Porezna uprava Federacije BiH: Najveći porezni dužnici u FBi

O'zone
Globalni moderator

#51 Re: Porezna uprava Federacije BiH: Najveći porezni dužnici u

Post by O'zone »

Na spisku ima dosta društava koja odavno mirišu nebeske pašnjake što se poslovanja tiče ali ima dosta i ovih aktualnih koji se predstavljaju primjerima pozitivnih poslovnih procesa u FBiH.

Meni ovi tupani iz porezne nisu jasni nikako! Kako može dozvoliti nekome da naslaže milion KM duga poreza i niko ni da mu zakuca na vrata i pita kako to?

Čim je napravio 10 000 KM duga odmah blokirati račune dok ne plati.

Na žalost i u poreznoj upravi dupli aršini kao i na svim drugim mjestima ko ima vezu može imati i dug.

Baš mogu kreteni sjebati čovjeku moral i volju za životom u svakom pogledu :-?
mO k3

#52 Re: Porezna uprava Federacije BiH: Najveći porezni dužnici u

Post by mO k3 »

Paranoid wrote:Neki dan u firmi me zamoli kolega iz komercijale da nazovem dva klijenta koji nam duguju uplatu po računu iz prošle godine, a s kojima sam zbog tog posla imao najviše susreta...

Nazovem prvog i prebace me na računovodstvo..javi se gospođa i kaže da do kraja mjeseca očekuje priliv, te da će odmah po uplati riješiti naš dug...rekoh joj da je "zadovoljstvo" poslovati sa njima...

Nazovem ovaj drugi broj...i javi mi se "direktor", doduše nije "generalni" nego "izvršni"...neki Suad i ovako reče:

...ako nam uplatite 100 KM na naš račun, stavićemo VAS na listu prioriteta za vraćanje duga..!?

Ostadoh bez riječi...nakon 10 sekundi..čuje se u kancelariji odakle se javlja Suad gromoglasan smijeh, i to više njih....valjda je telefon stavio na razglas, te se ponovo javi i reče: "ma šalio sam se JARO"...i još dodade: "Biće
uplata, samo da BUDNE zdravlja"

Da napomenem za "pipija" da su za ta dva računa, za koje sam zvao, moja firma uplatila porez!
Mogu zamisliti :) :lol: :lol:
Alfons Kauders

#53 Re: Porezna uprava Federacije BiH: Najveći porezni dužnici u

Post by Alfons Kauders »

Black swan wrote:cirkus hahahah :mrgreen:
a nema se šta reći
valjda će se nešto napraviti u budućnosti
eto za sada su na spisku :D nisu to mogli sakriti
valjda će se jednom morati platiti
ma nece druze... ne odgovara se licnom imovinom za dugove drustva... :roll:

propadnu, zatvore... prodaju "imovinu" (par milja)... i onda otvore novu firmu

nisu krivi ljudi koji su na kojekakvim udruzenjima gradjana i humanitarnim organizacijama nabili par miliona duga - krivi su oni koji su im to dopustili

jebote koliko moras imati prometa da dodjes do milion... majko mila
Suzie Q

#54 Re: Porezna uprava Federacije BiH: Najveći porezni dužnici u

Post by Suzie Q »

90% ovih dugova proizlazi iz neplaćanja zdravstvenog i mirovinskog radnicima, dakle nije riječ o neimaštini nego o bezobrazluku.

s druge strane ovo govori i o drugim relacijama u državi jer se samo onaj koji je siguran da mu neće ništa biti može upustiti u ovolika dugovanja. đavla bi se mali poduzetnik usudio dugovati i jednu marku

osim toga, otpisivanje dugova bi bilo ravno kapitulaciji države pred kriminalom
O'zone
Globalni moderator

#55 Re: Porezna uprava Federacije BiH: Najveći porezni dužnici u

Post by O'zone »

Suzie Q wrote:90% ovih dugova proizlazi iz neplaćanja zdravstvenog i mirovinskog radnicima, dakle nije riječ o neimaštini nego o bezobrazluku.

s druge strane ovo govori i o drugim relacijama u državi jer se samo onaj koji je siguran da mu neće ništa biti može upustiti u ovolika dugovanja. đavla bi se mali poduzetnik usudio dugovati i jednu marku

osim toga, otpisivanje dugova bi bilo ravno kapitulaciji države pred kriminalom
Moram samo istači da je ova država davno kapitulirala pred kriminalom i da nam kriminalci sjede na vlasti što potvrđeni što ne potvrđeni.

