Stambeni kredit

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
veljaca

#51 Re: Stambeni kredit

Post by veljaca »

madner wrote:Upravo zato se racuna sve od bruto plate, koliko znam prijedlog je da se bruto plata zove samo plata. No pitaj strucnjaka, jer on placa te seminare kod revicona :D

S tim da imas neoporezivi topli obrok i prevoz, tako da ako nekome placas 1000 KM na ruke, ukupno platis circa 1500. Sto bi nas svrstalo u najnize stope nameta u Zapadnoj Evropi.

Sira slika i druge teme nisam spominjao, samo sam odgovorio za namete.

Sto se tice nepovoljnosti takvog kredita, apsolutno istinito. No posto je kod nas taj vid ulaganja tradicionalno najzastupljeniji, banke mogu drzati takve uslove.
Rekao sam, daBogda ja imao i duplo vece namete - a na ruke dobio desetostruko vise od sadasnjeg. Ne bih se bunio, a sumnjam da bi i neko drugi na mome mjestu.

Jedno su stope nameta a drugo je ono sto " Mujo donese svojoj Fati kao platu ...." ili sto " Hans donese svojoj Karli kao platu ..." :D

Kada su plate male onda i manji nameti ( ma kako to zvucalo nelogicno ) su veci od onih vecih kod velikih plata ...
Poenta: Namete prilagoditi realnom sektoru i realnom zivotu .... ali malo sutra ..... :D
iamia

#52 Re: Stambeni kredit

Post by iamia »

veliki broj radnika bi se mjenjao za one u zapadnim zemljama jer zna da ako zivi kao pacov 10 godina tamo na zapadu, mozes se vratiti u BiH sa nekom ustedjevinom.
napraviti kucu, kupiti zenu , i kupiti dobro auto.
i dodaj neki redni staz za solidnu penziju sa kojom moze zivjeti kao car u BiH .
to je 90% razloga za odlazak vani.

ostalh 10% su oni koje zapad jednostavno fascinira.
a to je posebna prica.
CaneBos

#53 Re: Stambeni kredit

Post by CaneBos »

Nazalost mislim da stambeni kredit ne ide bez ziranata pa kako god..cak i kad stavis hipoteku nad stanom imaces ziranta ili osiguranje uz to..ili da ti je bracni drug suduznik ili slicno, a da uzimaju kao garanciju samo hipoteku nad stanom, to nema ni u jednoj banci. Ako ima, eto neka se javi taj koji je kupio stan sa samo garancijom hipoteke nad stanom i nicim vise??
CaneBos

#54 Re: Stambeni kredit

Post by CaneBos »

m@m@ wrote:
ljuspica wrote:Ja ne znam sta je ovo, ali ako neko moze da mi objasni , neko ko je pametniji....Ganjam stanbeni kredit ali avaj....bez ziranata (dobra plata+siguran posao) i bez imanja na mom imenu. Kako god....SVE moje kolege su u kreditima i svi su rekli da imaju kredit bez ziranata....a sve su to cifre boli glava....ili lazu ili imaju veze za kredit. Postavlja se pitanje kako jedna banka moze preko veze da dadne nekome kredit a neko ko nema veze moze gledat odakle je vedro? Jedina mogucnost da dignem kredit mi je hipotekarni kredit ali tada mora izac komisija za procjenu koaj mora procjeniti stan da je skuplji puuno od njegove stvarne cijene, sto je nemoguce. Ziranta ne zelim, jer da se meni nesto desi zirant bi fasovao...ne zelim nikoga dovoditi u takvu situaciju....ima li ikakva opcija da kupim mali stan za 38.000 KM bez ziranata bez te komisije za koju mi opet trebaju pare da ih potplatim..ima li ikakva sansa da kupim stan? Ima li neka banka da bi mi sve to dala na manje godina? KAKO moje kolege mogu, ono sto ja ne mogu a iste su nam kreditne sposobnosti????

nisam citala druge postove....stambeni kredit ide bez ziranata, vjerujem u svakoj banci ali ti treba jos sredstava da sve zavrsis, da platis procjenu stana, notara 2 puta, porez z stan(ne mora odmah)...

