Krscanstvo-Islam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
nasa

#51 Re: Krscanstvo-Islam

Post by nasa »

Kroksica wrote:Imam i ja pitanje.

Zasto su neki od vjerodostojnih hadisa vise nalik pricama iz Biblije nego iz Kur'ana?
Zato sto i jedno i drugo jesu prepricana prica,doduse hadisi se oslanjaju na laaaanaaaac prenosica ,a Biblijski pisci na nadahnuce ......znaci ljudski faktor je imao velikog udjela pri prenosenju i pisanju :zoka: s druge strane Kur'an je Bozija rijec :)
Kroksica

#52 Re: Krscanstvo-Islam

Post by Kroksica »

ArtemisFowl wrote:

Zasto su neki od vjerodostojnih hadisa vise nalik pricama iz Biblije nego iz Kur'ana?
Because su i neki djelovi Biblije od Allaha mada je vecina izmijenjena. Neki djelovi su izmijenjeni vremenom zbg gresaka u prepisivanju,pravopisnih gresaka a neki zbog toga jer je vjernicima bilo lakse da zive 'vako nego 'nako.
Imas bivse nevjernike koji su vremenom poceli da traze put ka pravoj vjeri(ima intervjua na jutjubetu ;) )i kada su citali Bibliju osjetili su da su neki djelovi od Boga ali da su neki od covjeka i da u tim djelovima ima gresaka. Eh kada su poceli da citaju Kur'an Časni osjetili su da je on od Allaha i ma koliko se trudili nisu mogli da nadju greske ;) Tako da su oni presli na Islam ;).Imas na jutjubetu link od hebrejske Biblije i ako prevedes jedan dio dobijes rijec ,,Muhamed'' a ne kao sto su oni preveli andjel ili sta vec :P ;)

Ti meni pricas istorijat mijenjanja Biblije, ko da ja prvi put cujem za to. Nisi se uopste dotakao pitanja koje sam postavila. Ne pricam o Kur'anu i njegovom poklapanju sa Biblijom, nego o hadisima koji su vise slicni biblijskim pricama nego kur'anskim. A hadisi su tu da "objasne" Kur'an, jok Bibliju.
68847

#53 Re: Krscanstvo-Islam

Post by 68847 »

bambina78 wrote: Bog je premilostiv i predobar da bi iko od njegovih bica dobio patnju citavu vjecnost. Boga ne mozemo povrijediti niti uvrijediti, On je savrsen. Imajuci u vidu gore napisano, smjesno mi zvuci kad neki pod uticajem raznih samozvanih ucenjaka pocnu da predstavljaju Boga kao neku strasnu prijetnju, kao da mi mozemo da uvrijedimo savrseno bice kao da se radi o komplexiranom faraonu ili diktatoru kojem je ugrozena vladavina ili njegov ego. Bog je puno vise od toga, ne postoji nacin da ga mi uvrijedimo niti treba da se plasimo. Pazimo da ne uvrijedimo ili povrijedimo druge ljude, za to smo nazalost sposobni.
Ima da mi se klanjate il' ću sve da vas potamanim.
Baš, ono... božanski zvuči. :-D
Kroksica

#54 Re: Krscanstvo-Islam

Post by Kroksica »

nasa wrote:

Zato sto i jedno i drugo jesu prepricana prica,doduse hadisi se oslanjaju na laaaanaaaac prenosica ,a Biblijski pisci na nadahnuce ......znaci ljudski faktor je imao velikog udjela pri prenosenju i pisanju :zoka: s druge strane Kur'an je Bozija rijec :)
Hahaha! Nisam to pitala, mada stoji i ovo sto si rekla. :-D
ArtemisFowl

#55 Re: Krscanstvo-Islam

Post by ArtemisFowl »

