Moras uzeti u obzir da je teritorija na kojoj je USK kaznjavana od strane komunista vise decenija zbog bune koju su imali u 60tim cini mi se. Tamo jednostavno nema nicega i oni trebaju sve iz temelja graditi, plus u velikoj su prometnoj blokadi. Nije mi u opste drago sto FBIH ulaze pare u autocestu u juznoj Hercegovini koja apsolutno ekonomski nije isplativa, barem u ovom periodu kad se jos ne nazire kraj izgradnje cijelog 5C koridora, dok u isto vrijeme Bihac se totalno infrastrukturno zapostavlja. To nije pravedno prema Bosanskoj Krajini i Sarajevo i Mostar trebaju izbjeci ono klasicno centralisticko da sve ide njima. Razvijena provincija je samo dobitak za jednu zemlju.iz zadnje klupe wrote:Predispozicije nisu jednako razvoj![]()
Evo po nekoj mojoj percepciji Unsko Sanski kanton ima samo takve predispozicije za razvoj, ima zaokruzenu teritoriju naslonjenu na Hrvatsku, mogao bi na granici sa Hrvatskom napraviti male industrijske zone koje bi bile konkurentnije hrvatskim zbog nizih cijena, pa recimo Erikson Tesla iz Zagreba napravi fabriku u od Zagreba dva sata udaljenoj Kladusi jer je cijena rada duplo manja nego bilo gdje u Hrvatskoj, izuzezno jaka dijaspora u obliznoj Sloveniji i Hrvatskoj
Medjutim....
Od Usk je jedino istocna Hercegovina nerazvijenija, ima najmanji izvoz i BDP po stanovniku od svih regija u BIH
Kako se samo pogubne odluke donose, najbolji primjer je novi granicni EU prijelazi, BiH ce ih imati sa HR, sto znaci EU dvije, jedna je na sjeveru Bos. Gradiska, a druga je na jugu Bijaca? Znaci na koridoru 5C na sjeveru nece biti te vrste prijelaza, kod Bihaca nece biti te vrste prijelaza, sto je apsurd.