Šta mi ustvari hoćemo?

Locked
ljevoruki

#51 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by ljevoruki »

Dosli smo u poziciju da je potpuno nebitno sta ko zeli jer i Srbi i Hrvati, ovi domicilni, zajedno sa njihovim maticnim drzavama imaju veliku, nepremostivu ratnu hipoteku. Njihove zelje su ostale neispunjene zbog krajnjeg ishoda rata. Srbi su, prividno, postigli ratni cilj stvaranjem RS, ali za potpuno osamostaljenje ili pripajanje srbiji nemaju sanse.
Koliko god mi mislili da BiH nema neke perspektive ipak bjesnilo Dodika, pa i Covica pokazuje da to nije bas tako. Kriticna masa postoji, i unutar BiH i van njenih granica, za opstanak i razvitak. Oni koji je ne vole, ne priznaju i ne osjecaju svojom ce se vremenom i iseliti iz nje.
Druga je stvar sto Bosnjaci nemaju lidere koji bi adekvatno odgovorili na izazove kojima su izlozeni i dobrim dijelom je to razlog zasto nismo jos uvijek identificirali sta je primarni nacionalni interes i kako doci do njega.
:bih:
VjecitiStudent

#52 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by VjecitiStudent »

Šta hoćemo?
Guzovače, ko i obično.
Je li Mu-Ce ostavio broj žiro računa svog DJL-a, pompezno nazvanog BSK?
Paranoid

#53 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by Paranoid »

Poslušao sam sinoćnji Senadov interview sa Cerićem i fokusirao se na ono što Cerić govori i nisam čuo ništa što bi mu mogao prigovoriti. Sasvim je jasno da se Bošnjaci ne mogu staviti u istu paralelu sa Srbima i Hrvatima u bilo kom kontekstu kad je pitanju istorija, a takodje je upitna i konstutivnost Bošnjaka u današnjem uredjenju BiH po Daytonu.
Bošnjaci su bez obzira ko ih predstavljao danas, iako najbrojniji narod, najjugroženiji narod u BiH. Politika mrzitelja BiH u kojoj dobrim dijelom učestvuje Srbija, a i Hrvatska nije po strani, se svodi na pokušaje izjednačavanja strana u ratu sa jednim ciljem da se uništi onaj moralni bonus koji su Bošnjaci stekli u proteklom ratu.

Bošnjaci kao najbrojni narod i sa stečenim moralnim bonusom imaju itekako pravo da se bore za BiH, cjelovitu, a ne kako neki novopečeni stručnjaci misle na "24 %"....

Srbima u RS-u, kao i Hrvatima u Federaciji, Bošnjaci su svojim glasovima SDP-u i Ž. Komšiću, pokazali svu svoju konstutivnost, karatkter, i volju za suživotom...međutim, pokazalo se da i to ne odgovara i da je sasvim svejedno šta Bošnjaci žele od BiH..

Pa kad je svejedno, onda Cerić i SBK je opcija zbog koje će i jedni i drugi imati razloga za žaljenjem zbog neprihvatanja suživota sa Bošnjacima na ovim prostorima...
FOČANSKI PROPISI

#54 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by FOČANSKI PROPISI »

Paranoid wrote: Politika mrzitelja BiH u kojoj dobrim dijelom učestvuje Srbija, a i Hrvatska nije po strani, se svodi na pokušaje izjednačavanja strana u ratu sa jednim ciljem da se uništi onaj moralni bonus koji su Bošnjaci stekli u proteklom ratu.
Moralni bonus?
Sve dok se mi budemo držali takvih budalaština,gaziće nas ko stigne.
Treba raditi na jačanju.Svijet ,pa tako i naše komšije jedino priznaju silu.
seln

#55 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by seln »

Ogromnu uslugu Bosnjacima bi ucinilo Komunalno, kada bi Cerica odvezlo na smetljiste (najbolje na odjel sa radioaktivnim otpadom).
Sta i kako on prica je apsolutno nevazno, to je jednostavno apstinencijska kriza poslije 19 godina moci i uticaja.
On jednostavno odbija da se skine s droge.
FOČANSKI PROPISI

