze
-
talić
#53 Re: Reakcija na vijest o premlacivanju 3godisnje djevojcice
Strah me je i pomisliti ali bojim se da će to dijete opet završiti u milosti i nemilosti majke i očuha.
Kod nas se djeca još uvjek tretiraju kao imovina.
- uglavnomja
#54 Re: Reakcija na vijest o premlacivanju 3godisnje djevojcice
talić wrote:Strah me je i pomisliti ali bojim se da će to dijete opet završiti u milosti i nemilosti majke i očuha.
bojim se da si u pravu
-
sha_ba
#55 Re: Reakcija na vijest o premlacivanju 3godisnje djevojcice
mislim, bar se nadam, da mediji mogu ovdje mnogo da uticu... ako se nista ne napravi po pitanju kaznjavanja ocuha i"majke" bar da se to dijete smjesti negdje gdje nece biti maltretirano...talić wrote:Strah me je i pomisliti ali bojim se da će to dijete opet završiti u milosti i nemilosti majke i očuha.
-
Keiko
#56 Re: Reakcija na vijest o premlacivanju 3godisnje djevojcice
Ovo je i meni palo na pamet...talić wrote:Strah me je i pomisliti ali bojim se da će to dijete opet završiti u milosti i nemilosti majke i očuha.
@zvrk - licno nemam nista protiv zakona kakav je takav je ali mi je nelogicno da pravna struka (sudije, tuzitelji, branitelji,...) ne pokazuju (ili se barem tako cini iz prilozenog slucaja) ni malo 'sluha' i logicnog razmisljanja. Nasilje u porodici je vjerovatno najemotivnije krivicno djelo, i po prirodi sriveno od ociju javnosti. Pustanjem tlacitelja, silovatelja, nasilnika,... da se brani sa slobode, zakon daje samo signal bilo kome drugom sa slicnim tendencijama da je takvo ponasanje skoro pa 'legalno' i problem porodice a ne drustva. Isto tako, salje signal zrtvama da im je bolje ne zvat'policiju i traziti pomoc jer im je niko nece pruziti. Pogresno, pogresno i pogresno!
U ovom konkretnom slucaju, ocuh je priznao krivicu, sta mu se jos ima dokazivati osim tezine povreda nad djetetom za koje jos niko nije siguran ni da ce prezivjeti? Kakvu odbranu on moze pripremiti? Da je trogodisnje dijete neposlusno, da je plakalo i cendrilo, da nije htjelo na spavanje,... a on htio gledat' TV pa poludio??? Nisu to ni valjani izgovori ni razlozi za premlacivanje, prema tome, kako ce se branit'? Samo da jadno dijete ne zavrsi kao trajni invalid od ovoga.
-
blesava
#57 Re: Reakcija na vijest o premlacivanju 3godisnje djevojcice
ma treba tog nasilnika javno objesit na kakvom trgu da to vidi sto vise ljudi! 
-
Nero Histrion
#58 Re: Reakcija na vijest o premlacivanju 3godisnje djevojcice
Uzasavajuca pomisao, ali vrlo moguce da se desi takav scenarijtalić wrote:Strah me je i pomisliti ali bojim se da će to dijete opet završiti u milosti i nemilosti majke i očuha.
- Sezam
#59 Re: Reakcija na vijest o premlacivanju 3godisnje djevojcice
@Zvrk
Pa zar ga nisu mogli nakon 48 sati teretiti za pokusaj ubistva i tako ga zadrzati u pritvoru?
Pa zar ga nisu mogli nakon 48 sati teretiti za pokusaj ubistva i tako ga zadrzati u pritvoru?
Last edited by Sezam on 26/03/2013 13:41, edited 1 time in total.
-
sha_ba
#60 Re: Reakcija na vijest o premlacivanju 3godisnje djevojcice
i mene ovo interesujeSezam wrote:@Zvrk
Pa zar ga nisu mogli nakon 48 ssati teretiti za pokusaj ubistva i tako ga zadrzati u pritoru?
-
Konjanik
#61 Re: Reakcija na vijest o premlacivanju 3godisnje djevojcice
Da li je iko vidio, u medijima ime i prezime ovog hajvana?Ja kontam mozda je neki babin sin pa je zato i pusten na slobodu, svi dobro znamo da djeca bogatih privatnika i djeca politicara imaju pravo da ubijaju koga -kako i kada hoce a zato ni kad ne bivaju kaznjeni?
