Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000 km

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Revolver

#51 Re: Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000

Post by Revolver »

condy wrote: Svako svog konja hvali . . .

Za mene je najbolje kad se mijenja vozilo da se promijeni i proizvođač odnosno marka vozila. Zašto ne ?
Tad tek dobiješ drugo vozilo.

Međutim, kad trebaju svoj novac iskeširati tad se opet svi odluče za VW a drugima će pričati po forumu ma dobar je i fancuz i talijan a tek japanac... :D
e vidiš ja svoga ne hvalim. ja znam tačno kakav je i takav mi se sviđa :-D ne dozovljavam da mi ga bez argumenata blate, niti ga kujem u zvijezde
a čovjek kad nešto previše hvali može samo na kraju ispasti budala.
em11r

#52 Re: Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000

Post by em11r »

@condy

hahaha joj jadne price majko moja ovo je bas ono dno dna i drzanje za slamku
halo ba cijeli svijet jauce na dizne zamajce turbine, dsg-ove vw-ove a ti ovdje nam neke bajke pricas joj :(((((((((((((((

de mi ba reci kako da ocuvam kompresor klime :)
preludezalude

#53 Re: Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000

Post by preludezalude »

basicm wrote:Naravno BMW!

A sto se tice Alfe, motor su racunali kao jednu gresku, a dvije dizne u Passata 2 greske. Veoma relevantno, pomaze ovim demagoGima da se opet javljaju sa Alfom a da se ne zacrvene. Pa Yugo bi bolje prosao!
To si ti relevantniji od DEKRA-e i Auto Bild-a. :lol: :lol:

Pa eto Citroen i Renault su jos bolji i jos manje imaju negativnih bodova. Kakvo li je sad objasnjenje!!
basicm

#54 Re: Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000

Post by basicm »

Naravno da sam relevantan! Crk'o motor na 23 hiljade i vi sad to opet imate obraza pravdati. Sve ostale greske na svim autima su rjesavane kako bilo, ali je samo super dobra Alfa morala motor mijenjati. Ma sta je motor, sitnica!
A sto se tice francuza, kupio sam ga isto tako slusajuci kako su fini i krasni. Znas sta, j**** im sve uzduz i poprijeko. Cim prodam ovo smece znam sta kupujem, ono sto sam trebao odmah: BMW.

Inace se ne uplicem u prepirke, ali kad imam auto i kad mi ga drugi hvale ja bi pored svojih ociju trebao povjerovati vama, a ne sebi. Isto tako za Alfu, citav svijet bjezi od njih, samo vas par ovdje diplite kako je ona auto. Ni dusmanu je ne treba zeliti.
preludezalude

#55 Re: Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000

Post by preludezalude »

emko1234 wrote:smijesni ste svi redom.
alfi je promjenjen motor. moze li gore od toga?
dakle ono najvaznije u autu, sto auto cini autom je zamjenjeno. a na 2000 joj je crklo pola elektronike, i vi se fatate price da je ovo il ono.
audi koji je mjesto ispod alfe (a4 b6) je stariji od te alfe 5 godina.
sto se tice ostalih, a4 b8 je osmi dok je skoda oktavia na visokom 4. mjestu. po meni sasvim dovoljno.
i ovo sto je condy napisao itekako ima smisla. pitanje je koliko passata na uzorku od 100 komada ima iste pizdarije ko ovaj, i koliko alfi na 100 komada dodje do situacije da im se mjenja citav motor?
ako uzmemo statuse firmi i brandova, odgovor je jasan.
Emko, sva ta pitanja sto postavljas, sto zvuce kao nekakvo opravdanje, moras poslati Auto Bildu.
Sto se tice tvoje izjave da je audi stariji od alfe 5 godina, kakve sad to ima veze???!!! Testirana su potpuno nova vozila.
emko1234

#56 Re: Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000

Post by emko1234 »

