Razvijenost FBIH u odnosu na RS

Damir_5

#51 Re: Razvijenost FBIH u odnosu na RS

Post by Damir_5 »

iz zadnje klupe wrote:Predispozicije nisu jednako razvoj :sad:

Evo po nekoj mojoj percepciji Unsko Sanski kanton ima samo takve predispozicije za razvoj, ima zaokruzenu teritoriju naslonjenu na Hrvatsku, mogao bi na granici sa Hrvatskom napraviti male industrijske zone koje bi bile konkurentnije hrvatskim zbog nizih cijena, pa recimo Erikson Tesla iz Zagreba napravi fabriku u od Zagreba dva sata udaljenoj Kladusi jer je cijena rada duplo manja nego bilo gdje u Hrvatskoj, izuzezno jaka dijaspora u obliznoj Sloveniji i Hrvatskoj

Medjutim....

Od Usk je jedino istocna Hercegovina nerazvijenija, ima najmanji izvoz i BDP po stanovniku od svih regija u BIH
Moras uzeti u obzir da je teritorija na kojoj je USK kaznjavana od strane komunista vise decenija zbog bune koju su imali u 60tim cini mi se. Tamo jednostavno nema nicega i oni trebaju sve iz temelja graditi, plus u velikoj su prometnoj blokadi. Nije mi u opste drago sto FBIH ulaze pare u autocestu u juznoj Hercegovini koja apsolutno ekonomski nije isplativa, barem u ovom periodu kad se jos ne nazire kraj izgradnje cijelog 5C koridora, dok u isto vrijeme Bihac se totalno infrastrukturno zapostavlja. To nije pravedno prema Bosanskoj Krajini i Sarajevo i Mostar trebaju izbjeci ono klasicno centralisticko da sve ide njima. Razvijena provincija je samo dobitak za jednu zemlju.

Kako se samo pogubne odluke donose, najbolji primjer je novi granicni EU prijelazi, BiH ce ih imati sa HR, sto znaci EU dvije, jedna je na sjeveru Bos. Gradiska, a druga je na jugu Bijaca? Znaci na koridoru 5C na sjeveru nece biti te vrste prijelaza, kod Bihaca nece biti te vrste prijelaza, sto je apsurd.
sinuhe

#52 Re: Razvijenost FBIH u odnosu na RS

Post by sinuhe »

Bas je Drinić lijepo razvijen na ovoj cyprusovoj mapi. :D
AsmirVD

#53 Re: Razvijenost FBIH u odnosu na RS

Post by AsmirVD »

sinuhe wrote:Bas je Drinić lijepo razvijen na ovoj cyprusovoj mapi. :D
Baš sad razmišljam u sebi šta je Drinić, nisam neki master geografije, ali.. :lol: :lol: :lol: Da sam danas umro, nebi znao da je to mjesto od 300 stanovnika sjedište općine. :lol:

Baš bi volio da mi neko objasni ovu mapu, kako se uopšte došlo do ovakvih rezultata..
Alfons Kauders

#54 Re: Razvijenost FBIH u odnosu na RS

Post by Alfons Kauders »

Damir_5 wrote:
iz zadnje klupe wrote:Predispozicije nisu jednako razvoj :sad:

Evo po nekoj mojoj percepciji Unsko Sanski kanton ima samo takve predispozicije za razvoj, ima zaokruzenu teritoriju naslonjenu na Hrvatsku, mogao bi na granici sa Hrvatskom napraviti male industrijske zone koje bi bile konkurentnije hrvatskim zbog nizih cijena, pa recimo Erikson Tesla iz Zagreba napravi fabriku u od Zagreba dva sata udaljenoj Kladusi jer je cijena rada duplo manja nego bilo gdje u Hrvatskoj, izuzezno jaka dijaspora u obliznoj Sloveniji i Hrvatskoj

Medjutim....

