Turbina - razno

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Melami

#51 Re: Turbina - razno

Post by Melami »

basicm wrote:Hehe, vala bas, opet ulja :thumbup:

Zar nije dovoljno gledati propisano ulje od proizvodjaca i miran si?

Nema niko da nas prosvijetli o varijabilnoj geometriji, nesto iz iskustva?
ma jeste ulje najbitnije def za turbinu al nije niko pricao o ulju a on nekakve teorije prosipa ovdje.
Ja sam pricao koliko treba motoru da se ohladi a on prica koliko mu treba da se zagrije :D
pirmin

#52 Re: Turbina - razno

Post by pirmin »

Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#53 Re: Turbina - razno

Post by Slo Burner »

basicm wrote:Hehe, vala bas, opet ulja :thumbup:

Zar nije dovoljno gledati propisano ulje od proizvodjaca i miran si?

Nema niko da nas prosvijetli o varijabilnoj geometriji, nesto iz iskustva?
Kod novijih turbina imas elektronski regulator (aktuator) na turbini, kod starijih je vakumski koji je na odredjen nacin opet bio regulisan elektronikom.

De mi budi malo konkretniji sta te zanima?
ofixaaal

#54 Re: Turbina - razno

Post by ofixaaal »

Da li turbina moze uticati na veliku potrosnju ulja?. Imam opel astru 1.7 td i potrosnja ulja je bila na ganicama normale. Otisao sam kod majstora on kaze da je otisla turbina i da je moram zamjeniti. Kupim ja novuu(POLOVNU) turbinu i namontira mi majstor sve to, i haj malo da obidjem koji krug da vidim kako ide. Sto se tice vuce bolje je bilo al zato kad sam dosao kuci i haj reko da pregledam ulje, kad ono ulje na minimumu jedva i da ga ima :twisted: vise trosi ulje nego gorivo. :-) Ne znam sta da radim sad izgleda džaba ja kupih tu turbinu, al sto mi je najgore trebao sam sutra na more :twisted: , a sa ovakvom krntiom ne bi ni do grada.
pirmin

#55 Re: Turbina - razno

Post by pirmin »

Dzabe si zamjenio turbinu, cini mi se.
Turbina kad crkne, nema dalje...stojis. A kod tebe je, pretpostavljam kao i kod mene prije par godina otisao neki od
slaufa koji vodi od ili do turbine pa je strucnjak od majstora savjetovao da je zamjenis.

Kao prvo obavezno mijenjaj majstora jer ce pravi sigurno znati locirati dio oko kojeg curi ulje.
amal1

#56 Re: Turbina - razno

Post by amal1 »

1.6 hdi 110 fap

Zanima me ima li iko auto s ovakvim motorom ili uopće iskustva s hdi motorima? Da ne zahtjevaju kakve rituale :D održavanja ili čuvanja nego li drugi motori s turbinama ?
direstraits0078

#57 Re: Turbina - razno

Post by direstraits0078 »

Zahtjevaju cescu zamjenu ulja od propisane, jer je kolicina ulja relativno mala pa se brzo kontaminira, posebno kod vozila s FAP filterom.
dci 1.9

#58 Re: Turbina - razno

Post by dci 1.9 »

condy wrote:
stroga normala wrote:a koji su dobri uljni filteri koji se mogu naci kod nas? ja sam do sada uzimao UNICO, valjaju li oni?
Od zamjenskih filtera, ja bih uzimao samo filtere njemačke proizvodnje a izbjegavao bih turske, pa i filtere sa ovih prostora.

Originalni uljni filter nije uopće skup, možda za 20 KM skuplji od zamjenskog. U novija vozila poput tvog audija, i zbog nešto veće kilometraže na tvom audiju, trebao bi ubuduće kupovati originalni uljni filter. :)
Ja imam renault scenic 1.9 dci 2001 god. i turbina se malo ko jace cuje. Ali ja koridtim originalno renaultovo ulje elf. sta bi moglo znaciti sto se malo jace cuje? zna li iko? hvala pozzz :D
valter.ba

#59 Re: Turbina - razno

Post by valter.ba »

Vracam se s mora uz Ivan, zadam ga malo po krivinam trecom da ga malo isfuram jer je stalno zagusen gradskom voznjom. Medjutim kada sam u jednom trenutku dostigao tacno 3.500 rpm turbina se samo ugasila I obrtaji odose down. Bas sam se shebao jer mi se to moglo desiti I u preticanju. Stao sam na prosirenju, ugasio pa upalio ponovo vozilo I opet he radila normalno. Nisam vise handrio auto da isprobam jer nisam bio sam. Ima li neko ideju sta se dogodilo??? Hvala :)

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#60 Re: Turbina - razno

Post by Slo Burner »

Valtere koje auto je u pitanju?

@Amale
Kad radis servis na svom autu obavezno očisti sito u holenderu na cijevi za dovod ulja i sito na uljnoj pumpi. Osim ovog poterebno je pregledati podloske na mjestu gdje se injektori zavrću u blok.

