Ako je pak tako onda bi trebalo zabraniti da išta više pišete jer u Kur'anu sve piše.amebr wrote:@fatamorgana ako ne vjeruješ u Boga šta tražiš na ovakvim temama. Tema je vezana za Islam,ti meni se čini nisi plaho vezan za religiju pa te molim da ne bacaš postove u prazno. Kad budeš imao neki jak razlog,dokaz ili šta već kontra religiji molim te da napišeš,
Vjerovjesnici i tolerancija
- 68847
#51 Re: Vjerovjesnici i tolerancija
-
amebr
#52 Re: Vjerovjesnici i tolerancija
Dobro je,ima neke nade za vas da isplivate iz zablude u koju ste ušli. Nije sve tako crno.68847 wrote:Zar je ovo rešehadetski forum za učvršćivanje vjere?amebr wrote:Uostalom,ako ne vjerujete u Boga ne znam šta tražite na ovakvim temama,vas to ne zanima,religija i te stvari.
Isto kao da je pitanje:
Šta Željini navijači ima da komntarišu igre Sarajeva? (i obrnuto)
-
amebr
#53 Re: Vjerovjesnici i tolerancija
Kur'an je knjiga u koju nema sumnje. Dužnost nam je da se ponašamo prema njoj,pa tako i da širimo Božiju riječ.68847 wrote:Ako je pak tako onda bi trebalo zabraniti da išta više pišete jer u Kur'anu sve piše.amebr wrote:@fatamorgana ako ne vjeruješ u Boga šta tražiš na ovakvim temama. Tema je vezana za Islam,ti meni se čini nisi plaho vezan za religiju pa te molim da ne bacaš postove u prazno. Kad budeš imao neki jak razlog,dokaz ili šta već kontra religiji molim te da napišeš,
- odr0n
#54 Re: Vjerovjesnici i tolerancija
Zašto onda u vjerskim temama te vjerskim spisima se zanima oko ateista? Ako se vi možete zanimati oko nas, logično je da i mi možemo oko vas.amebr wrote:Pa baš zato, vas ne bi trebalo da zanimaju vjerske teme jer ne vjerujete u Boga.fatamorgana wrote:Ako pažljivije pročitaš u podnaslovu pdf-a piše rasprave o vjerskim temama, tako nekako,amebr wrote:Uostalom,ako ne vjerujete u Boga ne znam šta tražite na ovakvim temama,vas to ne zanima,religija i te stvari.
- 68847
#55 Re: Vjerovjesnici i tolerancija
Izgleda nema nade za vas da isplivate iz zablude. Crno do daske.amebr wrote:Dobro je,ima neke nade za vas da isplivate iz zablude u koju ste ušli. Nije sve tako crno.68847 wrote:Zar je ovo rešehadetski forum za učvršćivanje vjere?amebr wrote:Uostalom,ako ne vjerujete u Boga ne znam šta tražite na ovakvim temama,vas to ne zanima,religija i te stvari.
Isto kao da je pitanje:
Šta Željini navijači ima da komntarišu igre Sarajeva? (i obrnuto)
- fatamorgana
#56 Re: Vjerovjesnici i tolerancija
Pa dokaz je da ta tvoja a niti neke druge religije u stvarnom životu nigdje ne pridonose boljitku društva, države, naroda, pojedinaca ....amebr wrote:@fatamorgana ako ne vjeruješ u Boga šta tražiš na ovakvim temama. Tema je vezana za Islam,ti meni se čini nisi plaho vezan za religiju pa te molim da ne bacaš postove u prazno. Kad budeš imao neki jak razlog,dokaz ili šta već kontra religiji molim te da napišeš,
Ako negdje ima samo navedi konkretno tu zemlju ....
- fatamorgana
#57 Re: Vjerovjesnici i tolerancija
Ovo tvojim izborom važi za tebe, za mene srećom ne,amebr wrote: Kur'an je knjiga u koju nema sumnje. Dužnost nam je da se ponašamo prema njoj,pa tako i da širimo Božiju riječ.
- odr0n
#58 Re: Vjerovjesnici i tolerancija
To je religiozni oblik vjere na osnovu koje su i religije nastale, te nikakve veze nema sa deistima čiji je stav zasnovan na racionalnom, baš kao i suprotni stav ateista.vatrogasac wrote:Nisi ti konkretno spominjao religije nego vjeru u Boga koja nastaje od straha od džehennema. Pročitaj se još jednom.odr0n wrote: Ne ide jer si nisi uzeo u obzir da ovdje pričamo o religiji i sve u vezi nje, kao ni deiste koji su i sa gledišta njihovog stava naspram vašeg, i sa gledišta načela tvoje vjere prema njima totalno različiti, čak štaviše mnogo bliži ateistima.![]()
Osnov svake religije je vjera u Boga i sve ostalo je nadogradnja. Pa sada ne znam ko je bliži uzimajući u obzir različite stavove religija pa čak i unutar jedne razne pravce ili sekte.
