Podjela Makedonije i ostatak Balkana
-
iz zadnje klupe
#51 Re: Podjela Makedonije i ostatak Balkana
Po meni najproblematičnije je što je pola Skoplja čisto albansko, tj. stari grad i čaršija slična Baščaršiji, tj. cak i ako bi obje strane zeljele neko razdvajanje, šta sa Skopljem, granica na Vardaru, pa da dobiju novi Mostar
Kompromisi su bolni, i nama je na čelu države ljudi koji otvoreno negiraju samu tu državu.
ako će albanci biti lojalni gradjani Makedonije, ne vidim razloga od bježanja od nekih bolnih kompromisa
Kompromisi su bolni, i nama je na čelu države ljudi koji otvoreno negiraju samu tu državu.
ako će albanci biti lojalni gradjani Makedonije, ne vidim razloga od bježanja od nekih bolnih kompromisa
-
theTruePath
#52 Re: Podjela Makedonije i ostatak Balkana
U Sandžaku većina govori bosanskim jezikom
U šest sandžačkih opština živi 238.787 stanovnika, od kojih 137.524 (57,6 odsto) govori bosanskim jezikom, dok 95.481 ili 40 odsto srpski smatra maternjim jezikom, navodi se u rezultatima su popisa stanovništva iz 2011. godine.
Pored toga, rezultati popisa pokazuju da u Sandžaku živi 76.590 (32 odsto) pravoslavnih hrišćana i 156.575 (65,6 odsto) građana koji su kao vjeroispovjest naveli islam.
U najvećem gradu regiona Novom Pazaru, koji prema popisu iz 2011. godine ima 100.410 stanovnika, živi 82.710 (82,4 odsto) muslimana i 16.051 (16 odsto) pravoslavnih hrišćana. Kada je riječ o maternjem jeziku, 74.501 (74,2 odsto) osoba u tom gradu bosanski smatra maternjim, a 23.406 (23,3 odsto) srpski.
Kad cemo prispojiti sandzak bosni?
-
Only1
#53 Re: Podjela Makedonije i ostatak Balkana
Bosnje su '89-te podrzavali srpski teror po Kosovu i govorili neka, neznajuci da im se isto i gore sprema za par godina. Mozemo mi toga dosta nauciti od Albanaca.
-
theTruePath
#54 Re: Podjela Makedonije i ostatak Balkana
Neka im dadnu prava koja oni traze i bit ce lojalni,inace ih ceka nova Bosna 2,a sumnjam da iko zeli Bosnu u svojoj avlijiiz zadnje klupe wrote:Po meni najproblematičnije je što je pola Skoplja čisto albansko, tj. stari grad i čaršija slična Baščaršiji, tj. cak i ako bi obje strane zeljele neko razdvajanje, šta sa Skopljem, granica na Vardaru, pa da dobiju novi Mostar
-
theTruePath
#55 Re: Podjela Makedonije i ostatak Balkana
Ko je to govorio neka? mozda neki tzv Jugoslaveni,danasnji BOSANCIOnly1 wrote:Bosnje su '89-te podrzavali srpski teror po Kosovu i govorili neka, neznajuci da im se isto i gore sprema za par godina. Mozemo mi toga dosta nauciti od Albanaca.
Bosnjaci nisu
- em11r
#56 Re: Podjela Makedonije i ostatak Balkana
theTruePath wrote:Neka im dadnu prava koja oni traze i bit ce lojalni,inace ih ceka nova Bosna 2,a sumnjam da iko zeli Bosnu u svojoj avlijiiz zadnje klupe wrote:Po meni najproblematičnije je što je pola Skoplja čisto albansko, tj. stari grad i čaršija slična Baščaršiji, tj. cak i ako bi obje strane zeljele neko razdvajanje, šta sa Skopljem, granica na Vardaru, pa da dobiju novi Mostar
Koja prava traze?
