Gospodine nema bas sve na internetu,ili cemo se baviti kvazi-historijom ostavljajuci tamo neke linkove kojekakvih pristrasnih portala kao i diskutanataGoran_35 wrote:Pisistratus wrote:Goran_35 wrote:
Gospodine,bez obzira koliko se vi trudili da pobijete historijska fakta i bez obzira koliko vam smetaju tamo neki Pašić ili Imamović,zaboravljate da postoje i "strani" izvori a ti strani izvori kazu da je dinastija "Kotromanjic" Gotskog porijekla dakle sam Tvrtko kojeg sada svi svojatate,vodi porijeklo od Gota odnosno od Gottroman -to je ispravno a ne "Kotromanjic" kako je to falsifikovano.Dakle cist primjer gotskog porijekla i to medju najvecim.Sada sto to Vama smeta to je vec drugi par opanaka.
Mozda je recimo fantaziranje ulaziti sada u samo porijeklo imena Got_tro_man jer neki to prevedu pa ispadne :
Got -dobre
tro-vjere
man-covjek
iz cega je navodno evoluiralo "dobri Bosnjanin"
Pokažite mi te izvore i najdublje ću vam biti zahvalan?![]()
Da vas pitam, jeste li vi ikad čitali neki izvor, srednjovjekovni, latinski, itd, koji, i na kojem jeziku i čiji eventualno prijevod?
Huma Kosaca hatun
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Goran_35
#51 Re: Huma Kosaca hatun
-
theTruePath
#52 Re: Huma Kosaca hatun
vratite se temi!
i ako je o Humi hatun,zapocelo se i o turbetu,evo nadjoh ovu vijest,staija je,znal ko sta je bilo do sad? jel obnovljeno?
http://www.klix.ba/vijesti/bih/obnavlja ... /121106023
i ako je o Humi hatun,zapocelo se i o turbetu,evo nadjoh ovu vijest,staija je,znal ko sta je bilo do sad? jel obnovljeno?
- Pisistratus
#53 Re: Huma Kosaca hatun
Ma naravno, pa dajte eto makar ime tog izvora, ne mora biti kompletan izvorGoran_35 wrote:
Gospodine nema bas sve na internetu,ili cemo se baviti kvazi-historijom ostavljajuci tamo neke linkove kojekakvih pristrasnih portala kao i diskutanata
-
theTruePath
#54 Re: Huma Kosaca hatun
vratite se temi!
za ostalo imate privatne poruke,kad ste tako pristojni i persirate,znat cete i ovo postovati
za ostalo imate privatne poruke,kad ste tako pristojni i persirate,znat cete i ovo postovati
-
Cybernetic
- Chisum
#56 Re: Huma Kosaca hatun
Goran_35 wrote:Gospodine,nauka,dakle istinska a ne vasa politicki namontirna mitologija, je vjecno preispitivanje istine.Ono sto je danas "istina" ne mora znaciti da ce biti sutra!Dakle osvrnut cu se samo na Vas komentar jer ostali zapravo nisu nista ni rekli osim sto pokazuju svoju paranoju od moguce eventualne nove naucne istine pri cemu u nedostatku argumenata pokusavaju da se sluze oprobanim metodama ismijavanja i vrijedjanja sagovornika kao i historicara koji ne pisu onako kako to pase njihovom mentalnom sklopu ogrezlom u sovinizmu.Psiho-patologija,dakle nista novo na ovim prostorima.Bez obzira koliko se Vi trudili da napisete ovaj komentar u nekom "neutralnom stilu" Vas komentar ipak mirise na sovinizam prema Bosnjacima.Istina malo manje od ostalih,ali ipak "mirise".Jer ma koliko se trudili da dokazete da je Crkva Bosanska bila krscanska,ta ista crkva nije priznavala raspece kao i osnovne "stubove" na kojima pociva krscanstvo.O tome nam svjedoce stecci kao i simboli sa stecaka.O tome imamo naucni rad historicara od prije.Cinjenica je da je Vatikan unistio i sakrio sve dokumente Crkve Bosanske,a ono malo sto je dostupno javnosti je vjerovatno falsifikovno.Jer,Gost Radin u svojoj oporuci koju je ostavio vec vise nije bio pripadnik Crkve Bosanske.Svo svestensvo Crkve Bosanske od Dida pa nadalje je bilo postrojeno na Bilinom Polju od strane inkvizicije.I ko god je odbio da predje na "svetu katolicku vjeru" bio je odmah pogubljen.U ta doba mraka inkvizicije Islam je dozivljavan kao "svjetlo" koje je nudilo slobodu.O tome svjedoce masovni prelasci krcanskih kmetova na Islam nerjetko na bojnom polju.To su historijska