Brak bez djece
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
-
ella_ina
#51 Re: Brak bez djece
a jeste li se ikad zapitali, da mozda ti ljudi ne mogu imati djecu, iz nekog razloga, i da mozda oni ne zele s vama da dijele to, pa da vas skinu s dnevnog reda kazu ne zelimo dijete.....
.....nije mi jasno kako ljudi mogu sebi dati za pravo da ulaze u tudju intimu...
.....nije mi jasno kako ljudi mogu sebi dati za pravo da ulaze u tudju intimu...
- _aja_
#52 Re: Brak bez djece
zavisi od želje za putovanjemrespo wrote:"domacica"_aja_ wrote:A što je morala biti "domaćica" da bi imala djecu ?![]()
Nego kome će ona ostaviti te stanove
citaj navodnike jbg ti
nisam rekao klasicna domacica nego vjerujem da ne bi mogla putovati s djecom i odgajanjem iste kao sto je putovala bez njih
Ja lično mislim da su to sve mogli sa djecom, al svakom njegovo.
štetaa kome ce ostaviti sve to ne znam
-
Landa
#53 Re: Brak bez djece
eh pa oni koji odluce bez djece provoditi zivot moraju se pomiriti i sa mislju da ce zivjeti kao kraljevi a umirati kao pacovi...mislim da je neminovno na kraju zivota da ti bude zao sto nemas nikoga da ti otvori vrata i unese malo radosti sto svojim prisustvom, sto njegom koja ti je potrebna. Nisu djeca garancija za sretnu starost ali veca je sansa da ce te dijete obilaziti nego da nece. A ko god ima dijete zna da mu je dovoljno samo da ga vidi pa da mu se srce obraduje.
-
Landa
#54 Re: Brak bez djece
ne diskutuje se ovdje o specificnim ljudima vec o globalnoj pojavi gdje dvoje odluce da nece imati djecu iz svojih nekih razloga a ne zbog toga sto ne mogu. Sigurno da postoje takvi koje ti spominjes ali ovdje se ne radi o njima.ella_ina wrote:a jeste li se ikad zapitali, da mozda ti ljudi ne mogu imati djecu, iz nekog razloga, i da mozda oni ne zele s vama da dijele to, pa da vas skinu s dnevnog reda kazu ne zelimo dijete.....
-
samoTEgledam
#55 Re: Brak bez djece
Valjda je ovdje riječ o onima koji ne žele odnosno, NEĆE da imaju djecu i koji se javno deklarišu kao "djeca su teret, sputavaju nas".ella_ina wrote:a jeste li se ikad zapitali, da mozda ti ljudi ne mogu imati djecu, iz nekog razloga, i da mozda oni ne zele s vama da dijele to, pa da vas skinu s dnevnog reda kazu ne zelimo dijete.....
Svoje iskustvo i stavove izričito baziram na ovim parovima, koje lično poznajem i koji ne kriju svoj stav oko djece.
- respo
#56 Re: Brak bez djece
vidis to u ovom mom primjeru nije slucajella_ina wrote:a jeste li se ikad zapitali, da mozda ti ljudi ne mogu imati djecu, iz nekog razloga, i da mozda oni ne zele s vama da dijele to, pa da vas skinu s dnevnog reda kazu ne zelimo dijete.....
niti me zanimalo sto nemaju djece niti bilo sta njihovo
to je ono sto ona sama prica
znaci zakljucujuci iz njenih prica mogla je imati djece
sto nije to je njen izbor
mozda zelila se provoditi imati sve u zivotu kao sto i jeste
e sad opet ona ce sama sebe zapitati je li sve ono sto je prosla bilo vrijedno ovoga sto sada zivi
sama u ogromnom stanu
da se ponoo udaje ne vjerujem jer je kao sto rekoh u 50-im godinama a i vjerujem da je ljubav prema muzu bila tolika da se ne bi iz postovanja prema njemu udala za nekoa drugog
- muz66
#57 Re: Brak bez djece
tipican odgovor jednog av-mau pokemona.Phia wrote:S obzirom da je covjek prije svega razumno bice a ne zivotinja koja se prepusta samo nagonima odluka da ima djecu treba da bude valjda nekako povezana s razumom..a eto kako vidim ko sve ima djecu kod vecine i bas i nije. Vise ide nekim putem: rodilo se pa dace Bog a mi radili ono sto nam je Bog dao. A ovdje posebno cim se sklopi brak svi pitaju kad ce dijete. Pa valjda to tako dodje da su svi to prihvatili kao nesto sto mora biti..Plus djeca se smatraju statusnim simbolom i nekakvom "imovinom" pa se svi takmice cije je ljepse i bolje u skoli..a to sto su jedno drugom stranci je nebitno..