68847 wrote:
ArtemisFowl wrote: naucno je dokazano da se od svinjetine moze dobiti 70 i kusur bolesti ;)
Je li?!!!
Tako je znači izumrla Kina.
Ne ostade niti jedan živ?
Sve pomrlo jedući svinjetinu.
Rekao sam MOZE ali ne da se uvjek dobije, btw svinjetina uopste nije zdrava proguglajte malo i vidjet cete zasto,eevo ukratko ;) :D Imate i na youtube dobrih videa.Od svih domaćih životinja, jedino svinja ima zube derače, što je svrstava u red zvijeri, a meso zvijeri zbog svog specifičnog mirisa veoma rijetko učestvuje u ljudskoj ishrani. Jedino svinja od domaćih životinja jede izmet i u njemu se s uživanjem izležava. Jedina od domaćih životinja jede svoju mladunčad i nasrće na ljudsko potomstvo. Hrani se strvinama, čak i onima u fazi raspadanja, kao hijena.
68847

#56 Re: Krscanstvo-Islam

Post by 68847 »

Kroksica wrote:Ti meni pricas istorijat mijenjanja Biblije, ko da ja prvi put cujem za to. Nisi se uopste dotakao pitanja koje sam postavila. Ne pricam o Kur'anu i njegovom poklapanju sa Biblijom, nego o hadisima koji su vise slicni biblijskim pricama nego kur'anskim. A hadisi su tu da "objasne" Kur'an, jok Bibliju.
Misliš zvuče kao priče kao što i Biblija zvuči kao "roman" a ne kao spisak naredbi: "Kad te pitaju reci..." ?
ArtemisFowl

#57 Re: Krscanstvo-Islam

Post by ArtemisFowl »

Kroksica wrote:
ArtemisFowl wrote:

Because su i neki djelovi Biblije od Allaha mada je vecina izmijenjena. Neki djelovi su izmijenjeni vremenom zbg gresaka u prepisivanju,pravopisnih gresaka a neki zbog toga jer je vjernicima bilo lakse da zive 'vako nego 'nako.
Imas bivse nevjernike koji su vremenom poceli da traze put ka pravoj vjeri(ima intervjua na jutjubetu ;) )i kada su citali Bibliju osjetili su da su neki djelovi od Boga ali da su neki od covjeka i da u tim djelovima ima gresaka. Eh kada su poceli da citaju Kur'an Časni osjetili su da je on od Allaha i ma koliko se trudili nisu mogli da nadju greske ;) Tako da su oni presli na Islam ;).Imas na jutjubetu link od hebrejske Biblije i ako prevedes jedan dio dobijes rijec ,,Muhamed'' a ne kao sto su oni preveli andjel ili sta vec :P ;)

Ti meni pricas istorijat mijenjanja Biblije, ko da ja prvi put cujem za to. Nisi se uopste dotakao pitanja koje sam postavila. Ne pricam o Kur'anu i njegovom poklapanju sa Biblijom, nego o hadisima koji su vise slicni biblijskim pricama nego kur'anskim. A hadisi su tu da "objasne" Kur'an, jok Bibliju.
Pa rekao sam ti da su neki djelovi Biblije Bozija rijec,hadisi su to da potvrde Kur'an koji je Bozija rijec, znaci logicno je da ce biti nekakvog poklapanja zar ne? Nadam se da sam pomogao :3
Last edited by ArtemisFowl on 28/01/2013 21:31, edited 1 time in total.
Kroksica

#58 Re: Krscanstvo-Islam

Post by Kroksica »

Cielo wrote: Vjerojatno zato što su obje abrahamske religije. Poruka koju je donio Isus je od Boga, Jahve, Allaha. Problem sa kršćanstvom je bio taj što su ljudi dodali dosta svoga u Knjigu i počeli raditi stvari koje nemaju veze sa prvobitnom objavom. No to ne znači da je ona u potpunosti iščezla, neki dijelovi originala su morali ostati. Poslanik Muhammed ih je samo potvrdio.
Samo si mi parafrazirao i sazeo Artemisov odgovor na isto pitanje. Ne zanima me vjerodostojnost Biblije. Zanima me sto su neki hadisi vise naklonjeni Bibliji nego Kur'anu, a govore o jako vaznom dogadjaju koji bi trebao biti popracen i Kur'anom.
68847

