Štrajk u Klasu

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

I da imam odkud mi

#51 Re: Štrajk u Klasu

Post by I da imam odkud mi »

halo_ba wrote:A evo i Selimovicevih zidnih novina, tj. "Oslobodjenja":

- Kod nas u Klasu nema crnog tržišta. Svaki radnik je prijavljen u Zavod PIO i u zdravstvenom. Na sve plate isplaćuju se doprinosi. Ima zakašnjenja u tim plaćanjima, ali zamislite da mi to prikrijemo kao što ostali rade. Teško je optuživati drugog, ali zna se istina. Prijave tri radnika, uvezu brašno po ko zna kakvim cijenama, izbjegavaju porez, plaćaju minimalac u koverti, malo daju državi za doprinose. I pored tolikog punjenja budžeta, nama uzvraćaju na ovakav način. Najveći je u svemu uticaj pisanja Dnevnog avaza, što je žalosno. Država je takvu kakvu imamo, još imamo ministra sigurnosti Fahrudina Radončića takvog kakav je. On rukovodi Avazom i šta očekivati od takvih ljudi, rekao je Ćutuna.

Sve je montirano

On naglašava i da se u Klasu ne radi o velikom zakašnjenju plate.

- Plate idu redovno, s tim što je trebalo do kraja februara isplatiti januarsku. Ova je prešla pet dana u drugi mjesec, ali to nije alarmantno. Danas smo imali sastanak Sindikalnog odbora, koji se ograđuje od ovih stvari. Jučer su oni napravili nekakvu obustavu i "slučajno" tu nailazi novinar Avaza. Sve je to montirano. Vidim koliko poslodavac daje od sebe da se sačuva domaća proizvodnja, koja se urušava sa strane, a onda vidim i tog jadnog čovjeka, radnika koji prihvati tu nečiju igru i sam sebe uništava. Ljudi koji su se danas okupili ne mogu predstavljati sve uposlenike Klasa, kazao je Ćutuna.

OVAJ ČLANAK NIJE MOGUĆE KOMENTARISATI
Ja mislim da ove iz Avaza treba u zatvor. Kako ih nije sramota na ovoj ocitoj montazi. :D Ljudi nisu primili platu samo dva mjeseca, sve normalno radi, nikakvih problema, ali izmanipulirani od Avaza. Mora da od vazduha zive. Inace i Oslobodjenje i Avaz sprdnja od novinarstva. Nezna se ko je mizerniji.

Zao mi je ljudi i citavog Klas-a koji su Selimovici unistili, kao i sve ostale firme gdje su prste ugurali. Tamo gdje udju tu vise trava ne raste. Ali podsjeca me sve ovo na onog Hapu iz nadrealista. Covjek organizovao privatnu radnu akciju da se njemu "sirotinji" vila pravi. Isto se trazi i od radnika Klas-a, samo je ovdje hjleb u pitanju.
Last edited by I da imam odkud mi on 07/03/2013 14:23, edited 2 times in total.
Adriatic

#52 Re: Štrajk u Klasu

Post by Adriatic »

KatarinaKosaca wrote:
Adriatic wrote:Ma ne nego SDP, normalno.
Legenda si :D Pitaš ko je omogućio privatizaciju, žena ti da odgovor ko je bio direktor agencije kao i predsjednik NO, ti kažeš... "Nisi mi relevantna" :lol: :lol: :lol: G E N I J A L N O
Vicoteka... :D
A evo i tebe.
Gdje je Dara tu je i Mara.
Čuveni tandem.
StupskaBitanga

#53 Re: Štrajk u Klasu

Post by StupskaBitanga »

Sve je montirano

On naglašava i da se u Klasu ne radi o velikom zakašnjenju plate.
Ja naručenog članka i go***
Opetja033

#54 Re: Štrajk u Klasu

Post by Opetja033 »

Ali vrhunac bezobrazluka je sinoc izvalila Mujesira Selimovic, kaze zena mrtva-hladna "i moja plata je 500 KM i ja radim za te pare, ni ja nisam dobila platu". :lol: :lol:
StupskaBitanga

#55 Re: Štrajk u Klasu

Post by StupskaBitanga »