johntra wrote:@emko...ti si smiješan...kakve veze ima što je taj Audi B5 stariji pet godina, kad se test radio kad je taj model bio aktuelan, a ne kada je izašla Alfa?
i dalje obojica ne vidite šta piše u testu te Alfe, da se radi o IZOLIRANOM slučaju i da nisu pronašli NIJEDAN model koji je patio od iste stvari...
vjerujem kad bi našao te brojke o učestalosti crkavanja dizni na tom Passatu sa 2.0 TDI motorom, da bi brojke debelo bile na strani Alfe 159 i pouzdanosti 2,4 JTDm motora, jer i ptice na grani znaju da taj konkretni model sa tim motorom ima problema sa diznama, ali jok, vas dvojica bolje znate..
na kraju krajeva, 159 je sa drugim motorom prešla preostalih 84 milje km bez problema, a gle čuda, nije imala problema sa diznama, pumpama za gorivo ili mjenjačem...
šta kad bi ti rekao da hebeni FIAT Bravo bolje kotira na ovom testu od tvog uber Audija? šta li bi tek onda bilo...
kako nema veze, valjda je svaka generacija u tom segmentu morala bit kvalitetom iznad prethodne.
jel logicno za pretpostavit da je alfa 159 koja je ciljala na premium segment kad je izasla, trebala bit kvalitetnija od dvije generacije starijeg audija koji je izasao 2001? po meni sasvim logicno razmisljanje.
i kazes izolovan slucaj, pa mozda su i problemi kod audija bili dio izlovanog slucaja? jel to nemoguce? naravno niko nije provjerio, al kod alfe je provjereno, jer je mrtvi sjeb da taj auto koji je te godine s tim motorom kosta sigurno debelo preko 60 000 maraka, crkne nakon 20 000km.
glupa prica, test je relevantan kad je upitanju pojedinacno auto. kad je upitanju jedna serija, il cijela generacija, test je za kurac. to je isto ko da ja kupim telefon s fabrickom greskom, i kazem svi mobiteli iz te serije su smece.
to vazi i za alfu i za audija.
samo cinjenice iz stvarnog zivota vise govore lose o alfi nego o audija.
e to je realnost. ko nece da je prihvati, njegov problem.
preludezalude

#57 Re: Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000

Post by preludezalude »

basicm wrote:Naravno da sam relevantan! Crk'o motor na 23 hiljade i vi sad to opet imate obraza pravdati. Sve ostale greske na svim autima su rjesavane kako bilo, ali je samo super dobra Alfa morala motor mijenjati. Ma sta je motor, sitnica!
A sto se tice francuza, kupio sam ga isto tako slusajuci kako su fini i krasni. Znas sta, j**** im sve uzduz i poprijeko. Cim prodam ovo smece znam sta kupujem, ono sto sam trebao odmah: BMW.

Inace se ne uplicem u prepirke, ali kad imam auto i kad mi ga drugi hvale ja bi pored svojih ociju trebao povjerovati vama, a ne sebi. Isto tako za Alfu, citav svijet bjezi od njih, samo vas par ovdje diplite kako je ona auto. Ni dusmanu je ne treba zeliti.
Javit cu Auto Bild-u :lol: :lol: da tebe kontaktiraju ubuduce, a ne one muljatore iz DEKRA-e.

Dodatak: Pronadji temu "Premium" pa malo procitaj o BMW-u.
Last edited by preludezalude on 24/01/2013 00:23, edited 1 time in total.
em11r

#58 Re: Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000

Post by em11r »

Grundsätzlich ist der C5 richtig gut in Schuss. Leistungsausbeute und Abgasverhalten des Vierzylinder-Diesels sind tadellos, die Rostvorsorge einwandfrei. Die undichten Federzylinder sowie den zerschossenen Klimakühler hat Citroën mittlerweile im Griff.

Samo da se razumijemo zerschossenen ne znaci pokvaren ili neispravan, nego fizicki ostecen, probijen, napadnut, upucan itd.
S obzirom da je testni automobil imao hydractive III+ amortizer koji se spominje je vjerovatno od haube ili zadnjih vrata.

I to sve u 100.000 km a za samo 30ak hiljada KM.... anblivbl!!! :) :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Image

Dok pasljo strasni ... 2 dizne, pumpa goriva, senzor temperature standardno izludjeli dsg, i predvidjam sitnih senzora, sijalica, lampica i kvarova koje nisu prijavljivali jedno 20ak slucajeva minimum. Ovo navedeno u Njemackoj je
sigurno jedno 2500 eura kostalo.

ALi tu se ne zavrsava jad

Sve svoje argumente temeljite na poslednjih recimo 10-15 godina te neke pozudanosti i dominacije na trzistu, a kad ga primite otpozada, eeee ne moze se audi model star 6 godina porediti sa ostalima, ne moze pasat star 10 godina

Svi passati i svi golfovi petice a poneka i sestica imaju probleme koji su ovdje navedeni SVI znaci. Nijednog poznanika nemam koji vozi vag-a iz proslih 7-8 godina da nije imao taj problem i plus sto su ovi ovdje dobro prosli nije ih zamajac opalio, bas su im dali sa greskom passata :)

Ljudi Autobild, ne neki Bosanski auto magazin koji ce hvaliti one koji vise reklama objave u izdanju, Autobild je svoje rekao. Vjerovatno ni njima nije bilo drago ali je receno sto je receno.

