Istočno Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
karanana

#51 Re: Istočno Sarajevo

Post by karanana »

radostan dan wrote:
karanana wrote:slazem se za banjaluku. a dva sarajeva - tu je to negdje sto se dobrih tice. u federalnom ih ima vise dobrih jednostavno jer ih ukupno ima vise.
zaista sam iznenađen, negativno, kolega...
znači, obnavljanje gradiva, znači nema razlike, znači sve su dobre, znači sve su naše i mi njihovi...

8-)
iznenadjen i uvredjen.....

pa naravno da su sve nase. samo neka daju. nema diskriminacije.
Vitezanin

#52 Re: Istočno Sarajevo

Post by Vitezanin »

Formula je: broj glasača na opštim izborima 2012. + 15% (maloljetni).[/quote]
Dakle, oko 65000. Kad se to doda na probližno 400000 stanovnika u Kantonu Sarajevo, dobije se da na području prijeratnog Sarajeva (4 gradske + prigradske općine) živi približno između 450000 i 500000 stanovnika, što je otprilike kao i 1991.g.[/quote]

Kanton Sarajevo ima sigurno više od 400.000 stanovnika. 400.000 je unutar 4 općine plus Ilidža, Lukavica, dakle urbano područje.
kanocale

#53 Re: Istočno Sarajevo

Post by kanocale »

Black swan wrote:ko tu kupuje stanove... jel ljudi sa sokoca pala ili se "vraćaju" srbi koji su bili po raznim gradovima rs-a

opet pitanje zašto se ne prave više zgrade :D samo nemojte o oplođavanju kapitala :D
raja iz sarajeva, pretezno srbi.tamo su jeftiniji stanovi pa kad proda stan tamo kupi drugi i jos mu ostane koja kinta. :-D
duh_sa_sjekirom

#54 Re: Istočno Sarajevo

Post by duh_sa_sjekirom »

Vitezanin wrote: Kanton Sarajevo ima sigurno više od 400.000 stanovnika. 400.000 je unutar 4 općine plus Ilidža, Lukavica, dakle urbano područje.
Prema procjenama iz 2008.g. oko 412000.
Vitezanin

#55 Re: Istočno Sarajevo

Post by Vitezanin »

duh_sa_sjekirom wrote:
Vitezanin wrote: Kanton Sarajevo ima sigurno više od 400.000 stanovnika. 400.000 je unutar 4 općine plus Ilidža, Lukavica, dakle urbano područje.
Prema procjenama iz 2008.g. oko 412000.
Sad ću otići totalno van teme, ali ajde:
- Grad Sarajevo (4 općine) 321.000
- Ilidža 67.000
- Vogošća 26.000
- Trnovo ?
- Hadžići 25.000
- Ilijaš 23.000

Oko 462.000 u 2012. godini, ako se u obzir uzme broj birača što je prilično dobro za analizu.
kanocale

#56 Re: Istočno Sarajevo

Post by kanocale »

nisam_ni_ja wrote:
varijabilni wrote:hajde malo da relaksiramo temu. :D gdje su vam bolje ribe, u istočnom s. ili u sarajevu? :D
Niko ne zna poljubiti bolje od Paljanke kad je dobre volje. :D

Banjalučanke su navikane, gledao sam ih 13 godina, nije to ništa posebno.
ne znam da li su banjalucanke lijepe ali ja ne vidjeh ni jedne novinarke na rtrs-u a da se moze reci da je dobra riba..valjda ih biraju po ruznoci. :shock:
Ne mogu

#57 Re: Istočno Sarajevo

Post by Ne mogu »

Black swan wrote:ko tu kupuje stanove... jel ljudi sa sokoca pala ili se "vraćaju" srbi koji su bili po raznim gradovima rs-a

opet pitanje zašto se ne prave više zgrade :D samo nemojte o oplođavanju kapitala :D
Ja sam imao nekih para na gomili i kupio stan u Lukavici. Prva zgrada od aerodroma, kada se ulazi u Lukavicu. Jeftino, mala garsonjera. Kako živim u Sarajevu, problem mi je bio redovno plaćati račune, nisam stizao. Odlučim izdati garsonjeru. Oba puta, koliko sam izdavao, uselili su se ljudi iz federacije. Jeftinije, a isto ti kao da si na Dobrinji. To mi je nekako ulilo malo nade. Ljudi napokon počinju gledati u svoj džep i misliti svojom glavom.
Jedinstvo_Manchester