Opetja033 wrote:Ali vrhunac bezobrazluka je sinoc izvalila Mujesira Selimovic, kaze zena mrtva-hladna "i moja plata je 500 KM i ja radim za te pare, ni ja nisam dobila platu". :lol: :lol:
Možda je sestra Selimović na toliko prijavljena a vamo sa strane zgrču se milioni
Opetja033

#56 Re: Štrajk u Klasu

Post by Opetja033 »

StupskaBitanga wrote:
Opetja033 wrote:Ali vrhunac bezobrazluka je sinoc izvalila Mujesira Selimovic, kaze zena mrtva-hladna "i moja plata je 500 KM i ja radim za te pare, ni ja nisam dobila platu". :lol: :lol:
Možda je sestra Selimović na toliko prijavljena a vamo sa strane zgrču se milioni
Pa upravo zbog toga je i smijesno. Kad sam je cuo sta prica ne znam da li bih se smijao ili pljuvao TV.
jazzer

#57 Re: Štrajk u Klasu

Post by jazzer »

Pa trebala se prikljucit strajku i traziti svojih 500,00 KM :lol:
muzicar_iz_parka

#58 Re: Štrajk u Klasu

Post by muzicar_iz_parka »

Većina domaćih biznismena koji preuzimaju firme tokom privatizacije nije dovoljno kvalifikovana za vođenje ozbiljnih kompanija, a još uz to možemo i dodati kriminalnu energiju koja je usmjerena na što veće bogaćenje u kratkom vremenu ne uzimajući obzira na poslijedice za poslovanje u budućnosti i status radnika.
Hajlac

#59 Re: Štrajk u Klasu

Post by Hajlac »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
StupskaBitanga wrote:Znam, pa kad bi se zarovili recmo u FDS kuku majko šta bi tamo našli
Upravo tako, a možeš misliti kako je prošla privatizacija MTEL-a ili recimo kako će proći privatizacija BH Telecom-a, kukala nam majka. Da bi neko nekada mogao uraditi kvalitetnu reviziju privatizacije treba prvo golom silom "sjahati" neokapitaliste sa vlasti a koliko smo spremni za takvu vrstu poduhvata mislim da je suvišno govoriti. Po meni ovakve diskusije na forumu nemaju smisla u našem društvu jer niko nije spreman podići barikadu na Marijin dvoru ili Banja Luci recimo. Takvi ideali su umrli sa zadnjim partizanom. Jbg. Radnicima Klasa će zamazati oči mrvicama sa stola njihovih gospodara.
Ja sam x puta ucestvovao u protestima sto DOSTA-skih sto onih nakon brutalnih ubistava i Denisa Mrnjavca i Amara Mistrica.

Iz tog iskustva imam dva osnovna zakljucka:

1. Vidio sam kako je narod nezainteresovan za svoja prava i buducnost(ovce u torovima)
2. Takodje mi je postalo jasno koliko se paranoja uvukla narodu pod kosti - za svake proteste se etiketiralo ljude kako "rade za nekoga"

Ako neka grupa ustraje u protestima tj. borbi za osnovna prava poput radnika Klasa, oticicu pa makar amaterski snimiti dogadjaje i diskusije pa staviti na youtube jer su medju najvecim dushmanima upravo mediji koji sve spinuju, iskrivljuju i dio po obicaju presucuju. To je najmanje sto mogu uraditi - dati glas ljudima kojima je puna kapa nepravde i korupcije u drustvu.
Inace, trenutno u ovom tzv. zapadnom svijetu, prvo na koga se tokom protesta srucuje represivno-sigurnosni aparat jesu upravo oni koji amaterski izvjestavaju tj. snimaju proteste. U ovom fasistoidnom vremenu informacija postaje ugrozena vrsta.

A digne li se narod, gluuuho bilo, tu sam opet na ulici :)
Opetja033

#60 Re: Štrajk u Klasu

Post by Opetja033 »

Hajlac wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
StupskaBitanga wrote:Znam, pa kad bi se zarovili recmo u FDS kuku majko šta bi tamo našli
Upravo tako, a možeš misliti kako je prošla privatizacija MTEL-a ili recimo kako će proći privatizacija BH Telecom-a, kukala nam majka. Da bi neko nekada mogao uraditi kvalitetnu reviziju privatizacije treba prvo golom silom "sjahati" neokapitaliste sa vlasti a koliko smo spremni za takvu vrstu poduhvata mislim da je suvišno govoriti. Po meni ovakve diskusije na forumu nemaju smisla u našem društvu jer niko nije spreman podići barikadu na Marijin dvoru ili Banja Luci recimo. Takvi ideali su umrli sa zadnjim partizanom. Jbg. Radnicima Klasa će zamazati oči mrvicama sa stola njihovih gospodara.
Ja sam x puta ucestvovao u protestima sto DOSTA-skih sto onih nakon brutalnih ubistava i Denisa Mrnjavca i Amara Mistrica.

