Novine "Novo vrijeme"

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

antidebil

#51 Re: Novine "Novo vrijeme"

Post by antidebil »

Di Canio wrote:
Cybernetic wrote:
nekoeko wrote:Trenutno najbolja i najkorektnija novina u BiH. Za koji mjesec, godinu ce se dobro zabetonirati na nasem trzistu. Naravno da imaju veze sa hizmet pokretom Fethullaha Gülena, to i ne kriju. Gülenov tekst ima u svakom broju. Ali znate li vi uopste ko je Gülen? Jedan od najutjecajnih likova Turske i najzasluznijih za uspon Turske. Imaju i novine u Turskoj, po imenu "Zaman" i "Todays Zaman". (otud i bosanski naziv) Dizajn isti ko i kod bosanske varijante. Radi se o najprodavanijoj turskoj dnevnoj novini, tako da ne lupetajte bezveze. Biće nešto ko ajb u novinskoj formi, živi bili, pa vidjeli.
Fethullah Gülen je ekstremni desnicar, vise u smislu neoosmanizma nego etnickog turskog nacionalizma i islamski fundamentalist. Najveca komedija mi je lik koji ovdje napisa da narod ne treba citati koja je fabrika zatvorena. Treba da gladan cita smece nekakvog Gülena, jel?
Što je najgore ljudi nisu ni svjesni opasnosti ovakvih grupa koje su se ustalile pod krinkom kojekakvih novina i portala. Imam poznanika tamo u tom listu i lik mi reče da oni imaju "misiju". Kakvu konkretno misiju iskreno ne smijem ni pitati.....
znam ja kakva im je misija. ponovno uspostavljanje osmanskog carstva i svega sto je ono predstavljalo i, ovoga puta, potpuno turciziranje ostalih (za razliku od prosli put kad su pustili ljudima da zdrze obicaje i jezik) a sve pod laznim izgovorom vjere

a sto se tice tvog stava da su vehabije, drug promasaj totalni. recimo da si izvodio penal i pogodio korner zastavicu ;)
antidebil

#52 Re: Novine "Novo vrijeme"

Post by antidebil »

Gretta wrote:E taman sam pošla da otvorim temu za ove novine, srećom ugledah da je već tu. Htjela sam da vidim vaša iskustva sa ovom novinom, i onima koji rade za Novo vijeme. Moje iskustvo je grozno. Da budem što kraća, Dakle, jedna osoba-jako bitna za Novo vrijeme, mi je toliko nahvalila novine, da su pozitivne, da ih pišu "njihovi studenti", da ih kupuju i nemuslimani, da se sve više i više šire sa prodajom i uspjehom i naravno "dovoljno razloga da se nađu u svakom domačinstvu"- ovo zadnje je glavno. Dakle, preporučila me njima- zapravo pretplatila me ( sve to sam tek kasnije saznala ) i novine su počele pristizati svake sedmice na moju adresu, a uskoro i uplatnica . Helem, zaključak je da se služe PREVARAMA i LAŽIMA i tako stiču- izmišljaju pretplatnike. Imam još najmanje 4 slučaja, gdje su ljudi jednostavno "nehotice" postali njihovi pretplatnici. Imam primjera gdje se ljudi žale da im novine još uvijek pristižu- iako su odjavili pretplatu, mnogo takvih primjera znam. Ja sam to, srećom, regulisala na svoj način.

Eh sad o samim novinama. Ono što sam primala, pročitala sam. Mogu reći da se malo razlikuju od ostalih, ima zanimljiih tema, za moj ukus su najzanimljivije kolumne, bh razglednica, poneke vjerske teme itd.. Iskreno, više su izvikane nego što su zaista dobre. Toliko dobre , daklem , nisu, mislim, ne vrijede moje pretplate sigurno :) Opet o ukusima ne vrijedi raspravljati- ali ja sam , nakon što su mi je nahvalili i nametnuli, očekivala NEŠTO..

Bilo je gore komentara da (li) Novo vrijeme ima veze da Hizmetom , Semom i Burčem. Daklem, ima veze, pišu ih "priučeni" novinari, bivši "njihovi" studenti, što je neko već pomenuo, a o Hizmetu mogu puno pričati- trebamo otvoriti posebnu temu za hizmet- znam tačno kakva je to organizacija i kako funkcionišu. To sada nije tema.