ps: gdje nadje stan od 38.000 8-) ja se slomih trazeci a garsonjere po 42,000 do 45.000 :x
Pa rece covjek/zena..ne kupuje stan u Sarajevu, negdje drugo, a cijene su manje u drugim mjestima :)
piatc

#55 Re: Stambeni kredit

Post by piatc »

m@m@ wrote:ps: gdje nadje stan od 38.000 8-) ja se slomih trazeci a garsonjere po 42,000 do 45.000 :x
Tibra Pacific 8-)
MoSa LjoŽe

#56 Re: Stambeni kredit

Post by MoSa LjoŽe »

ljuspica wrote:...ima li ikakva opcija da kupim mali stan za 38.000 KM bez ziranata bez te komisije za koju mi opet trebaju pare da ih potplatim..ima li ikakva sansa da kupim stan? Ima li neka banka da bi mi sve to dala na manje godina? KAKO moje kolege mogu, ono sto ja ne mogu a iste su nam kreditne sposobnosti????
A da se pokušaš dogovoriti sa prodavačem stana (ko god on da bio, pravno ili fizičko lice) da isplaćuješ stan na rate? Bez banaka i bez kamata :) Kao što sam ja recimo za poslovni prostor :) I njima gori pod nogama i sve manje nekretnina se prodaje, pa pristaju na sve opcije.
Dragaaa

#57 Re: Stambeni kredit

Post by Dragaaa »

Sparkasse banka daje stambene kredite bez žirnata, uz to moraš imati osiguranje stana (od poplave, požara...), a to nije mnogo love godišnje, s tim da se premija osiguranja iz godine u godinu smanjuje. Lično poznajem ljude koji su tako kupili stanove. Sretno!
Keiko

#58 Re: Stambeni kredit

Post by Keiko »

Dragaaa wrote:Sparkasse banka daje stambene kredite bez žirnata, uz to moraš imati osiguranje stana (od poplave, požara...), a to nije mnogo love godišnje, s tim da se premija osiguranja iz godine u godinu smanjuje. Lično poznajem ljude koji su tako kupili stanove. Sretno!
Ja bih isto predlozila zivotno osiguranje sa premijom visom od vrijednosti stana. Ovdje je to obavezno (jer pojam ziranta i ne postoji) i ilustracije radi, moje zivotno osiguranje sa premijom koja bi u slucaju moje smrti iznosila preko €300,000 (iznos je indeksiran i povecava se sa inflacijom) kosta oko €30 mjesecno.

Ova polica osiguranja se moze prekinuti nakod nekog vremena (sto ne preporucujem, ali sve ovisi od primanja i izdataka) ali mislim da bi bila itekako korisna pri trazenju stambenog kredita.

Osiguranje stana protiv pozara, poplave, zemljotresa,...kao sto je Dragaaa predlozila, bih i ovako i onako preporucila jer pokriva i troskove u slucaju poplave komsijinog stana usljed pucanja cijevi u tvom stanu, i slicno. Nama je ovdje i to obavezno pa je moguce da i zbog toga ziranti za kredite ne postoje.
motorola01

#59 Re: Stambeni kredit

Post by motorola01 »

irishgirl wrote:
Dragaaa wrote:Sparkasse banka daje stambene kredite bez žirnata, uz to moraš imati osiguranje stana (od poplave, požara...), a to nije mnogo love godišnje, s tim da se premija osiguranja iz godine u godinu smanjuje. Lično poznajem ljude koji su tako kupili stanove. Sretno!
Ja bih isto predlozila zivotno osiguranje sa premijom visom od vrijednosti stana. Ovdje je to obavezno (jer pojam ziranta i ne postoji) i ilustracije radi, moje zivotno osiguranje sa premijom koja bi u slucaju moje smrti iznosila preko €300,000 (iznos je indeksiran i povecava se sa inflacijom) kosta oko €30 mjesecno.

Ova polica osiguranja se moze prekinuti nakod nekog vremena (sto ne preporucujem, ali sve ovisi od primanja i izdataka) ali mislim da bi bila itekako korisna pri trazenju stambenog kredita.