Od Usk je jedino istocna Hercegovina nerazvijenija, ima najmanji izvoz i BDP po stanovniku od svih regija u BIH
Moras uzeti u obzir da je teritorija na kojoj je USK kaznjavana od strane komunista vise decenija zbog bune koju su imali u 60tim cini mi se. Tamo jednostavno nema nicega i oni trebaju sve iz temelja graditi, plus u velikoj su prometnoj blokadi. Nije mi u opste drago sto FBIH ulaze pare u autocestu u juznoj Hercegovini koja apsolutno ekonomski nije isplativa, barem u ovom periodu kad se jos ne nazire kraj izgradnje cijelog 5C koridora, dok u isto vrijeme Bihac se totalno infrastrukturno zapostavlja. To nije pravedno prema Bosanskoj Krajini i Sarajevo i Mostar trebaju izbjeci ono klasicno centralisticko da sve ide njima. Razvijena provincija je samo dobitak za jednu zemlju.

Kako se samo pogubne odluke donose, najbolji primjer je novi granicni EU prijelazi, BiH ce ih imati sa HR, sto znaci EU dvije, jedna je na sjeveru Bos. Gradiska, a druga je na jugu Bijaca? Znaci na koridoru 5C na sjeveru nece biti te vrste prijelaza, kod Bihaca nece biti te vrste prijelaza, sto je apsurd.
1950, cazinska buna...

Izacic ce takodjer biti EU prelaz, koliko ja znam odobreno je.
sinuhe

#55 Re: Razvijenost FBIH u odnosu na RS

Post by sinuhe »

U Bihacu valjda nista nije ni bilo do negdje 80-te, osim aerodroma :lol:
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#56 Re: Razvijenost FBIH u odnosu na RS

Post by JoseMujica »

AsmirVD wrote:
sinuhe wrote:Bas je Drinić lijepo razvijen na ovoj cyprusovoj mapi. :D
Baš sad razmišljam u sebi šta je Drinić, nisam neki master geografije, ali.. :lol: :lol: :lol: Da sam danas umro, nebi znao da je to mjesto od 300 stanovnika sjedište općine. :lol:

Baš bi volio da mi neko objasni ovu mapu, kako se uopšte došlo do ovakvih rezultata..
nekom se u OHR-u bojice izlile
dragan.s

#57 Re: Razvijenost FBIH u odnosu na RS

Post by dragan.s »

iamia wrote:30% je zaposlenih u realnoj ekonomiji.
70% su budzetlije.
Ovo je za 2011.-tu. Za 2012.-tu može biti samo gore.
http://www.klix.ba/vijesti/bih/troskovi ... /120302047
"Iako udio u stanovništvu nije velik u poređenju sa drugim manjim zemljama u Evropi i centralnoj Aziji, u svjetlu malog učešća radne snage na tržištu i velike nezaposlenosti u BiH, zaposleni u javnom sektoru (isključujući državna preduzeća i zdravstvene radnike) čine relativno velik udio u radnoj snazi (11 posto) i ukupnoj zaposlenosti (19 posto)", ističe se u izvještaju.

U Svjetskoj banci ukazuju da se visina plata razlikuje po nivoima vlasti, kao i između državnih službenika i drugih kategorija zaposlenika u javnom sektoru. Na nivou BiH se, ukazuju, posebno dobro plaća osoblje na višim nivoima, dok FBiH isplaćuje veće plate nego RS.

Kako navode, plate i naknade se čine prekomjernim na najnižim nivoima platne skale u administraciji na nivou države i FBiH, daleko prelazeći nivo plata u privatnom sektoru za ekvivalentna radna mjesta.
I tu nije uračunato zdravstvo i državna preduzeća. Kad njih dodamo jasno je vrlo mali broj radnika u realnom sektoru (koji se stalno smanjuje) sa mizernim platama hrani veliki broj zaposlenih u javnom sektoru koji imaju (za BiH uslove) astronomske plate. Naravno, pošto realni sektor ne može da se preko poreza izmuze više (doprinosi na plate 60%) onda se nedostajuća suma para mora pozajmiti od stranih kreditora po sve većim kamatama jer nam je kreditni rejting "junk" odavno. A to povećava zaduženost i svake godine plaćamo sve veće kamate.
Do kada će ovo trajati niko ne zna, ali nas definitivno čeka grčki scenario.
muzicar_iz_parka