Osim toga, ovo je samo dokaz da socijalni radnici i socijalne sluzbe moraju prestat da budu cate i pisari vec aktivni zastitnici djece u bolesnom drustvu.
Osim toga, ovo je samo dokaz da socijalni radnici i socijalne sluzbe moraju prestat da budu cate i pisari vec aktivni zastitnici djece u bolesnom drustvu.
- uglavnomja
#62 Re: Reakcija na vijest o premlacivanju 3godisnje djevojcice
stetoskop wrote:Danas je Avaz objavio da je očuh priznao krivicu.Vitovlje kod Travnika: Djevojčica brutalno pretučena!
Trogodišnja djevojčica B.K. iz vlašićkog sela Vitovlje, kod Travnika, brutalno je pretučena u srijedu iza ponoći, a zbog teških povreda vitalnih organa prebačena je u Klinički centar "Koševo".
"Nezavisne" saznaju da je djevojčica sa brojnim podlivima i masnicama po tijelu u teškom stanju dovezena u bolnicu "Koševo".
Kantonalno tužilaštvo u Travniku potvrdilo je da sprovode istragu kako bi bile utvrđene okolnosti kako je povrijeđena djevojčica.
Naime, prema nezvaničnim informacijama, djevojčicu je pretukao očuh Senid Selman (25), za kojeg mještani, pak, pričaju da nije nasilna osoba, ali Tužilaštvo ne želi govoriti o tome ko je osumnjičen.
Otac je inspektorima ispričao kako je djevojčica pala sa kreveta i udarila se.
Hafiza Selman, Senidova majka, pak, kaže da je djevojčicu, u stvari, pretukla njena majka, nakon čega je svu krivicu prebacila na njenog sina.
"Ta žena se udavala već tri puta i sada je u braku s mojim sinom. Postoji žena koja je tu noć otišla s njom i djetetom u bolnicu i koja je čula kako ona govori da je udarila djevojčicu. Kasnije je to sve prebacila na mog sina, koji nikada nije imao problema s policijom", ispričala je Selmanova.
Iz Tužilaštva navode da su tokom istrage saslušani očuh i majka djevojčice te da ne mogu davati informacije o tome da li je neko osumnjičen dok se ne izvrše vještačenja povreda koje je zadobila nesrećna djevojčica.
Biljana Jandrić, portparol Kliničkog centra "Koševo", potvrdila je u petak da je prije dva dana iz bolnice u Travniku dovezena djevojčica sa teškim povredama glave i drugih vitalnih organa i da su ljekari nakon pregleda konstatovali da je pretučena!
"Pacijentica je pri prijemu bila u polusvjesnom stanju, nije otvarala oči na poziv. Nakon provedene dijagnostike, utvrđeno je da ima kontuzije mozga sa krvarenjem i frakturu frontalne kosti, sa modricama po cijelom tijelu", objasnila je Jandrićeva.
Prema njenim riječima, djevojčica je odmah premještena na Kliniku za neurohirurgiju radi praćenja stanja svijesti i krvarenja u mozgu.
"Radi se o teškim tjelesnim povredama i stanje je teško", kazala je Jandrićeva.
Informacija o stravičnom slučaju koji se dogodio u vlašićkom naselju Vitovlje prije dva dana ostala je skrivena od javnosti, u cilju sprovođenja istrage protiv počinioca ovog krivičnog djela.
Edita Jaganjac, portparol Tužilaštva Srednjobosanskog kantona (SBK), izjavila je u petak da se Tužilaštvo ograđuje od izjava ljekara koji tvrde da je djevojčica pretučena.
"Ono što mi ispred Tužilaštva možemo izjaviti jeste da je istraga u toku. Djevojčica je u srijedu u jutarnjm časovima dovezena u bolnicu u Travniku, a zatim da je upućena u bolicu u Sarajevo. Tužilaštvo je saslušalo očuha i majku djevojčice. Urađen je i ginekološki pregled koji je pokazao da nema tragova seksualnog nasilja, a čeka se vještačenje tjelesnih povreda", izjavila je portparol Tužilaštva SBK.