#58 Re: Istočno Sarajevo

Post by Jedinstvo_Manchester »

Uglavnom oni Srbi koji su 1996 napustili Sarajevo a nisu se snasli tamo gdje su otisli, mada ima dosta onih koji su ostali u Sarajevu pa sada kupuju stanove u Lukavici.
Sto se tiče stanovnika Pale imaju oko 32000, Istočno Novo Sarajevo oko 10 - 11 Hiljada, Istočna Ilidža 15tak
radostan dan

#59 Re: Istočno Sarajevo

Post by radostan dan »

neko je to već pomenuo...
lukavi paljani su pametno, svo vrijeme sisali dvije sise, najprije sds-ovu, pa onda snsd-ovu.
bruka je šta su para pokupili i uložili, u odnosu na i. sarajevo.

ne mogu - da imam keša i viška love, isto bih uradio.
Jedinstvo_Manchester

#60 Re: Istočno Sarajevo

Black swan wrote:nemojte tako baš fina tema volio bih da se nastavi
od vojkovića prema krupcu se gradi veeeeliki zatvor
meni izgleda tako esefična ograda :D
sve je betonirano asfaltirano postavljene bandere svijetli ko u berlinu a do jučer bio mrak
pravi se i zgrada mala do tri kata al je neka muljaža jer se trebaju dijeliti stanovi za obitelji valjda poginulih...

ondje oko kule ima ona fina njiva i mali potok... uvijek mu zaboravim ime... ako može kuća na tri sprava može vala i zgrada :mrgreen:

samo prijevoz je katastrofa centrotrans IS dere li dere ako naiđe :D
Sto se tiče prevoza sve je nekako blizu, a skoro svaka kuća ima auto oko 30000 registrovanih na područiju Istočnog Sarajeva, ako ti se ide u grad blizu trola na Dobrinji, ako si sa Vraca ili iz Miljevića na Grbavici si za 10-15 minuta pjesice , nekad je bilo i tih autobusa ali sad se ni prevoznicima ne isplati jer nemaju putnika
Last edited by Jedinstvo_Manchester on 13/02/2013 16:47, edited 1 time in total.
Jedinstvo_Manchester

#61 Re: Istočno Sarajevo

karanana wrote:slazem se za banjaluku. a dva sarajeva - tu je to negdje sto se dobrih tice. u federalnom ih ima vise dobrih jednostavno jer ih ukupno ima vise.
Al su vamo sve na molom prostoru pa ih mozes sagledati bolje :lol:
falcon_iv

#62 Re: Istočno Sarajevo

Post by falcon_iv »

Kupci su uglavnom sarajevski Srbi, oko 80%. Ostatak je iz drugih dijelova RS, uglavnom raja zaposlena u gradu. Raja koja je izbjegla u Visegrad, Bratunac, Focu i pojedine dijelove Srbije( osim Beograda i Novog Sada) gleda da se vrati i odlucuju se za kupovinu nekretnina u Lukavici. Takvih je sve vise. Jebes vukojebine, hoce da zive u gradu.

Nova zgrada Administrativne sluzbe I. Sarajeva se upravo zavrsava.

Image

Image

Jedna s Mojmila...

Image
falcon_iv

#63 Re: Istočno Sarajevo

Post by falcon_iv »

Ima li neko fotku s Mojmila prije pocetka intenzivne izgradnje u Lukavici?
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#64 Re: Istočno Sarajevo

Post by -LIBERO- »

I Sarajevo ce se prije ili kasnije, pa taman to bilo 10-15-20 godina sroditi sa Sarajevom. Tako da ce to biti nesto kao recimo Vogosca, Ilidza, Ilijas, Hadzici. I sada je skoro pa tako.

Par puta sam u Sarajevu, konkretno u City pubu i Sozi, upoznao neke ekipice raje iz I Sarajeva. Na samom pcetku upoznavanjakao mala zetegnutost u komunikaciji, i onda kada vide da nas boli briga odakle su, sve dok su na nasim talasnim duzinama i dok se dobro zezamo i cugamo, e onda se jednostavno brise ta kao barijera odakle je ko.