@ofixaaal
Kupio si polovnu turbinu, uopste ne znaci da je bolja od tvoje...
valter.ba

#61 Re: Turbina - razno

Post by valter.ba »

Golf 4 1.9 TDI 74 KW. Opet se isto desilo, jbg.

ZPP

#62 Re: Turbina - razno

Post by ZPP »

valter.ba

Turbina ti je očito začepljena. Za prvu pomoć na autoput, u manju brzinu i deri ga na što više obrtaja da je pročepiš. za drugu pomoć :mrgreen: čišćenje turbine, to ti je oko 150 KM.

Gradska vožnja, tačnije šaltanje brzina na malo obrtaja ubi turbine.
pirmin

#63 Re: Turbina - razno

Post by pirmin »

valter.ba wrote:Vracam se s mora uz Ivan, zadam ga malo po krivinam trecom da ga malo isfuram jer je stalno zagusen gradskom voznjom. Medjutim kada sam u jednom trenutku dostigao tacno 3.500 rpm turbina se samo ugasila I obrtaji odose down. Bas sam se shebao jer mi se to moglo desiti I u preticanju. Stao sam na prosirenju, ugasio pa upalio ponovo vozilo I opet he radila normalno. Nisam vise handrio auto da isprobam jer nisam bio sam. Ima li neko ideju sta se dogodilo??? Hvala :)

http://oi43.klix.com/apdx1t.jpg

Jedan od ova dva ventila izgubi regulacionu funkciju-ostane u jednom polozaju sto dovede do gusenja turbine.
Meni se znalo desiti kad naglo dam gas na autoputu, turbina ima taj svoj prazan hod tako da vjerovatno ne moze
odmah reagovati a to se pokazuje sve vise sa godinama.

To je neko moje iskustvo, ne mora biti tacno.
valter.ba

#64 Re: Turbina - razno

Post by valter.ba »

ZPP wrote:valter.ba

Turbina ti je očito začepljena. Za prvu pomoć na autoput, u manju brzinu i deri ga na što više obrtaja da je pročepiš. za drugu pomoć :mrgreen: čišćenje turbine, to ti je oko 150 KM.

Gradska vožnja, tačnije šaltanje brzina na malo obrtaja ubi turbine.
To upravo radim po gradu, saltanje do 2.000 obrtaja radi potrosnje :mad:. Idiotluk, stedis auto i gorivo a shebes turbinu. Hvala na savjetu probacu:mrgreen:.

@pirmin hvala I tebi. Auto super ubrzava ali kad dohvati na 3.500 tada obrtaji pocnu nezaustavljivo opadati.

Maher85

#65 Re: Turbina - razno

Post by Maher85 »

Moze li veća količina ulja ako prelazi dozvoljni max da napravi kvar na autu da strada dihtung gleve ili od viška ulja strada samo radilica i katalizator..
sorcerer

#66 Re: Turbina - razno

Post by sorcerer »

zavisi koliko ulja ima viska ,obicno se desi da radilica bućka u ulju pa auto gubi snagu,noviji auti imaju oil scraper u karteru pa se to ne desava ,bolje ti je da ispustis visak ulja da ne bi imao problema.dihtung glave ne moze stradati zbog toga
530i

#67 Re: Turbina - razno

Post by 530i »

Brate nisu radilica, a ni katalizator "samo". :-)

A i ovi što savjetuju "propuhivanje" na autoputu....ko je tako riješio problem!? Odgovarajućem mehaničaru u posjetu da se utvrdi tačan problem sa turbinom....propuhivanjem možeš samo napraviti kakvu veću havariju.
Maher85

#68 Re: Turbina - razno

Post by Maher85 »

Kolika kolicina ulja ako prelazi oznaku MAX je dozvoljena a da nenanese štetu po motor to jeste neće nastati neki kvar na motoru.
Qler

#69 Re: Turbina - razno

Post by Qler »

Je li to to hoces da sabotiras nekome motor? Ili ti je mrsko otici do prvog, bilo kojeg, bilo gdje, majstora da ti ispusti pola litra/litar ulja?
sorcerer

#70 Re: Turbina - razno

Post by sorcerer »

mozda ga je nalio do cepa :D
jefferson

#71 Re: Turbina - razno

Post by jefferson »

pirmin wrote:Cini mi se da nema teme o turbinama? :)

Moja trenutna dilema je ima li smisla raditi servis turbine ili jednostavno cekati da nekad crkne?
To je, kazu, slaba tacka auta kojeg vozim pa kontam ima li smisla "sprijeciti a ne lijeciti" posto se radi
o prilicno skupoj stvarcici.
Evo ti moje misljenje:
Univerzalni savjeti bez obzira na godisnje doba:
1. Sipaj najbolje gorivo koje mozes naci.
2. Mjenjaj filtere na vrijeme, u BH uslovima skrati izmjene za 1/3.
3. Uvijek polako sa gasom prvih 10min, ili dok ulje (a ne tekucina za hladjenje) dosegne radnu temperaturu. Ulje uvijek dostize radnu temperaturu sporije od tekucine (permanta). Drzi se do 2.500o/min i bez naglog dodavanja gasa. Nagla ubrzanja dok je ulje hladno mogu da ostave turbinu bez potrebne kolicine ulja jer ulje nije doseglo svoju viskoznost koja je potrebna za pravilno podmazivanje.