(NEZAVISNE)
Moje mišljenje je da se kod nas nasilje u porodici dosta manje kažnjava, nego nasilje na ulici. Mislim da će ovaj slučaj proći sa par mjeseci zatvora i to je to. Da je ovaj isti lik premlatio nepoznatu trogodišnju djevojčicu na ulici, dobio bi nekoliko godina zatvora. To dok se ne izjednači, neće biti nekog napretka.
-
zvrk
#63 Re: Reakcija na vijest o premlacivanju 3godisnje djevojcice
http://www.opcinatravnik.com.ba/ba/stre ... 06&kat=188
GLAVAX ‐ MJERE ZA OSIGURANJE PRISUSTVA OSUMNJIČENOG, ODNOSNO
OPTUŽENOG I USPJEŠNO VOĐENJE KRIVIČNOG POSTUPKA
Op}e odredbe
Qp}e odredbe
_U_Pritvor se mo'e odredili ili produ'iti samo pod uvjetima propisanim u ovom
Zakonu i samo ako se isti cilj ne mu l- ostvariti drueom mjerom.
(2) Pritvor odre[ufelU produžuje rfe{enfemsud na prijedlog tu'itelja a nakon {to
sud prelluuliiu saslu{a osumnji~enog odnosno optu'enoff na ukolnosli razloga zbog
kojih se pritvor predla'e. osim u slu-aiu u. -lana 14fi. stav (1) ta~kaa) ovoe Zakona
(3) Tu'ltelj je du'an sudu podnijeti ohrazln'en prijedlog a produ'enfe pritvora
najkasnije pet dana prije isteka roka Iz r)e{enfao pritvoru. Sud odmah dostavlja
prijedlog osnmnji~enom. odnosno optu'enom i njegovom hranitelju.
Član 146.
Razlozi za pritvor
(1) Ako postoji osnovana sumnja da je određena osoba učinila krivično djelo pritvor joj se
može odrediti:
a) ako se krije ili ako postoje druge okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva.
b) ako postoji osnovana bojazan da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili
tragove važne za krivični postupak ili ako naročite okolnosti ukazuju da će ometati krivični
postupak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače,
c) ako naročite okolnosti opravdavaju bojazan da će ponoviti krivično djelo ili da će
dovršiti pokušano krivično djelo ili da će učiniti krivično djelo kojim prijeti, a za ta krivična
djela može se izreći kazna zatvora od,s pet godina tri godine ili teža kazna,
d) oko se rodi o krivičnom djelu zo koje se može izreći kazno zatvora od deset godina ili
teža kazna, a usljed načina učinjenja ili posljedica krivičnog djela određivanje pritvora
neophodno je za sigurnost građana ili imovine. U slučoju kada se rodi o krivičnom djelu
terorizma^ smatra se da postoji pretpostavka; koja se može pobijati, da je ugrožena
sigurnostgrođona i imovine u vanrerinim okolnostima, ako se radi o krivi-nom djelu
za koje se mo'e izre)i kazna zatvora deset godina ili te'a kazna, a koje je posebno
te{ko.S obzirom na na~in izvr{enja ili posljedice krivi-nog djela, ako bi pu(tanjem
na slobodu rezultiralo stvarnom prijetnjom naru{avan|a javnog reda.
(2) U slučaju iz stava 1. tačke b) ovog člana, pritvor će se ukinuti čim se osiguraju dokazi
zbog kojih je pritvor određen.
- uglavnomja
#64 Re: Reakcija na vijest o premlacivanju 3godisnje djevojcice
dakle premlacivanje bebe ne moze ni u snovima biti 10 godina zatvora i nije tesko djelo
neka je stavka: ugrozena imovina na spisku
neka je stavka: ugrozena imovina na spisku
-
zvrk
#65 Re: Reakcija na vijest o premlacivanju 3godisnje djevojcice
u kontekstu ponavljanja djela i unistavanja dokaza - ocito ne
pritvor je MJERA
ne sankcija ljudi moji
ne mogu svi silovatelji, pedofili, premlaćivači djece i ubice u pritvor
nema mjesta
pritvor je MJERA
ne sankcija ljudi moji
nema mjesta
- uglavnomja
#66 Re: Reakcija na vijest o premlacivanju 3godisnje djevojcice
lijepa amerika
"Zbog ove fotografije na Facebooku prijeti mu 11 godina zatvora!
