HITNO ZA RACUNOVODJE
Moderator: anex
-
kerimko
#51 Re: HITNO ZA RACUNOVODJE
Posto u toku mjeseca imam vise tih isplata,sto ugovor o djelu sto isplata clanovima upravnog odbora.Dali pravim za svaku isplatu obrazac 2003 ili jedan zbirni na kraju mjeseca?
Recimo imam ugovor od djelu za prevodjenje sa eng, 05.10, onda opet 16.10 pa 25.10 isplata cl upravnog odbora neke troskove?
Recimo imam ugovor od djelu za prevodjenje sa eng, 05.10, onda opet 16.10 pa 25.10 isplata cl upravnog odbora neke troskove?
- dinoo1898
#52 Re: HITNO ZA RACUNOVODJE
ja nikada nisam vidio fiskalni na KOArmin2013 wrote:Pitanje: Naknadno odobreni popustella_ina wrote:lijep pozdrav
jedna molba,
ako iko zna ovako na brzinu clan Zakona u kojem se kaze da li treba ili ne treba da se izvlaci reklamirani fiskalni račun za naknadno data knjizna odobrenja zbog npr izostavljenog rabata?
bila bih vam puno zahvalna jer mi hitno treba
Odgovor: "Po osnovu naknadno odobrenih popusta postoji obaveza izdavanja i knjižnih obavijesti i reklamiranih fiskalnih računa..." POREZNI SAVJETNIK broj 9, Septembar 2013, strana 91.
- _aja_
#53 Re: HITNO ZA RACUNOVODJE
kerimko wrote:Posto u toku mjeseca imam vise tih isplata,sto ugovor o djelu sto isplata clanovima upravnog odbora.Dali pravim za svaku isplatu obrazac 2003 ili jedan zbirni na kraju mjeseca?
Pa svaku spec.predajes najduze drugi dan od isplate naknade za obavljeni posao i doprinosa za istu, pa sad ako sve isplate idu isti dan u mjesecu ide sve na jednu spec., ako ne onda naravno poslije svake uplate spec.
- _aja_
#54 Re: HITNO ZA RACUNOVODJE
kerimko wrote:Posto u toku mjeseca imam vise tih isplata,sto ugovor o djelu sto isplata clanovima upravnog odbora.Dali pravim za svaku isplatu obrazac 2003 ili jedan zbirni na kraju mjeseca?
Pa svaku spec.predajes najduze drugi dan od isplate naknade za obavljeni posao i doprinosa za istu, pa sad ako sve isplate idu isti dan u mjesecu ide sve na jednu spec., ako ne onda naravno poslije svake uplate spec.
- _aja_
#55 Re: HITNO ZA RACUNOVODJE
dinoo1898 wrote:ja nikada nisam vidio fiskalni na KOArmin2013 wrote:Pitanje: Naknadno odobreni popustella_ina wrote:lijep pozdrav
jedna molba,
ako iko zna ovako na brzinu clan Zakona u kojem se kaze da li treba ili ne treba da se izvlaci reklamirani fiskalni račun za naknadno data knjizna odobrenja zbog npr izostavljenog rabata?
bila bih vam puno zahvalna jer mi hitno treba
Odgovor: "Po osnovu naknadno odobrenih popusta postoji obaveza izdavanja i knjižnih obavijesti i reklamiranih fiskalnih računa..." POREZNI SAVJETNIK broj 9, Septembar 2013, strana 91.
Ovo se radi u slucaju kada se popust veze za tacno odredeni artikal i odredenu fakturu, a ne i slucaju da se daje rabat na ukupan promet i sl.
-
nonekonomist
#56 Re: HITNO ZA RACUNOVODJE
Kako se evidentiraju neplaćeni ulazni/izlazni računi iz prethodne godine?
Da malo objasnim situaciju: firma "XYZ" postoji nekoliko godina i u 2014 kreće s novim poslovnim softverom.
Preko konta 700 otvorit će se početna stanje aktive i pasive. Međutim nije mi jasno kako će se knjžiti izvodi koji se odnose na plaćeanje ulaznih/izlaznih računa iz 2013 godine. U upustvima ovog softvera piše da bi se neplaćene račune trebalo nekako evidentirati bez PDV i s "suspense accounts" (neklasificiranim kontima?).
Koja je praksa kod nas u ovakvim situacijama?
Da malo objasnim situaciju: firma "XYZ" postoji nekoliko godina i u 2014 kreće s novim poslovnim softverom.
Preko konta 700 otvorit će se početna stanje aktive i pasive. Međutim nije mi jasno kako će se knjžiti izvodi koji se odnose na plaćeanje ulaznih/izlaznih računa iz 2013 godine. U upustvima ovog softvera piše da bi se neplaćene račune trebalo nekako evidentirati bez PDV i s "suspense accounts" (neklasificiranim kontima?).