#59 Re: Krscanstvo-Islam

Post by 68847 »

ArtemisFowl wrote: jedino svinja ima zube derače, što je svrstava u red zvijeri, a meso zvijeri zbog svog specifičnog mirisa veoma rijetko učestvuje u ljudskoj ishrani. Jedino svinja od domaćih životinja jede izmet i u njemu se s uživanjem izležava. Jedina od domaćih životinja jede svoju mladunčad i nasrće na ljudsko potomstvo. Hrani se strvinama, čak i onima u fazi raspadanja, kao hijena.
Veprovina sinko. To papaju Asterix i Obelix.
ArtemisFowl

#60 Re: Krscanstvo-Islam

Post by ArtemisFowl »

Pa ja sam ti odg nzm sta tu ima nejasno :? :? :?
68847

#61 Re: Krscanstvo-Islam

Post by 68847 »

Kroksica wrote: Zanima me sto su neki hadisi vise naklonjeni Bibliji nego Kur'anu, a govore o jako vaznom dogadjaju koji bi trebao biti popracen i Kur'anom.
Što da bude popraćen kad je tamo već napisano.
ArtemisFowl

#62 Re: Krscanstvo-Islam

Post by ArtemisFowl »

68847 wrote:
Kroksica wrote: Zanima me sto su neki hadisi vise naklonjeni Bibliji nego Kur'anu, a govore o jako vaznom dogadjaju koji bi trebao biti popracen i Kur'anom.
Što da bude popraćen kad je tamo već napisano.
Guys, o Isus(Isa a.s) se dosta govori u Kur'anu tako da je propracen Kur'anom a to sto neki djelovi nisu propraceni je zato sto mi vjerujemo tj Allah nam je rekao nisu desili ;)
ArtemisFowl

#63 Re: Krscanstvo-Islam

Post by ArtemisFowl »

68847 samo mi ti odg jesi li ti musliman, hriscanin, ateista ili.... ? :D
nasa

#64 Re: Krscanstvo-Islam

Post by nasa »

Kroksica wrote:
nasa wrote:

Hahaha! Nisam to pitala, mada stoji i ovo sto si rekla. :-D
Ima veze,prepricavanje uvijek ukljuci i kako je onaj koji je prepricao shvatio pricu koju prenosi,a to opet ovisi o puno faktora kao npr.njegovih sposobnosti da pojmi i shvati ispravno pricu koju je cuo,od njega samog i njegovih nesvjesnih zelja i tumacenja iste itd.
Naravno ti dalje pitas ali zasto lice vise na Bibliju u nekim trenutcima...to je vec kompleksno pitanje,a mozda i nije,mozda opet samo ljudski faktor ;-)

Ali ti i ja smo se dosta "ispricale "na ovu temu pa i mene interesuje kako to drugi dozivljavaju... :mrgreen:
Kroksica

#65 Re: Krscanstvo-Islam

Post by Kroksica »

bambina78 wrote:
Kroksica wrote:
bambina78 wrote:Nisam ni ateist, ja sam rodjenjem musliman deist :thumbup: :bih:
Nikad nisam mogla povezati tvoje vjersko opredjeljenje sa tvojim ismijavanjem Kur'ana. Ne znam zasto, ali to mi je ono bas nedokucivo. :)
Bog je premilostiv i predobar da bi iko od njegovih bica dobio patnju citavu vjecnost. Boga ne mozemo povrijediti niti uvrijediti, On je savrsen. Imajuci u vidu gore napisano, smjesno mi zvuci kad neki pod uticajem raznih samozvanih ucenjaka pocnu da predstavljaju Boga kao neku strasnu prijetnju, kao da mi mozemo da uvrijedimo savrseno bice kao da se radi o komplexiranom faraonu ili diktatoru kojem je ugrozena vladavina ili njegov ego. Bog je puno vise od toga, ne postoji nacin da ga mi uvrijedimo niti treba da se plasimo. Pazimo da ne uvrijedimo ili povrijedimo druge ljude, za to smo nazalost sposobni.
Ne osporavam Bozju beskonacnu milost i ne kontam zasto si uopste potegla ovu temu na moje jednostavno nerazumjevanje temelja tvoje vjere. Da preformulisem moju konfuziju: Zbog cega se ti nazivas Muslimankom? Nemoj me pogresno shvatiti, ne zelim da ulazim u diskusiju o tvojoj vjeri i da povlacim "holier than thou" metodu, ali me fakat zanima na cemu se bazira tvoje vjerovanje
Cielo

