pirmin wrote:Cini mi se da nema teme o turbinama?
Moja trenutna dilema je ima li smisla raditi servis turbine ili jednostavno cekati da nekad crkne?
To je, kazu, slaba tacka auta kojeg vozim pa kontam ima li smisla "sprijeciti a ne lijeciti" posto se radi
o prilicno skupoj stvarcici.
Evo ti moje misljenje:
Univerzalni savjeti bez obzira na godisnje doba:
1. Sipaj najbolje gorivo koje mozes naci.
2. Mjenjaj filtere na vrijeme, u BH uslovima skrati izmjene za 1/3.
3. Uvijek polako sa gasom prvih 10min, ili dok ulje (a ne tekucina za hladjenje) dosegne radnu temperaturu. Ulje uvijek dostize radnu temperaturu sporije od tekucine (permanta). Drzi se do 2.500o/min i bez naglog dodavanja gasa. Nagla ubrzanja dok je ulje hladno mogu da ostave turbinu bez potrebne kolicine ulja jer ulje nije doseglo svoju viskoznost koja je potrebna za pravilno podmazivanje.
Ljeto:
Drzi se ulja 5W40, sintetika. Ako je 1.9tdi sa PD sistemom ubrizgavanja sipaj SAMO ulje koje ispunjava VW 505.01 normu. Castrol Edge Turbo Diesel je dobro ulje. Ako je stariji diesel i dalje sipaj VW505.01 jer to ulje ima manje cinka, fosfora, pepela i slicno od klasicnog VW505.00 ulja. Tiem produzujes vijek trajanja PVC ventila, EGR ventila i same turbine jer se ne stvaraju akrbonski spojevi u tolikoj mjeri kao na VW505.00.
U BH uslovima skrati interval izmjene za 1/3.
Zima:
Probaj naci Castrol 0W30 sa VW505.01 oznakom ako ne to, onda sipaj Castrol ili Shell 5W30 koji ispunjavaju VW505.01 normu.
Ako nemozes naci 5W30 onda se drzi 5W40 ulja. Kako god, samo sinteticko ulje!