Amin
emko1234

#59 Re: Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000

Post by emko1234 »

meni samo nije jasno, sto si se ti upalio i ko ti prica o citroenu?
em11r

#60 Re: Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000

Post by em11r »

emko1234 wrote:meni samo nije jasno, sto si se ti upalio i ko ti prica o citroenu?
:*

sta si se ti upalio, A6-cu ovdje niko ni ne spominje? :dance: :dance:
emko1234

#61 Re: Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000

Post by emko1234 »

a6 nisam ni ja spominjao.
a4 imam i nisam se upalio, objektivan sam. procitaj iznad sta sam napisao, pa ako se ne slazes mozes napisat repliku ako imas sta da kazes.
em11r

#62 Re: Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000

Post by em11r »

Sta da kazem kad je autobild sve rekao?

Ako ti mi svi nismo mogli dogovoriti, eto ako nismo mi strucni i nemamo dovoljno argumenata, eto ti zali se svabama.

Ionako su ti duzni za propagandu :)
swatch

#63 Re: Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000

Post by swatch »

Dragi emko bez ljutnje ali ti si sve samo ne objektivan :) Svabo ti je napravio listu, nismo je mi pravili.
Svabo nista nije slagao vezano za koncern i njegove probleme. Audi kao premium brend ima probleme iste kao sto ima i narodno auto... Sad ti meni objasni kako jedan premium brend to sebi moze dopustiti?
Sto se tice Alfe, Alfa je jedino auto za kojim ce se okrenuti i mlado i staro. Za Audijem ce se rijetko ko okrenuti, kad vidis jednog vidio si ih sve... Sto se tice pouzdanosti Alfe 159, osim letve volana u prvim serijama, drugih mana neces naci. Moje sljedece auto ce biti ili BMW 3 ili Alfa 159, Audi ni pod razno.
goran16v

#64 Re: Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000

Post by goran16v »

Ja statisticki mogu primjetiti da je u 20 auta 5 iz VW koncerna i sam po jedna AR, Honda, Mazda, Citro i Toyota, sto moze da znaci da su sanse da veci broj kvarova i 5 x vece, a po dva Renaulta, Mercedesa, Forda, Opela i BMW-a sto znaci da su sanse 2,5 x vece. Da ne ulazim previse u strukturu takodje da se primjetiti da je u redosljedu auto iz VW koncerna odmah iza Honde, BMW-a i Mazde, sto sasvim ocekivano i nikakav podbacaj.
Bakir1

#65 Re: Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000

Post by Bakir1 »

OT
gorane razumijes li njemacki?
sjecas se sta smo jednom davno pricali:
http://www.uni-due.de/~hk0378/publikati ... ichten.pdf
Lolobrigida

#66 Re: Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000

Post by Lolobrigida »

swatch wrote:Dragi emko bez ljutnje ali ti si sve samo ne objektivan :) Svabo ti je napravio listu, nismo je mi pravili.
Svabo nista nije slagao vezano za koncern i njegove probleme. Audi kao premium brend ima probleme iste kao sto ima i narodno auto... Sad ti meni objasni kako jedan premium brend to sebi moze dopustiti?
Sto se tice Alfe, Alfa je jedino auto za kojim ce se okrenuti i mlado i staro. Za Audijem ce se rijetko ko okrenuti, kad vidis jednog vidio si ih sve... Sto se tice pouzdanosti Alfe 159, osim letve volana u prvim serijama, drugih mana neces naci. Moje sljedece auto ce biti ili BMW 3 ili Alfa 159, Audi ni pod razno.
Image

Treba imati obraza i nakon ovakvog posta reći nekom drugome da je neobjektivan :D
goran16v

#67 Re: Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000

Post by goran16v »

Bakir1 wrote:OT
gorane razumijes li njemacki?
sjecas se sta smo jednom davno pricali:
http://www.uni-due.de/~hk0378/publikati ... ichten.pdf
Nazlost ne, pogledao samo "domaci" link, ali sa aspekta ciste matematike primjetio da, ako je necega 5 x vise 5 x su vece sanse da se nesto desi.
Last edited by goran16v on 24/01/2013 10:25, edited 1 time in total.
Bakir1

#68 Re: Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000

Post by Bakir1 »

nije vezano za ovu temu, vise je za adac i statistike kvarova ;-)
ozdrlje_donje

#69 Re: Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000

Post by ozdrlje_donje »

Ljudi ne svadjajte se bezveze, vozite Volvo i sve ce biti u redu 8)
johntra

#70 Re: Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000

Post by johntra »

basicm wrote:Naravno da sam relevantan! Crk'o motor na 23 hiljade i vi sad to opet imate obraza pravdati. Sve ostale greske na svim autima su rjesavane kako bilo, ali je samo super dobra Alfa morala motor mijenjati. Ma sta je motor, sitnica!