#58 Re: Razvijenost FBIH u odnosu na RS

Post by muzicar_iz_parka »

Smješno je postojanje sjaset opština koje nemaju ni 5000 stanovnika.
Nakon popisa trebalo bi sve te male opštinice pripojiti većima koje su do njih, kad se konačno utvrdi pravi broj stanovnika, mada i po izbornim rezultatima nije teško naslutiti gdje malo ljudi živi.
AsmirVD

#59 Re: Razvijenost FBIH u odnosu na RS

Post by AsmirVD »

Ja i dalje čitam i ne vjerujem, ej općina od 2000 ljudi, glavno sjedište 300 ljudi :-) :-)

Pa čemu služe te općine, sem da se zaposli stranački kadar, ne vidim funkciju. Lično ja prvi put u svom životu danas čujem za Drinić, za Petrovac sam mislio da je u Crnoj Gori.. Mada sumnjam da i oni sisaju procentualno para koliko sisaju ovi iz birokratije u Sarajevu, Mostaru, BL..
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#60 Re: Razvijenost FBIH u odnosu na RS

Post by JoseMujica »

pa imaš opštine koje imaju manje od 500 stanovnika....ima jedno 3-4 opštine đe su na zadnjim izborima načelnici izabrani sa 100-200 glasova

mislim da onaj čitav kanton đe Drvar nema ukupno 3000 stanovnika
dragan.s

#61 Re: Razvijenost FBIH u odnosu na RS

Post by dragan.s »

JoseMujica wrote:pa imaš opštine koje imaju manje od 500 stanovnika....ima jedno 3-4 opštine đe su na zadnjim izborima načelnici izabrani sa 100-200 glasova

mislim da onaj čitav kanton đe Drvar nema ukupno 3000 stanovnika
Opština Istočni Mostar (čitaj Zijemlja), stanovnika oko 500. zaposlenih 20, nezaposlenih 480. Protivkandidat sadašnjeg načelnika angažovao svoju rodbinu pa se ovi prijavili za glasanje i pobijedili trenutnog načelnika. Onda ponište izbore pa starog načelnika opet izaberu.
Stvarno mi nije jasno zašto se ove minijaturne opštine ne ukinu? Lijepo se pripoje susjednim opštinama i manje je administracije.
muzicar_iz_parka

#62 Re: Razvijenost FBIH u odnosu na RS

Naša najjača tema na podforumu ekonomija je zapošljavanje/konkrus u MUPu Kantona Sarajevo, šta reći koju poruku poslati.
purgatorio

#63 Re: Razvijenost FBIH u odnosu na RS

Post by purgatorio »

Federacija bi bila daleko razvijenija da ne zapostavlja neke svoje dijelove. Ove cifre o nezaposlenosti su isto apsurdne, koliko ima ljudi da radi na crno ili ja evo lično znam na desetine ljudi iz USK koji idu svako malo par mjeseci u sloveniju/austriju na bauštelu raditi na crno i zarade za 3 mjeseca vise nego 12 prosjecnih plata u FBiH. U pogodnim dijelovima FBiH mala poljoprivredna gazdinstva sufinancirana od vlasti bi mogla napraviti veliki preokret.
Alfons Kauders

#64 Re: Razvijenost FBIH u odnosu na RS

Post by Alfons Kauders »

muzicar_iz_parka wrote:Naša najjača tema na podforumu ekonomija je zapošljavanje/konkrus u MUPu Kantona Sarajevo, šta reći koju poruku poslati.
:lol:
cyprus

#65 Re: Razvijenost FBIH u odnosu na RS

Post by cyprus »

Glede mape :mrgreen: šta ste napali mene, nisam one podatke ja ni izmislio ni izračuno... Njih sam našao na onom linku... A sve što sam ja uradio, jeste da sam ih pretočio u kartu :-)

Naravno, na onoj karti ima određenih nelogičnosti... Posebno to oko oko Petrovca i Istočnog Drvara... Ja pretpostavljam da oni imaju ovako visoke brojeve na osnovu činjenice da imaju premalo stanovnika (Istočni Drvar dvocifren, a Petrovac trocifren broj), te veliko šumsko bogatstvo (pilane)... Dočim recimo za Bosansko Grahovo zaista pojma nemam odakle im relativno velika cifra :-) Zbog toga svega mislim da te podatke ne treba uzeti zdravo za gotovo i cjelokupnu mapu kao neki istinski pokazatelj nekog razvoja... Ali, ne može se reći ni da je baš sve na njoj prikazano glupost, tako da smatram da je to kakav-takav doprinos ovoj temi...