#56 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

:thumbup:
seln wrote:Ogromnu uslugu Bosnjacima bi ucinilo Komunalno, kada bi Cerica odvezlo na smetljiste (najbolje na odjel sa radioaktivnim otpadom).
Sta i kako on prica je apsolutno nevazno, to je jednostavno apstinencijska kriza poslije 19 godina moci i uticaja.
:thumbup:
Pitar s Kariba

#57 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by Pitar s Kariba »

Šta MI (Bošnjaci/Bosanci whatever) hoćemo?
Evo ja ću reći šta hoćemo.
MI hoćemo normalnu, modernu, građansku, sekularnu, slobodnu državu (republiku) BiH ravnopravnih naroda i građana i kao takvu članicu EU i dijelom civilizovanog svijeta .... Ali, klinac, ne možemo to imati!Barem ne u doglednoj budućnosti.

U međuvremenu, dok ne dosanjamo taj san, ako ga ikad i dosanjamo, Bošnjaci NE SMIJU sebi dozvoliti luksuz da im sudbina, sigurnost i opstanak zavise SAMO i ISKLJUČIVO od institucija na čiji rad u značajnoj mjeri uticaj imaju eksponenti velikosrpske i velikohrvatske politike. Žalosno, ali je tako. Bolje biti svjestan realnosti nego živjeti u slatkoj iluziji, jer ti se to prije ili poslije razbije o glavu. Mi smo bar to osjetili na svojoj koži puno puta.

Borba za što jaču BiH i pravdu i ravnopravnost svih u njoj DA kao strateško opredjeljenje i ideal, ali ne i jedini temelj na koji ćemo se osljanjati. Odnosno, neophodno je izgraditi čvrst vlastiti podtemelj sa kojeg će se onda snažno graditi i nadgrađivati BiH. To dvoje se nikad ne smije dovesti u sukob, ali i jedno i drugo mora postojati.

Možda način na koji to radi exReis i nije baš najsretniji i najbolji ali se svakako nešto moralo pokrenuti.
FOČANSKI PROPISI

#58 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Jedna latinska izreka kaže:
"Opasnost je u odlaganju"
Mi stalno nešto odlažemo,umjesto da jasno i glasno kažemo šta hoćemo i radimo na realizaciji istog.
Treba postaviti cilj i ići prema njemu.
Sve usputne prepreke pregaziti .
svi u napad

#59 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by svi u napad »

Nista. Eto to hoce Bosnjaci. 18 godina iza rata jos nema pravog programa i rjesenja. Sto rece Esad Plavi hoce guzovace. Niko nece da radi i svi pametni i sve znaju. 92-e napravi se prva Matica iseljenika BiH u Svici od postenih ljudi i patriota, a onda u kratkom roku jos 11. Prije dvije godine naprave ljudi iz Amerike koji su puno ucinili za Bosnu (tuzba protiv agresije, deklaracija o Srebrenici, novac itd) Svjetski Kongres Bosnjaka u Sarajevu i to sad ne vazi jer nema tu mene. Zasto se ovi patrioti koji su sada napravili novi Kongres nisu ukljucili u vec osnovani i pokazali da su istinske patriote koji ne misle samo na lovu i funkciju. To niko ne pita. Niko ne pita zasto nase velike patriote/politicari ne naprave bolje uslove za zivot na prostoru gdje oni vladaju? U tome ih Covic i Dodik ne sprecavaju. Oni 20 g vladaju i razgradjuju i ono malo sto je bilo dobro. Problem je sto Bosnjaci nece da vide istinu. Nemamo kvalitetnih kadrova i nemamo dovoljno puno "slobodne" tj. nekupljene inteligencije koja zeli nesto uraditi za svog kratkog zivota. Naravno sad ce mnogi skociti da mi imamo kadrova i da smo mi najpametniji i najljepsi. Kao primjer cu uzeti dva profesora intelktualca prof. Grebu i prof. Spahica. Pametni, obrazovani, milina ih slusati, ali nijedan nema hrabrosti da stane na celo neke stranke i bori se bukvalno 20 g za svoje ideje. Naravno oni ce se braniti da je to Sizifov posao jer se odlucuje ne drugim mjestima i da je narod nepismen. To jeste jednim dijelom tacno (pogotovo ovo drugo npr. prof. Lamija Tanovic ne dobije glasova da bude delegat u Parlamentu - tugo moja) ali mora se poceti i raditi na duze staze. Niko ne prica da se dug BiH utrostrucio i da za to imaju i "nasi" politicari velikog udjela. Sta cemo kad se dijaspora umori i prestane slati novac u domovinu. Oduzi sa ovim pisanjem. Mogao bih doktorirati na ovu temu. Mislim da za pocetak pocnemo raditi i okrenemo se biznisu. Neka Sead H. upita nase patriote da li su spremni odustati od dijela svojih primanja, pa ce valjda bar jednom dijelu Bosnjaka a i drugima biti jasno zasto se oni bore. Svi zele guzovace i zato su svi politicari ili u nekim organizacijama.
KENJAC