Moj komentar je da sam mnogo razočarana u osoblje Novog vremena, najviše ističem što se služe lažima i prevarama da bi stekli pretplatnike- bar to ne očekujem od vjernika, a neću puno pogriješiti kad kažem da to rade kolektivno- s obzirom da sam iz raznih krajeva ovo čula. Izvinjavam se svima na ooogromnom postu, htjela sam samo svoje iskustvo prenijeti. Možda ću ovdje čuti isto ili bolje iskustvo (a možda i gore). Dakle, Novo vrijeme? Ne, hvala! :-D
ja ti nazalost mogu navest samo gore iskustvo al ne sa NV vec sa zamanom koji je ustvari iza ovoga. lazi, prevar i ucjene su definitivno metod rada. samo mrsko mi pisat :) fakat ima puno
Di Canio

#53 Re: Novine "Novo vrijeme"

Post by Di Canio »

Antidebil, hajd ispricaj...fakat me zanima sta je u pitanju :wink: :zoka:
antidebil

#54 Re: Novine "Novo vrijeme"

Post by antidebil »

BHF_Manijak wrote:Ma samo da se opravda da se nesto i u bh. hizmetu radi. Po ugledu na Zaman, turske novine, ali daleko je ovo od Turske i njihovog shvatanja hizmeta. Ovdje ljude boli qrac za tim i nikad to nece uspjeti k'o u Turskoj, tako da su se bas zaletili sa novinom.
Ali njima, ocigledno, i nije cilj postati citana i prodana novina, vec, eto, onako. Nek' se nesto radi, da se moze plata hizmecarima podijelit.
Inace na radna mjesta im dolaze podobni, a ne sposobni.
hizmet ima sansu medju neukim i naivnim, nazalost takvih kod nas ima al opet srecom manje vec u turskoj

ne bih se slozio da im dolaze samo nesposobni. oni kroz koledz, a putem stipendija, biraju i vrbuju najtalentovaniju djecu. e sad, neki zavrse u novinama a neki negdje drugo, al imaju nekih strasno sposobnih ljudi

njima jest cilj bit prodavan i citan jer cilj je manipulacija i uticaj. to gulena kao njihovog vodju zanima
antidebil

#55 Re: Novine "Novo vrijeme"

Post by antidebil »

Di Canio wrote:Antidebil, hajd ispricaj...fakat me zanima sta je u pitanju :wink: :zoka:
drugi put
mozda i sad nakon sto odgovorim na jos neke postove, mada mi je fakat mrsko sad
uglavnom svodi se na to da su tajno drustvo sa nazadnim tendencijama i metodama koje su na momente smjesne a na momente krajnje nekorektne i ne casne
antidebil

#56 Re: Novine "Novo vrijeme"

Post by antidebil »

Arsene Wenger wrote:Haha, koliko pljuvanja sa vrlo malo ili nimalo argumenata. Pa kome se ne sviđaju ne mora ih ni čitati, nek kupuje avaz, Oslobođenje ili bilo koje druge novine... Što se tiče "hvatanja pretplatnika na prevaru", mislim smiješno, svako svoga konja hvali, valjda je to normalno, to se zove marketing, ne vidim u tome nikakvu prevaru, uostalom samo bi se budala pretplatila na neke novine ili časopis ako ih prije toga ne provjeri, iščita i vidi da li mu uopšte odgovaraju. Ja sam pročitao par puta, novine pozitivne, prilično edukativne i nisu stranački opredijeljene (bez obzira šta neki ovdje tvrdili), fino odem i pretplatim se. Niko me prevario nije niti natjerao na to. Slažem se, ima kvalitetnije štampe, ali na našem tržištu to je vrlo mali broj novina. Međutim velika razlika je što sve ostale novine kod nas rade po sljedećem principu: uvlačenje u guzicu političkom i financisjkom sponzoru, a pljuvanje protivnika svog sponzora.