Osiguranje stana protiv pozara, poplave, zemljotresa,...kao sto je Dragaaa predlozila, bih i ovako i onako preporucila jer pokriva i troskove u slucaju poplave komsijinog stana usljed pucanja cijevi u tvom stanu, i slicno. Nama je ovdje i to obavezno pa je moguce da i zbog toga ziranti za kredite ne postoje.
I kod nas je isto samo sto kod nas pokusavaju ti uvaliti osiguranje od raznoraznih gluposti, a ono sto treba, to ne ubace u policu. KOnkretno kod mene je pazi od cega osiguran stan: požar(to je jedino ok), ali pazi sad dalje, udar groma :-) ,eksplozija osim od nuklearne energije, oluja, grad(tuča),udar vlastitog motornog vozila i vlastite pokretne radne masine i nepoznatog motornog vozila u osigurani gradjevinski objekat :roll: (stan na drugom spratu :-? ), pad ili udar letjelice, manifestacije i demonstracije :-) .. Eto, nigdje recimo nema poplave, a ima pozara. Prica ljudi u banci je da to sve ide reda radi, ali od naplate ako i dodje nema nista jer su u toj polici sve gluposti navedene(oni sklopili ugovor o osiguranju). Maloprije sam ih zvao da im najavim da promijene ove osigurane rizike i da ubace poplavu, jer kad se vec daje 64-65KM/godini onda mogu dati jos koju marku pa da se pokrije i poplava(ne daj Boze)..
Keiko

#60 Re: Stambeni kredit

Post by Keiko »

motorola01 wrote:
I kod nas je isto samo sto kod nas pokusavaju ti uvaliti osiguranje od raznoraznih gluposti, a ono sto treba, to ne ubace u policu. KOnkretno kod mene je pazi od cega osiguran stan: požar(to je jedino ok), ali pazi sad dalje, udar groma :-) ,eksplozija osim od nuklearne energije, oluja, grad(tuča),udar vlastitog motornog vozila i vlastite pokretne radne masine i nepoznatog motornog vozila u osigurani gradjevinski objekat :roll: (stan na drugom spratu :-? ), pad ili udar letjelice, manifestacije i demonstracije :-) .. Eto, nigdje recimo nema poplave, a ima pozara. Prica ljudi u banci je da to sve ide reda radi, ali od naplate ako i dodje nema nista jer su u toj polici sve gluposti navedene(oni sklopili ugovor o osiguranju). Maloprije sam ih zvao da im najavim da promijene ove osigurane rizike i da ubace poplavu, jer kad se vec daje 64-65KM/godini onda mogu dati jos koju marku pa da se pokrije i poplava(ne daj Boze)..
E ovom sam se bas nasmijala! Kod mene to sve ima ali ja zivim u kuci tako da su recimo udar vozila, demonstracije, pad letjelice, i sl. teoretski moguci (mada tesko prakticno!).

To tvoje osiguranje mi zvuci bas kao cista pljacka jer nas pokriva za pozar (uljucujuci i stetu od 'naseg' pozara komsijama), poplave, zemljotresa, udara vozila,... ali jos i stete u nasoj kuci tipa da dijete prevrne TV i on se pokvari, kradje usljed provale, zamjenu vrata / prozora usljed provale,... i kamaru nekih jos korisnih stvari. Ako je kome od koristi, nije mi tesko izvuc' policu da vidim tacno sta ima izlistano da bi eventualno mogli pitati prilikom kupovine osiguranja jer je najgore kad covjek ni sam ne zna sta mu treba a sta ne i sta da pita.
Dragaaa

#61 Re: Stambeni kredit

Post by Dragaaa »

Krediti Sparkasse banke

STAMBENI KREDITI ZA MLADE SA HIPOTEKOM (starosna dob do 35 godina, minimalan iznos kredita 10 000 KM)
Instrumenti osiguranja:
Hipoteka na nekretnini
Polica osiguranja nekretnine vinkulirana u korist Banke za cijelo vrijeme trajanja kredita
Dvije (2) bianco mjenice koje izdaje tražitelj kredita, a potpisuju svi sudionici kreditnog odnosa, te mjenično
ovlaštenje
Saglasnost o zapljeni plaće za sve sudionike u kreditnom odnosu.

