Gretta wrote:Eto kud ćeš dalje.... A pomenuo si studente i hizmet. Nevjerovatno je šta se događa u ženskom odjelu Hizmeta. Da bi dospio do njihovog stana- trebaš imati sigurnu vezu. Džaba ti što si pokrivena i što si voljna prihvatiti njihove uslove! A uslovi (naredbe!) su ovi, "svako jutro mi klanjamo sabah džematile, nakon toga učimo određeni zikir, mi smo ovdje kao jedna porodica, u to i to vrijeme pijemo čaj, navečer nema izlaza!, (...) " I još neki, ne mogu te arogancije da se sjetim sada. I ovo je sve strogo navedeno. Djevojka pita da li može da uči zikir nakon akšama, koji inače svakodnevno uči, njihov odgovor je bio upravo kako si ti rekao, u smislu, ti radi kako ti mi kažemo , skoro da djevojku ubijediše da nije dobro nakon akšama učiti zikir! A po pitanju cijene stanovanja, ne bih dušu da griješim , ali mislim da se tu debelo petlja.. Pošto oni imaju tamo svoju glavnu djevojku, odgovornu za jednu zgradu, ili jedan stan možda- (ona se zove abla što na turskom znači kao glavna) Uglavnom preko nje ide sve, ona daje novac gazdi- ovoj istoj djevojci abla je čitavu listu uslova pročitala pri prvom susretu (a susret je odgađan koliko hoćeš puta) i rekla joj neku cijenu - za koju realno možeš naći stan u Sarajevu bilo gdje, bez Hizmeta. Čemu onda Hizmet služi- pa onda je bolje u agenciju otići. To nam je svima bilo sumnjivo- Pa da, direktor Hizmeta je lično nazvao ovu djevojku da joj se izvini i pokušao je ubijediti da ona njih nje dobro razumjela, heej! Eh sad, ja sam realna, možda griješim povezujući njen bezobrazluk sa Hizmetom- ovo što navodim su ipak ljudske osobine- ali sramota je što se to dešava jednoj vjerskoj organizaciji koja je sama sebe izgleda nazvala "prosvjetiteljem".
Imam i ja svakako još da dodam svojih doživljaja, ali nije mjesto ni vrijeme. Niti treba ići javno. Svakako smo se odmakli od teme, od Novog vremena . Uglavnom, moj zaključak je da nama ne trebaju tajna društva ni misije. Skoro da stvaraju (najgrublje rečeno) razdor među ljudima koji govore istim jezikom, koji su istog prijekla i koji imaju zajedničku vjeru.
dosta stvari si dobro primjetila. jedino ja mislim da ne udaljavamo se od teme jer NV jest hizmet. i mislim da treba ovakve stvari javno rec. to ipak nije nas prljav ves. a i ljudi treba da znaju s kim imaju posla.nije to nikakva vjerska organizacija. to je turska polu-nacionalisticka organizacija, koja koristi vjeru kao paravan. to je moje misljenje.
abla znaci starija sestra. to je izraz postivanja prema curi priblizno istih godina

ti bi mozda mogla bit meni abla

bar je ta abla bila korektna da odmah na startu rekne uslove. meni je abi non-stop dodavo uslove
ja sam izdrzo godinu u njihovom stanu. bolje receno oni su izdrzali godinu samnom

od mene su cak trazili da vodim spisak svojih prijatelja a koje pokusavam uvest u hizmet. i trebam jos podnosit mjesecne izvjestaje o progresu. ja im reko da nemam prijatelja i da ne znam nikog na fakultetu

i otpilio ih. joj da si im samo vidila zbunjenih faca kad sam to reko

nisu imali napamet naucen argument da mi odgovore. nisu znali sta ce
ja sam u stvari sve sto su trazili odbio, apsolutno sve osim da pomognem po stanu i oko jela. nakon godinu kad su vidili da sam ja tvrd orah, poceli me provocirat da me tako otjeraju. a mogli mi komotno rec, idi al nisu htjeli bit direktni.
jedne su godine studentima davali stipu 40lira i to studentima koji nisu u stanu, tj koji tek trebaju bit primamljeni u hizmet, a nama u stanu za kiriju uzimali 50 lira. iduce godine povecali stipu onima koji nisu u stanu na 100 lira a nama u stanu povecali kiriju na 100 lira. meni to djeluje da fakticki one pare sto uzmu od nas dadnu drugom studentu za stipu.
meni je u pocetku bilo ok. oni mi nadju stan ja nemoram hodat. nadju mi i skim cu bit u stanu sto je bitno. ja sam imo problem da niko od bosanaca nije studiro blizu mene pa nismo mogli skupa u stan. a s turcima sam mogo samo ako ih neko probere i garantuje za njih tako da sam otiso tamo jer oni su mi to ponudili. al na kraju skonto ono vrijeme sto izgubim sto moram njima posvetit da odem negdje radit vise bi zaradio vec sto mi oni "pomognu"
ne znam kakve su im ovdje cjene, al znam recimo da na IUS, koji doduse nema nikakve veze sa njima, studenti u domu krevet plate 140-150€ u petokrevetnoj sobi. znaci njih 5 da bar 700€ za tu sobu. dobiju dorucak i veceru sa ukljucenom anemijom u roku mjesec dana

vala stan hem bolji hem jeftiniji