Image
Najrazvijeniji kraj u Bosni i Hercegovini :mrgreen:
iamia

#66 Re: Razvijenost FBIH u odnosu na RS

Post by iamia »

cyprus wrote:. Dočim recimo za Bosansko Grahovo zaista pojma nemam odakle im relativno velika cifra :-) Zbog toga svega mislim da te podatke ne treba uzeti zdravo za gotovo i cjelokupnu mapu kao neki istinski pokazatelj nekog razvoja... Ali, ne može se reći ni da je baš sve na njoj prikazano glupost, tako da smatram da je to kakav-takav doprinos ovoj temi...
:
moze se reci.
onakvu kartu mogao je moj sin od 7 godina iscrtati flomasterom. i opet bi bila tacnija.

bez tacnog broja stanovnika niti logike u zaradi po administrativnoj jedinici , ti bi racunao bdp ??
cookoo :-)
cyprus

#67 Re: Razvijenost FBIH u odnosu na RS

Post by cyprus »

iamia wrote:moze se reci.
onakvu kartu mogao je moj sin od 7 godina iscrtati flomasterom. i opet bi bila tacnija.

bez tacnog broja stanovnika niti logike u zaradi po administrativnoj jedinici , ti bi racunao bdp ??
cookoo :-)
Pa postoji nešto što se zove procjena... Slažem se da procjene kod nas nisu nešto u što se čovjek može pouzdati, ali nemoguće da u svemu griješe :-)
MMM1977

#68 Re: Razvijenost FBIH u odnosu na RS

Post by MMM1977 »

Teško da se RS i FBIH mogu uopšte uporediti, teško. Gotovo kompletna industrija je locirana u FBIH, svi jači proizvođači, izvoznici i sl. Na stranu što u strukturi BDP-a u RS u velikoj mjeri učestvuju firme koje sa tim entitetom nemaju nikakve veze (MTEL, Optima Modriča, Rafinerija B. Brod itd) dok u BDP u Federaciji imamo još uvijek dosta firmi koje su domaće, djelomično domaće ili firme u vlasništvu entiteta (BH Telecom, Elektroprivreda, itd.). Moj subjektivni dojam je da je odnos 4:1 u korist FBIH.
iz zadnje klupe

#69 Re: Razvijenost FBIH u odnosu na RS

Post by iz zadnje klupe »

Teško da se RS i FBIH mogu uopšte uporediti, teško. Gotovo kompletna industrija je locirana u FBIH, svi jači proizvođači, izvoznici i sl
Nisi u toku sa savremenim trendovima u svijetu, razvijenost neke zemlje se mjeri brojem malih (10-50 zaposlenih) i srednjih(100-300 zaposlenih) preduzeca, u razvijenim zemljama oni drze gro izvoza i industrije, u FBIH Aluminij i zeljezara cine 20-25 5 izvoza, znaci u slucaju poremecaja na trzistu ovih sirovina nama pada izvoz za cetvrtinu :-) , to nikako ne valja..

Zato je snaga svake privrede u velikom broju i raznovrsnosti malih i srednjih preduzeca, tako da se pad ili zastoj neke grane industrije lako moze nadomjestiti jacanjem druge tako da ukupna privreda ne trpi.

Ni RS niti FBIH nemaju to, svjetle tačke su Tešanj, Siroki brijeg i Laktasi koji imaju dosta raznovrsnih malih i srednjih preduzeca u raznim oblastima.