Amerikanac tri godine nije plaćao alimentaciju, ali je zato na Facebooku objavio fotografije na kojima pozira s velikom količinom novca koje su ga odale pred tužiteljima"
"Zbog ove fotografije na Facebooku prijeti mu 11 godina zatvora!
Amerikanac tri godine nije plaćao alimentaciju, ali je zato na Facebooku objavio fotografije na kojima pozira s velikom količinom novca koje su ga odale pred tužiteljima"
- uglavnomja
#67 Re: Reakcija na vijest o premlacivanju 3godisnje djevojcice
ajojzvrk wrote:u kontekstu ponavljanja djela i unistavanja dokaza - ocito ne
pritvor je MJERA
ne sankcija ljudi moji
nema mjesta
pa je li to po zakonu ili nema mjesta
kad bi omar mjesecar promijenio dres i zaigrao za drzavu, nikad to stvorenje ne bi izaslo.
treba znati pravo i imati dandamu i poslati smece u zatvpr. izgleda da ovi tzv. pravnici znaju po prvi red nekoliko paragrafa, najlakse pusti ga na slobodu...
-
sha_ba
#68 Re: Reakcija na vijest o premlacivanju 3godisnje djevojcice
Član 146.
Razlozi za pritvor
(1) Ako postoji osnovana sumnja da je određena osoba učinila krivično djelo pritvor joj se
može odrediti:
a) ako se krije ili ako postoje druge okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva.
b) ako postoji osnovana bojazan da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili
tragove važne za krivični postupak ili ako naročite okolnosti ukazuju da će ometati krivični
a ovo nisu uzeli u obzir ili?
Razlozi za pritvor
može odrediti:
a ovo nisu uzeli u obzir ili?
-
zvrk
#69 Re: Reakcija na vijest o premlacivanju 3godisnje djevojcice
Omar ne bi nikad ni radio za 2400
sem toga nijedan advokat nikad nije disciplinski odgovarao za pizdarije koje je napravio.
po zakonu je, a da se zakon promijeni, trebali bi nam pritvorski biti veci od zatvorskih kapaciteta
pa eto nek se premijer potrudi i izgradi i jedne i druge
ja nemam onda nista protiv
A moze i sigurnu kucu u travniku pogurati posto tamo ne postoji opcija za smjestaj zrtava nasilja
a isto tako moze pogurati i zaposlenost zena da ne moraju trpiti piz_arije jer ih cojek hljebom hrani
ne kazem da je to ovdje slucaj, ali u vecin slucajeva jeste
sem toga nijedan advokat nikad nije disciplinski odgovarao za pizdarije koje je napravio.
po zakonu je, a da se zakon promijeni, trebali bi nam pritvorski biti veci od zatvorskih kapaciteta
pa eto nek se premijer potrudi i izgradi i jedne i druge
ja nemam onda nista protiv
A moze i sigurnu kucu u travniku pogurati posto tamo ne postoji opcija za smjestaj zrtava nasilja
a isto tako moze pogurati i zaposlenost zena da ne moraju trpiti piz_arije jer ih cojek hljebom hrani
ne kazem da je to ovdje slucaj, ali u vecin slucajeva jeste
-
zvrk
#70 Re: Reakcija na vijest o premlacivanju 3godisnje djevojcice
@sha ba
cak i meni koja nemam pojma o slucaju, osim onog sto je u medijima pisalo - jasno je da ne postoji nikakva opasnost od utjecaja na istragu.
od komsija izjave uzete, dali ih i sami medijima, malena u bolnici, majka isto tako
uvidjaj vjerovatno napravljen
cak i meni koja nemam pojma o slucaju, osim onog sto je u medijima pisalo - jasno je da ne postoji nikakva opasnost od utjecaja na istragu.
od komsija izjave uzete, dali ih i sami medijima, malena u bolnici, majka isto tako
-
sha_ba
#71 Re: Reakcija na vijest o premlacivanju 3godisnje djevojcice
vidis dobro si...zvrk wrote:@sha ba
ne znam bas me boli kad ovako nesto citam...
nadam se samo da im nece vratiti dijete.... i naravno da ostane zdravo
hvala zvrk
-
zvrk
#72 Re: Reakcija na vijest o premlacivanju 3godisnje djevojcice
na nama je da vrsimo pritisak i na lokalnu zajednicu da zastiti zrtve i da im da vecu podrsku, da sirimo svijest i prijavljujemo nasilje, da podsticemo ekonomsku nezavisnost zena u ruralnim sredinama, da podsticemo obrazovanje djece...