Zapitaj se s kim će deisti sa svojim stavom završiti prema tvojim religijskim načelima, s vama ili nama?
- 68847
#59 Re: Vjerovjesnici i tolerancija
Ovakvog tipa stvari su najmoćnije.amebr wrote:Kur'an je knjiga u koju nema sumnje.
Ko to kaže? Sama knjiga pisana ljudskom rukom.
Ta nije uklesano nadljudskom silom u Gibraltarskoj stijeni.
-
amebr
#60 Re: Vjerovjesnici i tolerancija
Nemam ja šta da ti navodim. Imaš milion nekih dokaza da se Islam širi. ŠTO LI?fatamorgana wrote:Pa dokaz je da ta tvoja a niti neke druge religije u stvarnom životu nigdje ne pridonose boljitku društva, države, naroda, pojedinaca ....amebr wrote:@fatamorgana ako ne vjeruješ u Boga šta tražiš na ovakvim temama. Tema je vezana za Islam,ti meni se čini nisi plaho vezan za religiju pa te molim da ne bacaš postove u prazno. Kad budeš imao neki jak razlog,dokaz ili šta već kontra religiji molim te da napišeš,
Navest ću ti samo jedna hadis ( Poslanikov s.a.v.s. govor) ˝Islam je počeo kao garib i završit će kao garib,pa blago li se garibima.˝ (Garib ti u bukvalnom prevodu znači pojedinac)
-
amebr
#61 Re: Vjerovjesnici i tolerancija
Pa pročitaj Kur'an onda ako misliš tako...68847 wrote:Ovakvog tipa stvari su najmoćnije.amebr wrote:Kur'an je knjiga u koju nema sumnje.
-
amebr
#62 Re: Vjerovjesnici i tolerancija
Pa pročitaj Kur'an onda ako tako misliš.68847 wrote:Ovakvog tipa stvari su najmoćnije.amebr wrote:Kur'an je knjiga u koju nema sumnje.
- fatamorgana
#63 Re: Vjerovjesnici i tolerancija
Naveo bi ti da ima .... što reče onaj: uzalud vam trud svirači,amebr wrote:Nemam ja šta da ti navodim....fatamorgana wrote:
- harač
#64 Re: Vjerovjesnici i tolerancija
baš čitanje. za razliku od većine ateista, ja ne živim u nevjerničkom okruženju. tek me je detaljnije čitanje kur-ana, tefsira i druge literature izbacilo "s pravog puta"; ponekad se stidim reći da se to dogodilo relativno kasno, ali bolje ikad, nego nikadvatrogasac wrote:Tebe sigurno nije Kur'an učinio ateistom....nemoguće ako se čita kako je to čitao Ikbalov otac pa tako savjetovao i sina.harač wrote:
čitanje kur-ana i drugih vjerskih knjiga je najbrži put u ateizam, zato u drugoj temi preporučujem da se mladi što više upuštaju u tu aktivnost. čitati!
- fatamorgana
#65 Re: Vjerovjesnici i tolerancija
Pa štos' zapeo za Kur'an, morel' npr. Biblija za promjenu?amebr wrote: Pa pročitaj Kur'an onda ako misliš tako...
- 68847
#66 Re: Vjerovjesnici i tolerancija
Čitao i prije rođenja većine prisutnih.amebr wrote:Pa pročitaj Kur'an onda ako tako misliš.68847 wrote:Ovakvog tipa stvari su najmoćnije.amebr wrote:Kur'an je knjiga u koju nema sumnje.
I?
Nije pisan ljudskom rukom?
Ne vidjeh da piše: Vlasnik autorskih prava - Allah nit sam vidio original pisan njegovom rukom.
-
amebr
#67 Re: Vjerovjesnici i tolerancija
Eto zapeo sam za Kur'an.fatamorgana wrote:Pa štos' zapeo za Kur'an, morel' npr. Biblija za promjenu?amebr wrote: Pa pročitaj Kur'an onda ako misliš tako...