fakta opste prihvacena i poznata u svjetskoj nauci a zanemarena na ovim prostorima upravo iz razloga sovinizma i potrebe falsifikovanja historije u politicke potrebe.Ucenje Crkve Bosanske je zapravo istinsko "krscanstvo" onako kako je Isa (Kristus) propovjedao.Krscanstvo je stavljeno pod znake navoda jer se raspece zapravo nije ni desilo. Ne treba zaboraviti da je u to doba ubijeno preko deset miliona ljudi sirom Europe od strane Inkvizicije,a ti ljudi su bili sljedbenici ucenja kakvo je propovjedala i Crkva Bosanska.Dakle ovdje nije prica ni o kakvoj glupoj mitomaniji poput srpske,vec prica o historijskim faktima i potrebi da se Bosna prestane posmatrati kao neko izolovano pusto ostrvo na planeti Mars,vec da se Srednjovjekovna Bosna posmatra kao dio Europe i dio krvavih dogadjaja koji su se desili u Europi a koje je pocinila Inkvizicija.Ne treba zaboraviti ni Istocnu Crkvu jer su i oni pobili i pokrstili tkzv. "Bogumile"Chisum wrote:
Ovdje sam morao da stanem...![]()
Znaci, mi smo, vec i prije nego nas Osmanlije "pocastise" okupacijom i islamom, ustvari bili na pola puta, tj. boba nam je falila, samo nam je trebao neko da nam kaze sta smo u stvari, a mi smo to, bezbeli, vec bastinili kroz Crkvu bosansku....
Nakon onog pateticnog hrvatskog debilizma i bajke o Iranu, nakon onih prekodrinskih idiota, sto raznih klovnova Deretica, sto "priznatih" istoricara koji mitovima crtaju proslost, sad je dosao red i na nas - kasnimo, kao i u svemu - na nase mitove, samoobmanu, Gote, Crkvu bosansku, koja, ispade, haman veze nema sa krscanstvom, "povratku u islam" i slicnim glupostima...
Znaci, da u kratkim crtama ilustrujemo dosadasnja dostignuca na polju izucavanja za identitet vazne nam proslosti...
- Srbi, naravno, narod stariji i od samog pojma narod, rodoslovom mnogo blizi trepljarima, jestivim gljivama i cudnovatom kljunaru nego ostatku covjecanstva od kojeg su mnogo, mnogo stariji... Narod kojem je najveci heroj covjek koji nikada nije ni postojao - i u tome ne vidi nikakav problem...
- Hrvati, staro iransko pleme, cijim odlaskom iz jugozapadne Azije pocinje stagnacija, a kasnije i propast stare perzijske civilizacije.... Istoricari uspjesno dokazali da hrvatski reprezentativac Dario Srna nije Bosnjak, jer samo ime upucuje na kralja Darija, sina Histaspovog, za kojeg Herodot jasno navodi da se radi o Hrvatu iz okoline Shiraza...
- I konacno - Bosnjaci, Goti islamske vjeroispovjesti koji su taj svoj islam vjesto skrivali i cuvali od inkvizicije, koristeci sifrovani naziv "Crkva bosanska", slaveci bajrame cesto u underground klubovima ili po skrivenim lokacijama o kojima bi slavljenici saznavali tek na koji sat prije partije (kasnije ce rejveri preuzeti ovaj fazon), vjesto eskivirajuci bozicne i uskrsnje proslave izvlaceci se na foru "nesto me boli me stomak, danas ne mogu van, al' nikako..."
Da ne duzim,pred vama su nova naucna otkrica,a vas je problem sto vam to izaziva pjenu na usta pa onda u takvom stanju nedostatka argumenta potezte za ismijavanjem i vrijedjanjem.
I kada spominjete Gote.Smo je Hitler mogao vjerovati u rasnu cistocu kao sto vi vjerujete d su jugoslaveni samo Slaveni.Svaki narod je zapravo mjesavina raznih naroda.Bosnjaci su ponajvise Iliri,pa tek onda Goti pa tek onda Slaveni.
Pricati "slvenskim jezikom" (mada se zapravo radi o ilirsko-slavenskom) nije nista cudo.Jer i autohtono stanovnistvo u USA danas prica engleskim a citava latinska Amerika spanskim dok Brazil govori portgugalskim.
Da ne duzim dalje,znam da nece uroditi plodom.Ocekujem val komentara ""pametnjakovica" u kojima ce poceti ismijavanja i naravno uvrede na racun bosnjackih historicara
Ja kad sam rekao, a nakon one tvoje opaske o tajnim spisima, turskoj Bibliji i ostalim ludostima, da cu tu i stati - nisam se salio.