Evo opsina travnik ce kobajagi pogurati izgradnju sigurne kuce do kraja ljeta - pa hajmo odatle poceti
hajmo poceti od toga da zahtijevamo najstroziju kaznu za ovog kretena, kako se ne bi izvukao sa blazom kaznom jer je priznao, a ne da trosimo energiju na pritvor za koji nije bilo osnova ni potrebe.
hajmo poceti od toga da priznamo sebi da nas vecina zna zene - djecu koji su zrtve nasilja i dati im podrsku umjesto redovnog ismijavanja na mahalskim kafama
Evo opsina travnik ce kobajagi pogurati izgradnju sigurne kuce do kraja ljeta - pa hajmo odatle poceti
hajmo poceti od toga da zahtijevamo najstroziju kaznu za ovog kretena, kako se ne bi izvukao sa blazom kaznom jer je priznao, a ne da trosimo energiju na pritvor za koji nije bilo osnova ni potrebe.
hajmo poceti od toga da priznamo sebi da nas vecina zna zene - djecu koji su zrtve nasilja i dati im podrsku umjesto redovnog ismijavanja na mahalskim kafama
-
sha_ba
#73 Re: Reakcija na vijest o premlacivanju 3godisnje djevojcice
u pravu si zvrkzvrk wrote:na nama je da vrsimo pritisak i na lokalnu zajednicu da zastiti zrtve i da im da vecu podrsku, da sirimo svijest i prijavljujemo nasilje, da podsticemo ekonomsku nezavisnost zena u ruralnim sredinama, da podsticemo obrazovanje djece...
pogotovo jer nasilje u porodici je jos uvijek sramota i rijetko se prijavljuje....
a u ovom slucaju ja se nadam da ce mediji nastaviti sa pritiskom i da se ovo nece vec treci dan zaboraviti!!!
- uglavnomja
#74 Re: Reakcija na vijest o premlacivanju 3godisnje djevojcice
sjecamo se jadnog Denisa
i sta su ucinili ljudi na ulicama, iz nedelje u nedelju i da je to jedini tazlog sto je ubica dobio maksimalnu kaznu. vjerovatno ne bi dobio ni pola da je ostalo samo na medijima. mediji u ovoj zemlji ne znace nista, lazu, petljaju, friziraju istinu, poslusnici u politicke svrhe, na jedno uho udje, na drugo izadje.
druga je stvar sto se radi o maloj sredini, o djetetu koje osim majke, ocito, nema nikoga drugog ko moze stati u njenu odbranu.
malo off, ali ne skroz
ubistvo na palama prije par dana, ubijena cura od 17godina, svadjala se momkom, dosla 2 napaljena idiota (ponijeli pistolj, helou, oni su zahebani
) i nesto se porjeckali i majmun izvadio pistolj i curu u glavu. i kad su ga pitali zasto, rekao: "onako"
danas su protesti na palama, da li ce to imati nekog efekta na kazne, na opcu sigurnost, na bolji rad policije i sudova... vidjecemo.
druga je stvar sto se radi o maloj sredini, o djetetu koje osim majke, ocito, nema nikoga drugog ko moze stati u njenu odbranu.
malo off, ali ne skroz
ubistvo na palama prije par dana, ubijena cura od 17godina, svadjala se momkom, dosla 2 napaljena idiota (ponijeli pistolj, helou, oni su zahebani
danas su protesti na palama, da li ce to imati nekog efekta na kazne, na opcu sigurnost, na bolji rad policije i sudova... vidjecemo.
-
zvrk
#75 Re: Reakcija na vijest o premlacivanju 3godisnje djevojcice
na nasu zalost imamo primjer kako treba da se ponasamo kada potpuno nevino bice bude ubijeno - da bi pocinioci dobili kaznu kakvu zasluzuju.
Sto se mene tice, rado bih uzela dan godisnjeg odmora radi učešća na protestima da ovaj kreten nikad vise ne digne ruku ni na koga
Sto se mene tice, rado bih uzela dan godisnjeg odmora radi učešća na protestima da ovaj kreten nikad vise ne digne ruku ni na koga