Što se tiče teorija zavjere, opet smiješno, o pokretu Hizmet, za razliku od mnogih drugih tajnih bratija, sve se zna, imaju svoju web stranicu, zna se ko je glavna faca u njemu (Fethullah Gulen), zna se koja im je primarna misija. Ta misija je, koliko sam ja upućen, OBRAZOVANJE, što po mom mišljenju nije nimalo loše, ako se uzmu u obzir kataklizmično nizak nivo pismenosti i obrazovanja kod preko milijardu muslimana u svijetu, što je bez sumnje glavni uzrok sveopćeg nereda, haosa, nepravde, zasotalosti, zatucanosti i propasti islamskog svijeta (pa tako i našeg vrlog bošnjačkog naroda). Što se tiče novinarstva, ne vidim problem u tome što te novine pišu mladi ljudi, ako je tako, onda one s vremenom mogu postajati samo bolje i kvalitetnije. Ali nekima je ovdje očigledno problem što one nastaju kao proizvod entuzijazma i truda mladih ljudi a ne kao proizvod krupnog kapitala (ili poklonjenih milon maraka). Nije problem to što Avaz i Oslobodjenje i ostale novine u BiH rade kao propagandne mašinerije svojih vlasnika ili politčkih elita pod čijom u komandom, ali je problem kad se okupe mladi ljudi i krenuvši od nule naprave respektabilne novine. O kvaliteta novinarstva na tome još moraju poraditi, umjesto da prenose analize, članke i dijelove iz publikacija, morali bi hi početi sami stvarati. Što se mene tiče zgadile su mi se bljuvotine iz pojedinih (dnevnih) novina kod nas, samo kad vidim glavne naslove bude mi loše: te ovaj silovao kćerku, te onaj zaklao mater...
Radije čitam nešto pozitivno, makar to bilo od "priučenih novinara" i "podmuklih studenata sa skrivenom misijom i namjerom da se infiltriraju...bla bla bla" :D
ne sumnjam u iskrenost tvoje tvrdnje al otvori oci kad to budes cito. njihov je princip da je uredu lagat za korist hizmeta. imo sam priliku bit na njihovim kursevima laganja tako da znam sta pricam. obrazovanje njima nije samo cilj vec vise je sredstvo kojim dolaze do para i novih clanova.
hizmet ti je ko sva turska roba. izgleda ko nesto fimo a u stvari nije bas kako treba bit
Gretta

#57 Re: Novine "Novo vrijeme"

Post by Gretta »

antidebil wrote:
Gretta wrote: Bilo je gore komentara da (li) Novo vrijeme ima veze da Hizmetom , Semom i Burčem. Daklem, ima veze, pišu ih "priučeni" novinari, bivši "njihovi" studenti, što je neko već pomenuo, a o Hizmetu mogu puno pričati- trebamo otvoriti posebnu temu za hizmet- znam tačno kakva je to organizacija i kako funkcionišu. To sada nije tema.

Moj komentar je da sam mnogo razočarana u osoblje Novog vremena, najviše ističem što se služe lažima i prevarama da bi stekli pretplatnike- bar to ne očekujem od vjernika, a neću puno pogriješiti kad kažem da to rade kolektivno- s obzirom da sam iz raznih krajeva ovo čula. Izvinjavam se svima na ooogromnom postu, htjela sam samo svoje iskustvo prenijeti. Možda ću ovdje čuti isto ili bolje iskustvo (a možda i gore). Dakle, Novo vrijeme? Ne, hvala! :-D
ja ti nazalost mogu navest samo gore iskustvo al ne sa NV vec sa zamanom koji je ustvari iza ovoga. lazi, prevar i ucjene su definitivno metod rada. samo mrsko mi pisat :) fakat ima puno
Hajd onda drugi put, a ja ću uzvratiti jednom pričom o Hizmetu- nećeš se pokajati :lol:
antidebil

#58 Re: Novine "Novo vrijeme"

Post by antidebil »

Gretta wrote:
antidebil wrote:
Gretta wrote: Bilo je gore komentara da (li) Novo vrijeme ima veze da Hizmetom , Semom i Burčem. Daklem, ima veze, pišu ih "priučeni" novinari, bivši "njihovi" studenti, što je neko već pomenuo, a o Hizmetu mogu puno pričati- trebamo otvoriti posebnu temu za hizmet- znam tačno kakva je to organizacija i kako funkcionišu. To sada nije tema.

Hajd onda drugi put, a ja ću uzvratiti jednom pričom o Hizmetu- nećeš se pokajati :lol:
pa ako znas dobro hizmet onda ti nemam sta bitno dodat. pricat o zamanu il NV a ne pricat o hizmetu ima smisla samo ako je tema gramatika il graficki dizajn. ja kad sam reko da imam losa iskustva sa zamanom mislio sam na hizmet jer to je meni isto.

na ovu temu sam vec piso na jednom drugom forumu pa se pokajo sto sam uopste ista reko. inace ne volim i izbjegavam rasprave o vjeri i politici i ubjedjenjima. na kraju se sve to pretvori na svadju a to mi besmisleno. tako da necu ovdje sad nesto detaljno polemisat. samo jedan dio