Uvodjenje semitskih bajki, bile one krscanske ili islamske provenijencije, u jedan ozbiljan diskurs - znaci ujedno i njegov kraj.
Nacin na koji ti "tabiris" po istoriji, a s njom i po istoriografiji, u ovom slucaju - istoriografiji naseg naroda, sa naukom i naucnom metodom nema nikakve veze. Sa radoznaloscu - mozda... ali to nije dovoljno za jedan ozbiljan pristup.
Nakon sto si, "dokazujuci" svoje tvrdnje, potegao nekakvu fantomsku "tursku Bibliju", Muhameda, Isusa i slicna cuda i cudesa, moje interesovanje za tvoje postove tu se i zavrsilo, jer se tu zavrsava i svaka smislena i, prije svega, objektivna prica o proslosti, a oslanjajuci se na iskustvo sa hrvatskim i srpskim mitomanima, hrvatskim i srpskim lazima na kojima su sazdane "kolektivne memorije" ovih naroda - jedino sto je za ocekivati su namjerno izbusene rupe u hronologiji, greske do vrha ispunjene lazima i mitovima, dobro ugazene petom dnevno-politickih potreba - taman toliko koliko treba za jednu propisnu porciju tih, danas prijeko potrebnih, "kolektivnih memorija" (u stvarnosti - kolektivnih amnezija!)
-
Goran_35
#57 Re: Huma Kosaca hatun
Ako je za Vas jedan tako vazan historijski dokument, star preko 1500 godina kakav je "turska Biblija",uvodjenje "semitskih bajki" sa kojom nauka i naucne metode nemaju nista onda Vi sasvim dovoljno govorite o sebi te o Vasem poznavanju nauke i naucnih metoda.Chisum wrote:Goran_35 wrote:Gospodine,nauka,dakle istinska a ne vasa politicki namontirna mitologija, je vjecno preispitivanje istine.Ono sto je danas "istina" ne mora znaciti da ce biti sutra!Dakle osvrnut cu se samo na Vas komentar jer ostali zapravo nisu nista ni rekli osim sto pokazuju svoju paranoju od moguce eventualne nove naucne istine pri cemu u nedostatku argumenata pokusavaju da se sluze oprobanim metodama ismijavanja i vrijedjanja sagovornika kao i historicara koji ne pisu onako kako to pase njihovom mentalnom sklopu ogrezlom u sovinizmu.Psiho-patologija,dakle nista novo na ovim prostorima.Bez obzira koliko se Vi trudili da napisete ovaj komentar u nekom "neutralnom stilu" Vas komentar ipak mirise na sovinizam prema Bosnjacima.Istina malo manje od ostalih,ali ipak "mirise".Jer ma koliko se trudili da dokazete da je Crkva Bosanska bila krscanska,ta ista crkva nije priznavala raspece kao i osnovne "stubove" na kojima pociva krscanstvo.O tome nam svjedoce stecci kao i simboli sa stecaka.O tome imamo naucni rad historicara od prije.Cinjenica je da je Vatikan unistio i sakrio sve dokumente Crkve Bosanske,a ono malo sto je dostupno javnosti je vjerovatno falsifikovno.Jer,Gost Radin u svojoj oporuci koju je ostavio vec vise nije bio pripadnik Crkve Bosanske.Svo svestensvo Crkve Bosanske od Dida pa nadalje je bilo postrojeno na Bilinom Polju od strane inkvizicije.I ko god je odbio da predje na "svetu katolicku vjeru" bio je odmah pogubljen.U ta doba mraka inkvizicije Islam je dozivljavan kao "svjetlo" koje je nudilo slobodu.O tome svjedoce masovni prelasci krcanskih kmetova na Islam nerjetko na bojnom polju.To su historijska fakta opste prihvacena i poznata u svjetskoj nauci a zanemarena na ovim prostorima upravo iz razloga sovinizma i potrebe falsifikovanja historije u politicke potrebe.Ucenje Crkve Bosanske je zapravo istinsko "krscanstvo" onako kako je Isa (Kristus) propovjedao.Krscanstvo je stavljeno pod znake navoda jer se raspece zapravo nije ni desilo. Ne treba zaboraviti da je u to doba ubijeno preko deset miliona ljudi sirom Europe od strane Inkvizicije,a ti ljudi su bili sljedbenici ucenja kakvo je propovjedala i Crkva Bosanska.Dakle ovdje nije prica ni o kakvoj glupoj mitomaniji poput srpske,vec prica o historijskim faktima i potrebi da se Bosna prestane posmatrati kao neko izolovano pusto ostrvo na planeti Mars,vec da se Srednjovjekovna Bosna posmatra kao dio Europe i dio krvavih dogadjaja koji su se desili u Europi a koje je pocinila Inkvizicija.Ne treba zaboraviti ni Istocnu Crkvu jer su i oni pobili i pokrstili tkzv. "Bogumile"Chisum wrote:
Ovdje sam morao da stanem...![]()
Znaci, mi smo, vec i prije nego nas Osmanlije "pocastise" okupacijom i islamom, ustvari bili na pola puta, tj. boba nam je falila, samo nam je trebao neko da nam kaze sta smo u stvari, a mi smo to, bezbeli, vec bastinili kroz Crkvu bosansku....