-
kenzo
#57 Re: HITNO ZA RACUNOVODJE
@nonekonomist
to sto je placeno na izvodima, to je mozda trebalo proci kroz pdv prijavu
-
nonekonomist
#58 Re: HITNO ZA RACUNOVODJE
? Ne znam da li smo se razumijeli. Računi su iz 2013. a izvodi iz 2014.kenzo wrote:@nonekonomist
-
lolol
#59 Re: HITNO ZA RACUNOVODJE
Trazim posao u racunovodstvu a cula sam da se amortizacije i plate obracunavaju u excelu pa me zanima mozete li mi reci je li to tesko za razumiti, mislim ja sam imala excel ono po skolski, pa ne znam sta ocekivati? Mozda da mi kazete koje funkcije se koriste za izracun ili sl. ili neka slika primjera?
-
nonekonomist
#60 Re: HITNO ZA RACUNOVODJE
Za računanje plaće i amortizacije dovoljne su osnovne matemtičke operacije: +,-,* /lolol wrote:Trazim posao u racunovodstvu a cula sam da se amortizacije i plate obracunavaju u excelu pa me zanima mozete li mi reci je li to tesko za razumiti, mislim ja sam imala excel ono po skolski, pa ne znam sta ocekivati? Mozda da mi kazete koje funkcije se koriste za izracun ili sl. ili neka slika primjera?
Nikave funkcije nisu potrebne. Imaš na internetu nekoliko primjere. U google-u kucaj:
"obračun plate xls site:.ba"
bez navodnika.
-
lolol
#61 Re: HITNO ZA RACUNOVODJE
Hvala puno, veliko mi je olaksanje....nonekonomist wrote:Za računanje plaće i amortizacije dovoljne su osnovne matemtičke operacije: +,-,* /lolol wrote:Trazim posao u racunovodstvu a cula sam da se amortizacije i plate obracunavaju u excelu pa me zanima mozete li mi reci je li to tesko za razumiti, mislim ja sam imala excel ono po skolski, pa ne znam sta ocekivati? Mozda da mi kazete koje funkcije se koriste za izracun ili sl. ili neka slika primjera?
Nikave funkcije nisu potrebne. Imaš na internetu nekoliko primjere. U google-u kucaj:
"obračun plate xls site:.ba"
bez navodnika.
-
nonekonomist
#62 Re: HITNO ZA RACUNOVODJE
Koliko sam shvatio tražeći po internetu neplaćene račune je potrebno unijeti i u novu poslovnu godinu ali ostaje nejasno da li idu s originalnim kontima ili ovim "suspense accounts"nonekonomist wrote:Kako se evidentiraju neplaćeni ulazni/izlazni računi iz prethodne godine?
-
Armin2013
#63 Re: HITNO ZA RACUNOVODJE
Izvini al ja nisam skonto situaciju, koristiš novi program za računovodstvo od 2014 ili ?nonekonomist wrote:Koliko sam shvatio tražeći po internetu neplaćene račune je potrebno unijeti i u novu poslovnu godinu ali ostaje nejasno da li idu s originalnim kontima ili ovim "suspense accounts"nonekonomist wrote:Kako se evidentiraju neplaćeni ulazni/izlazni računi iz prethodne godine?
-
nonekonomist
#64 Re: HITNO ZA RACUNOVODJE
Da. Od 2014 krećemo s novim programom.Armin2013 wrote:Izvini al ja nisam skonto situaciju, koristiš novi program za računovodstvo od 2014 ili ?nonekonomist wrote:Koliko sam shvatio tražeći po internetu neplaćene račune je potrebno unijeti i u novu poslovnu godinu ali ostaje nejasno da li idu s originalnim kontima ili ovim "suspense accounts"nonekonomist wrote:Kako se evidentiraju neplaćeni ulazni/izlazni računi iz prethodne godine?
-
Armin2013
#65 Re: HITNO ZA RACUNOVODJE
Znači situacija je slijedeća od 2014 godine koristite novi računovodstveni program i tebe zanima kako to knjižiti.Armin2013 wrote:Izvini al ja nisam skonto situaciju, koristiš novi program za računovodstvo od 2014 ili ?nonekonomist wrote:Koliko sam shvatio tražeći po internetu neplaćene račune je potrebno unijeti i u novu poslovnu godinu ali ostaje nejasno da li idu s originalnim kontima ili ovim "suspense accounts"nonekonomist wrote:Kako se evidentiraju neplaćeni ulazni/izlazni računi iz prethodne godine?