- 68847
#68 Re: Vjerovjesnici i tolerancija
Jes vala. Baš zapeo. Da ne spominjem druge knjige.fatamorgana wrote:Pa štos' zapeo za Kur'an, morel' npr. Biblija za promjenu?amebr wrote: Pa pročitaj Kur'an onda ako misliš tako...
- vatrogasac
#69 Re: Vjerovjesnici i tolerancija
I sada...postojanje Boga po deistima je racionalno, a po teistima iracionalno ne ulazeći više u temelje vjere o kojima si razvio teoriju.odr0n wrote: To je religiozni oblik vjere na osnovu koje su i religije nastale, te nikakve veze nema sa deistima čiji je stav zasnovan na racionalnom, baš kao i suprotni stav ateista.
Zapitaj se s kim će deisti sa svojim stavom završiti prema tvojim religijskim načelima, s vama ili nama?
Kufr, širk i sihr su neoprostivi pa za deiste ne znamo ništa do Sudnjeg dana jer nisu ni u jednoj od ove tri kategorije. Priznali su jednog Boga. Postoji mogućnost da se tretiraju kao vjernici- griješnici.
-
amebr
#70 Re: Vjerovjesnici i tolerancija
Ne bih da zalazim dalje u raspravu. Allah dž.š. upućuje na pravi put koga On hoće a ostavlja u zabludi onoga koga On hoće. Allahimanet
- fatamorgana
#71 Re: Vjerovjesnici i tolerancija
Ma što odma' ne reče, poselami kad stigneš ....amebr wrote:Ne bih da zalazim dalje u raspravu. Allah dž.š. upućuje na pravi put koga On hoće a ostavlja u zabludi onoga koga On hoće. Allahimanet
- vatrogasac
#72 Re: Vjerovjesnici i tolerancija
Opet se vraćamo na to da nisi znao čitati jer kako veći broj onih koji su čitali i studirali isto nisu došli do zaključka do kojeg si ti. Da ne redam imena iz tvog okruženja što sam znaš.harač wrote:baš čitanje. za razliku od većine ateista, ja ne živim u nevjerničkom okruženju. tek me je detaljnije čitanje kur-ana, tefsira i druge literature izbacilo "s pravog puta"; ponekad se stidim reći da se to dogodilo relativno kasno, ali bolje ikad, nego nikadvatrogasac wrote:Tebe sigurno nije Kur'an učinio ateistom....nemoguće ako se čita kako je to čitao Ikbalov otac pa tako savjetovao i sina.harač wrote:
čitanje kur-ana i drugih vjerskih knjiga je najbrži put u ateizam, zato u drugoj temi preporučujem da se mladi što više upuštaju u tu aktivnost. čitati!
-
biturbo
#73 Re: Vjerovjesnici i tolerancija
Najgori izbor je biti ateista .vatrogasac wrote:I sada...postojanje Boga po deistima je racionalno, a po teistima iracionalno ne ulazeći više u temelje vjere o kojima si razvio teoriju.odr0n wrote: To je religiozni oblik vjere na osnovu koje su i religije nastale, te nikakve veze nema sa deistima čiji je stav zasnovan na racionalnom, baš kao i suprotni stav ateista.
Zapitaj se s kim će deisti sa svojim stavom završiti prema tvojim religijskim načelima, s vama ili nama?![]()
Kufr, širk i sihr su neoprostivi pa za deiste ne znamo ništa do Sudnjeg dana jer nisu ni u jednoj od ove tri kategorije. Priznali su jednog Boga. Postoji mogućnost da se tretiraju kao vjernici- griješnici.
- 68847
#74 Re: Vjerovjesnici i tolerancija
Ma ode po argumente. Vratiće se... možda.fatamorgana wrote:Ma što odma' ne reče, poselami kad stigneš ....amebr wrote:Ne bih da zalazim dalje u raspravu. Allah dž.š. upućuje na pravi put koga On hoće a ostavlja u zabludi onoga koga On hoće. Allahimanet
- vatrogasac
#75 Re: Vjerovjesnici i tolerancija
Ne vjeruju ni u to jer su ateisti. Nevjernici.biturbo wrote:Najgori izbor je biti ateista .vatrogasac wrote:I sada...postojanje Boga po deistima je racionalno, a po teistima iracionalno ne ulazeći više u temelje vjere o kojima si razvio teoriju.odr0n wrote: To je religiozni oblik vjere na osnovu koje su i religije nastale, te nikakve veze nema sa deistima čiji je stav zasnovan na racionalnom, baš kao i suprotni stav ateista.
Zapitaj se s kim će deisti sa svojim stavom završiti prema tvojim religijskim načelima, s vama ili nama?![]()