Nakon onog pateticnog hrvatskog debilizma i bajke o Iranu, nakon onih prekodrinskih idiota, sto raznih klovnova Deretica, sto "priznatih" istoricara koji mitovima crtaju proslost, sad je dosao red i na nas - kasnimo, kao i u svemu - na nase mitove, samoobmanu, Gote, Crkvu bosansku, koja, ispade, haman veze nema sa krscanstvom, "povratku u islam" i slicnim glupostima...
Znaci, da u kratkim crtama ilustrujemo dosadasnja dostignuca na polju izucavanja za identitet vazne nam proslosti...
- Srbi, naravno, narod stariji i od samog pojma narod, rodoslovom mnogo blizi trepljarima, jestivim gljivama i cudnovatom kljunaru nego ostatku covjecanstva od kojeg su mnogo, mnogo stariji... Narod kojem je najveci heroj covjek koji nikada nije ni postojao - i u tome ne vidi nikakav problem...
- Hrvati, staro iransko pleme, cijim odlaskom iz jugozapadne Azije pocinje stagnacija, a kasnije i propast stare perzijske civilizacije.... Istoricari uspjesno dokazali da hrvatski reprezentativac Dario Srna nije Bosnjak, jer samo ime upucuje na kralja Darija, sina Histaspovog, za kojeg Herodot jasno navodi da se radi o Hrvatu iz okoline Shiraza...
- I konacno - Bosnjaci, Goti islamske vjeroispovjesti koji su taj svoj islam vjesto skrivali i cuvali od inkvizicije, koristeci sifrovani naziv "Crkva bosanska", slaveci bajrame cesto u underground klubovima ili po skrivenim lokacijama o kojima bi slavljenici saznavali tek na koji sat prije partije (kasnije ce rejveri preuzeti ovaj fazon), vjesto eskivirajuci bozicne i uskrsnje proslave izvlaceci se na foru "nesto me boli me stomak, danas ne mogu van, al' nikako..."
Da ne duzim,pred vama su nova naucna otkrica,a vas je problem sto vam to izaziva pjenu na usta pa onda u takvom stanju nedostatka argumenta potezte za ismijavanjem i vrijedjanjem.
I kada spominjete Gote.Smo je Hitler mogao vjerovati u rasnu cistocu kao sto vi vjerujete d su jugoslaveni samo Slaveni.Svaki narod je zapravo mjesavina raznih naroda.Bosnjaci su ponajvise Iliri,pa tek onda Goti pa tek onda Slaveni.
Pricati "slvenskim jezikom" (mada se zapravo radi o ilirsko-slavenskom) nije nista cudo.Jer i autohtono stanovnistvo u USA danas prica engleskim a citava latinska Amerika spanskim dok Brazil govori portgugalskim.
Da ne duzim dalje,znam da nece uroditi plodom.Ocekujem val komentara ""pametnjakovica" u kojima ce poceti ismijavanja i naravno uvrede na racun bosnjackih historicara
Ja kad sam rekao, a nakon one tvoje opaske o tajnim spisima, turskoj Bibliji i ostalim ludostima, da cu tu i stati - nisam se salio.
Uvodjenje semitskih bajki, bile one krscanske ili islamske provenijencije, u jedan ozbiljan diskurs - znaci ujedno i njegov kraj.
Nacin na koji ti "tabiris" po istoriji, a s njom i po istoriografiji, u ovom slucaju - istoriografiji naseg naroda, sa naukom i naucnom metodom nema nikakve veze. Sa radoznaloscu - mozda... ali to nije dovoljno za jedan ozbiljan pristup.