Mada bi se stvarno u ovoj državi trebala napraviti čistika dati nas nekom brate na koncesiju jedno 30-40 godina pa da se to sve sredi i da nam se nametne drugi mentalitet i bit će ovdje super.
Paranoid

#56 Re: Porezna uprava Federacije BiH: Najveći porezni dužnici u

Post by Paranoid »

Alfons Kauders wrote:
a nema se šta reći

nisu krivi ljudi koji su na kojekakvim udruzenjima gradjana i humanitarnim organizacijama nabili par miliona duga - krivi su oni koji su im to dopustili

Rijetki su slučajevi u kojima se porez duguje na osnovu dobiti, nego se tu radi o neplaćenim porezima na osnovu uvoza robe, repromaterijala, mašina ili vozila, ili objekata, a za koje su se firme zadužila preko banaka...Tako da na tim kupljenim stvarima banka drži šapu kao hipoteku, a porez se ne stigne ili je nemoguće platiti zbog rata koje treba platiti bankama...Kada dođe do raspada sistema firme, banka uzme svoju hipoteku i prije porezne nastoji naplatiti od vlasnika, a na osnovu njegove imovine...tako da porezna u tom dijelu ima slabe šanse da naplati svoj dio..

S druge strane mnogi koji su se zadužili na taj način, a redovno su uplatili porez...imaju velike probleme da dobiju povrate dijela tih poreza, jer nemaju taj obim poslovanja da mogu iskoristiti bonus....i nažalost, oni su uglavnom veća meta obilazaka poreznih specijalaca, nego ovi drugi koji su porez nagomilali..
Alfons Kauders

#57 Re: Porezna uprava Federacije BiH: Najveći porezni dužnici u

Post by Alfons Kauders »

Paranoid wrote:
Alfons Kauders wrote:
a nema se šta reći

Rijetki su slučajevi u kojima se porez duguje na osnovu dobiti, nego se tu radi o neplaćenim porezima na osnovu uvoza robe, repromaterijala, mašina ili vozila, ili objekata, a za koje su se firme zadužila preko banaka...Tako da na tim kupljenim stvarima banka drži šapu kao hipoteku, a porez se ne stigne ili je nemoguće platiti zbog rata koje treba platiti bankama...Kada dođe do raspada sistema firme, banka uzme svoju hipoteku i prije porezne nastoji naplatiti od vlasnika, a na osnovu njegove imovine...tako da porezna u tom dijelu ima slabe šanse da naplati svoj dio..

S druge strane mnogi koji su se zadužili na taj način, a redovno su uplatili porez...imaju velike probleme da dobiju povrate dijela tih poreza, jer nemaju taj obim poslovanja da mogu iskoristiti bonus....i nažalost, oni su uglavnom veća meta obilazaka poreznih specijalaca, nego ovi drugi koji su porez nagomilali..
kontam, al opet je golemo... gledam par firmi iz tuzle, relativno male... i imaju preko milion... jedna za koju nikad nisam ni cuo ima cetiri miliona... a to nisu firme koje su imale neka ulaganja, uzimale objekte i vozila - mahom trgovina, uvoz

mala firma sa 2-3 stotine milja prometa je misaona imenica vecini ljudi, a takva firma jednostavno ne moze nabiti pola miliona ili milion duga... dakle nabijali su ga s makar milion prometa godisnje (ili su ko debili poslovali 10tak godina u minusu)

+ sto si sam maloprije rekao... koliko se tek poreza plati unaprijed? izmiris obaveze, a onda se ganjas godinu dana da naplatis posao...
Last edited by Alfons Kauders on 20/02/2013 10:17, edited 1 time in total.
iamia

#58 Re: Porezna uprava Federacije BiH: Najveći porezni dužnici u

Post by iamia »

pa na zapadu je neplacenja poreza isto ubistvu covjeka.
lezat ces otprilike isto vrijeme u zatvoru.

pogledajte pobogu ljudi o cemu se radi ?
drzava ima nenaplacenog poreza oko 1.5 milijardi km.... a jucer se zaduzujemo kod EU (kao zadnje fukare) za pisljivih 100 miliona KM ??
Paranoid

#59 Re: Porezna uprava Federacije BiH: Najveći porezni dužnici u

Post by Paranoid »

Onaj ko bi uspio da razriješi porezni "čvor" dugovanja i bar polovicu velikih dužnika stavio iza rešetaka, a njihovu imovinu stavio pod ključ, GARANTUJEM da mu ne bi trebala nikakva predizborna kampanja, jer bi doživotno bio u vrhu vladajuće strukture...