hizmet je organizacija koja tezi stvaranju zatvorenog ucahurenog drustva koje ignorise ostatak svjeta, sa zeljom da se obnovi osmansko carstvo. ironija je sto su upravo ta ucahurena drustva dovela do propasti tog carstva.zaman je bitno sredstvo u planu za ostvarivanje tog cilja.
zaman je novina koja tiraz postize upravo tako kako si ti rekla, potanes pretplatnik bez da te iko ista pita. studenti u stanovima koje hizmet djelimicno finansira moraju svi kupovat taj zaman. u jedan stan dolazi po 5-6 komada. cak nekad i jednoj osobi dolaze 2-3 komada. plus ti studenti moraju ic po gradu vuc ljjude za rukav da im uvale te novine. bukvalno ko u onim filmovima o serloku holmsu kad oni bosonogi djecaci trce i vicu novine novine kupite novine. sve se to radi radi tiraza, da mogu govorit kako ih svi citaju a ustvari oni sami ih nakupuju. pored zamana moraju se prodavat i druge novine. to je jedno od mjerila kolko si ti dobar clan hizmeta. naravno zaman ti treba bit dika. jer to je "nasa" novina
iz zamana znaju nazvat biznismene i rec im vidili smo da ste dali reklamu u tim i tim novinama hocemo do tad i tad da kod nas zakupite tolko i tolko prostora. covjek odbije a oni pokrenu kampanju protiv njegovih proizvoda. al ne samo njegovih kao njegove marke vec svih. recimo ako se on bavi sapunima oni pisu protiv sapuna opcenito.

zaman je i jedina bošća u hizmetu. oni ne daju da se u stanu drze stolovi vec se mora jest s poda i obavezno se prostre zaman :) a naravno novine nisu pune olova i teskih metala ;)

hizmet je organizacija koja tvrdi da je uredu lagat u korist hizmeta. a to je onda dio i zamanove filozofije.
a kolicina lazi koju hizmet prosipa je prosto zapanjujuca. a i same lazi su isto tako zapanjujuce. recimo u bosni nije bilo islama dok hizmet nije doso '95 u BiH.

moja ostala losa iskustva sa hizmetom su nesto sto zahtjeva znatno duzi tekst i ono za sta sam reko da mi je mrsko pisat jer ima ga puno. tako da da cu dodat jos samo par stvari

- neke od nadahnjujucih ucenja koja ssam od njih cuo su "jest da su oni upravu al vi njih ipak ne trebate slusat. vi ipak uradite kako vam mi kazemo" zamisli he treba slusat ljude koji nisu upravu il recimo "ako znas da je nesto grijeh ti to ipak uradi jer ti mi to kazemo" il parafrazirano ako znas pametnije ti uradi gluplje jer ja to trazim od tebe.
- wc solja mi je omiljeni primjer njihove nazadnosti. to je inace zapadnjacka novotarija i ako se slucajno nadjete negdje gdje se nalazi to zlo nemojte sjedat na to. popnite se i cucite. ko svaki pravi turcin na cucevcu. i vas cukundedo je cucio :)
- predavanja kako lagat u korist hizmeta su mi nesto sto ni danas dan ne mogu da vjerujem da sam dozivio da vidim.

sve u svemu sekta na principu tajnih drustava.
Gretta

#59 Re: Novine "Novo vrijeme"

Post by Gretta »

Eto kud ćeš dalje.... A pomenuo si studente i hizmet. Nevjerovatno je šta se događa u ženskom odjelu Hizmeta. Da bi dospio do njihovog stana- trebaš imati sigurnu vezu. Džaba ti što si pokrivena i što si voljna prihvatiti njihove uslove! A uslovi (naredbe!) su ovi, "svako jutro mi klanjamo sabah džematile, nakon toga učimo određeni zikir, mi smo ovdje kao jedna porodica, u to i to vrijeme pijemo čaj, navečer nema izlaza!, (...) " I još neki, ne mogu te arogancije da se sjetim sada. I ovo je sve strogo navedeno. Djevojka pita da li može da uči zikir nakon akšama, koji inače svakodnevno uči, njihov odgovor je bio upravo kako si ti rekao, u smislu, ti radi kako ti mi kažemo , skoro da djevojku ubijediše da nije dobro nakon akšama učiti zikir! A po pitanju cijene stanovanja, ne bih dušu da griješim , ali mislim da se tu debelo petlja.. Pošto oni imaju tamo svoju glavnu djevojku, odgovornu za jednu zgradu, ili jedan stan možda- (ona se zove abla što na turskom znači kao glavna) Uglavnom preko nje ide sve, ona daje novac gazdi- ovoj istoj djevojci abla je čitavu listu uslova pročitala pri prvom susretu (a susret je odgađan koliko hoćeš puta) i rekla joj neku cijenu - za koju realno možeš naći stan u Sarajevu bilo gdje, bez Hizmeta. Čemu onda Hizmet služi- pa onda je bolje u agenciju otići. To nam je svima bilo sumnjivo- Pa da, direktor Hizmeta je lično nazvao ovu djevojku da joj se izvini i pokušao je ubijediti da ona njih nje dobro razumjela, heej! Eh sad, ja sam realna, možda griješim povezujući njen bezobrazluk sa Hizmetom- ovo što navodim su ipak ljudske osobine- ali sramota je što se to dešava jednoj vjerskoj organizaciji koja je sama sebe izgleda nazvala "prosvjetiteljem".