Nakon sto si, "dokazujuci" svoje tvrdnje, potegao nekakvu fantomsku "tursku Bibliju", Muhameda, Isusa i slicna cuda i cudesa, moje interesovanje za tvoje postove tu se i zavrsilo, jer se tu zavrsava i svaka smislena i, prije svega, objektivna prica o proslosti, a oslanjajuci se na iskustvo sa hrvatskim i srpskim mitomanima, hrvatskim i srpskim lazima na kojima su sazdane "kolektivne memorije" ovih naroda - jedino sto je za ocekivati su namjerno izbusene rupe u hronologiji, greske do vrha ispunjene lazima i mitovima, dobro ugazene petom dnevno-politickih potreba - taman toliko koliko treba za jednu propisnu porciju tih, danas prijeko potrebnih, "kolektivnih memorija" (u stvarnosti - kolektivnih amnezija!)
A sta cemo ako se slucajno pojave i "Becka tajna knjiga" ili mozda jos istovremeno i "Pariska tajna knjiga" a radi se,navodno, o istm Biblijama?Sta cte onda reci?Mada je vec sasvim dovoljno i ovo "tursko okrice"
No Vi ste o svom "poznavanju nauke" i naucnim metodama vec dovoljno rekli tako da ste se fino "legitimisali"
-
Goran_35
#58 Re: Huma Kosaca hatun
Slazem se sa Vama!No ljudi se zapale pa pocnu da pjene,onda ih to ponese...theTruePath wrote:vratite se temi!
Vratimo se temi!
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#59 Re: Huma Kosaca hatun
Čekajte malo
Sad mi ništa nije jasno, a zainteresovalo me otpočetka. O kome mi ovdje pričamo? Da li o Katarini ml. Kosači (kći Katarine Kosače i Stjepana Tomaša, sestri Sigismunda - kasnije Ishak-beg Kraloglu) ili o nekoj drugoj? Ako je riječ o Katarini, ona je umrla kao dijete na putu za Carigrad, gdje je nju i brata poveo Mehmed II El-fatih uz pratnju Isa-bega Ishakovića. Čak je i porijeklo ovog turbeta "debelo" upitno. Jedino oko čeka se svi slažu je da je podignuto nekoj kraljevoj kćerki - Kral Kızı Türbesi, ali o kojoj, istoričari se još nisu složili. E sad, pošto "uvaženi" istoričar Imamović voli da ga malo (ma šta malo) našilji - ispade da je ovo podignuto baš toj Katarini. Aferim
E, sada malo da zamezim i @Goran_35:
Ova tvoja tvrdnja o "gotskom" porijeklu Bošnjaka, me onako baš slatko nasmijala
Doduše, malo si zakasnio, jer je "Prva, Sarajevska, Rezolucija muslimana" objavljena tek prije 70-tak godina - znači ublizu. U to vrijeme bi im puno pomogla ova tvoja (ma ne mogu reći, al' haj') TEZA. A, tek što bi se Heinrich Himmler obradovao
Mogao bi ti @Goran_35, kafu piti skupa sa Milićem od Mačve, pa da malo raspredate i o "kosmičkom/atlantidskom" plemenu "Sorabima"
Čuj, nije Kotromanić, nego Gottroman
Joj, ne mogu od smjeha. Hajde da je germanska prilagodba bosankog prezimena u nekim srednjovjekovnim spisima, ali tvrditi ovako nešto
Eto, i Crkva Bosanska ispade proto-islamska i prije Hijra-e (estakfirula')
I džaba što se ona zvala "Crkva", i džaba što su se oni zvali "Krstjani", a-a, jok, oni su muslimani
Eto, sad uplete i stećke
a stećci su nalaženi i na teritoriji Dalmacije i Crne Gore i Srbije (ha, šta ćemo sad). I reci mi, sreće ti, je li ovo stećak:

Ako kažeš - nije, onda sram te i stid bilo. Otiđi u Rakitnicu i počeši se po glavi još jednom.
E, jedino ti priznajem što nisi Crkvu Bosansku pomiješao sa Bogumilima, ali ni to nešto nisam siguran.