Samo nam nemoj "zasirijat" i "zalibijat" temu duse ti
-
theTruePath
#57 Re: Podjela Makedonije i ostatak Balkana
Molim?em11r wrote:theTruePath wrote:Neka im dadnu prava koja oni traze i bit ce lojalni,inace ih ceka nova Bosna 2,a sumnjam da iko zeli Bosnu u svojoj avlijiiz zadnje klupe wrote:Po meni najproblematičnije je što je pola Skoplja čisto albansko, tj. stari grad i čaršija slična Baščaršiji, tj. cak i ako bi obje strane zeljele neko razdvajanje, šta sa Skopljem, granica na Vardaru, pa da dobiju novi Mostar
Koja prava traze?
Samo nam nemoj "zasirijat" i "zalibijat" temu duse ti
- sinuhe
#58 Re: Podjela Makedonije i ostatak Balkana
Svakako cudno rijesenje za ministra odbrane. Da je rijec o Bosni jos i nekako, ali Makedonci bi trebali znati bolje.
-
theTruePath
#59 Re: Podjela Makedonije i ostatak Balkana
sinuhe wrote:Svakako cudno rijesenje za ministra odbrane. Da je rijec o Bosni jos i nekako, ali Makedonci bi trebali znati bolje.
Ko je glup(bosnjaci i makedonci) taj i zasluzuje da ga handre
Albancima svaka cast
- AleksoMKD
#60 Re: Podjela Makedonije i ostatak Balkana
Nije pola kolega, ali ima veliki deo koji je cisto ili skoro cisto Albanski.iz zadnje klupe wrote:Po meni najproblematičnije je što je pola Skoplja čisto albansko, tj. stari grad i čaršija slična Baščaršiji, tj. cak i ako bi obje strane zeljele neko razdvajanje, šta sa Skopljem, granica na Vardaru, pa da dobiju novi Mostar
Carsija je jos mjesana (hvala Odinu) a interesantan podatak je da je sa nacionalizacijom i vracanjem imovine veliki broj kuca i ducana vracen Jevrejima cije su predke Bugarske vlasti u 1940-im poslale vozom na kampovanje.
A o lojalnosti ima puno toga da se kaze...................................
Koja prava kolega?theTruePath wrote: Neka im dadnu prava koja oni traze i bit ce lojalni,inace ih ceka nova Bosna 2,a sumnjam da iko zeli Bosnu u svojoj avliji
Sve sto su trazili su dobili, a i pre toga su u poredjenju sa susednim drzavama, u Makedoniji prava manjina, posebno Albanaca, bila na puuuuno visem nivou.
Kada je predlozena promena ustava tako da preambula glasi da je MAkedonija drzava Makedonaca, Albanaca, Turaka, Srba, Roma i.t.d. za svakog ko ima barem procent od ukupnog stanovnistva jedino su se bunili Albanski politicari trazeci da stoji da je drzava Makedonaca i Albanaca. Hebes druge.
Fakt je da je svako naredno zahtevano "pravo" koje su Albanski politicari trazili za Albance vodilo u totalnu segregaciju dva vecinska naroda.
Posebni razredi u skoli su sta ako ne segregacija? Od malena se deca djele.
Hehe, mora tako, inace pada vlada. Mafije na vlasti (Mak i Alb) su tako vezane da vlada ne moze opstati bez Albanskog partnera, a kao sto znate opstanak na vlasti je bitniji od opstanka drzave.sinuhe wrote:Svakako cudno rijesenje za ministra odbrane. Da je rijec o Bosni jos i nekako, ali Makedonci bi trebali znati bolje.
Sve u svemu, najvise cenim kod Albanaca to sto je kod njih prvo i najbitnije da je neko Sqip. A to dali je Musliman, Katolik, Pravoslavac, Ateista i tako dalje, nebitno.
Inace nasi (i vasi) vlasnici, USA su jasno poslale poruku da od podele Makedonija (za sada
-
theTruePath
#61 Re: Podjela Makedonije i ostatak Balkana
Pusti USA price,oni jedno pricaju drog rade
Zavisi.U Albaniji i Kosovu je tako.Medjutim u Makedoniji su nesto poput Bosnjaka,islam im je jak dio identitetaSve u svemu, najvise cenim kod Albanaca to sto je kod njih prvo i najbitnije da je neko Sqip. A to dali je Musliman, Katolik, Pravoslavac, Ateista i tako dalje, nebitno.