Jedan moj jaran je hodao sa curom iz Lukavice, njena jaranica bila zainteresovana za mene :D ...sto sam izbjegao jer cura nije moj tip, nevezano za to odakle je i sl. Nebitno. :D

Ali eto, cim sam ovo naveo kao nesto cega se sjecam kao nesto neobicno, ocito da to jos nije nesto sto je zazivilo, i da je neki vid "incidenta" tog tipa :D

Relativno cesto znam naletiti do trznih centara u Lukavici, na Jahorinu naravno..na Pale i ne bas, mozda svega par puta poslije rata, i vec godinama jednostavno ne priznajem bilo kakve barijere i lafo granice. ;-)

Posto vidim da ima par ljudi na ovoj temi iz I. Sarajeva, intersuje me neka preporuka za kafic sa dobrom ljetnom bastom, moze i restorancic..za proljecnu i ljetnu sezonu koja je pred nama.???? :thumbup:
cyprus

#65 Re: Istočno Sarajevo

Post by cyprus »

Ma ja nisam nešto naročito impresioniram izgledom današnje Lukavice... Fali tu još mnogo šta da bi se to moglo zvati gradom... Ali valjda će i to doć sa vremenom...
OpusDei

#66 Re: Istočno Sarajevo

Post by OpusDei »

Ono sto je mene uvijek cudilo kod Istocnog Sarajeva je da ima toliko stambenih objekata, a toliko malo ljudi i "zivota" u njemu. Podsjeca na sovjetske gradove nekako.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#67 Re: Istočno Sarajevo

Post by sabina1 »

Generalno I.Sarajevo je zapravo neka nova Dobrinja i to je to ?
Ništa posebno.
Ništa loše o I.Sarajevu naravno !
Istočno Sarajevo i Sarajevo ne vidim kao jedan grad jer se stanovnici ne slažu po bilo kakvim pitanjima. Entiteti su barijera ogromna. I to je to - treba biti realan. Ako ne bude entiteta , biće jedan grad jer tako nalaže priroda i geografija , ukoliko ostanu , dva svijeta različita će se razvijati jedan pored drugog. :roll: :roll: :roll:
cyprus

#68 Re: Istočno Sarajevo

Post by cyprus »

tvsabina wrote:Generalno I.Sarajevo je zapravo neka nova Dobrinja i to je to ?
Ništa posebno.
Istočno Sarajevo i Sarajevo ne vidim kao jedan grad jer se stanovnici ne slažu po bilo kakvim pitanjima. Entiteti su barijera ogromna. I to je to - treba biti realan. Ako ne bude entiteta , biće jedan grad jer tako nalaže priroda i geografija , ukoliko ostanu , dva svijeta različita će se razvijati jedan pored drugog. :roll: :roll: :roll:
Istočno Sarajevo zapravo nije grad u pravom smislu te riječi... To je jedna administrativno-teritorijalna cjelina koja uključuje i Lukavicu i Kasindo i Pale i Sokolac itd. Dakle, to je nešto ko Kantnon Sarajevo, samo manje i sa drugačijim statusom... Urbano-geografski sva naselja koja pripadaju Istočnom Sarajevu su zapravo predgrađa Sarajeva, slično kao što su to Ilidža ili Vogošća... Naravno, potpuna funkcionalnost na relaciji grad-predgrađe je onemogućena zbog političke strukture kakvu imamo, ali i pored toga ne može se reći da Istočno Sarajevo egzistira potpuno nezavisno od Sarajeva... I ja bih rekao da će te veze bivati sve jače, dok se jednom ne normalizuje ovo stanje...

PS Baš me zanima da li je slučajno što glavna komunikacija između dva glavna dijela Istočnog Sarajeva (Lukavice i Pala), dobrim dijelom prolazi Putem Mladih muslimana :mrgreen: :mrgreen:
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#69 Re: Istočno Sarajevo

Post by sabina1 »

cyprus wrote:
tvsabina wrote:Generalno I.Sarajevo je zapravo neka nova Dobrinja i to je to ?
Ništa posebno.
Istočno Sarajevo zapravo nije grad u pravom smislu te riječi... To je jedna administrativno-teritorijalna cjelina koja uključuje i Lukavicu i Kasindo i Pale i Sokolac itd. Dakle, to je nešto ko Kantnon Sarajevo, samo manje i sa drugačijim statusom... Urbano-geografski sva naselja koja pripadaju Istočnom Sarajevu su zapravo predgrađa Sarajeva, slično kao što su to Ilidža ili Vogošća... Naravno, potpuna funkcionalnost na relaciji grad-predgrađe je onemogućena zbog političke strukture kakvu imamo, ali i pored toga ne može se reći da Istočno Sarajevo egzistira potpuno nezavisno od Sarajeva... I ja bih rekao da će te veze bivati sve jače, dok se jednom ne normalizuje ovo stanje...