I hajde, molim te, nemoj više izigravati - "Kako mali Đokica tumači istoriju Bosne". Nije to za tebe, probaj nešto drugo
, al' haj' opraštam ti, barem si me nasmijao. A čisto sumnjam da ću se ostatak dana smijati
A, ja, ja, zaboravih - "turska Biblija u kojoj Isus najavljuje dolazak Islama"

Sad mi ništa nije jasno, a zainteresovalo me otpočetka. O kome mi ovdje pričamo? Da li o Katarini ml. Kosači (kći Katarine Kosače i Stjepana Tomaša, sestri Sigismunda - kasnije Ishak-beg Kraloglu) ili o nekoj drugoj? Ako je riječ o Katarini, ona je umrla kao dijete na putu za Carigrad, gdje je nju i brata poveo Mehmed II El-fatih uz pratnju Isa-bega Ishakovića. Čak je i porijeklo ovog turbeta "debelo" upitno. Jedino oko čeka se svi slažu je da je podignuto nekoj kraljevoj kćerki - Kral Kızı Türbesi, ali o kojoj, istoričari se još nisu složili. E sad, pošto "uvaženi" istoričar Imamović voli da ga malo (ma šta malo) našilji - ispade da je ovo podignuto baš toj Katarini. Aferim
Ova tvoja tvrdnja o "gotskom" porijeklu Bošnjaka, me onako baš slatko nasmijala
Čuj, nije Kotromanić, nego Gottroman
Eto, i Crkva Bosanska ispade proto-islamska i prije Hijra-e (estakfirula')
Eto, sad uplete i stećke

Ako kažeš - nije, onda sram te i stid bilo. Otiđi u Rakitnicu i počeši se po glavi još jednom.
E, jedino ti priznajem što nisi Crkvu Bosansku pomiješao sa Bogumilima, ali ni to nešto nisam siguran.
I hajde, molim te, nemoj više izigravati - "Kako mali Đokica tumači istoriju Bosne". Nije to za tebe, probaj nešto drugo
A, ja, ja, zaboravih - "turska Biblija u kojoj Isus najavljuje dolazak Islama"
-
theTruePath
#60 Re: Huma Kosaca hatun
Prica se o rahmetli Humi Kosaci,citaj prvi tekst
Znas li ti vise o njoj,posto vidim volis glumiti pametnjakovica

Znas li ti vise o njoj,posto vidim volis glumiti pametnjakovica
-
Goran_35
#61 Re: Huma Kosaca hatun
U Vasem tekstu,ako ne racunate smajlije,nema ama bas nista znacajno.Woody wrote:Čekajte malo![]()
Sad mi ništa nije jasno, a zainteresovalo me otpočetka. O kome mi ovdje pričamo? Da li o Katarini ml. Kosači (kći Katarine Kosače i Stjepana Tomaša, sestri Sigismunda - kasnije Ishak-beg Kraloglu) ili o nekoj drugoj? Ako je riječ o Katarini, ona je umrla kao dijete na putu za Carigrad, gdje je nju i brata poveo Mehmed II El-fatih uz pratnju Isa-bega Ishakovića. Čak je i porijeklo ovog turbeta "debelo" upitno. Jedino oko čeka se svi slažu je da je podignuto nekoj kraljevoj kćerki - Kral Kızı Türbesi, ali o kojoj, istoričari se još nisu složili. E sad, pošto "uvaženi" istoričar Imamović voli da ga malo (ma šta malo) našilji - ispade da je ovo podignuto baš toj Katarini. Aferim![]()
Ova tvoja tvrdnja o "gotskom" porijeklu Bošnjaka, me onako baš slatko nasmijalaDoduše, malo si zakasnio, jer je "Prva, Sarajevska, Rezolucija muslimana" objavljena tek prije 70-tak godina - znači ublizu. U to vrijeme bi im puno pomogla ova tvoja (ma ne mogu reći, al' haj') TEZA. A, tek što bi se Heinrich Himmler obradovao
Mogao bi ti @Goran_35, kafu piti skupa sa Milićem od Mačve, pa da malo raspredate i o "kosmičkom/atlantidskom" plemenu "Sorabima"
![]()
Čuj, nije Kotromanić, nego Gottroman![]()
![]()
![]()
Joj, ne mogu od smjeha. Hajde da je germanska prilagodba bosankog prezimena u nekim srednjovjekovnim spisima, ali tvrditi ovako nešto
![]()
![]()
![]()
Eto, i Crkva Bosanska ispade proto-islamska i prije Hijra-e (estakfirula')I džaba što se ona zvala "Crkva", i džaba što su se oni zvali "Krstjani", a-a, jok, oni su muslimani
![]()
Eto, sad uplete i stećkea stećci su nalaženi i na teritoriji Dalmacije i Crne Gore i Srbije (ha, šta ćemo sad). I reci mi, sreće ti, je li ovo stećak:
I hajde, molim te, nemoj više izigravati - "Kako mali Đokica tumači istoriju Bosne". Nije to za tebe, probaj nešto drugo, al' haj' opraštam ti, barem si me nasmijao. A čisto sumnjam da ću se ostatak dana smijati
A, ja, ja, zaboravih - "turska Biblija u kojoj Isus najavljuje dolazak Islama"![]()
![]()
Dakle u nastavku se ne obracam Vama,iako je vezano za Vase pominjaje bogumila i Crkve Bosanske, vec se obracam ljudima koji se bave historijom i razumiju o cemu govorim.