šta ti misliš da je BMW presveto auto i da se ne kvari? nemoj biti smiješan, majke ti...evo, vidimo kako stoji BMW, na 10 je mjestu, a kad pogledaš listu od 90 auta koji su prošli ovaj test, BMW sve lošiji i lošiji...ovih dana gledam peticu e39, jer mi se auto oduvijek sviđalo, pa kažem da vidim kakav je onaj 2.0 redni šestak, pa onda nađem da je motor imao više grešaka nego bilo koji motor tih godina, čak i, po tebi, jadni ekvivalentni 2.0 TS motor iz Alfe...i to kao neki dokaz da je nešto bolje?
i da ti nacrtam jednom zauvijek, motor je zamijenjen jer nije bilo moguće primjetiti zezanje dizne, kao što je to primijećeno na Passatu...nije se mogla zamijeniti, jer je crkla u vožnji pod visokim obrtajima i logično je bilo da je otišao klip i cilindar...ali, vidim opet slijepo preskačete činjenicu da je ostalih 84 milja pređeno bez ijednog problema, pa čak mu nije crkla dizna ili da mjenjač morao ići na doradu...
johntra

#71 Re: Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000

Post by johntra »

emko1234 wrote: kako nema veze, valjda je svaka generacija u tom segmentu morala bit kvalitetom iznad prethodne.
jel logicno za pretpostavit da je alfa 159 koja je ciljala na premium segment kad je izasla, trebala bit kvalitetnija od dvije generacije starijeg audija koji je izasao 2001? po meni sasvim logicno razmisljanje.
i kazes izolovan slucaj, pa mozda su i problemi kod audija bili dio izlovanog slucaja? jel to nemoguce? naravno niko nije provjerio, al kod alfe je provjereno, jer je mrtvi sjeb da taj auto koji je te godine s tim motorom kosta sigurno debelo preko 60 000 maraka, crkne nakon 20 000km.
glupa prica, test je relevantan kad je upitanju pojedinacno auto. kad je upitanju jedna serija, il cijela generacija, test je za kurac. to je isto ko da ja kupim telefon s fabrickom greskom, i kazem svi mobiteli iz te serije su smece.
to vazi i za alfu i za audija.
samo cinjenice iz stvarnog zivota vise govore lose o alfi nego o audija.
e to je realnost. ko nece da je prihvati, njegov problem.
ne radi se ovdje o izolovanom slučaju kod Alfe ili kod Audija, radi se o eksploataciji nekog automobila u 100.000 kilometara...meni je logičnije da će izolovoan slučaj biti crkavanje motora, jer se to danas nikome ne dešava kad normalno održava svoje auto, i to se rijetko kome i desi...Alfi se desilo, ali je napisano zašto i zbog čega, ali opet zaboraviš drugi dio medalje, da je novi motor prešao 84 milje bez greške...
s druge strane, meni je veće vjerovatnoća da će na nekom autu crknuti neki senzor ili više njih, kao što je to bilo kod Audija, nego da mu se zamijeni motor...to se isto može desiti i bilo kom autu, pa i Alfi...i šta je bolje, 84 milje bez greške ili 100 milja uz često paljenje lampica na tabli?
šta ti misliš, da Passat ne bi doživio istu sudbinu kao Alfa, da mu se crkavanje dizne desilo na isti način kao Alfi?
nemoj biti smiješan...
condy

#72 Re: Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000

Post by condy »

ADAC statistika kvarova automobila na njemačkim putevima u 2010. godini.

Vozilo pod prvim rednim brojem ima najmanje kvarova a pod zadnjim ima najviše.