1. Vidio sam kako je narod nezainteresovan za svoja prava i buducnost(ovce u torovima)
2. Takodje mi je postalo jasno koliko se paranoja uvukla narodu pod kosti - za svake proteste se etiketiralo ljude kako "rade za nekoga"
Pa ispostavilo se na kraju da su organizatori (tj "Dosta") i radili "za nekoga" jer ih je SDP uhljebio pa nisu izlazili na ulice ni kada je situacija u gradu bila mnogo gora nakon sto je SDP zasjeo na vodece mjesto u kantonu. Dakle ne radi se o paranoji nego o cinjenicama.
Banksy

#61 Re: Štrajk u Klasu

Post by Banksy »

nosara wrote:
Banksy wrote:
ultima_palabra wrote:
Selimovići nisu Klas stekli privatizacijom, nego su ga uredno preuzeli na berzi 2005. po tržišnoj cijeni... za razliku od Pivare.

...
Naprotiv, bilo je to vrlo ''neuredno''. Blago rečeno.

http://www.avaz.ba/vijesti/teme/ko-ce-p ... ciju-klasa
Sto ti je sladjan taj avatar... :lol:

Nisam valjda oftopik...!? :?
Vidim i ti imaš novi ... :D i potpis ... :mrgreen:

Ti za revoluciju, ja za pravnu državu ... :lol:

Jesi, saćeš u banoviće :lol:
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#62 Re: Štrajk u Klasu

Post by KatarinaKosaca »

Pa ispostavilo se na kraju da su organizatori (tj "Dosta") i radili "za nekoga" jer ih je SDP uhljebio pa nisu izlazili na ulice ni kada je situacija u gradu bila mnogo gora nakon sto je SDP zasjeo na vodece mjesto u kantonu. Dakle ne radi se o paranoji nego o cinjenicama.
To je to.

A torovi nisu samo nacionali, nego i ideološki. Užeg i goreg tora od esdepeovog nema.
Hajlac

#63 Re: Štrajk u Klasu

Post by Hajlac »

Opetja033 wrote:
Hajlac wrote: Ja sam x puta ucestvovao u protestima sto DOSTA-skih sto onih nakon brutalnih ubistava i Denisa Mrnjavca i Amara Mistrica.

Da se narod digao protiv kriminalaca Brankovica&co u ta vremena, tu manjinu SDP-ovaca bi asimilarali u pravom buntu - ne bi ostale sve oci uprte u neke vodje DOSTA ili bilo kog drugog pokreta vec bi se pricalo o masovnom iskazivanju nezadovoljstva od strane gradjana.

Paranoja je ucinila svoj dio da svi ti ljudi budu izopsteni i predstavljeni haman kao petokolonasi. Normalno da ce svak na svoju stranu - svi se ufatili one "u se i u svoje kljuse".
A oni koji su se okoristili stranackim vezama samo su unazadili i maltene onemogucili bilo koji naredni pokret/grupu koja pokusa nesto promijeniti.
Last edited by Hajlac on 07/03/2013 15:22, edited 1 time in total.
KatarinaKosaca

#64 Re: Štrajk u Klasu

Post by KatarinaKosaca »

Greška.. SDP tad nije bio "manjina", nego siva eminencija, tajni ogranizator i huškač. I dalje mi je žao ljudi koji su iz najbolje i najplemenitije namjere učestvovali tako, u ostvarivanju esdepeovskog cilja, a to je vlast u njihovom slučaju reket i krađa.
Banksy

#65 Re: Štrajk u Klasu

Post by Banksy »

KatarinaKosaca wrote:
To je to.