Katari,Patereni,Bogumili,Bosnjani,Crkva Bosanska su razliciti nazivi za jednu te istu religiju koja je bila rasprostranjena sirom Europe.Samo laici i priglupi ljudi mogu posmatrati ovu pojavu kao odvojenu od ostatka Europe i krvavih dogadjaja koji su se desili u to doba.Kao da je Srednjovjekovna Bosna bila neko "izlolovano ostrvo" sa tamo nekom "sektom" zaboravljajuci da se ,kako se do sada tvrdilo,radilo o "herezi" europskih razmjera! Dolazi vrijeme kada ce svjetski priznati naucnici detaljnije obraditi ovaj period u kojem je pogubljeno toliko mnogo ljudi a koji svakako obuhvata Bosnu kao i crkvu Bosansku kao znacajno uporiste i mjesto u kojem su mnogi od Francuske,Italije Njemacke pa do Bugarske nasli spas i azil.O ovome znacajnom historijskom dogadjaju se poprilicno vremena dosta sutilo.Za to postoje i razlozi...
No medjutim,sada su druga vremena i javlja se potreba da se dogadjaj detaljno ispita i razjasni cime ce se zapravo dobiti jasan odgovor na brojna pitanja a pogotovo na pitanja vezana za ove prostore .Jer zbog inkvizitorske represije u kojoj su pogubljeni milioni ljudi,nastala je i protestanska vjera a i "fenomen" prelaska na Iislam ce biti mnogo jasniji.U tom kontekstu ja sam u mojim komentarima spominjao i tkzv "tursku bibliju" koja ce u ovom istrazivanju zasigurno biti znacajan dokument.
-
dragan.s
#62 Re: Huma Kosaca hatun
Vrsta nauke kojom se ti baviš nije istorija/historija/povijest već nešto slično čime se bave u časopisima tipa "Treće oko", "Aura" i slični.Goran_35 wrote:
U Vasem tekstu,ako ne racunate smajlije,nema ama bas nista znacajno.
Dakle u nastavku se ne obracam Vama,iako je vezano za Vase pominjaje bogumila i Crkve Bosanske, vec se obracam ljudima koji se bave historijom i razumiju o cemu govorim.
....
To sa naukom nikakve veze nema, ali nažalost u ovom vremenu TV proroka i svakojakog šunda kojim smo okruženi ljudi to često trpaju pod nauku.
-
theTruePath
#63 Re: Huma Kosaca hatun
Goran,jel Turska uopste potvrdila da imaju tu Bibliju?
- fatamorgana
#64 Re: Huma Kosaca hatun
Jes', evo rekoše maloprije i na dnevniku,theTruePath wrote:Goran,jel Turska uopste potvrdila da imaju tu Bibliju?
- Pisistratus
#65 Re: Huma Kosaca hatun
fatamorgana wrote:Jes', evo rekoše maloprije i na dnevniku,theTruePath wrote:Goran,jel Turska uopste potvrdila da imaju tu Bibliju?
I na prvom i na drugom i na trećem će reć'
-
Goran_35
#66 Re: Huma Kosaca hatun
sa dnevnikaPisistratus wrote:fatamorgana wrote:Jes', evo rekoše maloprije i na dnevniku,theTruePath wrote:Goran,jel Turska uopste potvrdila da imaju tu Bibliju?
I na prvom i na drugom i na trećem će reć'![]()
![]()
sa klix-a
Turska posjeduje Bibliju u kojoj Isus najavljuje Muhameda
"Ukoliko bi ova Biblija bila prihvaćena to bi značilo da je Isus priznao da je čovjek, a ne Bog, a onda bi Sveto trojstvo bilo beznačajno. Isus je predvidio dolazak poslanika Muhameda, jer je u jednoj verziji Evanđelja, na pitanje kako će se poslanik zvati, odgovorio - Muhamed i opovrgnuo da je on Mesija, tvrdeći da će to biti Arapin", rekao je Gunay, prenosi portal Emirates.
http://www.klix.ba/vijesti/svijet/tursk ... /120227058
- fatamorgana
#67 Re: Huma Kosaca hatun
Ma kak'a turska biblija, žuta štampa, 
-
Cybernetic
- fatamorgana
#69 Re: Huma Kosaca hatun
"Gorane",Cybernetic wrote:Najbolje je kada Goran druge naziva amaterima i onda pocne o turskoj bibliji, Bosni kao utocistu evropskih patarena. Jesi li pronasao Atlantidu, "Gorane"?