#60 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by KENJAC »

cindrlimindrli wrote:
pemanapemani wrote:Zbog takvih kao ti, ali i zbog ovakvih kao što je moja malenkost sam i postavio temu. U tome i jeste problem. Ako će se neko ko je ratovao za BiH proglašavati četnikom na osnovu imena. Ako će se ljiljani kao simbol srednjovjekovne bosanske države i najveće ratno priznanje u periodu 1992 - 1995., proglašavati zastavom nekog klerikalno nacionalističkog kongresa, onda, šta mi ustvari hoćemo?
Niko njega ne proglasava cetnikom zbog imena vec zbog njegovih stavova.
Sta Bosnjaci hoce? Ne znam za vecinu, ja bih licno volio vidjeti Bosnu bez Dodika i Covica, kao i bez onih
koji njih dvojicu bezrezervno podrzavaju.
Dakle etnicki cistu drzavu trazis ! Vidis... i prije tebe su neki to probali ! Samo mislim da bi bilo postenije da si ovaj tvoj stav iznio 92'.
Paranoid

#61 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by Paranoid »

KENJAC wrote:
cindrlimindrli wrote:
pemanapemani wrote:Zbog takvih kao ti, ali i zbog ovakvih kao što je moja malenkost sam i postavio temu. U tome i jeste problem. Ako će se neko ko je ratovao za BiH proglašavati četnikom na osnovu imena. Ako će se ljiljani kao simbol srednjovjekovne bosanske države i najveće ratno priznanje u periodu 1992 - 1995., proglašavati zastavom nekog klerikalno nacionalističkog kongresa, onda, šta mi ustvari hoćemo?
Sta Bosnjaci hoce? Ne znam za vecinu, ja bih licno volio vidjeti Bosnu bez Dodika i Covica, kao i bez onih
Dakle etnicki cistu drzavu trazis ! Vidis... i prije tebe su neki to probali ! Samo mislim da bi bilo postenije da si ovaj tvoj stav iznio 92'.
Nisi ga razumio..bez Dodika, Čovića i njihovih pristalica bi BiH imala mogućnost suživota, a ne preživljavanja jednih pored drugih...
FOČANSKI PROPISI

#62 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

FOČANSKI PROPISI wrote:Jedna latinska izreka kaže:
"Opasnost je u odlaganju"
Mi stalno nešto odlažemo,umjesto da jasno i glasno kažemo šta hoćemo i radimo na realizaciji istog.
Treba postaviti cilj i ići prema njemu.
Sve usputne prepreke pregaziti .
Najveća i jedina prepreka je SDA.
KENJAC

#63 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by KENJAC »

Jarane, za opciju normalne Bosne nece boljeg od mene naci. Shvatam ga za ovu dvojicu al njemu i "njima" ne valjam ni ja. Dakle ne valja mu "onomo on" ma sta got mislio. Ej... sve sama suplja prica!
Sezam

#64 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by Sezam »

Vidim supci se ponovo okupljaju na njima omiljenoj temi, pljuvanju po Bosnjacima i izjednacavanju istih sa cetnickim govnima.

A niti jednog od vas na temi o laganju cetnickih govnara o Tuzlanskoj kapiji.

Smradovi.
pemanapemani

#65 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by pemanapemani »

Zašto nismo izgradili BiH na područjima gdje su većina, hajdemo reći, probosanske snage?
Zašto se sada izmišlja topla voda i prave paralelne institucije po uzoru na Srbe i Hrvate?