A torovi nisu samo nacionali, nego i ideološki. Užeg i goreg tora od esdepeovog nema.
U (lažno) ideološkom sigurno nema.
A torovi su, mislim, prije svega interesni, finansijski, gdje se ne pita gdje je ko koje ideologije, samo šoldi.
Banksy

#66 Re: Štrajk u Klasu

Post by Banksy »

KatarinaKosaca wrote:
Greška.. SDP tad nije bio "manjina", nego siva eminencija, tajni ogranizator i huškač.
I dalje mi je žao ljudi koji su iz najbolje i najplemenitije namjere učestvovali tako, u ostvarivanju esdepeovskog cilja, a to je vlast u njihovom slučaju reket i krađa.
Nije mi ih žao. Pola ih je bilo kupljenih, pola glupih i kratkovidih. Dobili su šta su tražili.

Žao mi je onih koji, ni krivi ni dužni, trpe rezultate njihovih djela.
Hajlac

#67 Re: Štrajk u Klasu

Post by Hajlac »

KatarinaKosaca wrote:Greška.. SDP tad nije bio "manjina", nego siva eminencija, tajni ogranizator i huškač. I dalje mi je žao ljudi koji su iz najbolje i najplemenitije namjere učestvovali tako, u ostvarivanju esdepeovskog cilja, a to je vlast u njihovom slučaju reket i krađa.
Izvlacis "manjina" iz konteksta. Da ponovim: Da se narod digao na noge protiv Brankovica&Co, ta manjina SDPovaca bi bila asimilirana u bunt, ne pro-SDP, vec kontra-korupcija/kriminal.

I SDP bi se transformisao na bolje a ne ovako - na gore koketirajuci s kriminalcima samo da se odrzi u foteljama.

Jer, nakon uspjeha bunta u svrgavanju jednih kriminalaca, narod bi shvatio sta je moguce kad se ujedini u grupu a i sve naredne vlasti bi se pocele bojati naroda, pa bi i taj SDP nakon dolaska na vlast, bilo lako opet jal zaplasiti jal svrgnuti.

Ovako, u polariziranim glavama(kao amerikanci lijevo-desno), samo se misli o tome kojoj stranci/struji neko pripada a nikada za sta se zapravo neko bori.

Tako je i s ovim slucajem nekad ugledne firme Klas - svi razbijaju glave oko toga ko je "ciji" a niko o tome kakvo je stvarno stanje u tom istom Klasu :-) :roll:

Ja licno vec vise od 3 mjeseca nisam kupio hljeb u radnji(a kupovao sam Klasov) upravo zbog toga sto je kvalitet pao na uzasno niske grane.
Lijepo kupio pekac hljeba i pravimo svaki drugi dan 1kg crnog hljeba s pravim mekinjama, razi, heljdom, jecmom, curokotom, raznim klicama itd.

Odluka je pala nakon pojavljivanja onog famoznog Farmer cudovista tj. nakon sto procitah onaj kilometarski spisak sastojaka :shock:
jbo ti taj hljeb kojem treba onoliko frankenstajn sastojaka da se napravi!
Last edited by Hajlac on 07/03/2013 15:41, edited 2 times in total.
KatarinaKosaca

#68 Re: Štrajk u Klasu

Post by KatarinaKosaca »

Banksy wrote:Žao mi je onih koji, ni krivi ni dužni, trpe rezultate njihovih djela.
Tj onih koji su i vidjeli i znali ali ostali manjina.. pa sad trpe zajedno sa razoćaranim... Vidiš da je nekad bolje biti kratkovid. Optika Baroš to riješi. Ovo drugo nitko :D
Banksy

#69 Re: Štrajk u Klasu

Post by Banksy »

KatarinaKosaca wrote:
Banksy wrote:Žao mi je onih koji, ni krivi ni dužni, trpe rezultate njihovih djela.
Tj onih koji su i vidjeli i znali ali ostali manjina.. pa sad trpe zajedno sa razoćaranim...