-
theTruePath
#62 Re: Podjela Makedonije i ostatak Balkana
Razumijem da oni ne zele da budu na nivou turaka,ili bosnjaka,ipak su oni preko 30% stanovnistva..hebote,u Bosni hrvata ima 10% pa su konstitutivniKada je predlozena promena ustava tako da preambula glasi da je MAkedonija drzava Makedonaca, Albanaca, Turaka, Srba, Roma i.t.d. za svakog ko ima barem procent od ukupnog stanovnistva jedino su se bunili Albanski politicari trazeci da stoji da je drzava Makedonaca i Albanaca. Hebes druge.
-
sumirprimus
#63 Re: Podjela Makedonije i ostatak Balkana
Hebali su makedonci jeza u ledja...
I ne znam kako iko kome je stalo do bosne moze podrzavat neke nerezonske zelje i prohtjeve makedonskih albanaca...
I ne znam kako iko kome je stalo do bosne moze podrzavat neke nerezonske zelje i prohtjeve makedonskih albanaca...
-
theTruePath
#64 Re: Podjela Makedonije i ostatak Balkana
To sto zele svoja prava podrzavam svim srcem,medutim ne podrzavam neku autonomiju i sl,jer znam da bi odmah Dodik istu pricu "zajmio"sumirprimus wrote:Hebali su makedonci jeza u ledja...
-
sumirprimus
#65 Re: Podjela Makedonije i ostatak Balkana
pa albanci upravo koracaju tim putem, separatizma i nacionalne podjele..orginal preslikano...theTruePath wrote:To sto zele svoja prava podrzavam svim srcem,medutim ne podrzavam neku autonomiju i sl,jer znam da bi odmah Dodik istu pricu "zajmio"sumirprimus wrote:Hebali su makedonci jeza u ledja...
fali im samo rs il neki ra...
-
theTruePath
#66 Re: Podjela Makedonije i ostatak Balkana
Onda neka makedonci popustaju na svaku sitinicu kao i bosnjaci u Bosni,neka glume multi kulti kao i misumirprimus wrote:pa albanci upravo koracaju tim putem, separatizma i nacionalne podjele..orginal preslikano...theTruePath wrote:To sto zele svoja prava podrzavam svim srcem,medutim ne podrzavam neku autonomiju i sl,jer znam da bi odmah Dodik istu pricu "zajmio"sumirprimus wrote:Hebali su makedonci jeza u ledja...
fali im samo rs il neki ra...
- sinuhe
#67 Re: Podjela Makedonije i ostatak Balkana
Albanci tu ne mogu nista bez medjunarodne podrske, a Makedonci im ne daju nikakvog razloga za kakvu pobunu i slicno.
Albanci bi tu morali prvi krenuti, ali to je onda STOP jer niko ih nece podrzati.
Albanci bi tu morali prvi krenuti, ali to je onda STOP jer niko ih nece podrzati.
-
sumirprimus
#68 Re: Podjela Makedonije i ostatak Balkana
znaci sinuher,opet ko rs...
da im je,al ne smiju...
turthpath zar makedonci ne rade upravo to???
koliko ima makedonaca u makedoniji u odnosu na albance,mislim neam pojma pa pitam?
da im je,al ne smiju...
turthpath zar makedonci ne rade upravo to???
koliko ima makedonaca u makedoniji u odnosu na albance,mislim neam pojma pa pitam?
-
theTruePath
#69 Re: Podjela Makedonije i ostatak Balkana
Oko 60-65% jest to vecina,ali ne toliko mocna da mogu reci..ko vas jebekoliko ima makedonaca u makedoniji u odnosu na albance,mislim neam pojma pa pitam?
-
sumirprimus
#70 Re: Podjela Makedonije i ostatak Balkana
znaci,imajuci u vidu nasu zajednicku istriju/historiju/povijest, ista regija, skoro pa sve isto ko kod nas...theTruePath wrote:Oko 60-65% jest to vecina,ali ne toliko mocna da mogu reci..ko vas jebekoliko ima makedonaca u makedoniji u odnosu na albance,mislim neam pojma pa pitam?
naĆi makedonci hebali jeza u ledja...
p.s a ovde mnogi forumasi upinju da dokazu,daukoliko bude 50% +1 bosnjaka, bosna drzava,dodik srbija imaju mahanje, balkan hebo ti nas sve skupa...