Ponavljam, ko nam smeta da od Kantona Sarajevo napravimo područje koje dobro funkcioniše?

Ne znam kako se ne shvata da bi to bio najveći udarac za mrzitelje BiH.

Gospodin Cerić svodi BiH na lične dokumente i tu se njegova privrženost ideji moderne i demokratske države završava, a počinje borba za bošnjaštvo. Ispada da se jačanje institucija države kosi sa opstojnošću Bošnjaka, jer je kao sve apartheid i zatiranje individualnih prava, a koje opet Cerić pakuje u kolektivni celofan. Promovira se individualnost, ali po pravilima koja određuje vođa kolektiviteta, a on je sebi, očito, namjenio tu mesijansku ulogu.

BiH je moja jedina domovina, iako nisam Bošnjak.
Upravo buljim u zastavu sa ljiljanima na polici, pitam se jesam li normalan i čemu ovo sve vodi.
hAZNADAR

#66 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by hAZNADAR »

Svi mi u BiH imamo razlicite zelje i ocekivanja - pa je pretpostavljam smisao teme da se nadje neki kompromis u onome sta hocemo.

Ja ga licno ne vidim - jer nemamo samo suceljene politicke vizije - necija egzistencija zavisi od tudjih zelja ili tretmana.

Mozemo mi filozofirati danima ali se uvijek vracamo na pocetak i prostu i surovu istinu i cinjenicu :

- da agresija jos traje, i da kompromisa sa fasizmom nema. U BiH samo moze nekome svanuti ako ce drugome smrknuti. Pa je time i ono sto hocemo bolje definisano - to je jednostavno tako.
Asamoah Gyan

#67 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by Asamoah Gyan »

Abid Sakalaš wrote:Hoćemo da general digne avione i da završimo posao.

Image
Sir Rupert Smith :thumbup:
Last edited by Asamoah Gyan on 03/02/2013 11:24, edited 1 time in total.
Tayyip

#68 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by Tayyip »

Sezam wrote:Vidim supci se ponovo okupljaju na njima omiljenoj temi, pljuvanju po Bosnjacima i izjednacavanju istih sa cetnickim govnima.

Smradovi.
znaš znanje :thumbup:
pemanapemani

#69 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by pemanapemani »

Sezam wrote:Vidim supci se ponovo okupljaju na njima omiljenoj temi, pljuvanju po Bosnjacima i izjednacavanju istih sa cetnickim govnima.

Smradovi.

Druže, ti hladiš muda u dijaspori, a na svakoj temi soliš pamet kako bi mi u BiH trebali živjeti. Bezobrazno, jebi ga.

Sa četničkim i ustaškim govnarima znam na čemu sam. Mrze me više nego tebe i smatraju slučajem za psihijatriju.

Nisam komentarisao temu o fašističkoj propagandi RTRS-a u vezi Kapije, jer je sve rečeno. Iskreno, sa takvim govnima od ljudi ne bih mogao biti u istoj prostoriji, te bi se svaki komentar na toj temi sveo na psovke. Kako im se sve je.alo po spisku, nisam osjetio potrebu da po hiljaditi put izrazim mišljenje o ljudskom otpadu koji negira genocid, masakriranje civila, ratne zločine, silovanja, itd.
amoninan

#70 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by amoninan »

cyprus wrote:
cindrlimindrli wrote:
Da skratimo priču, ti bi volio Bosnu etnički očišćenu od političkih neistomišljenika pogrešnog imena? Koja je onda suštinska razlika između tebe i onih koji su htjeli Bosnu ili njen dio bez 'Alije i onih koji ga bezrezervno podržavaju'?
Možda je vrijeme da okrenemo ploču, jer ova "romatičarska" svakim danom postaje sve veća ubleha. Godine i goine su prošle, dal' postoji i najmanji znak s one strane Drine o nekoj promjeni plana i programa, svijesti itsl? Ja ga ne vidim. Sutra bi krenuli u ponovnu agresiju da im se stvari poklope kao 1992.,
matematicar_teski

#71 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by matematicar_teski »

Da smo pametni, jacanje vojske, pravljene mini IDF i onda preventivni napadi. Ali nismo mi sposobni za to, nasa najveca je glupo trabunjanje
VjecitiStudent

#72 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by VjecitiStudent »

seln wrote:Ogromnu uslugu Bosnjacima bi ucinilo Komunalno, kada bi Cerica odvezlo na smetljiste (najbolje na odjel sa radioaktivnim otpadom).
Mujke ga odlično poznaje
Mustafa Spahić, profesor Gazi Husrev-begove medrese dao je opširan intervju Feni

...