STAMBENI KREDITI UZ POLICU OSIGURANJA ŽIVOTA (minimalan iznos kredita 40 000 KM)
Hipoteka na nekretnini
Polica osiguranja nekretnine vinkulirana u korist Banke za cijelo vrijeme trajanja kredita
Polica životnog osiguranja sa štednom komponentom na iznos osigurane sume koji odgovara iznosu od 10%
iznosa kredita, vinkulirana u korist Banke
Dvije (2) bianco mjenice koje izdaje tražitelj kredita, a potpisuju svi sudionici kreditnog odnosa, te mjenično
ovlaštenje
Saglasnost o zapljeni plaće za sve sudionike u kreditnom odnosu

Neka vam ne bude mrsko obići par banaka, neka vam pričaju o kreditima, to im je posao, i pitajte 300 puta istu stvar dok ne shvatite šta nude. Nije mala stvar stambeni kredit. I opet SRETNO!
kica

#62 Re: Stambeni kredit

Post by kica »

Gledam nesto EU zemlje, pa ljudi nude stambene kredite vec od 4%.

Kako je moguce da je u BiH najniza kamata oko 8% na stambeni ?
palamuda

#63 Re: Stambeni kredit

Post by palamuda »

kica wrote:Gledam nesto EU zemlje, pa ljudi nude stambene kredite vec od 4%.

Tako kako banka prodaje novac u vidu kredita i ovdje je taj novac očito najskuplji jer ga nema, a potražnja veća nego za brašnom. :) :)
motorola01

#64 Re: Stambeni kredit

Post by motorola01 »

Najniza kamatna stopa u BiH kod stambenih kredita je 6,2 posto.
dedovic.almir

#65 Re: Stambeni kredit

Post by dedovic.almir »

palamuda wrote:

Tako kako banka prodaje novac u vidu kredita i ovdje je taj novac očito najskuplji jer ga nema, a potražnja veća nego za brašnom. :) :)
Kako ga nema ?

CENTRALNA BANKA BIH: Štednja u BiH 7,65 milijardi KM

- Depoziti stanovništva u ukupnim depozitima učestvuju sa 57,4 odsto i iznose 7,65 milijardi KM, a u poređenju sa krajem 2011. godine veći su za 602,2 miliona KM ili 8,5 odsto. Najveći udio u ovom porastu imaju dugoročni depoziti stanovništva, koji su porasli za 479 miliona KM - kazali su u Centralnoj banci

Ukupni depoziti stanovništva kod poslovnih banaka u BiH na kraju prošle godine iznosili su 7,65 milijardi KM, a građani najviše štede u evrima i markama.

Prema privremenim podacima Centralne banke BiH na kraju 2012. godine, ukupni depoziti svih domaćih institucionalnih sektora kod poslovnih banaka iznosili su 13,32 milijardi KM i u odnosu na kraj 2011. godine veći su 2,5 odsto.

- Depoziti stanovništva u ukupnim depozitima učestvuju sa 57,4 odsto i iznose 7,65 milijardi KM, a u poređenju sa krajem 2011. godine veći su za 602,2 miliona KM ili 8,5 odsto. Najveći udio u ovom porastu imaju dugoročni depoziti stanovništva, koji su porasli za 479 miliona KM - kazali su u Centralnoj banci.

Kad je riječ o valutnoj strukturi, u ukupnim depozitima stanovništva depoziti u markama učestvuju sa 2,78 milijardi KM ili 36,3 odsto i u odnosu na kraj 2011. godine bilježe porast od 359,7 miliona KM ili 14,9 odsto.

- Depoziti u evro valuti učestvuju sa 4,36 milijardi KM ili 57 odsto, a na godišnjem nivou zabilježen je porast od 257 miliona KM ili 6,3 odsto - naglasili su u Centralnoj banci i dodali da su depoziti u ostalim stranim valutama iznosili 510 miliona maraka ili 6,7 odsto, sa zabilježenim blagim padom na godišnjem nivou od 14,5 miliona KM ili 2,8 odsto.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kazao je štednja u BiH u porastu zato što su uslovi za investiranje nesigurni.