Ja licno ne zelim djecu, ne jer ih mrzim, naprotiv volim ih jer vidim u djeci potencijal da se naprave bolji ljudi. Ali jednostavno smatram da je ljudi previse na zemlji i da smo poput virusa koji ce kad tad neminovno biti unisten. Osim toga mislim da ovaj svijet nije lijepo mjesto za ljude koji vide dalje od svojih licnih potreba i koji vide tudju patnju. Ja ne zelim da to ucinim nekome koga bi voljela najvise na svijetu - da ga osudim na ovakav zivot i smrt..
Osim toga mislim da ima previse djece koja su se rodila a da ih nije niko pitao za misljenje i iz nekog razloga nemaju roditelje. Ako i kad budem imala mogucnost da nekom djetetu dam zivot kakav mislim da zasluzuje to ce biti dijete koje nema roditelje.
- Korisnicko ime
#58 Re: Brak bez djece
S obzirom da je 99% nas rodjeno u braku pretpostavljam da je takav slucaj i sa onima koji su sada u braku a protiv su djece u braku. Postujem svacije pravo da uredi zivot kako on/ona zeli ali je moje misljenje da su onda takvi ljudi licemjerni (prije svega prema sopstvenim roditelima ali i drustvu u cjelini) a takodje i beskrajno sebicni.
Dakle postujem njihovu odluku ali nemam lijepo misljenje o njima...jer su vjerovatno onda i u drugim stvarima (koje bi se mogle mene ticati) "samosvoji" i egoisti...
Dakle postujem njihovu odluku ali nemam lijepo misljenje o njima...jer su vjerovatno onda i u drugim stvarima (koje bi se mogle mene ticati) "samosvoji" i egoisti...
- corxle
#59 Re: Brak bez djece
Poštujem tvoje mišljenje! Govorio sam o funkciji braka u širem aspektu, aspektu produženja ljudske vrste u humanim okvirima. Naravno da na individualnom nivou, svako se vjenča iz nekog više ili manje sebičnog razloga i da djeca nisu neophodan dio da bi brak funkcionisao.malsal wrote:-------corxle wrote:glavna funkcija braka je legaliziranje zajednice dvoje ljudi koji se vole u cilju dobijanja potomstva i produzenja vrste. to potomstvo u skladnom braku zdravo odrasta u novu, jaku jedinku, koja je garant jačanja i snage vrste. Naravno, ima varijacija na ovu temu, pozitivnih i onih manje pozitivnih.
Brak m+ž bez djece (namjerni) = istospolni brak
Ja mislim da imas pogresnu predstavu o tome sta je brak. Djeca jesu sastavni dio vecine brakova, ali nisu neophodan dio.
Neko se vjenca sebe radi, a ne radio potomstva i produzenja vrste...
- Mahalac
#60 Re: Brak bez djece
muz66 wrote:tipican odgovor jednog av-mau pokemona.Phia wrote:S obzirom da je covjek prije svega razumno bice a ne zivotinja koja se prepusta samo nagonima odluka da ima djecu treba da bude valjda nekako povezana s razumom..a eto kako vidim ko sve ima djecu kod vecine i bas i nije. Vise ide nekim putem: rodilo se pa dace Bog a mi radili ono sto nam je Bog dao. A ovdje posebno cim se sklopi brak svi pitaju kad ce dijete. Pa valjda to tako dodje da su svi to prihvatili kao nesto sto mora biti..Plus djeca se smatraju statusnim simbolom i nekakvom "imovinom" pa se svi takmice cije je ljepse i bolje u skoli..a to sto su jedno drugom stranci je nebitno..
Ja licno ne zelim djecu, ne jer ih mrzim, naprotiv volim ih jer vidim u djeci potencijal da se naprave bolji ljudi. Ali jednostavno smatram da je ljudi previse na zemlji i da smo poput virusa koji ce kad tad neminovno biti unisten. Osim toga mislim da ovaj svijet nije lijepo mjesto za ljude koji vide dalje od svojih licnih potreba i koji vide tudju patnju. Ja ne zelim da to ucinim nekome koga bi voljela najvise na svijetu - da ga osudim na ovakav zivot i smrt..
Osim toga mislim da ima previse djece koja su se rodila a da ih nije niko pitao za misljenje i iz nekog razloga nemaju roditelje. Ako i kad budem imala mogucnost da nekom djetetu dam zivot kakav mislim da zasluzuje to ce biti dijete koje nema roditelje.