Najgora je stvar ono sto radi RS, stalno dotira dva nepopravljiva gubitasa, Rafineriju i Birač Karakaj, mada su gubici u oba premasili vrijednost imaovine, da je ta sredstva dala koa bespovratna sredstva u razvoj malih i srednjih preduzeca, stvorila bi zdrava preduzeca sa stotinam a mozda i hiljadama zaposlenih.

U FBIH problem je politicko usmjeravanje slobodnog novca, daju se neogranicene kolicine novca putem Razvojne banke politickim isotmisljenicima koji unistise sve sto dotaknu ( Selimovici) ili se dotiraju samo pripadnici one stranke iz koje je mininstar ( lijanovici)

Uglavnom, ko prvi, RS ili FBIH, shvati i prihvati da nestranacko i dijeljenje po sposobnosti novca u razvoj malih i srednjih preduzeca, taj ce i biti dominantan...
iamia

#70 Re: Razvijenost FBIH u odnosu na RS

Post by iamia »

iz zadnje klupe.

pc nema nikakve sanse da razvije ekonomiju.
jednostavno je geografski, infrastrukturno, industrijski, demografski nepovezana cijelina, koja nema osnovne uslove za razvoj.
recimo stalnu bazu financijskog dotoka novca kroz izvoz.
to u pc ne postoji. sve firme koje su mogle sta izvoziti, vec su prodate.
male i srednje firme su bajka u okolini gdje nema stalnog priliva novca.
jedina sansa za pc da financijski opstane lezi u tome da se prisloni srbiji i moli beograd da im salje najmanje 200 milja godisnje.

puno vise faktora uticu na razvoj malih i srednjih preduzeca. nije sve u financiranju istih preko budzeta.
jedan od najvaznijih,, smanjiti porezne obaveze firmama !
kreirati okolinu gdje je novac lako pristupan. gdje se nista ne radi bez mjenjanja novca iz jedne ruke u drugu.
to se zove financial flow. a toga nema u federaciji. (iako ima sve prepostavke za to),, a pogotovo tog nikad nece biti u pc, (osim ako se onaj uslov o molenju beograda ne ispuni)..
dragan.s

#71 Re: Razvijenost FBIH u odnosu na RS

Post by dragan.s »

iamia wrote: jednostavno je geografski, infrastrukturno, industrijski, demografski nepovezana cijelina, koja nema osnovne uslove za razvoj.
recimo stalnu bazu financijskog dotoka novca kroz izvoz.
to u pc ne postoji. sve firme koje su mogle sta izvoziti, vec su prodate.
male i srednje firme su bajka u okolini gdje nema stalnog priliva novca.
jedina sansa za pc da financijski opstane lezi u tome da se prisloni srbiji i moli beograd da im salje najmanje 200 milja godisnje.
Pa ako te firme i dalje rade i izvoze valjda se njihov izvoz računa u izvoz RS tj. BiH? Ako zapošljavaju radnike onda se valjda ti doprinosi uplaćuju u entitetske fondove.
Koja je razlika između rafinerije u Brodu i željezare u Zenici (sem što će se željezara prije ili kasnije ugasiti, a rafinerija neće)? Obadvije su u stranom vlasništvu i država ih ne dotira. Izvoze vani i to ulazi u ukupan izvoz entiteta tj. države.
Rafinerija jeste u gubitcima, ali se tu više radi o nekim prebijanjima unutar "Zarubežnji" grupe nego o nečem kritičnom.
Beograd nikad nije slao niti će slati lovu RS-u. Em niti oni imaju para em imaju važnijih prioriteta.
puno vise faktora uticu na razvoj malih i srednjih preduzeca. nije sve u financiranju istih preko budzeta.
jedan od najvaznijih,, smanjiti porezne obaveze firmama !
kreirati okolinu gdje je novac lako pristupan. gdje se nista ne radi bez mjenjanja novca iz jedne ruke u drugu.
to se zove financial flow. a toga nema u federaciji. (iako ima sve prepostavke za to),, a pogotovo tog nikad nece biti u pc, (osim ako se onaj uslov o molenju beograda ne ispuni)..
Koje porezne obaveze firmama? Porez na dobit od 10%?
Nije problem porez već visoki doprinosi na plate radnika (preko 60%) i jako puno parafiskalnih nameta. Taksa za ovo, taksa ono, samo plaćaj. Papirologija za otvaranje pogona je jako komplikovana i bez "podmazivanja" ćeš se načekati. Zemljišne knjige su u katastrofalnom stanju, ali nikoga nije briga. Evo ti primjera. Na osnovnom sudu u Mostaru se čeka preko godinu dana da se izvrši prenos vlasništva na parcelama. Bez vlasništva 1/1 nema građevinske dozvole. Sad zamisli investitora za neki pogon koji kehne lovu, kupi zemljište i prije bilo kog daljeg koraka mora čekati godinu dana da dobije papir iz gruntovnice. Nije puno bolja situacija ni u drugim opštinama.
dragan.s

