ma nije problem samo u skriptama, problem je u samoj materiji koju ucimo.Pro wrote:lavorpunvode wrote:zavisno od toga sta studiras. ja sam zivjela u zabludi da cu fakultet upisati da bih naucila sve o profesiji kojom cu se baviti. i evo zavrsih fakultet.
i tek sad znam da nista ne znam, jer iako sam fakultet zavrsila na znanje uglavnom, ucilo se toliko nebitnih stvari koje bukvalno zaboravis cim polozis ispit. kolege koje su imale srece pa se zaposlile kazu da pravo znanje stices i zaista ucis tek kada pocnes raditi.
to mi je pogotovo zalosno, jer smo opet na istom i mi koji smo se slomili uceci i oni koji su ispite polagali na sve nacine samo ne na prethodno navedeni. nije da se izdizem nesto iznad njih, ali zaista je tako, i to me bas vrijedja.
naravno da neku osnovu znam, i vrijedilo je zbog toga proci kroz sve ovo, ali to je sve malo, vrlo malo u odnosu na ono sto ce mi trebati u praksi.
dakle - studirala sam zbog diplome. a s obzirom da i nju mogu okaciti macku o rep - dzaba sam studirala.
Ključna rečenica. Školstvo nam se bazira na skriptama sa kojima neki dobijaju desetke jer ih naštrebaju. Toliko nepotrebnih stvari se uči koji nemaju veze sa određenim fakultetima i smijerovima.
Mogu navesti par primjera ako želite. U nas se samo gleda da je što veći broj studenata koji će redovno plaćati školarinu, a to kakav nam je sistem školovanja je krajnje nebitan. Imaš bolonju neku, a polažeš sve predmete usmeno, dok je kod nekih bolonja kakva i treba da bude pa im je mnogo lakše.
I dodao bi još nešto u naslovu teme, a to je " Studirate li zbog diplome, znanja, kahve, komšije, prijatelja, raje, da niste kući"
problem je u profesorima, koji ocjene daju po svom kriteriju, npr. studentima koji su imali prvih par ocjena 10 recimo, svi naredni profesori ce teziti da nastave davati takve ocjene. moja prva ocjena je bila 8, vjeruj mi, svaki, svaki profesor na usmenom ispitu je prvo okrenuo stranicu da vidi ocjene prije njegove, naravno, tesko da su davali vecu ocjenu koliko god da sam znala, i ja, i mnoge kolege.
po meni je to strasna demotivacija, zbog cega jednostavno izgubis volju da ucis bolje i vise, jer kako god naucis, otprilike znas koju ocjenu ces dobiti za nauceno.