- fantom slobode
#61 Re: Brak bez djece
Ako su i jedno i drugo zadovoljni u tom braku bez djece, ako je to bio svjesni dogovoreni izbor i jednog i drugog partnera, onda niko drugi o tome nije mjerodavan da to komentarise negativno.
Nego, pade mi napamet, kakvo rjesenje je najbolje ili da li je uopste moguce da bi oba partnera bila zadovoljna, za one koji vec imaju svoju djecu iz prethodne relacije, ne zele novu, a stupili su u brak sa osobom koja bi zeljela da ima djecu...
Mislim da je ova zadnja kombinacija mnogo negativnija nego gorenavedena, jer u ovakvoj kombinaciji su prisutne dvije strane sa totalno razlicitim zeljama. I jedna i druga se nadaju da ce suprotna strana prihvatiti njen/njegov izbor.
Nego, pade mi napamet, kakvo rjesenje je najbolje ili da li je uopste moguce da bi oba partnera bila zadovoljna, za one koji vec imaju svoju djecu iz prethodne relacije, ne zele novu, a stupili su u brak sa osobom koja bi zeljela da ima djecu...
Mislim da je ova zadnja kombinacija mnogo negativnija nego gorenavedena, jer u ovakvoj kombinaciji su prisutne dvije strane sa totalno razlicitim zeljama. I jedna i druga se nadaju da ce suprotna strana prihvatiti njen/njegov izbor.
- PapakizSarajeva
#62 Re: Brak bez djece
muz66 wrote:tipican odgovor jednog av-mau pokemona.Phia wrote:S obzirom da je covjek prije svega razumno bice a ne zivotinja koja se prepusta samo nagonima odluka da ima djecu treba da bude valjda nekako povezana s razumom..a eto kako vidim ko sve ima djecu kod vecine i bas i nije. Vise ide nekim putem: rodilo se pa dace Bog a mi radili ono sto nam je Bog dao. A ovdje posebno cim se sklopi brak svi pitaju kad ce dijete. Pa valjda to tako dodje da su svi to prihvatili kao nesto sto mora biti..Plus djeca se smatraju statusnim simbolom i nekakvom "imovinom" pa se svi takmice cije je ljepse i bolje u skoli..a to sto su jedno drugom stranci je nebitno..
- jutarnja zvijezda
#63 Re: Brak bez djece
potpuno razumijem ljude u danasnjoj BH,koji ne samo da ne sklapaju brakove,nego se beskonacno "zabavljaju",a o djeci nece ni da misle.ali ,ako neko ima materijalne uslove,makar i osrednje,a ne zeli djecu-------ne shvatam.
ne osjetiti radost prvog osmijeha na licu svoga djeteta,kakav uzasan propust.
djeca jesu najveca briga,ali i najveca radost.pa ne mora se zivjeti samo radi vlastitog zadovoljstva.to je prazan zivot,a svi takvi(koji mogu a nece)ce to osjetiti kad tad.
evo iz licnog zivota,iako bas ne volim:moja majka je imala samo mene.na zalost u 49.oj.god.dozivjela je tezak mozdani udar i ostala trajno invalid.ja sam moju majku njegovala do njene smrti u 82.oj god.zivota.tada je dozivjela ponovo mozdani udar od posljedica kojeg je i umrla.moja mama NIKADA u zivotu nije imala ni jedan dekubitus,bila je voljena i pazena do zadnjeg daha.a kako bi to sve izgledalo ,da nije imala mene?
mislim ,da sebicnost u mladosti,donosi naplatu u starosti,iako mi ne bi palo na pamet ,da radjam djecu ,racunajuci da im se u starosti natovarim na ledja,nego cisto zbog zelje da podizem svoju djecu i gledam ,kako pod mojom rukom "od kile mesa" nastaje covjek ,kako su govorili nasi stari.
ne osjetiti radost prvog osmijeha na licu svoga djeteta,kakav uzasan propust.
djeca jesu najveca briga,ali i najveca radost.pa ne mora se zivjeti samo radi vlastitog zadovoljstva.to je prazan zivot,a svi takvi(koji mogu a nece)ce to osjetiti kad tad.
evo iz licnog zivota,iako bas ne volim:moja majka je imala samo mene.na zalost u 49.oj.god.dozivjela je tezak mozdani udar i ostala trajno invalid.ja sam moju majku njegovala do njene smrti u 82.oj god.zivota.tada je dozivjela ponovo mozdani udar od posljedica kojeg je i umrla.moja mama NIKADA u zivotu nije imala ni jedan dekubitus,bila je voljena i pazena do zadnjeg daha.a kako bi to sve izgledalo ,da nije imala mene?
mislim ,da sebicnost u mladosti,donosi naplatu u starosti,iako mi ne bi palo na pamet ,da radjam djecu ,racunajuci da im se u starosti natovarim na ledja,nego cisto zbog zelje da podizem svoju djecu i gledam ,kako pod mojom rukom "od kile mesa" nastaje covjek ,kako su govorili nasi stari.