Imam i ja svakako još da dodam svojih doživljaja, ali nije mjesto ni vrijeme. Niti treba ići javno. Svakako smo se odmakli od teme, od Novog vremena . Uglavnom, moj zaključak je da nama ne trebaju tajna društva ni misije. Skoro da stvaraju (najgrublje rečeno) razdor među ljudima koji govore istim jezikom, koji su istog prijekla i koji imaju zajedničku vjeru.
Baby Jane

#60 Re: Novine "Novo vrijeme"

Post by Baby Jane »

LeonardoAC wrote:Evo, kao neutralan (nemam nikakve veze sa Burchom) mogu reći da su novine KLASA i STNDARD za havaz koji ovdje važi kao "najprodavaniji". Iako mislim da štampane novine nemaju budućnost i da će internet to sve potopiti vrlo brzo (moja pretpostavka narednih 10 godina neće više izlaziti štampana izdanja) ovo su vrlo pristojne, sadržajne i po mom ukusu - novine kvalitetnog sadržaja. Možda malo da se poradi na kvaliteti papira, dizajnu, grafičkoj obradi pa da to izgleda ljepše... za početak :thumbup:
Garant si zadrti Bosnjo i SDA-ovac po nacionalnosti!

:D
VjecitiStudent

#61 Re: Novine "Novo vrijeme"

Post by VjecitiStudent »

LeonardoAC wrote:Evo, kao neutralan (nemam nikakve veze sa Burchom) mogu reći da su novine KLASA i STNDARD za havaz koji ovdje važi kao "najprodavaniji". Iako mislim da štampane novine nemaju budućnost i da će internet to sve potopiti vrlo brzo (moja pretpostavka narednih 10 godina neće više izlaziti štampana izdanja) ovo su vrlo pristojne, sadržajne i po mom ukusu - novine kvalitetnog sadržaja. Možda malo da se poradi na kvaliteti papira, dizajnu, grafičkoj obradi pa da to izgleda ljepše... za početak :thumbup:
I da malo češće prave intervjue sa Memićem - načelnikom Ilidže, jedan nikako nije dovoljan.
antidebil

#62 Re: Novine "Novo vrijeme"

Post by antidebil »

Gretta wrote:Eto kud ćeš dalje.... A pomenuo si studente i hizmet. Nevjerovatno je šta se događa u ženskom odjelu Hizmeta. Da bi dospio do njihovog stana- trebaš imati sigurnu vezu. Džaba ti što si pokrivena i što si voljna prihvatiti njihove uslove! A uslovi (naredbe!) su ovi, "svako jutro mi klanjamo sabah džematile, nakon toga učimo određeni zikir, mi smo ovdje kao jedna porodica, u to i to vrijeme pijemo čaj, navečer nema izlaza!, (...) " I još neki, ne mogu te arogancije da se sjetim sada. I ovo je sve strogo navedeno. Djevojka pita da li može da uči zikir nakon akšama, koji inače svakodnevno uči, njihov odgovor je bio upravo kako si ti rekao, u smislu, ti radi kako ti mi kažemo , skoro da djevojku ubijediše da nije dobro nakon akšama učiti zikir! A po pitanju cijene stanovanja, ne bih dušu da griješim , ali mislim da se tu debelo petlja.. Pošto oni imaju tamo svoju glavnu djevojku, odgovornu za jednu zgradu, ili jedan stan možda- (ona se zove abla što na turskom znači kao glavna) Uglavnom preko nje ide sve, ona daje novac gazdi- ovoj istoj djevojci abla je čitavu listu uslova pročitala pri prvom susretu (a susret je odgađan koliko hoćeš puta) i rekla joj neku cijenu - za koju realno možeš naći stan u Sarajevu bilo gdje, bez Hizmeta. Čemu onda Hizmet služi- pa onda je bolje u agenciju otići. To nam je svima bilo sumnjivo- Pa da, direktor Hizmeta je lično nazvao ovu djevojku da joj se izvini i pokušao je ubijediti da ona njih nje dobro razumjela, heej! Eh sad, ja sam realna, možda griješim povezujući njen bezobrazluk sa Hizmetom- ovo što navodim su ipak ljudske osobine- ali sramota je što se to dešava jednoj vjerskoj organizaciji koja je sama sebe izgleda nazvala "prosvjetiteljem".