- U ambijentu u kakvom danas živimo bilo kakvo ulaganje je veoma rizično i onda se građani mnogo lakše opredjeljuju da dobiju manju kamatu od banaka nego što bi imali kada bi ušli u bilo kakvu poslovnu aktivnost. Koliko god, s jedne strane, porast štednje bio pozitivan, toliko je i negativan, jer to praktično znači odgađanje bilo kakvih investicionih aktivnosti - naglasio je Pavlović.

On je istakao da, i pored nestabilnosti koja još uvijek postoji u vezi sa evrom, ljudi ovdje imaju povjerenja u tu, kao i u domaću valutu.

Pavlović je naglasio da je BiH, pod uticajem međunarodne zajednice, izgradila sisteme koji čuvaju bankarski sektor od neracionalnog pozajmljivanja i mogućnosti da sredstva koja ljudi štede propadnu.

- Postoje agencije za bankarstvo u entitetima, kontrola je prilično stroga i to je prednost za naše štediše. Negativna situacija je za one koji treba da podignu kredite za nove projekte jer su uslovi pozajmljivanja vrlo strogi - naglasio je Pavlović.

Depoziti stabilni

U Centralnoj banci su naglasili da je početkom globalne finansijske krize došlo do izraženog povlačenja depozita. Tako su na kraju septembra 2008. godine depoziti stanovništva dostigli 5,81 milijardu KM, a zatim su naglo pali krajem oktobra iste godine na 5,14 milijardi KM.

- Od kraja 2008. do kraja 2012. godine zabilježen je stabilan i kontinuiran porast ukupnih depozita stanovništva u iznosu od 2,45 milijardi KM ili 48 odsto. Ovi podaci navode na zaključak da je vraćeno i održano povjerenje stanovništva u bankarski sektor BiH - naglasili su u Centralnoj banci.
iamia

#66 Re: Stambeni kredit

Post by iamia »

zaboravljaju vam reci da stedna kamata na zapadu je ispod 1%... a u bosni je oko 5%...

zato je normalno da ljudi u BiH stede,., jer zarade bolje na tome.
zasto bi investirali novac, kad imaju sigurnu kamatu od 5 %, ,a toliko na zapadu ni na burzi ne mozes lako dobiti.
ljuspica

#67 Re: Stambeni kredit

Post by ljuspica »

Kad se potpisu svi ti ugovori i kad novac predje na racun vlasnika, onda slijedi proknjizavanje u grunt jel tako? E to se koliko znam radi u sudu, ali me zanima koliko je to novaca? I koliko kosta prenos na svoje ime struja,voda,grijanje? Skupljam podatke da vidim koliko mi fali novaca, svaki dinar mi je bitan jer sam do sad dala novaca i novaca do sad....

i sta je bolje potpisati policu u slucaju pozara /valjda to vazi i za zemljotres ili u slucaju osiguranja ako se desi nesto da banka placa 6 mjeseci za tebe kredit? Hm...mislim da je bolje ovo prvo tako mi se cini, jer ako je hipotekarni kredit moze se prodat u dogovoru s bankom pa ako se i desi nesto nepredvidjeno onda....halali huso materi nek ide stan banci briga me....
granita

#68 Re: Stambeni kredit

Post by granita »

Mi evo obidjosmo sve banke i nijedna nam ne da stambeni kredit. Razlog: ugovori na odredjeno. Medjutim, ugovori ni kod jednog ni kod drugog nisu na odredjeno, ali se zbog prirode posla potpisuju na dvije (suprug - pozorisni umjetnik), odnosno 6 (ja-akademski radnik). Suprug radi vec 12 godina, i svake dvije godine potpisuje ugovor na 2, a ja radim vec cetiri godine na istoj akademskoj instituciji i imam ugovor na 6 godina iskljucivo zbog izbora u vise zvanje. Dakle, zakon o radu i zakon o visokom obrazovanju nisu uskladjeni, i bez obzira sto je pravnica sa mog faksa zvala banku da kaze da sam ja ustvari primljena za stalno, oni u ugovoru ne zele da vidi 6 godina (bez obzira na cinjenicu da zvanje traje toliko i moze se produziti ili napradovati).