- Phia
#64 Re: Brak bez djece
PapakizSarajeva wrote:muz66 wrote:tipican odgovor jednog av-mau pokemona.Phia wrote:S obzirom da je covjek prije svega razumno bice a ne zivotinja koja se prepusta samo nagonima odluka da ima djecu treba da bude valjda nekako povezana s razumom..a eto kako vidim ko sve ima djecu kod vecine i bas i nije. Vise ide nekim putem: rodilo se pa dace Bog a mi radili ono sto nam je Bog dao. A ovdje posebno cim se sklopi brak svi pitaju kad ce dijete. Pa valjda to tako dodje da su svi to prihvatili kao nesto sto mora biti..Plus djeca se smatraju statusnim simbolom i nekakvom "imovinom" pa se svi takmice cije je ljepse i bolje u skoli..a to sto su jedno drugom stranci je nebitno..
Last edited by Phia on 28/03/2025 20:06, edited 1 time in total.
-
arena1
#65 Re: Brak bez djece
Poštujem svačiju odluku ,naravno ukoliko se ne dotiče mene , ali ne razumijem svjesno odlučiti živjeti bez djece.
Istina je da su djeca obaveza , al taj period noćnog ustajanja i promjena pelena vrlo brzo prođe.Ono što neko napisa da se ne može s djecom putovati i uživati je najveća zabluda.Ta nećete se peti na Mont Everest , pa da vam dijete predstavlja problem.Isto tako , ne razumijem da neko želi djecu , da bi im u starosti pomagali,bilo novčano , bilo da ih njeguju ako obole.Po meni su djeca jedini pravi imetak koji ostaje iza nas, ne kuće niti novci , jer će u njima uživati neko drugi ako svoje potomke nemamo.Ko kaže da dijete koči napredak u karijeri , živi u velikoj zabludi.
Ali opet , svako ima pravo da radi od svog života šta hoće , a niko nema pravo da mu to osujećuje , niti da ga osuđuje.
Istina je da su djeca obaveza , al taj period noćnog ustajanja i promjena pelena vrlo brzo prođe.Ono što neko napisa da se ne može s djecom putovati i uživati je najveća zabluda.Ta nećete se peti na Mont Everest , pa da vam dijete predstavlja problem.Isto tako , ne razumijem da neko želi djecu , da bi im u starosti pomagali,bilo novčano , bilo da ih njeguju ako obole.Po meni su djeca jedini pravi imetak koji ostaje iza nas, ne kuće niti novci , jer će u njima uživati neko drugi ako svoje potomke nemamo.Ko kaže da dijete koči napredak u karijeri , živi u velikoj zabludi.
Ali opet , svako ima pravo da radi od svog života šta hoće , a niko nema pravo da mu to osujećuje , niti da ga osuđuje.
- zedo_m
#66 Re: Brak bez djece
Samo dvije stavri:
1. Iako nekada covjek poželi 5 min za sebe kada imas djecu, to je neuporedivo (sa nemogućnošću opisa granice neuporedivosti) sa osjećajem kad ti kaže babuka ili samo jednim osmjehom ili zagrljajem
2. Tetka mi 71 godinu ima sada, kratko udata bila nema djece, kaže da je bila luda što si nije rodila jedno mislim da to sve kaže
Al opet neko rece 100 ljudi 100 ćudi
1. Iako nekada covjek poželi 5 min za sebe kada imas djecu, to je neuporedivo (sa nemogućnošću opisa granice neuporedivosti) sa osjećajem kad ti kaže babuka ili samo jednim osmjehom ili zagrljajem
2. Tetka mi 71 godinu ima sada, kratko udata bila nema djece, kaže da je bila luda što si nije rodila jedno mislim da to sve kaže
Al opet neko rece 100 ljudi 100 ćudi
Last edited by zedo_m on 11/03/2013 15:53, edited 1 time in total.