PS Baš me zanima da li je slučajno što glavna komunikacija između dva glavna dijela Istočnog Sarajeva (Lukavice i Pala), dobrim dijelom prolazi Putem Mladih muslimana :mrgreen: :mrgreen:
Istočno Sarajevo je nominalno do Zvornika a moji beogradski prijatelji su obožavali šale na račun "gradskih" parkova, nacionalnih parkova , planinskih parkova.... :-D
Ovo oko predgrađa je jasno , s tim da je sada u toj nekoj novoj Dobrinji sa naslonom na Kasindo , formiran "centar" grada a ostaci su povezani kako si rekao....
Mislim da I.Sarajevo od Sarajeva zavisi ekonomski i to dosta , no sud,administracija,školstvo , zdravstvo , kultura , sport su potpuno neovisni od nas....ekonomska zavisnost je ona prirodna (kao i geografska) a sve drugo je nametnuto ali - nezavisno.....
Nazive putnih komunikacija određuje onaj koji posjeduje put ;-) :-D a paradoksi su sve manje paradoksi kod nas...:-)Pozdrav :thumbup:
karanana

#70 Re: Istočno Sarajevo

Post by karanana »

cyprus wrote:
...ili da se komunikacija-put izmedju federalnog sarajeva i igmana jednim poprilicno velikim dijelom zove ravnogorska.

ali mislim da vecina raje ni tamo ni vamo ne zna da se tako zovu te ulice.
CSKA

#71 Re: Istočno Sarajevo

Post by CSKA »

Kada se u I.S. napravi jos jedna ulica osim Spasovdanske,pa da i pricamo o necemu.Dodje ljeto,cice se nacifraju i onda setaju u krug od kraja do kraja Spasovdanske,bude korzo pravi.

Mislio sam da ce se I.S. brze razvijati od 2005,kada je i pocelo masovno da se gradi.Valjda je ova kriza i sve uticalo,mada se i sjecam pohlepe gradjevinara.Tamo 2006 cijena stana se mogla naci za oko 900km,pa je poslije isla na 1300,pa onda i do 1700km,kada su nanjusili lovu.

I sta bi sa onom administrativnom zgradom,trebala je biti konstitutivna sjednica gradske skupstine u februaru u njoj,a ona stoji li stoji onako.
falcon_iv

#72 Re: Istočno Sarajevo

Post by falcon_iv »

-LIBERO- wrote: Posto vidim da ima par ljudi na ovoj temi iz I. Sarajeva, intersuje me neka preporuka za kafic sa dobrom ljetnom bastom, moze i restorancic..za proljecnu i ljetnu sezonu koja je pred nama.???? :thumbup:
Ima dosta dobrih lokala. Posjeti Soho i Aroma bar, neces se pokajati.
ikota

#73 Re: Istočno Sarajevo

Post by ikota »

jašta ću,ić ispijat kafe među četaljima,hajte vi samo,pijte kafice,opušteno
dok ne dobijete po pi...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#74 Re: Istočno Sarajevo

Post by Truba »

dođi u luksor da te naguzimo :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
falcon_iv

#75 Re: Istočno Sarajevo

Post by falcon_iv »

Kada se u I.S. napravi jos jedna ulica osim Spasovdanske,pa da i pricamo o necemu.Dodje ljeto,cice se nacifraju i onda setaju u krug od kraja do kraja Spasovdanske,bude korzo pravi.
I dalje se dosta gradi bez obzira na krizu. Poceli su graditi nove blokove stambenih zgrada u Hilandarskoj.

Upravo zavrsena nova lamela...

Image

U izgradnji ...

Image
I sta bi sa onom administrativnom zgradom,trebala je biti konstitutivna sjednica gradske skupstine u februaru u njoj,a ona stoji li stoji onako.
Gradi se, bice useljena u aprilu ili najkasnije u maju.

Image
Last edited by falcon_iv on 13/02/2013 21:54, edited 1 time in total.
Post Reply