Ko je kriv za ovo? Ima li iko da je malo vise upucen u situaciju? Ne mogu da vjerujem da samo oni sa stalnim ugovorima (jako malo mladih, koliko znam, ili barem oni koji mene okruzuju) mogu podici stambeni kredit. Jos mi danas u Sparkasse rekose da je tako za bilo koji kredit, cak i nenamjenski. Kredite daju na onoliko za koliko godina ti istice ugovor. Sto je najgore, mi smo prije nekoliko godina oboje digli kredit bez problema, tada nam niko nije pravio problem.

Hvala unaprijed :)
ljuspica

#69 Re: Stambeni kredit

Post by ljuspica »

Slusaj, veoma je tesko podici kredit cak i kad imas posao na neodredjeno. U jednom trenutku sam pomislila da ce mi trebati veza pa sam se pitala KAKO DRUGI??? Banke jednostavno ne daju stambene kredite ako imate ugovor na odredjeno,bez obzira sto vi govorite jedno i sto sa svojim poslodavcem imate neki usmeni dogovor,to banke ne zanima. Ja vam jedino predlazem da oboje pokusate dici nenamjenski kedit....muz da ti digne neku svotu koju ce otplatiti za 6 godina a ti za 2 godine. Jasno mi je da bi to ispao manji iznos od onog koji biste htjeli podici ali ako je to tako rjesenje onda iskoristite bar to,bolje i to nego podstanar.pozz
drndalo

#70 Re: Stambeni kredit

Post by drndalo »

granita wrote:Sto je najgore, mi smo prije nekoliko godina oboje digli kredit bez problema, tada nam niko nije pravio problem.
Druga su vremena bila, sada duvaju i na hladno, kao sto su tada davali i kunti i panti (ne mislim na tebe konkretno ovom recenicom)... Pokusajte otici do banke/banaka kojima ste otplatili te kredite, jer oni imaju najtacniji uvid u vas kao musterije, i pokusajte stici sto "vise" u hijerarhiji banke, jer banke imaju visak para koje nemaju kome da "prodaju", otkad su poostrili kriterije drasticno...

Jeste li probali vidjeti da li vam lizing moze nesto promijeniti ?
granita

#71 Re: Stambeni kredit

Post by granita »

Srecom, nismo podstanari, ali nas trenutna rata kredita (tog koji smo uzeli prije par godina) lomi, jer iznosi 1000 KM. Htjeli bismo prodati ovaj stan i kupiti malo veci i zbog djeteta, i prodajom ovog stana finansirati dio tog novog. Medjutim, to izgleda ostaje na stand-by, dok ne vidimo kako to da drugi mogu! Kod supruga na poslu neke kolege su uspjele, a i kod mene je jednoj koleginici uspjelo. Nije mi jasno kako, jer mi smo do sada svaku ratu do 5. u mjesecu placali, po otplatnom planu i u tom periodu je suprug potpisao jos dva ugovora (na odredjeno), a inace radi u toj instituciji (kultura) vec 11 godina i ima redovna mjesecna primanja iz budzeta. Oboje smo cisti k'o suza sto se tice svega, a meni je ovo i prvi kredit u zivotu, nisam se nikada zavaljivala.

A kako ide to sa leasingom? Daju li oni na duze periode? Hvala svima!
merkato

#72 Re: Stambeni kredit

Post by merkato »

Jel dizao netko u raifaisen banci stambeni? Ja sam predala prije 10-dana..receno mi je za 15 da Ce biti gotovo

Treba mi info za koliko ste dobili novce tko je dizao
mad_max_ba

#73 Re: Stambeni kredit

Post by mad_max_ba »

ljudi, meni ostale još dvije rate, august i septembar :D :izet:

u šta da se uvalim :lol: :lol:
zrakomlat

#74 Re: Stambeni kredit

Post by zrakomlat »

:lol: :lol: :thumbup:
neka, ohani malo sad :D
djevojka bez imena

#75 Re: Stambeni kredit

Post by djevojka bez imena »

mad_max_ba wrote:ljudi, meni ostale još dvije rate, august i septembar :D :izet:

u šta da se uvalim :lol: :lol:

E sad da te pitam Sta's od para? :lol:
Post Reply