- Korisnicko ime
#67 Re: Brak bez djece
Zeno draga. o cemu ti u ovom boldiranom pricas??????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A ako je vec teko, proklinjes li svoje roditelje sto su te "osudili na ovakav zivot i smrt"?
Tito dragi, svega u Bozjoj basci...
- fantom slobode
#68 Re: Brak bez djece
Ako ti nije mrsko, ali ne mogu nikako da povezem licemjerstvo u svemu tome...brak je valjda bio izbor to dvoje ljudi. Njihov izbor je i to da nemaju djecu. Zasto su licemjerni prema sopstvenim roditeljima i drustvu u cjelini? Moraju da imaju djecu, iako ih ne zele, da bi zadovoljili roditelje i drustvo i ne bili "licemjerni" ili ti nesto drugo vidis u svemu tome?Korisnicko ime wrote:S obzirom da je 99% nas rodjeno u braku pretpostavljam da je takav slucaj i sa onima koji su sada u braku a protiv su djece u braku. Postujem svacije pravo da uredi zivot kako on/ona zeli ali je moje misljenje da su onda takvi ljudi licemjerni (prije svega prema sopstvenim roditelima ali i drustvu u cjelini) a takodje i beskrajno sebicni.
Meni je licemjerstvo kad jedno ne zeli dijete, a daje nadu partneru koji to zeli, sa kojim je u braku, da ce se to desiti. To donosi strasne frustracije ili konflikte u buducnosti.
- respo
#69 Re: Brak bez djece
ja se citavo vijeme pitam kakvo je to licemjerstvo prema roditeljima?
-
Great Cornholio
#70 Re: Brak bez djece
Ja mislim da je @korisničko ime htio da kaže da odlukom da se nekim stupiš u brak, bez želje da u tom braku imaš djecu, i još navedeš da je to pametna odluka, roditeljima "šalješ" poruku da su bili glupi kad su tebe rodili.respo wrote:ja se citavo vijeme pitam kakvo je to licemjerstvo prema roditeljima?
Ne treba rađati djecu niko ko ne želi imati djecu, jer život je i onako težak, i još teži bi bio djeci roditelja koji ih doživljavaju kao teret, smetnju za napredak u karijeri ili za uživanje u životu.
A ove što štancaju djecu, a nemaju hljeba da jedu, treba slati doktoru za glavu, il' u Kinu
- fantom slobode
#71 Re: Brak bez djece
Ovo je tvoja spekulacija, ne uzmi za zlo, ali mislim da je @korisnicko ime@ najkompentniji da nam objasni svoje misljenje, koje je privuklo nasu paznju.Great Cornholio wrote:Ja mislim da je @korisničko ime htio da kaže da odlukom da se nekim stupiš u brak, bez želje da u tom braku imaš djecu, i još navedeš da je to pametna odluka, roditeljima "šalješ" poruku da su bili glupi kad su tebe rodili.respo wrote:ja se citavo vijeme pitam kakvo je to licemjerstvo prema roditeljima?
-
Great Cornholio
#72 Re: Brak bez djece
špekulišite i vi, nije zabranjenofantom slobode wrote:Ovo je tvoja spekulacija, ne uzmi za zlo, ali mislim da je @korisnicko ime@ najkompentniji da nam objasni svoje misljenje, koje je privuklo nasu paznju.Great Cornholio wrote:Ja mislim da je @korisničko ime htio da kaže da odlukom da se nekim stupiš u brak, bez želje da u tom braku imaš djecu, i još navedeš da je to pametna odluka, roditeljima "šalješ" poruku da su bili glupi kad su tebe rodili.respo wrote:ja se citavo vijeme pitam kakvo je to licemjerstvo prema roditeljima?
- fantom slobode
#73 Re: Brak bez djece
nekome je i isaret dovoljanGreat Cornholio wrote:špekulišite i vi, nije zabranjenofantom slobode wrote: Ovo je tvoja spekulacija, ne uzmi za zlo, ali mislim da je @korisnicko ime@ najkompentniji da nam objasni svoje misljenje, koje je privuklo nasu paznju.
-
Great Cornholio
#74 Re: Brak bez djece
mene sad zanima šta je ovaj/ova @fantom slobode, htio/htjela da kaže ovom replikom meni upućenoj " nekom je i išaret dovoljan"

- fantom slobode
#75 Re: Brak bez djece
evo tebi jedno tri zelena pa razmisljaj...Great Cornholio wrote:mene sad zanima šta je ovaj/ova @fantom slobode, htio/htjela da kaže ovom replikom meni upućenoj " nekom je i išaret dovoljan"![]()