Vidiš da je nekad bolje biti kratkovid. Optika Baroš to riješi. Ovo drugo nitko :D
A bogami, ko može, najbolje odselit' i prekrižit' ...
KatarinaKosaca

#70 Re: Štrajk u Klasu

Post by KatarinaKosaca »

Banksy wrote:A bogami, ko može, najbolje odselit' i prekrižit' ...
Meni se ne da ni do Stupa..
Opetja033

#71 Re: Štrajk u Klasu

Post by Opetja033 »

Meni je drago sto je sve manje ideoloske zaslijepljenosti. Ovaj forum je idealan primjer: do unazad samo 3-4 godine imali smo toliko podijeljene tabore da se uvijek onaj "svoj" opravdavao makar bio gol kriminalac. Ne govorim sada o etnickim podjeljama, vec o ideoloskim. Sada je teze naci takve primjere nego primjere gdje se pljuje onaj ko nije u pravu i od jednih i od drugih i od desetih: onako zajednicki.

Cini mi se da postajemo politicki zreliji, kao drustvo u cjelini. Zaceci su se mogli vidjeti na izborima 2010. a prava slika je dosla na proslim lokalnim izborima. Optimista sam. Mozda zato jer sam nepopravljivi optimista po prirodi, ali mislim da imam argumente za ovu tvrdnju.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#72 Re: Štrajk u Klasu

Post by JoseMujica »

što li sad SDP-ovci ne stanu uz radnike :? ....čak im je Selimović deklarirani "neprijatelj"...al valjda ima neka tajna veza ;-)
Hajlac

#73 Re: Štrajk u Klasu

Post by Hajlac »

JoseMujica wrote:što li sad SDP-ovci ne stanu uz radnike :? ....čak im je Selimović deklarirani "neprijatelj"...al valjda ima neka tajna veza ;-)
Sve je do pritiska naroda na vlast - narod suti pa se fucka i vlasti, bitnije im je namaci nove zelembace od MMFa koje ce narod vracati kroz drakonske poreze u vrlo skoroj buducnosti.
Dok se zadnji ostaci privrede urusavaju.
Shahab

#74 Re: Štrajk u Klasu

Post by Shahab »

Ono što je zaista bitno u ovome trenutku jesu radna mjesta u Klasu. Fokus pažnje treba usmjeriti u pravcu kako održati radna mjesta u Klasu, odnosno općenito u prehrambenoj industriji FBiH. U suštini Klas zbog svoje infrastrukture, ali i branda, ima dobar tržišni potencijal. Vjerujem da ima i dobru naplatu za plasirane proizvode, jer se radi o svakodnevnim cash prilivima. Problem je u upravljanju, odnosno u strukturi bilansa, koji stvara krizu likvidnosti. U biznisu nelikvidnost je uvijek posljedice krize u strukturi bilansa. Klas ima enorman pritisak kreditora da servisira kredite, zbog čega nema cash-a za redovitu isplatu plata. Izlaz je u restruktuiranju duga, odnosno u redukovanju mjesečnih obaveza prema kreditorima, na način da se u novčanom toku kompanije, ostavi prostora za normalno poslovanje. Klas to ne može osigurati bez državnih garancija. Barack Obama je na sličan način spasio General Motors, odnosno radna mjesta u GM-u. Isto je uradila i Austrija sa Hypo Bankom. Dakle Klas ima tržište, brand i solidnu naplatu. Samo treba restruktuirati dugove. Vlada KS treba izdati garancije za restruktuiranje duga, a kao hipoteku uzeti Klas. Istovremeno tražiti poziciju u NO kako bi kontrolisala eventualna prelijevanja sredstava iz novčanog toka kompanije u druge firme iz grupacije. Ovako bi se zadržala radna mjesta i osigurala redovita plate zaposlenicima. Najgora opcija jeste da se izgube radna mjesta zarad spletkarenja Radončića.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#75 Re: Štrajk u Klasu

Post by JoseMujica »

Hajlac wrote:
JoseMujica wrote:što li sad SDP-ovci ne stanu uz radnike :? ....čak im je Selimović deklarirani "neprijatelj"...al valjda ima neka tajna veza ;-)
Sve je do pritiska naroda na vlast - narod suti pa se fucka i vlasti, bitnije im je namaci nove zelembace od MMFa koje ce narod vracati kroz drakonske poreze u vrlo skoroj buducnosti.
Dok se zadnji ostaci privrede urusavaju.
običan narod je toliko sheban da jadan ne zna više ni ko je na vlasti.....iskreno ne znam više ni sam đe ko vlada :-)

ps

bravo Shaho :thumbup:
Post Reply