Kad zaključiš knjige za 2013 i odštampaš bruto bilans gdje ćeš imati stanje na klasama: 0, 1, 2, 3 i 4, klasa 5, 6, 7 i 9 su zatvorene tj. stanje 0 i klasa 8 na kojoj ćeš imati neko stanje ako imaš vanbilansnu evidenciju. Zašto preko klase 7 otvarat početno stanje, početno stanje na 01.01.2014 prepišeš sa bruto bilansa na 31.12.2013. godine konto po konto, kontni plan ti je isti, knjiženja u 2014 vršiš kao da nisi ni promijenio program, princip knjiženja je isti nema veze sa programom.
- _aja_
#66 Re: HITNO ZA RACUNOVODJE
S tim da konta kao sto su 2110,4320,4230 itd otvaras analiticki po subjektima... Iskreno nije mi jasno sta ti nije jasno kod prelaska na novi program, mozes svako dugovanje i potrazivanje unijeti u jednoj stavci kao pocetno stanje, a mozes i rasclaniti po racunima pa tako zatvarati kroz izvode svaki racun pojedinacno..Armin2013 wrote:Znači situacija je slijedeća od 2014 godine koristite novi računovodstveni program i tebe zanima kako to knjižiti.Armin2013 wrote:Izvini al ja nisam skonto situaciju, koristiš novi program za računovodstvo od 2014 ili ?nonekonomist wrote: Koliko sam shvatio tražeći po internetu neplaćene račune je potrebno unijeti i u novu poslovnu godinu ali ostaje nejasno da li idu s originalnim kontima ili ovim "suspense accounts"
Kad zaključiš knjige za 2013 i odštampaš bruto bilans gdje ćeš imati stanje na klasama: 0, 1, 2, 3 i 4, klasa 5, 6, 7 i 9 su zatvorene tj. stanje 0 i klasa 8 na kojoj ćeš imati neko stanje ako imaš vanbilansnu evidenciju. Zašto preko klase 7 otvarat početno stanje, početno stanje na 01.01.2014 prepišeš sa bruto bilansa na 31.12.2013. godine konto po konto, kontni plan ti je isti, knjiženja u 2014 vršiš kao da nisi ni promijenio program, princip knjiženja je isti nema veze sa programom.
-
nonekonomist
#67 Re: HITNO ZA RACUNOVODJE
Kad ne znaš i nemaš iskustva sve ti je nejasno
Napravio sam par simulacija zatvaranja stare i otvaranja nove poslovne godine i vidio kako to funkcionira.
Uglavnom bio je problem knjiženja izvoda za račune koji se odnose na staru poslovnu godinu i koji nisu evidentirani u novom softveru. Zapravo ću i na novom softveru otvoriti staru godinu 2013 i u nju upisati samo neplaćene račune. I naravno neću raditi zatvaranje 2013 godine na novom softveru.
Bilo je pitanje "Zašto preko klase 7 otvarat početno stanje". Moj softver traži jedan ovakav konto, a tako je i opisano u ovoj knjzi:
http://books.google.ba/books/about/Prim ... edir_esc=y
na 529 stranici.
Napravio sam par simulacija zatvaranja stare i otvaranja nove poslovne godine i vidio kako to funkcionira.
Uglavnom bio je problem knjiženja izvoda za račune koji se odnose na staru poslovnu godinu i koji nisu evidentirani u novom softveru. Zapravo ću i na novom softveru otvoriti staru godinu 2013 i u nju upisati samo neplaćene račune. I naravno neću raditi zatvaranje 2013 godine na novom softveru.
Bilo je pitanje "Zašto preko klase 7 otvarat početno stanje". Moj softver traži jedan ovakav konto, a tako je i opisano u ovoj knjzi:
na 529 stranici.
-
Armin2013
#68 Re: HITNO ZA RACUNOVODJE
Ja samo vidim do stranice 428 u knjizi, pa ću pogledat u ponedjeljak šta piše baš me sad interesuje. Mislim da ti nisi nešto dobro tu povezo sebi (izvini). Nema potrebe da otvaraš 2013 u novom softveru, izvode ćeš proknjižiti u 2013 jer njih ćeš imat 01.01.2014, nije sad da nije moguće al da ti izvod ostane da ti nije proknjižen teško.nonekonomist wrote:Kad ne znaš i nemaš iskustva sve ti je nejasno![]()
na 529 stranici.
Ako ti šta pomaže ja ovako otvaram novu godinu, kada dođem poslije praznika proknjižim sve izlazne račune i ulazne koje imam i ostale dokumente koji su pristigli i odštampam neki probni bruto bilans, u novu godinu (2014) unesem klase 0, 1, 2, 3 i 4 tako kako je, ravnotežu napravim tako što ubacim neki konto bezveze, i tako radim kao neki prelazni period da bih mogao pratit kupce i dobavljače, kada obično krajem februara zaključim 2013 godinu tada izbrišem početno stanje koje sam unijeo i unesem pravo početno stanje i to je to. A što se tiče nekih zaostalih računa to može biti neka faktura koju knjižiš na troškove iz ranijih godina.