#66 Re: Krscanstvo-Islam

Post by Cielo »

Kroksica wrote:Samo si mi parafrazirao i sazeo Artemisov odgovor na isto pitanje. Ne zanima me vjerodostojnost Biblije. Zanima me sto su neki hadisi vise naklonjeni Bibliji nego Kur'anu, a govore o jako vaznom dogadjaju koji bi trebao biti popracen i Kur'anom.
Nisam ga ni pročitao. Odgovor si dobila. Ako te ne zanima Biblija izuzmi taj dio o vjerodostojnosti i zamisli da islam i kršćanstvo dolaze iz istog Izvora. U lektorisanje svetih knjiga neću ulaziti, to ostavljam vama teolozima.
68847

#67 Re: Krscanstvo-Islam

Post by 68847 »

ArtemisFowl wrote:... a meso zvijeri zbog svog specifičnog mirisa veoma rijetko učestvuje u ljudskoj ishrani...
Divljač je (često) jakog mirisa i ukusa.
Svinjsko meso je blagog mirisa (ne "čuje" se ko bravetina na 3 kilometra), blagog ukusa i čak je svijetle (blage) boje.
Mora da su to đavolska posla
ArtemisFowl

#68 Re: Krscanstvo-Islam

Post by ArtemisFowl »

Cielo wrote:
Kroksica wrote:Samo si mi parafrazirao i sazeo Artemisov odgovor na isto pitanje. Ne zanima me vjerodostojnost Biblije. Zanima me sto su neki hadisi vise naklonjeni Bibliji nego Kur'anu, a govore o jako vaznom dogadjaju koji bi trebao biti popracen i Kur'anom.
Nisam ga ni pročitao. Odgovor si dobila. Ako te ne zanima Biblija izuzmi taj dio o vjerodostojnosti i zamisli da islam i kršćanstvo dolaze iz istog Izvora. U lektorisanje svetih knjiga neću ulaziti, to ostavljam vama teolozima.
Šta se ima zamišljati kada su oboje došli od istog izvora Allaha Uzvišenog! ;) Samo sto je hriscanstvo mijenjano a islam ne ;)
ArtemisFowl

#69 Re: Krscanstvo-Islam

Post by ArtemisFowl »

68847 wrote:
ArtemisFowl wrote:... a meso zvijeri zbog svog specifičnog mirisa veoma rijetko učestvuje u ljudskoj ishrani...
Divljač je (često) jakog mirisa i ukusa.
Svinjsko meso je blagog mirisa (ne "čuje" se ko bravetina na 3 kilometra), blagog ukusa i čak je svijetle (blage) boje.
Mora da su to đavolska posla
Sada si me podsjetio na jedan stih iz Biblije u kojem se govori da je Isus protjerao đavola u svinje :razz: znaci hriscani jedu nesto cega je đavol dio :evil: :evil: :evil:
bambina78

#70 Re: Krscanstvo-Islam

Post by bambina78 »

Kroksica wrote: Nemoj me pogresno shvatiti, ne zelim da ulazim u diskusiju o tvojoj vjeri i da povlacim "holier than thou" metodu, ali me fakat zanima na cemu se bazira tvoje vjerovanje
Zaboravio sam da napisem da me apsolutno ne zanima sta drugi ljudi misle o mom vjerovanju :top:
68847

#71 Re: Krscanstvo-Islam

Post by 68847 »