-
Cybernetic
-
theTruePath
#71 Re: Huma Kosaca hatun
Prijavljujem od sad nove oftopike,moze se diskutovati i moze tema ici u drugom pravcu ali na ozbiljan nacin,a ne klasicno trolanje
-
dragan.s
#72 Re: Huma Kosaca hatun
Turska posjeduje neku staru knjigu koja navodno sadrži Barnabina evanđelja. To nije kompletna Biblija, čak se ne može nazvati uopšte Biblijom jer se zna šta je Bibilja i šta sadrži. Proces restauracije i proučavanja je još u toku tako da ni ako se pokaže da zbilja sadrži Barnabino evanđelje (koje je faktički izgubljeno) to ne mora da znači da je to original niti ima ikakav uticaj na moderno hrišćanstvo.Goran_35 wrote: Turska posjeduje Bibliju u kojoj Isus najavljuje Muhameda
.....
Biblija je podjeljena na dva glavna dijela: Stari i Novi Zavjet. Novi zavjet je skup tekstova tj. evanđelja (riječ evanđelje se približno može prevesti kao radosna poruka) koje su pisali Isusovi učenici i sljedbenici nakon njegove smrti. U ranim vijekovima hrišćanstva ovih je tekstova bilo mnogo i čitali su se u crkvama, ali nisu bili uobličeni u jednu knjigu i kanonizovani. Tek na Laodikijskom saboru (363 g,n.e.) je određeno koja evanđelja ulaze u kanon, a koja ne. Određeno je da se zbirka 26 knjiga kanonizuje kao Novi zavjet. Četiri godine kasnije episkop egipatski Atanasije je u godišnjem pastirskom pismu naveo 27 knjiga koje čine Novi zavjet (26 onih iz Laodikeje plus Kniga otkrivanja). To je prvi put da se ovih današnjih 27 knjiga Novog zavjeta pominje kao cjelina.
Izvan Novog zavjeta je ostalo dosta tekstova koji su se do tada čitali u crkvama. Kako je vrijeme prolazilo tako su ovi tekstovi nestajali jer ih crkva nije priznavala kao kanon. Prije nekoliko godina su otkriveni tzv. "Zapisi sa Mrtvog mora" i među njima neka evanđelja koja nisu ušla u Novi zavjet. Jedno od tih evanđelja je drugačije tumačilo iulogu Marije Magdalene i čak ju je proglasilo Isusovom ženom. Ko je čitao Dona Brauna ili gledao film zna o čemu pričam. I ništa se posebno nije desilo sa crkvenim učenjem.
Barnabino evanđelje je poznato po tome što u njemu navodno Isus najavljuje dolazak Muhameda. Ovo navodno je zbog toga što se nije sačuvao nijedan primjerak tog evanđelja i ono se samo pominje u nekim srednjovjekovnim tekstovima, ali nema čitave verzije. Ako se ovo iz Turske pokaže kao original to će biti prvi primjerak Barnabinog evanđelja, mđt. koliko vidim stručnjaci koji su ispitivali tekst su jako skeptični po tom pitanju. Po više osnova im to liči na falsifikat, ali sačekat ćemo da vidimo dok se završi restauracija i naučna ekspertiza.
Čak i ako se pokaže kao original to za hrišćanske crkve neće ništa značiti. Kao i Zapisi sa mrtvog mora biće to još jedan od ranohrišćanskih tekstova koji nisu ušli u Bibliju i ništa više.
Last edited by dragan.s on 15/04/2013 20:51, edited 2 times in total.
-
Cybernetic
-
theTruePath
#74 Re: Huma Kosaca hatun
Ovo sam rekao:
Prijavljujem od sad nove oftopike,moze se diskutovati i moze tema ici u drugom pravcu ali na ozbiljan nacin,a ne klasicno trolanje
A CB je bila hereticka,to je i pticama na grani jasno,da su bili dobri vjerrni krscani nebi krscanski svijet isao u pohode protiv njih
A CB je bila hereticka,to je i pticama na grani jasno,da su bili dobri vjerrni krscani nebi krscanski svijet isao u pohode protiv njih
-
theTruePath
#75 Re: Huma Kosaca hatun
Jedino ce muslimanima biti dokaz vise za njihovu vjeru i to je toČak i ako se pokaže kao original to za hrišćanske crkve neće ništa značiti. Kao i Zapisi sa mrtvog mora biće to još jedan od ranohrišćanskih tekstova koji nisu ušli u Bibliju i ništa više.