-
Armin2013
#69 Re: HITNO ZA RACUNOVODJE
Školski primjer otvaranja početnog stanja.nonekonomist wrote: Bilo je pitanje "Zašto preko klase 7 otvarat početno stanje". Moj softver traži jedan ovakav konto, a tako je i opisano u ovoj knjzi:
na 529 stranici.
-
lolol
#70 Re: HITNO ZA RACUNOVODJE
Pozdrav,Armin2013 wrote:Školski primjer otvaranja početnog stanja.nonekonomist wrote: Bilo je pitanje "Zašto preko klase 7 otvarat početno stanje". Moj softver traži jedan ovakav konto, a tako je i opisano u ovoj knjzi:
na 529 stranici.
da li bi neko bio ljubazan da mi posalje ovu knjigu u on line formatu cijelu koju bi koristila samo za svoje usavrsavanje znanja (nezaposlena, zavrsen ekonomski fakultet i polazem cr) bila bih jako zahvalna.
-
Armin2013
#71 Re: HITNO ZA RACUNOVODJE
Možda bi ti više pomogla knjiga koja služi za godišnji obračun od Revicona.lolol wrote:Pozdrav,Armin2013 wrote:Školski primjer otvaranja početnog stanja.nonekonomist wrote: Bilo je pitanje "Zašto preko klase 7 otvarat početno stanje". Moj softver traži jedan ovakav konto, a tako je i opisano u ovoj knjzi:
na 529 stranici.
da li bi neko bio ljubazan da mi posalje ovu knjigu u on line formatu cijelu koju bi koristila samo za svoje usavrsavanje znanja (nezaposlena, zavrsen ekonomski fakultet i polazem cr) bila bih jako zahvalna.
-
nonekonomist
#72 Re: HITNO ZA RACUNOVODJE
Imam sljedeće probleme u poslovanju firme:
-kupovina robe od fizičkog lica. Npr. od fizičkog lica kupim polovni kompjuter ili samo neki dio koji zatim popravim i dalje prodam.
Kako ću registrirati ovaj tošak kad fizičko lice ne izdaje račun
Kako ću dokazati ulazak robe u skladište?
- sličan problem imam i s udrugom građana. Odradili su mi jednu uslugu od 80KM (popravili nekoliko elektronskih pločica). Posao su odradili odlično, međutim tvrde da ne mogu izdati račun i da im trebam platiti "na crno". Tako naime tvrdi njihov računovođa. Malo sam se raspitao i čuo da udruge građana mogu biti i obveznici PDV-a. Međutim da li su udruge građana obavezne izdavati fisklane račune? Mogu li prihvatiti samo blok račun?
-kupovina robe od fizičkog lica. Npr. od fizičkog lica kupim polovni kompjuter ili samo neki dio koji zatim popravim i dalje prodam.
Kako ću registrirati ovaj tošak kad fizičko lice ne izdaje račun
- sličan problem imam i s udrugom građana. Odradili su mi jednu uslugu od 80KM (popravili nekoliko elektronskih pločica). Posao su odradili odlično, međutim tvrde da ne mogu izdati račun i da im trebam platiti "na crno". Tako naime tvrdi njihov računovođa. Malo sam se raspitao i čuo da udruge građana mogu biti i obveznici PDV-a. Međutim da li su udruge građana obavezne izdavati fisklane račune? Mogu li prihvatiti samo blok račun?
- Ricken
#73 Re: HITNO ZA RACUNOVODJE
Kupovinu od fizičkog lica možeš regulirati ugovorom i zapisnikom.nonekonomist wrote:Imam sljedeće probleme u poslovanju firme:
Kako ću registrirati ovaj tošak kad fizičko lice ne izdaje računKako ću dokazati ulazak robe u skladište?
Udruženja građana se teško mogu baviti takvim uslugama, ali svakako ako se i bave, trebaju za to izdati fiskalni.
- dinoo1898
#74 Re: HITNO ZA RACUNOVODJE
Milsim da ti za nota račune do 100 maraka i ako su usluge izvršene samo jednom niko nece praviti prevelike probleme u poreznoj...
- O'zone
- Globalni moderator
#75 Re: HITNO ZA RACUNOVODJE
Može'l mi neko pouzdano reći koliko je minimalni iznos LD na koji može biti prijavljen direktor d.o.o. s tim da direktor ima VSS.
Dobijam kontradiktorne informacije od različitih računovođa
Dobijam kontradiktorne informacije od različitih računovođa