Ljeto:
Drzi se ulja 5W40, sintetika. Ako je 1.9tdi sa PD sistemom ubrizgavanja sipaj SAMO ulje koje ispunjava VW 505.01 normu. Castrol Edge Turbo Diesel je dobro ulje. Ako je stariji diesel i dalje sipaj VW505.01 jer to ulje ima manje cinka, fosfora, pepela i slicno od klasicnog VW505.00 ulja. Tiem produzujes vijek trajanja PVC ventila, EGR ventila i same turbine jer se ne stvaraju akrbonski spojevi u tolikoj mjeri kao na VW505.00.
U BH uslovima skrati interval izmjene za 1/3.

Zima:
Probaj naci Castrol 0W30 sa VW505.01 oznakom ako ne to, onda sipaj Castrol ili Shell 5W30 koji ispunjavaju VW505.01 normu.
Ako nemozes naci 5W30 onda se drzi 5W40 ulja. Kako god, samo sinteticko ulje!
lavic

#72 Re: Turbina - razno

Post by lavic »

jefferson,

valja li sta Mobil1 0-40 sntetika?
mefistofilis

#73 Re: Turbina - razno

Post by mefistofilis »

valter.ba wrote:Golf 4 1.9 TDI 74 KW. Opet se isto desilo, jbg.

taj vw i mom drugu se na passatu to isto desavalo. ali on nije stajao na prosirenje da ugasi i upali auto (resetovanje elektronike u sustini) vec onako kad turbina padne on na 60/70/80 na sat fino okrene kljuc tamo vamo i svi sretni. jedne prilike je dovoljno razmisljao pa je to uradio u krivini pa mu se volan zakljucao :lol:
suncokret10

#74 Re: Turbina - razno

Post by suncokret10 »

jefferson wrote:
pirmin wrote:Cini mi se da nema teme o turbinama? :)

Moja trenutna dilema je ima li smisla raditi servis turbine ili jednostavno cekati da nekad crkne?
To je, kazu, slaba tacka auta kojeg vozim pa kontam ima li smisla "sprijeciti a ne lijeciti" posto se radi
o prilicno skupoj stvarcici.
Evo ti moje misljenje:
Univerzalni savjeti bez obzira na godisnje doba:
1. Sipaj najbolje gorivo koje mozes naci.
2. Mjenjaj filtere na vrijeme, u BH uslovima skrati izmjene za 1/3.
3. Uvijek polako sa gasom prvih 10min, ili dok ulje (a ne tekucina za hladjenje) dosegne radnu temperaturu. Ulje uvijek dostize radnu temperaturu sporije od tekucine (permanta). Drzi se do 2.500o/min i bez naglog dodavanja gasa. Nagla ubrzanja dok je ulje hladno mogu da ostave turbinu bez potrebne kolicine ulja jer ulje nije doseglo svoju viskoznost koja je potrebna za pravilno podmazivanje.

Ljeto:
Drzi se ulja 5W40, sintetika. Ako je 1.9tdi sa PD sistemom ubrizgavanja sipaj SAMO ulje koje ispunjava VW 505.01 normu. Castrol Edge Turbo Diesel je dobro ulje. Ako je stariji diesel i dalje sipaj VW505.01 jer to ulje ima manje cinka, fosfora, pepela i slicno od klasicnog VW505.00 ulja. Tiem produzujes vijek trajanja PVC ventila, EGR ventila i same turbine jer se ne stvaraju akrbonski spojevi u tolikoj mjeri kao na VW505.00.
U BH uslovima skrati interval izmjene za 1/3.

Zima:
Probaj naci Castrol 0W30 sa VW505.01 oznakom ako ne to, onda sipaj Castrol ili Shell 5W30 koji ispunjavaju VW505.01 normu.
Ako nemozes naci 5W30 onda se drzi 5W40 ulja. Kako god, samo sinteticko ulje!
šta sipati u fabiu 1.9 SDI. trenutno je sada u njoj neko ulje (ne znam tačno koje marke jer je nedavno kupljena) 5W40 (ovo bi trebalo da je tačno jer piše u servisnoj, kod nas mijenjano, sa pečatom servisa), prešao sam skoro 5000 i nisam primjetio da ga je imalo potrošila. auto ukupno prešlo 140 000, kilometraža bi trebala biti stvarna.
vnm

#75 Re: Turbina - razno

Post by vnm »

u SDI motor mozes i suncokretovo ulje nasuti (preuvelicavam), a poslije 5000km na tom motoru ne bih razmisljao o mijenjanju ulja, osim ako je zadnji put mijenjano prije vise od godinu dana. mada kod tog motora mozda cak godinu i po.
Post Reply