Iako ste u dogovoru uoči ovog intervjua rekli da Vam ne postavljam pitanje o novoformiranom Svjetskom kongresu Bošnjaka, koji predvodi bivši reis Cerić, pitam Vas ponovo zašto nećete da govorite o ovome?

- Meni je 63. godina života i ja u javnom životu bar pokušavam da budem ozbiljan i odgovoran. Da budem intelektualac u smislu neprestanog svjedoka i zagovoravača općeg dobra ili da budem advokat istine. Naspram tog svjetskog bošnjačkog kongresa odgovoriću vam samo na jedan dio pitanja. Da je kojim slučajem dr. Mustafa Cerić uspio ostaviti sebe za reisa, a uložio je sve moguće sile da ostane reis, postavlja se pitanje da li bi bilo svjetskog bošnjačkog kongresa? Garantujem životom da je Cerić ostao reis da tog kongresa ne bi bilo. U najbezazlenijem slučaju taj kongres treba tretirati u okviru civilnog društva i grupnih prava, odnosno kao nevladin sektor, odnosno nevladinu udrugu. Uz to u institucionalnom smislu naspram tog udruženja niko nije obavezan. Mislim da taj kongres ni u kakvom pogledu ne obavezuje Islamsku zajednicu, ni Kulturno društvo „Preporod“, ni Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca, a ni društvo „Merhamet“, jer ovo su etablirana tijela sa svojom definiranom ulogom, misijom i zadatkom, a taj kongres ne predstavlja ništa od ovoga što sam nabrojao. Na stotine hiljada takvih udruženja ima i ona nikog ne obavezuju, pa ni kongres ne obavezuje Bošnjake. Oni u svijetu mogu predstavljati sami sebe i nikoga više.
http://www.bportal.ba/index.php?option= ... &Itemid=70
amoninan

#73 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by amoninan »

matematicar_teski wrote:Da smo pametni, jacanje vojske, pravljene mini IDF i onda preventivni napadi. Ali nismo mi sposobni za to, nasa najveca je glupo trabunjanje
Pa to baš u našoj situaciji i nije izvodljivo. O OSBiH ne odlučujemo samo mi. No zato, lovačka društva, streljane, praktično streljaštvo... bi trebala biti osobna zadaća svakog Bošnjaka.
sinuhe

#74 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by sinuhe »

To kao južnoafrički Buri. Još nam trebaju kratki šorcevi. :D
Paranoid

#75 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by Paranoid »

pemanapemani wrote:Zašto nismo izgradili BiH na područjima gdje su većina, hajdemo reći, probosanske snage?
Zašto se sada izmišlja topla voda i prave paralelne institucije po uzoru na Srbe i Hrvate?

Ponavljam, ko nam smeta da od Kantona Sarajevo napravimo područje koje dobro funkcioniše?

Ne znam kako se ne shvata da bi to bio najveći udarac za mrzitelje BiH.
U nekoliko navrata se ponavljaju fraze zašto nismo ovo...zašto nismo ono...na područjima gdje smo većina..itd bla bla

Jarane, prijetelju...insane...zapamti više jednom da su Bošnjaci u svom vidokrugu ne vide samo područja nego CIJELU BiH, a što se tiče područja u koji su RATOM satjerani od dušmana čiji su nalogodavci iz tih institucija Srbije i Hrvatske koje navodiš pokazuju činjenice da tamo gdje su Bošnjaci većina nisu prodali sve što se da prodat, nisu pravili neke specijalne veze sa turcima, arapima i bilo skim...

U današnjoj situaciji kada šumska nema za plate i kada vjerni građani SNSD-a nemaju za hljeba, a Dodik nema više šta da proda..zar to nije dovoljan podatak o nefunkcionalnosti odredjenog područja BiH??
Locked