Imam i ja svakako još da dodam svojih doživljaja, ali nije mjesto ni vrijeme. Niti treba ići javno. Svakako smo se odmakli od teme, od Novog vremena . Uglavnom, moj zaključak je da nama ne trebaju tajna društva ni misije. Skoro da stvaraju (najgrublje rečeno) razdor među ljudima koji govore istim jezikom, koji su istog prijekla i koji imaju zajedničku vjeru.
dosta stvari si dobro primjetila. jedino ja mislim da ne udaljavamo se od teme jer NV jest hizmet. i mislim da treba ovakve stvari javno rec. to ipak nije nas prljav ves. a i ljudi treba da znaju s kim imaju posla.nije to nikakva vjerska organizacija. to je turska polu-nacionalisticka organizacija, koja koristi vjeru kao paravan. to je moje misljenje.

abla znaci starija sestra. to je izraz postivanja prema curi priblizno istih godina ;) ti bi mozda mogla bit meni abla :) bar je ta abla bila korektna da odmah na startu rekne uslove. meni je abi non-stop dodavo uslove :)

ja sam izdrzo godinu u njihovom stanu. bolje receno oni su izdrzali godinu samnom :)
od mene su cak trazili da vodim spisak svojih prijatelja a koje pokusavam uvest u hizmet. i trebam jos podnosit mjesecne izvjestaje o progresu. ja im reko da nemam prijatelja i da ne znam nikog na fakultetu :) i otpilio ih. joj da si im samo vidila zbunjenih faca kad sam to reko :) nisu imali napamet naucen argument da mi odgovore. nisu znali sta ce :)
ja sam u stvari sve sto su trazili odbio, apsolutno sve osim da pomognem po stanu i oko jela. nakon godinu kad su vidili da sam ja tvrd orah, poceli me provocirat da me tako otjeraju. a mogli mi komotno rec, idi al nisu htjeli bit direktni.

jedne su godine studentima davali stipu 40lira i to studentima koji nisu u stanu, tj koji tek trebaju bit primamljeni u hizmet, a nama u stanu za kiriju uzimali 50 lira. iduce godine povecali stipu onima koji nisu u stanu na 100 lira a nama u stanu povecali kiriju na 100 lira. meni to djeluje da fakticki one pare sto uzmu od nas dadnu drugom studentu za stipu.
meni je u pocetku bilo ok. oni mi nadju stan ja nemoram hodat. nadju mi i skim cu bit u stanu sto je bitno. ja sam imo problem da niko od bosanaca nije studiro blizu mene pa nismo mogli skupa u stan. a s turcima sam mogo samo ako ih neko probere i garantuje za njih tako da sam otiso tamo jer oni su mi to ponudili. al na kraju skonto ono vrijeme sto izgubim sto moram njima posvetit da odem negdje radit vise bi zaradio vec sto mi oni "pomognu"

ne znam kakve su im ovdje cjene, al znam recimo da na IUS, koji doduse nema nikakve veze sa njima, studenti u domu krevet plate 140-150€ u petokrevetnoj sobi. znaci njih 5 da bar 700€ za tu sobu. dobiju dorucak i veceru sa ukljucenom anemijom u roku mjesec dana :) vala stan hem bolji hem jeftiniji
antidebil

#63 Re: Novine "Novo vrijeme"

Post by antidebil »

Baby Jane wrote:
Garant si zadrti Bosnjo i SDA-ovac po nacionalnosti!

:D
pa dobro realno, novine k'o novine su kvalitetne. eh sad sto se meni il nekom drugom ne svidja "uredjivacka politika" tj sasvim dr stvar, al tehnicki su ekstra.
doduse s dr str zar moze gore od avaza :)
Gretta

#64 Re: Novine "Novo vrijeme"

Post by Gretta »

antidebil wrote: dosta stvari si dobro primjetila. jedino ja mislim da ne udaljavamo se od teme jer NV jest hizmet. i mislim da treba ovakve stvari javno rec. to ipak nije nas prljav ves. a i ljudi treba da znaju s kim imaju posla.nije to nikakva vjerska organizacija. to je turska polu-nacionalisticka organizacija, koja koristi vjeru kao paravan. to je moje misljenje.