ArtemisFowl wrote:68847 samo mi ti odg jesi li ti musliman, hriscanin, ateista ili.... ? :D
Ne pripadam niti jednom plemenu, nisam član niti jedne stranke, ne navijam niti za jedan tim... mislim da sam vanzemaljac.
Kroksica

#72 Re: Krscanstvo-Islam

Post by Kroksica »

68847 wrote:
Kroksica wrote:Ti meni pricas istorijat mijenjanja Biblije, ko da ja prvi put cujem za to. Nisi se uopste dotakao pitanja koje sam postavila. Ne pricam o Kur'anu i njegovom poklapanju sa Biblijom, nego o hadisima koji su vise slicni biblijskim pricama nego kur'anskim. A hadisi su tu da "objasne" Kur'an, jok Bibliju.
Misliš zvuče kao priče kao što i Biblija zvuči kao "roman" a ne kao spisak naredbi: "Kad te pitaju reci..." ?
Ne, mislim na pricu.
Npr. Krscani vjeruju da je Isus sad negdje na nebu i da ceka vrijeme kada ce opet sici na Zemlju da sudi grijesnicima i da povede vjernike u Kraljevstvo Nebesko.

Slicna prica je ispricana i u hadisima. Isa nije umro nego je uzdignut na nebo ka Bogu i da ceka vrijeme pred Sudnji Dan kad ce sici na Zemlju i vladati na njoj serijatom i dovesti vjernike u red...blagostanje, prosperitet i ostala fina raja. Znaci, ovo je detaljno obradjena tema i u Bibliji i u Hadisu, medjutim, u Kur'ani ni recenica.
ArtemisFowl

#73 Re: Krscanstvo-Islam

Post by ArtemisFowl »

Kroksica wrote:
68847 wrote:
Ne, mislim na pricu.
Npr. Krscani vjeruju da je Isus sad negdje na nebu i da ceka vrijeme kada ce opet sici na Zemlju da sudi grijesnicima i da povede vjernike u Kraljevstvo Nebesko.

Slicna prica je ispricana i u hadisima. Isa nije umro nego je uzdignut na nebo ka Bogu i da ceka vrijeme pred Sudnji Dan kad ce sici na Zemlju i vladati na njoj serijatom i dovesti vjernike u red...blagostanje, prosperitet i ostala fina raja. Znaci, ovo je detaljno obradjena tema i u Bibliji i u Hadisu, medjutim, u Kur'ani ni recenica.
MOLIM? U Kur'anu se govoeri u tome kada se govori o predznacima Sudnjeg Dana, govori se o tome kako se Isa A.S sici sa neba slomiti krst, ubiti svinju i unititi lazno hriscanstvo ;)
Last edited by ArtemisFowl on 28/01/2013 21:51, edited 1 time in total.
Kroksica

#74 Re: Krscanstvo-Islam

Post by Kroksica »

bambina78 wrote:
Kroksica wrote: Nemoj me pogresno shvatiti, ne zelim da ulazim u diskusiju o tvojoj vjeri i da povlacim "holier than thou" metodu, ali me fakat zanima na cemu se bazira tvoje vjerovanje
Zaboravio sam da napisem da me apsolutno ne zanima sta drugi ljudi misle o mom vjerovanju :top:
Nisam ni mislila da ce te zanimati sta imam da kazem o tvom vjerovanju, nisam ni imala namjeru iznositi svoje misljenje. Postavila sam pitanje, tvoje je da odgovoris ili da me stavis na ignore. ;)
nasa

#75 Re: Krscanstvo-Islam

Post by nasa »

ArtemisFowl wrote:
Kroksica wrote:
68847 wrote: Misliš zvuče kao priče kao što i Biblija zvuči kao "roman" a ne kao spisak naredbi: "Kad te pitaju reci..." ?
Ne, mislim na pricu.

MOLIM? U Kur'anu se govoeri u tome kada se govori o predznacima Sudnjeg Dana, govori se o tome kako se Isa A.S sici slomiti krst, ubiti svinju i unititi lazno hriscanstvo ;)
HADISI ;-)
Locked