#72 Re: Razvijenost FBIH u odnosu na RS

Post by dragan.s »

iz zadnje klupe wrote:...
Najgora je stvar ono sto radi RS, stalno dotira dva nepopravljiva gubitasa, Rafineriju i Birač Karakaj, mada su gubici u oba premasili vrijednost imaovine, da je ta sredstva dala koa bespovratna sredstva u razvoj malih i srednjih preduzeca, stvorila bi zdrava preduzeca sa stotinam a mozda i hiljadama zaposlenih
Ne znam za Birač, ali RS već odavno ne dotira Rafineriju. Tačnije od kada su je kupili Rusi.
To što je ona u gubitcima je stvar odnosa unutar "Zarubežni" grupe i nema vlada ništa sa tim. Koliko znam Rusi konstantno ulažu u rafineriju veliku lovu.
muzicar_iz_parka

#73 Re: Razvijenost FBIH u odnosu na RS

Damir_5 wrote:
To je medijski pogrešno prenijeto.
Ta priča o prelazima se odnosi samo na proizvode biljnog i životinjskog porijekla, i tu će Biljača i Gradiška biti jedini, al to ne zavisi samo od BiH, nego i od same Hrvatske koja odlučuje o tome gdje će postaviti iste (vezano za dodatnu opremu za veterinarsku kontrolu).
Ostali proizvodi će se moći izvoziti preko ostalih prelaza, između ostalog i onaj na sjevernom djelu koridora 5c u Svilaju, B. Brodu, itd.
iamia

#74 Re: Razvijenost FBIH u odnosu na RS

Post by iamia »

dragan, muzicar, zadnji i ostala ekipa iz pc,, da vam polako pojasnim.
nisam ni rekao da je razlika izmedju rafinerije i zeljezare velika. ista je , (osim ugovora koji je dodo sklopio sa rusima u kojima se obavezao da dazbine za radnike placa pc dok rafinerija ne pocne poslovati u pozitivnom.( a to ce se dogoditi.... nikad). slicno je cini mi se i u bircu.
znaci,, puno veci gubici za pc.

jedno je da se izvoz recimo iz rafinerije prikazuje kao izvoz pc a drugo je kada taj izvoz puni direktno budzet jednog entiteta, kao recimo aluminijum u federaciji.telekom.. energoinvest,, itd.
znaci profit koji se zaradi, direktno se slije u entitet, a ne prosljeduje dalje.
to ne postoji u pc. nista se ne slijeva tamo.
mozes ti prikazati taj broj kao izvoz, ali sta ti vrijedi kad nemas nista od toga ?? ne ide u tvoj dzep.

ps.
kako mozete reci da srbija nije platila ni centa za pc?
pa onaj telekom je platila vise od duplo realne cijene. sta mislite zasto je to uradila ?
Ponosan

#75 Re: Razvijenost FBIH u odnosu na RS

Post by Ponosan »

iamia wrote:30% je zaposlenih u realnoj ekonomiji.
70% su budzetlije.
ako i zbog cega propadnemo,to ce biti zbog ovoga!
donekle se moze ocekivati spas ako nista u FBIH ukidanjem kantona,u najavljenoj reorganizaciji Federacije,ali poznavajuci nacionalisticke apetite nasih politicara ,prije svih nacio-fasista iz HDZ-a,tesko ce se ovdje nesto racionalno uraditi...
Post Reply