-
theTruePath
#71 Re: Podjela Makedonije i ostatak Balkana
nije isto sve,recimo albanci imaju drugi jezik pa je skola problem,oni hoce da djeca uce na njihovom jeziku sto znaci 2 skole..cak komplikovanijesumirprimus wrote:znaci,imajuci u vidu nasu zajednicku istriju/historiju/povijest, ista regija, skoro pa sve isto ko kod nas...theTruePath wrote:Oko 60-65% jest to vecina,ali ne toliko mocna da mogu reci..ko vas jebekoliko ima makedonaca u makedoniji u odnosu na albance,mislim neam pojma pa pitam?
naĆi makedonci hebali jeza u ledja...
p.s a ovde mnogi forumasi upinju da dokazu,daukoliko bude 50% +1 bosnjaka, bosna drzava,dodik srbija imaju mahanje, balkan hebo ti nas sve skupa...
Slicni su Finskoj,Finska ima manjinu svedjana u jednoj pokrajini,i tu je svedski oficijalni jezik itd
- LBVIEW
#72 Re: Podjela Makedonije i ostatak Balkana
Zar se "mi" jos nismo naucili(na svojoj) kozi, kako morala,prava pa i onog medunarodnog, principijelnosti , "rezona" i sl. "stvarcica" ima onoliko koliko imas moci iza svojih leda? Pa je tako BiH Srbima, u suprotnosti sa svim gore pobrojanim,a i sa osnovnim civilizacijskim normama koje nalazu kako genocid nikako ne moze niti smije biti legitiman nacin ostvarivanja politickih ciljeva, data "tapija" na pola teritorije.sumirprimus wrote:Hebali su makedonci jeza u ledja...
E sad, koliko su "zelje i prohtjevi" Albanaca u Makedoniji nerezonski pogazat ce vrijeme, ali i kad bi im se po svim "pitanjima" i izislo u susret, to ne moze imati negativne posljedice po nas, ako se mi pravilno postavimo i u samom startu odbacimo bilo kakve analogije s unikatnim problemima susjeda, bas kao i u slucaju Kosova.Ono, nije da nece biti medunarodnih "dobronamjernika" koji ce bas kao u slucaju bivse juznosrbijanske pokrajine pokusavati povezivati nepovezivo, ali samo je do nas i do nase sposobnosti stvaranja dovoljne kolicine moci iza "leda", kakvo ce se dugorocno rijesenje ovdje isposlovati. To sto se Albanci i Srbi, Albanci i Makedonci, ispuni par po zelji, dogovore nas ne moze doticati, ili mozda i moze, kad bi mi u toj poliickoj "hebacini" profitirali. Ovako, ne vidim kakvom magijom bi, recimo, Srbima na racun Bosnjaka dali nesto u BiH na konto toga toga sto su Albanci profitirali na Kosovu ili u Makedoniji na racun Srba, odnosno Makedonaca?
- irac300
#73 Re: Podjela Makedonije i ostatak Balkana
Meni ovi Albanci idu na neku stvar. Ista govna kao ovi u RS-u, k'o da su kod njih stažirali. Svako ko podržava daljne secesionističke zahtjeve Albanaca, automatski podržava i glavonju Mileta, jer on samo takvo šta i čeka.
-
theTruePath
#74 Re: Podjela Makedonije i ostatak Balkana
Iznenadio bi se onda koliko bosnjaka podrzava albance na kosovu i sl,kako god okrenem drazi su mi od srbairac300 wrote:Meni ovi Albanci idu na neku stvar. Ista govna kao ovi u RS-u, k'o da su kod njih stažirali. Svako ko podržava daljne secesionističke zahtjeve Albanaca, automatski podržava i glavonju Mileta, jer on samo takvo šta i čeka.
- sinuhe
#75 Re: Podjela Makedonije i ostatak Balkana
Koliko Bosnjaka moze biti na Kosovu da podrzavaju bilo koga
A ako zive na Kosovu naravno da ce podrzavati albansku vlast, cudno bi bilo da ne podrzavaju inace teska manjina ne moze opstati.
A ako zive na Kosovu naravno da ce podrzavati albansku vlast, cudno bi bilo da ne podrzavaju inace teska manjina ne moze opstati.