Samo ima mali problem...kako ga pronaći, i ko je taj, a da nije i sam uprljao obraz preko porezne uprave...
sumirprimus

#60 Re: Porezna uprava Federacije BiH: Najveći porezni dužnici u

Post by sumirprimus »

Oj Tuzle hljebe i bože,ma kakav sprot kakve pizde materine,nema da nema dužnika...Pa svi duguju :-)
Kafana jebena nabaci stotine hiljada duga...
A sve gospoda,to najviše i smeta,to su garmišparteni,to dubaji,maldivi,audi nije ni u njemackoj izaso vec se kupuje,poršei pizde materine,a vaamoo...e jesmo u banani... u pm...
JThomas

#61 Re: Porezna uprava Federacije BiH: Najveći porezni dužnici u

Post by JThomas »

Paranoid wrote:Onaj ko bi uspio da razriješi porezni "čvor" dugovanja i bar polovicu velikih dužnika stavio iza rešetaka, a njihovu imovinu stavio pod ključ, GARANTUJEM da mu ne bi trebala nikakva predizborna kampanja, jer bi doživotno bio u vrhu vladajuće strukture...

Samo ima mali problem...kako ga pronaći, i ko je taj, a da nije i sam uprljao obraz preko porezne uprave...
e vidiš, ja se bojim da tom ne bi trebala nikakva kampanja, ali iz potpuno drugih razloga. svako od ovih koji su nabili dug je "nečiji", "zaslužan" i ne bi ga ni mogao nabiti da nije tako. sve strukture moraju biti u talu da bi neko dugovao sedmocifreni iznos za porez. a narod barem prećutno stoji iz tih struktura, inače bi ih dosad skinuo. onaj ko bi stvarno krenuo da se obračunava sa ovim ne bi znao šta ga je snašlo...
Bane Coolin

#62 Re: Porezna uprava Federacije BiH: Najveći porezni dužnici u

Post by Bane Coolin »

JThomas wrote:... onaj ko bi stvarno krenuo da se obračunava sa ovim ne bi znao šta ga je snašlo...
znao bi
završio bi kao Đinđić, jedan od takvih koji je "pošao" da "ispravlja krive Drine"
samo ulazak u EU to može dovest u red, e sad dolazimo do ključnog momenta....zato vladajuća banda i NEĆE i svim silama radi na opstruisanju tog ulaska
JThomas

#63 Re: Porezna uprava Federacije BiH: Najveći porezni dužnici u

Post by JThomas »

pa ne bi znao, metak u čelo dovodi do trenutnog prekida kognitivnih funkcija.
muzicar_iz_parka

#64 Re: Porezna uprava Federacije BiH: Najveći porezni dužnici u

Post by muzicar_iz_parka »

Bane Coolin wrote: znao bi
završio bi kao Đinđić, jedan od takvih koji je "pošao" da "ispravlja krive Drine"
samo ulazak u EU to može dovest u red, e sad dolazimo do ključnog momenta....zato vladajuća banda i NEĆE i svim silama radi na opstruisanju tog ulaska
Ušle su Rumunija i Bugarska u EU, pa ista bagra vlada na isti način, kriminal i korupcija ništa manji nego prije.
A sa druge strane svako ko može ide iz države, a da ne pričam o problemima koje njihovi Romi prave po raznim evropskim državama, kao i oni iz nižih slojeva društva.

Promjena mora doći iznutra, niko sa vana to neće učiniti za nas, koliko je to moguće sa obzirom na okolnosti je opet nešto drugo.
JThomas

#65 Re: Porezna uprava Federacije BiH: Najveći porezni dužnici u

Post by JThomas »

ušli su iz jednog vrlo jednostavnog razloga: što je tamo jeftino i lako otvoriti firmu i raditi. a u nas svaki dan izmišljaju nove obrasce, papire, procedure i rješenja. i još skuplji rad nego u bugarskoj i rumuniji...ma ćao đaci, ko će se zajebavati sa naših 24354356 nivoa vlasti?
Paranoid

#66 Re: Porezna uprava Federacije BiH: Najveći porezni dužnici u

Post by Paranoid »

...
Bane Coolin

#67 Re: Porezna uprava Federacije BiH: Najveći porezni dužnici u

Post by Bane Coolin »

muzicar_iz_parka wrote:
Bane Coolin wrote: znao bi
Ušle su Rumunija i Bugarska u EU, pa ista bagra vlada na isti način, kriminal i korupcija ništa manji nego prije.
A sa druge strane svako ko može ide iz države, a da ne pričam o problemima koje njihovi Romi prave po raznim evropskim državama, kao i oni iz nižih slojeva društva.