Gradski automobili

1 Toyota Aygo

2 Fiat 500

3 Peugeot 107

4 Fiat Panda

5 Renault Twingo

6 Citroen C1

7 Hyundai i10

8 VW Fox

9 Citroen C2

10 Ford Ka

11 KIA Picanto

12 smart fortwo

13 Chevrolet Matiz

Mali automobili

1 BMW Mini (uklj. Cabrio)

2 Peugeot 207

3 Mitsubishi Colt

4 Opel Meriva

5 Nissan Note

6 Skoda Roomster

7 Dacia Sandero

8 Ford Fusion

9 Mazda 2

10 VW Polo

11 Opel Corsa

12 Renault Clio

13 Ford Fiesta

14 Citroen C3

15 Nissan Micra

16 Skoda Fabia

17 Toyota Yaris

18 Suzuki Swift

19 Renault Modus

20 Honda Jazz

21 Fiat Punto

22 Seat Ibiza/Cordoba

23 Hyundai Getz

Niža srednja klasa

1 BMW 1 (uklj. Cabrio)

2 Audi A3 (uklj. Cabrio)

3 Peugeot 308

4 Mercedes B-Klasse

5 Mercedes A-Klasse

6 Toyota Auris

7 VW Golf/Bora

8 Seat Leon/Toledo

9 VW Eos

10 VW Caddy

11 Renault Scénic

12 VW Touran

13 Mazda 3

14 Toyota Verso

15 Renault Mégane/Mégane CC

16 Opel Astra (uklj. Cabrio)

17 Mazda 5

18 Ford C-MAX

19 Ford Focus (uklj. Cabrio)

20 Citroen Berlingo

21 KIA Ceed

22 Honda Civic

23 Hyundai i30

24 Dacia Logan

25 Opel Zafira

26 Toyota Corolla

27 Citroen C4

28 Peugeot 307

29 Renault Kangoo

Srednja klasa

1 BMW X3

2 Mercedes C-Klasse

3 BMW 3 (uklj. Cabrio)

4 Mercedes SLK

5 Audi A4 (uklj. Cabrio)

6 Nissan Qashqai

7 VW Tiguan

8 Mercedes CLK

9 Skoda Octavia

10 Ford Kuga

11 VW Passat

12 Toyota RAV4

13 Toyota Avensis

14 Hyundai Tucson

15 Mazda 6

16 VW Sharan

17 Volvo S40/V50

18 Renault Laguna

19 Peugeot 407

20 Ford Mondeo

21 Ford S-MAX

22 Opel Vectra

Viša srednja klasa/Visoka klasa

1 Audi A5 (uklj. Cabrio)

2 BMW 5 (uklj. GT)

3 Audi A6

4 Mercedes E-Klasse

5 Volvo S60/S70/S80/V70

6 Mercedes M-Klasse

7 BMW X5

8 VW Touareg

Dostavna vozila

1 VW Transporter T5

2 Mercedes Vito/Viano

3 Fiat Ducato

http://www.auto-news.de/bigpicture.jsp? ... +im+Detail

Neka neko potraži statistiku za 2011 i 2012. godinu.

Njemačka vozila po ovoj statistici su ubjedljivo najbolja. :)
Revolver

#73 Re: Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000

Post by Revolver »

gore ti je čovjek postavio linka na članak (doduše na njemačkom) u kojem je objašnjenjo zašto su njemačka auta najbolja. i to su opet švabe otkrile. njihovi proizvođači svi na teritoriji njemačke nude svoju pomoć na cesti, tako da vozači ne zovu ADAC nego direktno njih.

čak piše da i ADAC to radi za nekog proizvođača i takvi pozivi ne ulaze u statistiku, ali ADAC nije htjeo da otkrije za koga to radi
ElRe

#74 Re: Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000

Post by ElRe »

basicm wrote:
ElRe wrote:
Prijatelju je na manje od 5000 km na novim Q5 zamijenjen DSG mjenjac.
Kako se manifestovao taj kvar? Imam jedan VW isprdak sa DSG-om i ne svidja mi se saltanje i zvuk nimalo, iako u servisu uvjeravaju da mu nije nista.
Curelo mu je ulje i to ne bas zanemarivo. Jednom su pokusali nesto da poprave, ali nisu uspjeli. Kada se ponovo vratio u ASA-i su mu zamijenili mjenjac.
Prijatelj je velika picajzla i natjerao ih je da mu zamijene mjenjac.
GaRGa

#75 Re: Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000

Post by GaRGa »

em11r wrote:Image
C5 se pokazao kao maratonac u dobroj formi. Najveći problem je bio kvar hladnjaka zraka (intercooler).

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

kako su odmjerili ovo auto to nije zdravo :)

citat:
Audi ist unser Vorbild, was Qualität angeht," verkündete Projektleiter Michel Lejeune damals. Deshalb wurden bei der Konstruktion des C5 wie nie zuvor als deutsch geltende Qualitätsmaßstäbe angelegt.
Post Reply