abla znaci starija sestra. to je izraz postivanja prema curi priblizno istih godina ;) ti bi mozda mogla bit meni abla :) bar je ta abla bila korektna da odmah na startu rekne uslove. meni je abi non-stop dodavo uslove :)

ja sam izdrzo godinu u njihovom stanu. bolje receno oni su izdrzali godinu samnom :)
od mene su cak trazili da vodim spisak svojih prijatelja a koje pokusavam uvest u hizmet. i trebam jos podnosit mjesecne izvjestaje o progresu. ja im reko da nemam prijatelja i da ne znam nikog na fakultetu :) i otpilio ih. joj da si im samo vidila zbunjenih faca kad sam to reko :) nisu imali napamet naucen argument da mi odgovore. nisu znali sta ce :)
ja sam u stvari sve sto su trazili odbio, apsolutno sve osim da pomognem po stanu i oko jela. nakon godinu kad su vidili da sam ja tvrd orah, poceli me provocirat da me tako otjeraju. a mogli mi komotno rec, idi al nisu htjeli bit direktni.

jedne su godine studentima davali stipu 40lira i to studentima koji nisu u stanu, tj koji tek trebaju bit primamljeni u hizmet, a nama u stanu za kiriju uzimali 50 lira. iduce godine povecali stipu onima koji nisu u stanu na 100 lira a nama u stanu povecali kiriju na 100 lira. meni to djeluje da fakticki one pare sto uzmu od nas dadnu drugom studentu za stipu.
meni je u pocetku bilo ok. oni mi nadju stan ja nemoram hodat. nadju mi i skim cu bit u stanu sto je bitno. ja sam imo problem da niko od bosanaca nije studiro blizu mene pa nismo mogli skupa u stan. a s turcima sam mogo samo ako ih neko probere i garantuje za njih tako da sam otiso tamo jer oni su mi to ponudili. al na kraju skonto ono vrijeme sto izgubim sto moram njima posvetit da odem negdje radit vise bi zaradio vec sto mi oni "pomognu"

ne znam kakve su im ovdje cjene, al znam recimo da na IUS, koji doduse nema nikakve veze sa njima, studenti u domu krevet plate 140-150€ u petokrevetnoj sobi. znaci njih 5 da bar 700€ za tu sobu. dobiju dorucak i veceru sa ukljucenom anemijom u roku mjesec dana :) vala stan hem bolji hem jeftiniji
Znači i ti si "njihov" :lol: :lol: Hmm zanimljiva priča.. Znam jedog abija , koji se baš u novije vrijeme angažovao u Novom vremenu. Očito je da je dobio upute kako i šta. Ali da budem iskrena, baš sam od njega čula onaj dio da je organizacija u ženskom dijelu Hizmeta katastrofa i da ljudi dobivaju uplatnice za NV tek tako na adresu. Eto bio je do te mjere iskren. Pomislila sam u jednom trenutku da si to ti, ali sam brzo promijenila mišljenje kad sam vidjela tvoj stav o NV.

Kad si kod Turaka, naumpade mi smiješna scena:) Bila ja na Burču sa "sestrama" (ja tako zovem ove djevojke sa tih druzenja haha i meni je smijesno) , tj. bio je neki program o Poslaniku a.s. -- uglavnom, od ostalih niko nije kontaktirao sa mnom-- mislili da sam Turkinja :lol: Bukvalno, ja došla, bila i otišla, niko od naših nije progovorio sa mnom. nisam više nikad otišla :lol:

Kažeš vjera se koristi ko paravan. Pa da, uvijek. Sve se završava preko vjere. Mislim, nek je banka sa muslimanskim prefiksom, svaki će šejh tu dati pare. Danas se najbolje izjasniti prekovjere. A i vjernici će poletjeti u takvu banku. A i novine su dobar primjer. Teško je ocijeniti je li se ljudi zalete zbog vjere ili zbog mentaliteta??? Vala na ovim prostorima ima i ovog drugog jel?
Vezano za stipendije koje pominješ-- joj ne mogu na tu temu ... :twisted:
W0LVERINE

#65 Re: Novine "Novo vrijeme"

Post by W0LVERINE »

Eh taj Hizmet! Svaka njima cast,al sto dalje od mene! :run:

Izdrzao sam 30-tak dana,i to samo zbog toga sto sam unaprijed platio! U tih mjesec se svasta izdesavalo,al se sjecam jednom prilikom da je abi zatekao na stolu Avaz i odrzao nam lekciju o tome! Jedine novine koje su mogle biti unesene u stan su upravo novine Novo vrijeme! :mrgreen:
Gretta

#66 Re: Novine "Novo vrijeme"

Post by Gretta »

W0LVERINE wrote:Eh taj Hizmet! Svaka njima cast,al sto dalje od mene! :run:

Izdrzao sam 30-tak dana,i to samo zbog toga sto sam unaprijed platio! U tih mjesec se svasta izdesavalo,al se sjecam jednom prilikom da je abi zatekao na stolu Avaz i odrzao nam lekciju o tome! Jedine novine koje su mogle biti unesene u stan su upravo novine Novo vrijeme! :mrgreen:
Vala za Havaz bih ti i ja očitala bukvicu :lol: :lol: :skoljka:
antidebil

#67 Re: Novine "Novo vrijeme"

Post by antidebil »

Gretta wrote: Znači i ti si "njihov" :lol: :lol: Hmm zanimljiva priča.. Znam jedog abija , koji se baš u novije vrijeme angažovao u Novom vremenu. Očito je da je dobio upute kako i šta. Ali da budem iskrena, baš sam od njega čula onaj dio da je organizacija u ženskom dijelu Hizmeta katastrofa i da ljudi dobivaju uplatnice za NV tek tako na adresu. Eto bio je do te mjere iskren. Pomislila sam u jednom trenutku da si to ti, ali sam brzo promijenila mišljenje kad sam vidjela tvoj stav o NV.
ima i tamo finih i pametnih momaka koji cak i misle svojom glavom al nazalost neke detalje "ne zele" da (u)vide ;)
znam jednog tipa iz tz koji je sad u americi koji je fakat ekstra dobar i ekstra inteligentan. ja bih ga sad odmah u vladu uvalio da nam bude bolje :)
antidebil

#68 Re: Novine "Novo vrijeme"

Post by antidebil »

Gretta wrote:

fakat sram te bilo hehehe
W0LVERINE

#69 Re: Novine "Novo vrijeme"

Post by W0LVERINE »

antidebil wrote:
Gretta wrote:

fakat sram te bilo hehehe

Posto nisam htio da citam onu njihovu literaturu,rekli su mi da sebi nabavim nesto i ja uzmem Avaz! :mrgreen: :mrgreen:

Zezam se,nisam ga ja unio,al sam opet morao sjediti i slusati predavanje! :lol:
Gretta

#70 Re: Novine "Novo vrijeme"

Post by Gretta »

Eno sad, nisi ga ti unio... Nema veze, nisi ti to namjern0, šejtan te je naveo na Havaz :lol:
W0LVERINE

#71 Re: Novine "Novo vrijeme"

Post by W0LVERINE »

Gretta wrote:Eno sad, nisi ga ti unio... Nema veze, nisi ti to namjern0, šejtan te je naveo na Havaz :lol:
Časna riječ! :D Jedno od mnogih predavanja! :D

Al barem sam ucio za tih mjesec dana,da sam nastavio tim ritmom,ne bih ove godine obnavljao! :mrgreen: :run:
antidebil

#72 Re: Novine "Novo vrijeme"

Post by antidebil »

W0LVERINE wrote:
Gretta wrote:Eno sad, nisi ga ti unio... Nema veze, nisi ti to namjern0, šejtan te je naveo na Havaz :lol:

Al barem sam ucio za tih mjesec dana,da sam nastavio tim ritmom,ne bih ove godine obnavljao! :mrgreen: :run:
svali im se svakog mjeseca po jednu heftu :) to neces platit :)
W0LVERINE

#73 Re: Novine "Novo vrijeme"

Post by W0LVERINE »

antidebil wrote:
W0LVERINE wrote:

svali im se svakog mjeseca po jednu heftu :) to neces platit :)
Neka hvala,što sam piš`o sjedeći,piš`o sam! :D
MoHiKaNaC

#74 Re: Novine "Novo vrijeme"

Post by MoHiKaNaC »

Interesantno je da su ovi koji pljuju po NV, posebno u nekoliko zadnjih postova, svi registrovani u decembru 2013 :mrgreen:

A sto se Novog Vremena tice, ideja je OK, a izdvedba daleko od onog sto bi trebalo da bude...

Peace!
antidebil

#75 Re: Novine "Novo vrijeme"

Post by antidebil »

MoHiKaNaC wrote:Interesantno je da su ovi koji pljuju po NV, posebno u nekoliko zadnjih postova, svi registrovani u decembru 2013 :mrgreen:

A sto se Novog Vremena tice, ideja je OK, a izdvedba daleko od onog sto bi trebalo da bude...

Peace!
ispravi me ako grijesim al ako sam dobro skonto tvoja je teorija zavjere da mi nesto mutimo jer smo registrovani u decembru, bez obzira sto govorimo isto sto i ti :shock: :?
ideja jes ok, izvedba not ok
Post Reply