s' moje sokocalo

insomnia78 wrote:Od Senada Binga.theTruePath wrote:
Znal se cije je turbe?
A jbt cije je turbe
s' moje sokocalo
ne zna se ni ko je tu ukopan, ni je li neko uopste ukopantheTruePath wrote:I dalje ne odgovoriste,ko je sahranjen? neki sejh,,,sehid? sta?
To da je neko sahranjen tu,to je sigurno,samo turbe oznacava mezar,tako da nebi ni moglo nastati da neki sehid ili alim,ili sejh nije tu sahranjenplain vanilla wrote:ne zna se ni ko je tu ukopan, ni je li neko uopste ukopantheTruePath wrote:I dalje ne odgovoriste,ko je sahranjen? neki sejh,,,sehid? sta?
btw, muslimani se ne sahranjuju, to bi trebao znati
sahrana- pokusaj dokuciti kako je ta rijec nastalatheTruePath wrote:To da je neko sahranjen tu,to je sigurno,samo turbe oznacava mezar,tako da nebi ni moglo nastati da neki sehid ili alim,ili sejh nije tu sahranjenplain vanilla wrote:ne zna se ni ko je tu ukopan, ni je li neko uopste ukopantheTruePath wrote:I dalje ne odgovoriste,ko je sahranjen? neki sejh,,,sehid? sta?
btw, muslimani se ne sahranjuju, to bi trebao znati
Kako se zove turbe? ja cu to pronaci preko googleta![]()
A Bogati,a da se mozda ne kremiramo?
da, tako je cesce i zovuinsomnia78 wrote:Zovu je jos i poljska dzamija
s' moje sokocalo
sahraniti je rusizamplain vanilla wrote:...btw, muslimani se ne sahranjuju, to bi trebao znati
izgledatheTruePath wrote:Kod nas se kaze sahranjen ,kako to vi kazete ?
U pravu si izgleda bila :
Turbe za koje se ne zna kome pripada, te za koje predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Tuzla čak tvrde da u njemu niko nije ni sahranjen, nema nikakvih nišana, a locirano je u prostoru harema ispred ulaza u džamiju, uz Turali-begovu ulicu. Turbe je izgradila vjerovatno 1890. god. austrougarska uprava iz nepoznatih razloga. Način gradnje i obrada spoljnih i unutrašnjih fasada, te nivo poda, što je usklađeno sa niveletom Turali-begove ulice, jasno ukazuju na izgradnju čija vremenska distanca, ipak, daje određene spomeničke vrijednosti. Zidovi su izvedeni od kamena, spolja tesanicima, unutra sa malterisanjem i krečenjem, a tavanica je ravna i malterisana. Pokrivač su eternit-ploče na drvenoj konstrukciji. Ulazna vrata su metalna, prozori drveni sa metalnom rešetkom spolja. Spoljni gabarit objekta je 4,60/4,60 m, visina do strehe 4,10 m, unutrašnje mjere 3,46/3,46 m, zid debljine 1,15 m. U sklopu graditeljske cjeline turbe čini značajan elemenat kome treba posvetiti istu pažnju kao i džamiji, uz konstataciju da je turbe sačuvano u svom izvornom stanju.
ne znam je li ili nije, zato rekoh da se ne znatheTruePath wrote:Dzamija je iz 16. stoljeca,moze biit da je turbe ipak tu necije,ali nisani nisu sacuvani
plain vanilla wrote:ne znam je li ili nije, zato rekoh da se ne znatheTruePath wrote:Dzamija je iz 16. stoljeca,moze biit da je turbe ipak tu necije,ali nisani nisu sacuvani
ali lijepo od tebe sto si odmah pomislio da nemam pojma o cemu govorim i da ces ti odmah zgooglati info
T-Rexx wrote:Sta mislite o turbetima i da li ubacujete pare i ucite fatihu??
Đeš to? Zar to nije haram hapiti ljudima lovu na prevaru?n3nja wrote:Odlicna ideja za biznis...napravicu privatno turbe,vidim budala ima,mogo bi fine pare uzet...
Jedino ako ces ti pod zemljun3nja wrote:Odlicna ideja za biznis...napravicu privatno turbe,vidim budala ima,mogo bi fine pare uzet...
Sve za lovu.basicm wrote:Jedino ako ces ti pod zemljun3nja wrote:Odlicna ideja za biznis...napravicu privatno turbe,vidim budala ima,mogo bi fine pare uzet...
theTruePath wrote:Koliko je po islamu ovo sto rade u begovoj dzamiji na turbetu Gazi Husref bega??? oisebno kad se na kraju poklone turbetu![]()