Promjena mora doći iznutra, niko sa vana to neće učiniti za nas, koliko je to moguće sa obzirom na okolnosti je opet nešto drugo.
bog, alah, tito ili bilo ko drugi, bagru tešku može doćerat u red
šta misliš da tek NISU ušli u EU šta bi bilo :-)
%tacno*

#68 Re: Porezna uprava Federacije BiH: Najveći porezni dužnici u

Post by %tacno* »

Paranoid wrote:Neki dan u firmi me zamoli kolega iz komercijale da nazovem dva klijenta koji nam duguju uplatu po računu iz prošle godine, a s kojima sam zbog tog posla imao najviše susreta...

Nazovem prvog i prebace me na računovodstvo..javi se gospođa i kaže da do kraja mjeseca očekuje priliv, te da će odmah po uplati riješiti naš dug...rekoh joj da je "zadovoljstvo" poslovati sa njima...

Nazovem ovaj drugi broj...i javi mi se "direktor", doduše nije "generalni" nego "izvršni"...neki Suad i ovako reče:

...ako nam uplatite 100 KM na naš račun, stavićemo VAS na listu prioriteta za vraćanje duga..!?

Ostadoh bez riječi...nakon 10 sekundi..čuje se u kancelariji odakle se javlja Suad gromoglasan smijeh, i to više njih....valjda je telefon stavio na razglas, te se ponovo javi i reče: "ma šalio sam se JARO"...i još dodade: "Biće uplata, samo da BUDNE zdravlja"

Da napomenem za "pipija" da su za ta dva računa, za koje sam zvao, moja firma uplatila porez!
:-) :-)

Izgleda da se Suad nije zezao nego je to preslo u naviku.
Prica mi poznanik kome Rudnici duguju 250-300 000 KM da mu traze 20-30 000 km da bi mu uplatili inace... :shock:
Ja ga uhvatio na zezu tako da nisam ni zapamtio te cifre a sada vidim da se to ipak radi ili pokusava raditi.
moa

#69 Re: Porezna uprava Federacije BiH: Najveći porezni dužnici u

Post by moa »

Ovo je cirkus.
Suzie Q

#70 Re: Porezna uprava Federacije BiH: Najveći porezni dužnici u

Post by Suzie Q »

svi koji misle da će EU rješavati naše unutarnje probleme se grrrrrrdno varaju, njima i odgovara da smo u kolapsu
kurty

#71 Re: Porezna uprava Federacije BiH: Najveći porezni dužnici u

Post by kurty »

%tacno* wrote:
:-) :-)

Izgleda da se Suad nije zezao nego je to preslo u naviku.
Prica mi poznanik kome Rudnici duguju 250-300 000 KM da mu traze 20-30 000 km da bi mu uplatili inace... :shock:
Ja ga uhvatio na zezu tako da nisam ni zapamtio te cifre a sada vidim da se to ipak radi ili pokusava raditi.
ovo isto da sam ja napisao za iste cifre :shock: :shock: :shock: :shock: :lol: :lol:

Rudnik duguje firmi 300njak hiljada... i konsantno se zaduzuju jos vise... tura 15tak hiljada,oni uplate hiljadu i tako opet... treba nekom tutnuti u padje, da se svoje pare dobiju...

Isto tako, o istoj firmi pricam.. Kanton i opstina duguju po 200, 300 hiljada... Ovaj iz firme svoje obaveze mora platiti, inace belaj, a ovi iz opstine samo mudruju... "bit ce, bit ce..."
Ili neki dan mi se pozali taj covjek iz te firme... Otisao da zaprijeti tuzbom, sto mu je posljednja opcija bila... Znaci blokada racuna,dok sedug ne izmiri... i ovi mu rekli, danas ce biti uplaceno nesto... Kasnije on do banke, kad ono uplatili mu 500KM :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
erikcantona

#72 Re: Porezna uprava Federacije BiH: Najveći porezni dužnici u

Post by erikcantona »

VISPAK DD VISOKO 664 575,63

MARVEL PTP KISELJAK=MARCAFFE KISELJAK 1.635 443,23

GLAVOM I BRADOM,A DRMAJU KAFOM NA SVE STRANE.

U SAD SE U ZATVOR ZA NEPLACENJE POREZA IDE DUŽE VEC ZA UBISTVO!
Daryl Dixon

#73 Re: Porezna uprava Federacije BiH: Najveći porezni dužnici u FBi

Post by Daryl Dixon »

.
R A V E N

#74 Re: Porezna uprava Federacije BiH: Najveći porezni dužnici u FBi

Post by R A V E N »

Mrzin poreznjake!
putokaz1

#75 Re: Porezna uprava Federacije BiH: Najveći porezni dužnici u FBi

Post by putokaz1 »

Administrativno izvršenje Poreskog duga iz 2006,jel moguće i nakoji način?
Post Reply